Jatkuuko ruotsalainen ylivalta naisten sprintissä? Pystyvätkö suomalaiset yllättämään?


Ruotsalaisvoitto on ennakkoon todennäköisin lopputulos naisten MM-sprintissä. Suomalaisodotukset ovat maltilliset, mutta pieni toivo yllätyksestä kuitenkin on.
Veijo Vaakanainen: 22.02.2023 16:17Hiihto
Jatkuuko ruotsalainen ylivalta naisten sprintissä? Pystyvätkö suomalaiset yllättämään?
Kuva: Mirka Salo (Ruka Nordic)
Veikkaus
Johanna Matintalo.
Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Kauan odotetut hiihdon MM-kisat käynnistyvät torstaina Slovenian Planicassa perinteiseen tapaan sprinttikisoilla. Suomalaisnäkökulmasta avauspäivä ei ole yleensä suuria riemunkiljahduksia tarjonnut etenkään naisten puolella. Edellisen kerran suomalaisnainen on selviytynyt sprintissä finaaliin vuonna 2009.

Tälläkin kertaa suomalaisurheilijoiden rooli MM-sprintissä on olla MM-sprintissä korkeintaan haastajana. Vaikka ennen kauden alkua perinteisen sprinttiin ladattiin jopa mitaliodotuksia, on kauden aikana realismi iskenyt vasten kasvoja.

Suomalaisista Johanna Matintalo on se urheilija, joka voisi yllättää ja todennäköisimmin edetä aina MM-finaaliin asti. Joulukuussa Beitostölenissä tulleen palkintosijan perusteella Matintalo voisi olla mitaliehdokaskin, mutta vuoden 2023 puolella Pöytyän Urheilijoiden perinteisen tykin otteet eivät ole olleet kovinkaan vakuuttavia sprintissä.

Kun vielä Matintalo valitteli Toblachin täysin epäonnistuneen viestiosuuden jälkeen sairauden merkkejä kropassa, ei suomalaiselta voi odottaa ennakkoon kovinkaan vahvaa suorittamista. Jo välieriin pääsyä voi pitää hänen kohdallaan onnistumisena.

Samankaltaiset ovat odotukset myös Jasmi Joensuun osalla. Joensuun suorituskunto on ollut Rukan hienon finaalipaikan jälkeen varsin tasaista, eli hän on kerta toisensa jälkeen karsiutunut niukasti jatkosta puolivälierävaiheessa.

Niukat loppukiritappiot saivat urheilijan itsensäkin myöntämään, että kirin kanssa on alettava tekemään rajusti töitä, ettei sama tarina toistuisi kisasta toiseen viimeisten satojen metrien aikana. Vielä MM-kisoihin nämä muutostyöt eivät kuitenkaan ehdi, joten myös Joensuun kohdalla puolivälierien “leikkurin” selvittäminen on ensisijainen tavoite.

Sama tavoite on asetettava myös sprintin alle 23-vuotiaiden maailmanmestarille Jasmin Kähärälle. Hänen kohdallaan tavoite on kuitenkin erittäin kova, sillä toistaiseksi Kähärä ei aikuisten tasolla ole perinteisellä hiihtotavalla 12 parhaan joukkoon yltänyt.

Suomalaisnelikon täydentävä Anne Kyllönen yllätti positiivisesti Les Rousses’sa etenemällä välierävaiheeseen. Vastaava onnistuminen torstaina Planicassa olisi kokeneelta suomalaiselta huippusuoritus.

Ketkä ratkaisevat mitalisijat?

Naisten sprinttikisoissa suurimmiksi suosikeiksi voi yleensä nimetä koko Ruotsin joukkueen. Tälläkin kertaa länsinaapurillamme on erittäin iskukykyinen joukkue mukana ja jokainen kisaamaan pääsevä ruotsalainen on potentiaalinen mitalisti. Ruotsilla on lisäksi tällä kertaa viisi paikkaa, koska Jonna Sundling on hallitseva maailmanmestari.

Sundling on tälläkin kertaa yksi suurimmista suosikeista. Pitkittyneen vilustumisen jälkeen vasta tammikuussa mukaan maailmancupiin päässyt Sundling on jo juhlinut paluunsa jälkeen kahta voittoa, mikä tekee hänestä yhden suurimmista suosikeista. Tosin Sundlingin voitot ovat tulleet vapaalla ja hänen toistaiseksi ainoassa perinteisen startissaan hän jäi finaalin ulkopuolelle.

Alkukauden sprinttikisoja hallinnut Emma Ribom on myös yksi kilpailun suurimmista suosikeista. Kilpailutaukonsa jälkeen Ribom ei ole voittovauhtiin enää yltänyt, mutta sijat 3, 2 ja 4 tammikuun starteista kertovat siitä, että Ribom on kivenkova mitalikandidaatti.

Maja Dahlqvistin
suorittaminen on vaikuttanut läpi kauden siltä, ettei hän oikein ole päässyt parhaimpaan vireeseensä. Hänen karsintahiihtonsa ovat usein keskinkertaisia ja erissä hän ei pysty dominoiviin hiihtoihin.

Dahlqvist on kuitenkin pystynyt taistelemaan mukana ja poimimaan räjähtävällä loppukirillään tarvittavat sijat. Lopputulos ratkaisee, eikä se, miltä hiihto näyttää, ja Dahlqvistin kohdalla lopputulokset ovat olleet erinomaisia. Kaksissa edellisissä MM-kisoissa parisprintin voittoa juhlinut Dahlqvist saapuu MM-kisoihin kolmen palkintosijan putkessa.

Johanna Hagström ja ennen pitkää loukkaantumistaukoaan sprinttejä dominoinut Linn Svahn kuuluvat ruotsalaisista haastajaosastoon. Hagström on vakiokalustoa vähintään välierissä ja usein myös finaalissa, mutta hän on usein maannaisiaan potkun tai pari jäljessä. Yllätys Hagströmin mitali ei kuitenkaan olisi.

Linn Svahn on saavuttanut paluunsa jälkeen sprinteissä sijat 5, 4 ja 5, mikä kertoo siitä, että hän on tehnyt onnistuneen paluun maailman terävimmälle sprinttihuipulle. Palkintosijoille hänen vauhtinsa ei kuitenkaan vielä toistaiseksi ole aivan riittänyt. Svahnille itselleen ainoa tyydyttävä tulos on voitto, ja sitä hän lähtee myös Planicassa hakemaan. Svahnin mestaruus olisi pienoinen yllätys, mutta mitalia ei voisi yllätyksenä pitää.

Ruotsalaismestaruus on kuitenkin kaikkea muuta kuin kirkossa kuulutettu ennen kilpailua. Maailmancupin viimeisessä perinteisen sprintissä ennen MM-kisoja Norjan Kristine Stavås Skistad dominoi kaikkia eriä ja finaalia lähes mielin määrin ja on monien mielestä varmasti jopa suurin ennakkosuosikki torstain kilpailuun.

Monet odottivat Skistadilta mitalia jo neljä vuotta sitten Seefeldissä, mutta tuolloin kaatuminen romutti menestysmahdollisuudet. Tämän jälkeen Skistad on ollut ajoittain suurissakin vaikeuksissa, mutta tälle kaudelle hän on pystynyt ottamaan monien jo kauan odottamat kehitysaskeleet.

Skistad on mielletty ennen kaikkea vapaan sprintteriksi, jonka kunto loppuu usein välierävaiheen jälkeen. Tällä kaudella tähän on tullut muutos, sillä Skistadin parhaat kisat ovat tulleet perinteisellä, eikä Les Rousses’sa norjalaisen hiihdossa ollut pienintäkään väsymyksen merkkiä missään vaiheessa.

Norjalaisista mitalisuosikkeihin kuuluvat myös Udnes Wengin sisarukset Lotta ja Tiril. Heistä Val di Fiemmessä uransa ensimmäisen sprinttivoiton ottanut Lotta on ehkä tällä hetkellä todennäköisempi mitalisti, sillä maailmancupin johtajan Tiril Wengin kunto näyttää menneen sairastelujen mukana Tour de Skin jälkeen.

Joulukuussa kolme peräkkäistä sprinttivoittoa ottanut Sveitsin Nadine Fähndrich on keskieurooppalaisista potentiaalisin mitalisti. Sveitsiläisen sprinttivire on tosin ollut hieman laskeva, sillä tammikuussa hän ei ole yltänyt palkintokorokkeelle. Tosin Fähndrich ei ollut mukana Les Rousses’sa, joten hänellä ei ole tuoreita sprinttinäyttöjä perinteiseltä.

Yhdysvaltalaisten suurin toivo kilpailussa lienee tällä hetkellä kovassa nousussa oleva Julia Kern. Kern on hiihtänyt tämän kauden sprinteissä tasaisesti välieriin ja Les Rousses’sa hän oli jo finaalissa mukana. Kernin mitali olisi yllätys, mutta ei mikään sensaatio.

Todellinen jokerikortti kilpailuun on Saksan Laura Gimmler. Saksalainen on päässyt ennen MM-kisoja uransa parhaaseen vireeseen ja hänellä on tammikuun sprinteistä alla sijat 8, 9 ja 6.

Saksalaiset yllättävät usein arvokisoissa ja lisäksi Saksan suksihuolto onnistuu perinteisesti erinomaisesti lämpimissä Keski-Euroopan kevätkeleissä. Saksan huollon ja Gimmlerin pöljä päivä voi johtaa suureenkin saksalaisyllätykseen.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi