Ruotsalaiset suosikkeina Rukan naisten sprinttiin - yltävätkö suomalaiset kärkitaistoon?


Maastohiihdon maailmancup-kausi 2022-2023 käynnistyy tutustu Rukalta. Avausmatkoina kilpaillaan viime vuosien tapaan perjantaina hiihdettävät perinteisen hiihtotavan sprintit.
Etusuora: 24.11.2022 18:21Hiihto
Ruotsalaiset suosikkeina Rukan naisten sprinttiin - yltävätkö suomalaiset kärkitaistoon?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Johanna Matintalo
Naisten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten sprintin karsinta käynnistyy Rukalla perjantaina klo 11.00.

Kolmipäiväinen Rukan kilpailuviikonloppu avaa tuttuun tapaan maastohiihdon maailmancup-kauden 2022-2023. Kausi käynnistyy Rukalta jo kymmenettä kertaa peräkkäin. Avausmatkoina hiihdetään perjantaina perinteisen hiihtotavan sprintit.

Tuloslistoilla tullaan näkemään jonkin verran muutoksia, sillä viime vuoden kärkihiihtäjistä venäläiset ovat kilpailukiellossa, Maiken Caspersen Falla lopetti uransa ja Anamarija Lampic vaihtoi todella yllättäen koti-MM-kisojen kynnyksellä lajia ampumahiihtoon.

Naisten sprinttikisan suosikeiksi on helppo nostaa ruotsalaishiihtäjät, vaikka Pekingin olympiavoittaja Jonna Sundling joutuukin sairaana jättämään kauden avausviikonlopun väliin. Viime kauden sprintticupin ykkösen Maja Dahlqvistin on kilpailun ykkössuosikki.

Hänen kautensa tosin alkoi Bruksvallarnan kansallisissa kisoissa viime viikonloppuna kangerrellen perinteisen hiihtotavan sprinttikisan katketessa hänen osaltaan jo välierävaiheessa.

Dahlqvist on kuitenkin tottunut menestymään Rukalla, sillä saldona on viime vuoden voiton lisäksi kakkossijat vuosilta 2020 ja 2018. Häntä on syytä odottaa voittotaistoon myös tänä vuonna.

Johanna Hagström on kilpailun toinen ruotsalaissuosikki. Viime vuoden Rukan kakkonen avasi kautensa Bruksvallarnassa vahvalla kakkossijalla.

Sprintin kenties mielenkiintoisin ruotsalaisnimi on kuitenkin Emma Ribom. Hän voitti Bruksvallarnan sprinttikisan vakuuttavalla esityksellä. Viime kaudella selvästi tasoaan nostanut 24-vuotias ruotsalainen saavutti finaalipaikan kauden jokaisessa neljässä maailmancupin sprinttikisassaan. Pekingin olympiafinaalissa hän oli kuudes.

Viime kauden sprinttimenestyksen Ribom saavutti vapaalla hiihtotavalla, mutta Bruksvallarnan perinteisen sprintin voitto osoittaa, ettei menestys ole hiihtotavasta kiinni. Rukalta Ribom on saavuttanut kahdella visiitillä sijat 6 ja 12. Viime viikonlopun kansallinen kisa antoi viitteitä siitä, että kehitystä aiemmista kausista on selvästi tullut, eikä sprinttikisan neljäs veto ole enää finaalien jumbosijoja napsineelle Ribomille liian kova haaste.

Ei kannata tipahtaa penkiltä, vaikka Ribom nappaisi Rukalta jopa uransa ensimmäisen maailmancupin voiton.

Myöskään paremmin distanssikisojen menestyjää Frida Karlssonia ei kannata unohtaa. Hän oli vuosi sitten Rukan sprintissä kuudes ja viikko sitten Bruksvallarnassa kolmas.

Katso kohteet ja kertoimet


Suomalaisnaisilta odotetaan vahvaa panosta


Suomalaisnaisilta odotetaan jatkoa viime kauden Rukan sprinttikisan mainiolle menestykselle. Tuolloin Johanna Matintalo (4:s) ja Katri Lylynperä (5:s) ylsivät finaaliin ja Jasmi Joensuu (9:s) välierävaiheeseen.

Sama kolmikko kantaa suomalaisten kovimmat menestyspaineet tänäkin vuonna. Etenkin Matintalolta on lupa odottaa taistelua podiumsijoista. Hän avasi kautensa viikko sitten Taivalkosken Suomen Cupin sprinttivoitolla jättäen Lylynperän ja kumppanit varmasti ja selvästi taakseen.

Matintalo nousi viime kaudella perinteisen sprintissä kansainväliseen eliittiin napsien neljästä kisasta sijat 3, 4, 7 ja 21. Suomalaishiihtäjille hyvin sopivasta Rukan kisassa Matintalo saattaa nousta jopa voittotaistoon.

Jasmi Joensuu avasi kautensa mainiosti Oloksen kansainvälisten Tykkikisojen sprintin kakkossijalla. Joensuu taisteli tiukasti kilpailun voitosta Norjan Anna Svendsenin kanssa, joten kisa antoi hyviä viitteitä siitä, että Joensuun neljännen erän jaksaminen on mennyt viime kaudesta eteenpäin.

Varmaa työtä sprinttikisoissa jo pidempään tehneelle Joensuullle, finaalipaikka ei ole lainkaan utopistinen tavoite Rukan kauden avauksessa.

Suomen kolmas sprinttipyssy Lylynperä hiihti viime vuonna Rukalla uransa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan finaalipaikan. Drammenista irtosi kauden aikana lisäksi välieräpaikka. Harjoituskaudella haasteista kärsineen Lylynperän finaalipaikka olisi tällä kertaa Rukalla mukava yllätys.

Suomalaisista maajoukkuehiihtäjistä sprintissä mukana ovat lisäksi Jasmin Kähärä, Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski, joista etenkin Kähärä omaa mahdollisuudet taistella tiukasti välieräpaikasta. Pärmäkosken kisakunnon yllä leijuu kysymysmerkkejä, sillä Taivalkosken kansallisessa sprintissä hän jäi välierävaiheeseen.

Katso kohteet ja kertoimet


Mihin yltävät norjalaisnaiset?


Norjan naishiihto elää vahvassa murroksessa vuosikausia menestystä niittäneiden Therese Johaugin ja Maiken Caspersen Fallan lopetettua uransa. Rukan sprintissä Norjan ykkösnimet ovat Wengin sisarukset Tiril ja Lotta sekä Norjan kauden avausprintin Beitostölenissä niukasti ennen Wengejä voittanut Kristine Stavås Skistad.

Kun Falla jätetään laskuista, edellisen kerran norjalaisnainen on ollut Rukalla sprintin kolmen kärjessä vuonna 2016, kun Heidi Wengin ylsi kolmanneksi. Tänäkin vuonna norjalaisten podiumsija on Rukalla tiukassa ruotsalaisten ja suomalaisten puristuksessa, mutta tasainen norjalaisnaisisto omaa hyvät mahdollisuudet yltää podiumtaistoon.


Jatkavatko saksalaiset nousuaan?


Saksan naiset tekivät viime kaudella huiman tason noston ja korjasivat jättipotin Pekingin olympialaisten joukkuekilpailuista. Katharina Hennig ja Victoria Carl voittivat parisprintin olympiakultaa Ruotsin Dahlqvistin ja Sundlingin nenän edestä. Viestissäkin Saksa oli upeasti toinen. Myös sprintissä nähtiin kauden aikana mainioita saksalaissuorituksia.

Vaikka viime vuonna Rukalla saksalaiset eivät loistaneetkaan, täytyy etenkin Carl sekä myös Hennig, Coletta Rydzek, Pia Fink ja Laura Gimmler nostaa sprinttikisan mahdollisiksi yllätysnimiksi.


Myös Fähndrich ja Diggins huomioitava


Sveitsin naishiihdon suuri yksinäinen Nadine Fähndrich on yksi potentiaalisista kärkinimistä Rukalla. Viime kauden sprintticupin vitonen ei ole tosin Rukalla yltänyt vielä edes finaaliin: kahdella edellisellä kerralla tuloksena on ollut välieräpaikka sijoilla 12 ja 10.

Yhdysvaltaltojen Jessie Diggins on myös syytä huomioida sprintin menestyjiä spekuloitaessa. Diggins oli viime vuonna jopa Rukan karsinnan nopein, mutta putosi jatkosta jo puolivälierässä. Viime kauden sprintticupissa Diggins ylsi peräti neljänneksi.

Diggins on toki menestynyt selvästi paremmin vapaalla hiihtotavalla, joten Rukalla etenemistapa ei yhdysvaltalaista suosi. Pekinginssä hän ylsi vapaan sprintissä olympiapronssille.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi