Rukan naisten sprintissä pidetään vauhtia - Juoksevatko ruotsalaiset Skistadilta monot alta?


Rukan maailmancupin naisten sprinttikilpailusta on odotettavissa julmavauhtinen taisto useamman kärkinimen kesken.
Etusuora: 23.11.2023 13:25Hiihto
Rukan naisten sprintissä pidetään vauhtia - Juoksevatko ruotsalaiset Skistadilta monot alta?
Kuva: Sari Haapala (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Jonna Sundling.
Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Viime kauden lopetus oli naisten sprinttien osalta Jonna Sundlingin ja Kristine Stavås Skistadin ylivoimaa.

Skistad voitti neljästä viimeisestä perinteisen sprintistä kolme, kun taas Sundling voitti MM-kullan ja oli kahdessa maailmancupin viimeisessä kilpailussa Skistadin takana toinen.

Skistad on äärimmäisen nopea hiihtäjä, joka jyrää etenkin tasatyöntöosuuksilla. Rukan ylämäkiosuus on Skistadin mahdollinen kompastuskivi. Kärkinaiset tikkaavat mäkeen todella kovaa ja siinä vaiheessa ei saa jäädä liikaa.

Viime kevään perusteella voisi kuitenkin veikata, ettei norjalaiselle ole maalisuoralla vastusta muista, mikäli hän pääsee kohtuullisista asemista loppusuoralle.

Skistad voitti Beitöstolenin sprintin viikko sitten ja vaikka voitto tuli pienellä marginaalilla, olemus vaikutti siltä, että kaikkea ei tarvinnut vielä jättää ladulle.

Skistad on saanut ehjän harjoituskauden alle ja hänet tulee laskea voittotaistoon, vaikka rataprofiili ei varmasti ole kaikista mieluisimmasta päästä.

Sundling ei pystynyt enää viime vuoden lopun kisoissa hiihtämään norjalaiselta jalkoja alta kovallakaan matkavauhdilla. Rukan profiili on kuitenkin usein suosinut juuri Sundlingin kaltaisia hiihtäjiä.

Kilpailusta odotetaan lähtökohtaisesti Sundlingin ja Skistadin otatusta, mutta ainakin Ruotsin Emma Ribom on täysin mahdollinen voittaja.

Ribom oli loistava Ruotsin kauden avauskilpailussa Jällivaarassa iskien tiukasti kampoihin Sundlingille ja häviten vasta loppuvenytyksessä. Eroa muihin ruotsalaisiin syntyi paljon. Ribom myös onnistui voittamaan Rukan kilpailun viime vuonna.

Alla olevassa taulukossa viime vuoden perinteisellä hiihtotavalla hiihdetyt sprinttikilpailut.

Perinteisen sprintit kaudella 2022-23

PaikkaIIIIII
LahtiK.S. SkistadJ. SundlingT.U. Weng
DrammenK.S. SkistadJ. SundlingT.U. Weng
PlanicaJ. SundlingE. RibomM. Dahlqvist
Les RoussesK.S.SkistadE. RibomM. Dahlqvist
Val di FiemmeL.U. WengT.U. WengM. Myhrvold
BeitostølenN. FähndrichL.U. WengJ. Matintalo
RukaE. RibomJ. HagströmT.U. Weng


Ruotsin vahvasta joukkueesta tulee mainita myös Johanna Hagström, Linn Svahn ja Maja Dahlqvist, jotka pystyvät kaikki hyvänä päivänä jopa voittoon asti.

Dahlqvistin kesä oli hankala, eikä hän vielä vakuuttanut Jällivaaran sprinteissä, kuten ei myöskään Hagström. Dahlqvist on kuitenkin ollut kolmena edelliskautena Rukan finaalissa ja Hagström kahdesti peräkkäin kilpailun kakkonen. Svahn sen sijaan voitti Rukalla vuonna 2020.

Mahdollinen superyllättäjä on 23-vuotias Ingrid Gulbrandsen, joka otti viikko sitten Beitosprintenissa kakkossijan vain 0,39 sekunnin erolla ennen Skistadia. Norjalainen voitti saman kisan karsinnan käsittämättömällä 5,38 sekunnin erolla. Kansainväliset kilpailut näyttävät, onko Norjassa puhjennut jälleen uusi tähti sprinttihiihtoon.

Kakkosehdokas yllätykseen on Suomen Johanna Matintalo. Matintalon vauhti oli viikko sitten Rukan radalla loistavaa ja voitto muista suomalaisista tuli vaivattomasti. Näin hyvältä Matintalon tekeminen ei ole näyttänyt aikoihin.

Beitostølenin ja Rukan radat muistuttavat hieman toisiaan ja viime vuonna Matintalo venyi juuri Beitosissa palkintopalkille, kun taas Gulbrandsen oli siellä vahvassa vireessä viikko sitten.

Rukalla Matintalo on ollut parhaimmillaan neljäs vuonna 2021. Nyt suomalaiset saavat selkeän edun siitä, että he ovat saaneet olla Rukalla jo pidempään valmistautumassa. Viime viikonlopun Rukan Suomen Cup auttaa todella paljon esimerkiksi kaluston valinnassa.

Muista suomalaisista Jasmi Joensuu hiihti finaaliin 2022, Katri Lylynperä 2021 ja Krista Pärmäkoski vuosina 2016-2018. Uudessa kisassa kaikki on jälleen mahdollista, mutta ainakin viikko sitten samalla radalla Matintalo oli suomalaisista omalla tasollaan.

Kilpailu edennee tuttuun tapaan. Suosikit pyrkivät yläkaavioon, jossa pidetään vauhtia alkueristä alkaen, kun ruotsalaiset pyrkivät hiihtämään Skistadilta jalkoja alta. Kaksi yllättäjää saattaa näin ollen mahtua mukaan finaaliin alakaavion kautta, josta muodostunee tasoltaan kevyempi.

Tähän joukkoon saattavat kuulua Sveitsin Nadine Fähnrich, Tsekin Tereza Beranova sekä Saksan Laura Gimmler tai Pia Fink.

Erittäin jännittävä kilpailu tiedossa, jossa on useampi voittajaehdokas ja podiumille tyrkyllä noin 6-8 urheilijaa. Pelkästään finaalipaikasta tullaan käymään hurja taistelu.

Hiihtokausi ei näin ollen voisi oikein paremmin rytkähtää naisten osalta käyntiin, sillä tähtinimistä poissa on ainoastaan koronasta toipuva Tiril Udnes Weng.

Katso kohteet ja kertoimet

Katso myös: Veikkauksen hiihto-studio perkaa Rukan maailmancupin vedonlyönnin kulmasta

Alla Rukan naisten sprintin finalistit vuosilta 2016-2022.

Rukan MC: Naisten sprintti 2016-2022

VuosiFinalistit
20221. E. Ribom 2. J. Hagström 3. T.U. Weng 4. J. Joensuu 5. K.S. Skistad 6. M. Dahlqvist
20211. M. Dahlqvist 2. J. Hagström 3. M.C. Falla 4. J. Matintalo 5. K. Lylynperä 6. F. Karlsson
20201. L.Svahn 2. M.Dahlqvist 3. J. Sundling 4. L.U. Weng 5. A.A. Stenseth 6. E. Ribom
20191. M.C. Falla 2. J. Sundling 3. S. Björnsen 4. A.A. Stenseth 5. S. Nilsson 6. T.U. Weng
20181. J. Belorukova 2. M. Dahlqvist 3. I. Ingemarsdotter 4. M.C. Falla 5. K. Pärmäkoski 6. S. Nilsson
20171. S. Nilsson 2. S. Björnsen 3. J. Belorukova 4. I. Ingemarsdotter 5. K. R. Harsem 6. K. Pärmäkoski
20161. S. Nilsson 2. M.C. Falla 3. H. Weng 4. N. Matveeva 5. K. Pärmäkoski 6. J. Belorukova
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi