Jatkuuko Jasmin Kähärän hieno loppukauden vire myös Salpausselän sprintissä? Onko Skistad jälleen lopussa lyömätön?


Tiistaina Tallinnassa uransa parhaassa vauhdissa ollut Jasmin Kähärä voi lauantaina saavuttaa uransa ensimmäisen välieräpaikan perinteisellä hiihtotavalla. Norjan Kristine Stavås Skistad saapuu Salpausselälle kolmen kisan voittoputkessa.
Veijo Vaakanainen: 24.03.2023 20:43Hiihto
Jatkuuko Jasmin Kähärän hieno loppukauden vire myös Salpausselän sprintissä? Onko Skistad jälleen lopussa lyömätön?
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Jasmin Kähärä
Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancup-kauden viimeiset sprintit kisataan lauantaina Lahdessa. Salpausselän hiihtostadionilla nähdään pitkän tauon jälkeen perinteisen sprintit, sillä edellisen kerran laji oli Lahden kisaohjelmassa 11 vuotta sitten kaudella 2011/2012.

Perinteisellä hiihtotavalla myös Lahden sprinttirata poikkeaa viime vuosilta sekä perjantain parisprintissä tutuksi tulleesta Karpalon radasta. Lauantaina urheilijat kipuavat intiaanikukkulalle, josta he laskettelevat J-mutkan kautta stadionille.

Tämä tarkoittaa sitä, että sprintin kaikki nousumetrit tulevat heti alkuun ja loppumatka on laskuvoittoista. Toisin sanoen jos hiihtäjät eivät saa radan ensimmäisen puoliskon aikana tehtyä ratkaisevia eroja, ratkeaa kaikki hevosenkenkään ja loppusuoraan. Tämä voi johtaa samantyyppisiin kolarointeihin, mitä nähtiin Lahden MM-kisojen parisprintin lopputaistossa.

Vuoden 2023 suomalaisnaisten ilonaiheet perinteisen sprinteissä ovat olleet varsin vähissä. Anne Kyllönen eteni Les Rousses’sa välierävaiheeseen, mutta muuten suomalaisten tie on päättynyt poikkeuksetta jo puolivälierissä.

Tälläkään kertaa suomalaisilta ei voi odottaa ainakaan finaalipaikkoja. Hyvänä päivänä useammallakin suomalaisella voi kuitenkin olla mahdollisuudet edetä 12 parhaan joukkoon, mikä sekin olisi viime aikaisiin otteisiin verrattuna positiivinen suoritus.

Mielenkiintoisin suomalaisseurattava lauantaina on juuri edellisessä sprintissä Tallinnassa uransa parhaaseen suoritukseen yltänyt Jasmin Kähärä. Yleensä vapaalla hiihtotavalla paremmin viihtyvä Kähärä on kehittänyt myös perinteisen osaamistaan, mistä osoituksena on esimerkiksi alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruus perinteisen sprintissä.

Toistaiseksi Kähärä ei ole urallaan onnistunut yltämään 12 parhaan joukkoon perinteisellä. Kotiyleisön edessä Lahdessa hänellä voisi olla siihen mahdollisuus, jos vahva loppukauden vire saa jatkoa. Kähärän pitää kisassa toivoa, että hän saa tehtyä riittävän eron haastajiin radan alkuosalla, sillä lopun rajussa tasatyöntökirissä hänen ylävartalon kapasiteettinsa ei vielä riitä.

Toinen seurattava suomalainen on Tallinnassa puolivälierissä säväyttänyt Jasmi Joensuu. Hänelläkin voi olla hyvät mahdollisuudet edetä välieriin, mutta Joensuunkin kohdalla erojen olisi revettävä jo matkalla. Loppusuoralla Joensuu on ollut läpi kauden ajan vastaantulija.


Kepittääkö Skistad jälleen kerran Sundlingin loppusuoralla?


Sprinttikausi on vuoden 2023 puolella saanut hieman yllättävän käänteen. Alkukaudesta dominoineet ruotsalaiset ovat jääneet haastajan asemaan, eikä maan kivenkova joukkue olekaan päässyt juhlimaan kaksois- ja kolmoisvoittoja totuttuun tyyliin.

Naisten sprinttihiihto on saanut nimittäin uuden hallitsijattaren Norjasta. Joidenkin jo menetetyksi lupaukseksi tuomitsema Kristine Stavås Skistad saapuu kauden päätössprinttiin kolmen kisan voittoputkessa ja yhteensä hän on voittanut tämän kauden puolella kilpailluista kuudesta sprintistä neljä.

Lisäksi Skistadin ainoa tappio vuoden 2023 puolella on MM-sprintistä, sillä Jonna Sundlingin voittamiin Livignon ja Toblachin sprintteihin norjalainen ei osallistunut ollenkaan. Toisin sanoen Skistad on ollut maailmancup-tasolla voittamaton tämän kalenterivuoden puolella.

Näistä lähtökohdista Skistad on helppo nostaa tälläkin kertaa suurimmaksi suosikiksi. Kolmet viimeiset arvokisat voittanut Sundling on yrittänyt edellisissä kisoissa epätoivoisesti tiputtaa Skistadia rajulla matkavauhdilla, mutta toistaiseksi yritykset ovat jääneet turhiksi.

Tälläkin kertaa Sundling ja Skistad ratkonevat voiton keskenään ja mikäli naisten voimasuhteet eivät ole radikaalisti muuttuneet parissa päivässä, korjaa norjalainen jälleen potin lopussa. Heidän takanaan kolmossijasta nähdään kuitenkin tiukka taisto.

Sprintticupin voitosta taistelevat Sveitsin Nadine Fähndrich sekä Ruotsin Maja Dahlqvist osallistunevat ainakin tähän taistoon. Fähndrichillä on ennen päätössprinttiä niukka etumatka, mutta Dahlqvistilla on viime aikaisten näyttöjen perusteella hienoinen etu sveitsiläiseen nähden, kun hiihtotapa on perinteinen.

Saksan Laura Gimmler kolkutteli jo palkintokoroketta edellisessä perinteisen hiihtotavan sprintissä Norjan Drammenissa. Saksalaisella olisi lauantaina vielä yksi mahdollisuus nousta ensimmäistä kertaa urallaan palkintokorokkeelle henkilökohtaisessa kisassa.

Norjalaisista lauantain sprintissä kannattaa seurata Skistadin lisäksi kohti maailmancupin kokonaisvoittoa porskuttavaa Tiril Udnes Wengiä sekä hurjaan loppukauden kuntoon päässyttä Hedda Östberg Amundsenia. Weng oli Drammenin sprintissä kolmas ja Amundsen viides, joten molemmat ovat potentiaalisia palkintokorohiihtäjiä.

USA:n Julia Kern on ollut tasaisesti läpi kauden joko finaalin häntäpäässä tai välierävaiheessa, mutta toistaiseksi hänen vauhtinsa ei ole riittänyt mukaan palkintokoroketaistoon. Hänellekin lauantain kisa Salpausselällä on viimeinen mahdollisuus kirkastaa kausi palkintosijalla.

Suomalaisurheilijoista Kähärän ja Joensuun lisäksi kannattaa seurata ainakin maailmancupin kokonaiskisan kärkisijoja tavoittelevaa Kerttu Niskasta sekä koronan jälkeen laduille palaavaa Krista Pärmäkoskea, joka saattaa myös hiihtää uransa viimeisiä maailmancup-startteja. Alkukaudesta palkintokorokkeellekin yltäneen Johanna Matintalon paras sprinttivire sen sijaan vaikuttaisi jo kadonneen.

Nuorten maailmanmestaria Eevi-Inkeri Tossavaistakin kannattaa taas seurata tarkasti. Drammenissa nuori suomalainen hiihti jo ensimmäistä kertaa urallaan 30 parhaan joukkoon, mutta viikonloppuna Falunissa tahti oli vaisumpaa. Lauantaina nähdään, yltääkö Tossavainen taas jatkoon, kun hiihtotapa on perinteinen.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi