Salpausselän Kisojen naisten sprintissä luodaan asetelmia Seefeldin MM-kisoihin


Naisten sprinttejä kuluvalla kaudella hallinneen Stina Nilssonin loukkaantuminen Otepäässä avaa ovet voittotaisteluun Salpausselän vapaan tyylin sprintissä.
Etusuora: 08.02.2019 15:02Hiihto
Salpausselän Kisojen naisten sprintissä luodaan asetelmia Seefeldin MM-kisoihin
Kuva: JWSC/Janina Pitkänen
Veikkaus
Anita Korvan vauhti alkaa kiihtyä.
Naisten sprintti (v) la 9.2. karsinta klo 12:00, finaalit klo 14:30

Tämän kauden hiihdon maailmancupin sprinteissä on painotettu selkeästi vapaata tyyliä. Salpausselän Kisoissa hiihdetään maailmancup-kauden kuudennet vapaan sprintit, sillä kauden seitsemästä sprintistä viisi on hiihdetty vapaalla ja vain kaksi perinteisellä. Vapaan sprinttejä kuluvalla kaudella suvereenisti dominoinut Stina Nilsson ei pysty takareisivamman takia hiihtämään Lahdessa, joten voitto on tarjolla nyt muille naisille.

Falla vahvassa nousukunnossa


Otepäässä kilpailtiin kolme viikkoa sitten perinteisen sprintissä ja siellä voiton korjasi selkeästi nousukuntoinen Norjan Maiken Caspersen Falla. Fallan kausi on mennyt selkeästi alakanttiin, sillä sprinttimenestykseen tottunut norjalaiselle Otepään voitto oli vasta kauden ensimmäinen palkintopallisijoitus henkilökohtaisissa sprinteissä. Norjalaisen vire näyttäisi olevan kuitenkin vahvasti nousussa sopivasti ennen Seefeldin MM-kisoja. Viime viikonloppuna Falla jäi tosin Norjan mestaruuskisojen vapaan sprintissä yllättäen kolmanneksi Lotta Udnes Wengin ja Kristine Stavås Skidstad'n takana.

Otepäässä sprintissä Venäjän Natalia Nepryaeva oli toinen ja Ruotsin Maja Dahlqvist kolmas. Lisäksi finaaliin selvisivät Ruotsin Jonna Sundling ja Stina Nilsson sekä Slovenian Katja Visnar. Kauden vapaan sprinttejä suvereenisti dominoinut Nilsson ei kuitenkaan kyennyt hiihtämään finaalissa, sillä hän loukkasi takareittään välierän maaliintulokurotuksessa. Nilsson ei pysty takareisivammansa takia osallistumaan Salpausselän kisoihin ja myös Seefeldin MM-kisat ovat vaarassa. Nilssonin lisäksi kärkinimistä ainakin Pärmäkoski jättää Salpausselän kisat väliin. Hän viimeistelee MM-kuntoaan leireilemällä.

Ruotsalaisilla kova kilpailu MM-kisapaikoista


Ruotsalaisnaiset ovat menestyneet tällä kaudella maailmancupin sprinteissä todella laajalla rintamalla. Podiumille ovat hiihtäneet Dahlqvist (2 kakkossijaa, 2 kolmossijaa), Nilsson (4 voittoa, 1 kakkossija), Sundling (1 voitto, 1 kolmossija) ja Ingemarsdottir (1 kakkossija, 1 kolmossija). Lisäksi finaaliin ovat selvinneet Evelina Settlin ja Linn Sömskar. MM-kisapaikasta taistelee myös vastikään Ruotsin vapaan tyylin sprinttimestaruuden voittanut Hanna Falk. Ja mitä tekee nuorten MM-kisojen mitalirohmu Frida Karlsson? Koko edellä mainittu porukka Sömskaria lukuunottamatta on jo valittu Ruotsin MM-joukkueeseen, mutta sprinttiin pääsee kisaamaan heistä vain neljä.

Myös suomalaisilla kova taistelu MM-tiketeistä


Suomalaisnaisista varmoja MM-sprinttereitä lienevät nuorten MM-kisoissa ja aikuisten SM-kisoissa säväyttänyt Anita Korva ja SM-sprinttikullan voittanut Katri Lylynperä. Myös Pärmäkoski on Suomen sprinttijoukkueessa, mikäli haluaa sprintin hiihtää. 1-2 edustuspaikasta taistelevat Mari Ederin vetäytymisen jälkeen Salpausselällä ainakin Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen, Emmi Lämsä ja Leena Nurmi. Salpausselän väliin jättävä Laura Mononen on jo valittu MM-kisoihin ja lienee myös lähellä sprinttipaikkaa viimeaikaisilla näytöillään.

On mielenkiintoista nähdä mihin Lylynperän ja Korvan rahkeet Salpausselällä riittävät. Eteneminen välieriin (12 joukkoon) olisi yllätys, mutta pistesijaa kovakuntoiselta kaksikolta on lupa odottaa. Myös Niskanen esitti Imatran SM-kisoissa huomattavasti aiempaa raikkaampaa menoa ja mikäli noususuhdanne jatkuu, voi häneltäkin odottaa positiivista suoritusta Lahdessa.

Falla ja ruotsalaiset voittotaistossa - Yhdysvaltalaiset säestävät


Nousukuntoinen Falla on naisten sprintin suurin voittajasuosikki Salpausselällä. Hän on vapaan sprintin hallitseva maailmanmestari juuri Lahden MM-laduilta ja voittaja myös viime kauden Lahden maailmancup-sprintistä, joten Salpausselän sprinttimaasto tuntuu sopivan erittäin hyvin.

Ruotsalaisista Dahlqvist ja Sundling ovat esittäneet takuuvarmoja otteita sprinteissä. Myös Ingemarsdottir on vaarallinen ja nousuvireinen Falk on viihtynyt erittäin hyvin Lahden laduilla. Yhdysvaltalaiskaksikko Sophie Caldwell-Jessica Diggins on syytä huomioida peleissä, sillä kaksikko on yleensä aina kärkikahinoissa vapaan sprintissä.

Etenkin Falk saattaa jäädä peliosuuksissa liian vähäiselle huomiolle. Hän ei ole niittänyt mainittavaa menestystä kuluvalla kaudella, mutta Ruotsin vapaan sprintin mestaruuskisassa viikko sitten hän jätti taakseen Sundlingin ja Dahlqvistin. Vuosi sitten Falk oli Lahden maailmancupin vapaan sprintissä kolmas ja 2017 Lahden MM-kisoissa neljäs.

Peli-idea Supertripla

VoittajaMaiken Caspersen Falla, Hanna Falk
ToinenMaiken Caspersen Falla, Hanna Falk, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist
KolmasMaiken Caspersen Falla, Hanna Falk, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Ida Ingemarsdottir, Lotta Udnes Weng, Sophie Caldwell, Jessica Diggins
Rivimäärä36 riviä
Rivin hinta7,20 € (minimipanoksella 0,20 €)


Tulokset


Salpausselän Kisat, Sprintti finaali (n) 9.2.2019

#UrheilijaAika
1.Maiken Caspersen Falla 🇳🇴2:43.64
2.Sophie Caldwell 🇺🇸+0.11
3.Maja Dahlqvist 🇸🇪+0.37
4.Sandra Ringwald 🇩🇪+0.46
5.Mari Eide 🇳🇴+0.75
6.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+0.94

Suomalaiset:
18. Katri Lylynperä
22. Anita Korva
Katso kohteet ja kertoimet