Skistad vs. Sundling - Naisten maailmancup jatkuu tiistaina Tallinnassa vapaan sprintillä


Maastohiihdon maailmancup jatkuu tiistaina 21.3. Tallinnassa vapaan hiihtotavan sprinteillä.
Etusuora: 20.03.2023 20:08Hiihto
Skistad vs. Sundling - Naisten maailmancup jatkuu tiistaina Tallinnassa vapaan sprintillä
Kuva: Sari Haapala (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Tiril Udnes Weng.
Naisten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten sprintin karsinta käynnistyy Tallinnassa tiistaina klo 17 ja erävaihe klo 19.30.

Maailmancup-kausi 2022-2023 lähenee vääjäämättä loppuaan. Jäljellä on enää kaksi kilpailurupeamaa, joista ensimmäinen kilpaillaan tiistai-iltana Viron pääkaupungissa Tallinnassa. Tallinna isännöi hiihdon maailmancupia ensimmäistä kertaa. Kisojen ohjelmassa on vapaan hiihtotavan sprintit.

Naisten maailmancupin kokonaiskilpailua johtaa ennen kolmea viimeistä osakilpailua Norjan Tiril Udnes Weng 102 pisteen turvin ennen USA:n Jessie Digginsiä. Kolmantena kokonaiscupissa on Suomen Kerttu Niskanen, jonka ero Digginsiin on tasan sata pistettä. Niskasen kolmossija on turvattu, sillä neljäntenä majaileva USA:n Rosie Brennan on Niskasta perässä jo 170 pistettä.

Wengin kokonaisvoitto näytti ennen viime viikonlopun Falunin kisoja jo lähes kirkossa kuulutetulta, mutta maailmancupin ykkösnaisen esitykset Ruotsissa olivat vaisuja. Hän jäi perinteisen kympin kisassa kymmenenneksi ja vapaan sprintissä peräti sijalle 22.

Mikäli sama heikko vire jatkuu Tallinnassa ja kauden päättävissä Salpausselän kisoissa, on Digginsillä vielä mahdollisuudet ohittaa Weng kokonaiskisan voittotaistossa. Tämä vaatii toki Digginsiltä huippusuorituksia ja Wengiltä Falunin kaltaista heikompaa tekemistä.

Maailmancupissa hiihdetään vielä kolme henkilökohtaista kilpailua. Tallinnan sprintin jälkeen Salpausselän kisojen ohjelmassa on perinteisen sprintti ja perinteisen 20 km yhteislähtö.

Sprintticupin voitosta käydään vielä tuima taisto. Ykkössijaa pitää hallussaan Sveitsin Nadine Fähndrich vain kahden pisteen erolla ennen Ruotsin Maja Dahlqvistia.

Katso kohteet ja kertoimet

Tallinnan sprinttiradan profiili.
Tallinnan sprinttiradan profiili.


Jatkaako Skistad voittoputkeaan?


Norjan Kristine Stavås Skistad on löytänyt voittoreseptin vietyään voitot kahdessa viimeisimmässä maailmancupin sprintissä. Aiemmin perinteisen tykiksi profiloitunut Skistad osoitti Falunin voitollaan, että vapaa hiihtotapa sujuu yhtä tehokkaasti. Vahva Skistad pystyi ainoana seuraamaan Falunissa kotiyleisön edessä irtiottoa yrittänyttä Jonna Sundlingia ja nitisti tämän selityksettä loppusuoralla.

Kun Skistad päihitti Sundlingin selityksittä Drammenissa ja pystyi seuraamaan tätä myös Falunin tiukemmissa nousuissa, täytyy Skistadia pitää myös Tallinnan kisan suosikkina. Norjalainen tuntuu tällä hetkellä olevan niskan päällä tässä kaksintaistelussa.

Sundling on ottanut kauden viidestä sprintistään kaksi voittoa ja kaksi kakkossijaa, joten kovakuntoista ruotsalaista on helppo ennustaa voittotaistoon myös Tallinnassa.

Falunissa edellä mainittu suosikkikaksikko oli täysin omaa luokkaansa, sillä kolmanneksi yltänyt Maja Dahlqvist jäi voittajasta lähes viisi sekuntia. Toki helppo rata tasaa eroja ja Tallinnassa tuskin nähdään Falunin kaltaista irtiottoa finaalissa.

Dahlqvist on suorittanut tasaisen varmasti läpi kauden. Hän on sijoittanut viidessä vapaan sprintissä neljä kertaa toiseksi ja kerran kolmanneksi, joten kolmen kärkeen sijoittuminen Tallinnassa ei varsinaisesti yllättäisi.

Sprintticupin kärkinimi Fähndrich oli Falunissa finaalin neljäs. Meno näytti hyvältä koko päivän, mutta finaalissa bensa ei vain riittänyt kärkinaisten lyömiseen. Tallinnassa vahva sveitsiläinen saattaa olla elementissään. Sprintticupin voittotaisto antaa varmasti Dahlqvistille ja Fähndrichille ekstrabuustia Tallinnan kilpailuun, eikä kaksikkoa kannata laskea ulos voittotaistostakaan.

Katso kohteet ja kertoimet


Muita ehdokkaita kärkitaistoon


USA:n Jessie Diggins jäi hieman yllättäen ulos välieristä Falunissa. Kauden vapaan sprinteissä sijat 2, 3 ja 4 napsinut jenkki pystyy parempaan, eikä finaalipaikka Tallinnassa yllättäisi.

Ruotsin Moa Lundgren on väläytellyt vauhtiaan Drammenin ja Falunin sprinteissä, joissa ylsi välieriin asti. Olisiko 24-vuotiaan vuoden 2018 vapaan sprintin nuorten maailmanmestarin aika tehdä lopullinen läpimurto aikuisten tasolla ja olla seuraava ruotsalainen sprinttifinalisti?

Norjalaisista Julia Myhre ja Mathilde Myhrvold ylsivät Falunissa finaaliin ja vire näyttäisi olevan mainio kevään kisoissa. Etenkin vahva ja aktiivisesti hiihtävä Myhrvold saattaa olla Tallinnassa kisan jokerikortti.

Saksan tasainen Laura Gimmler on yltänyt kauden aikana vähintään välierävaiheeseen jo yhdeksän kertaa. Kahdesti finaaliin hiihtänyt saksalainen metsästää vielä nappionnistumista, sillä yhtään maailmancupin podiumsijaa ei plakkarista vielä löydy.

Katso kohteet ja kertoimet


Yltääkö joku suomalaisista välieriin?


Suomelta naisten sprinttiin starttaavat Anni Alakoski, Jasmi Joensuu, Jasmin Kähärä, Kerttu Niskanen, Hilla Niemelä ja Maaret Pajunoja. Kauden avauksessa Rukalla peräti neljänneksi hiihtänyt Joensuu ei ole marraskuun jälkeen yltänyt maailmancupissa välierävaiheeseen. Hän mielii varmasti takaisin korkeammalle perustasolleen, vaikkakin Tallinnassa kilpaillaan hänelle hieman heikommalla vapaalla hiihtotavalla.

Niskanen on osoittanut pystyvänsä vapaan sprintissäkin hiihtämään välierävauhtia. Falunissa hän jäi maalisuoralla pussiin, eikä päässyt taistelemaan tosissaan välieräpaikasta. Kähärä oli Falunissa hyvässä karsintavauhdissa (11:s), mutta välieräpaikka jäi vielä haaveeksi.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi