Johanna Matintalo suosikkina sunnuntaihin - Perinteisen sprintti huipentaa Tampereen SM-hiihdot


Tampereen SM-hiihdot huipentuvat sunnuntaina perinteisen hiihtotavan sprintteihin. Johanna Matintalo on Jasmi Joensuun poisjäännin myötä naisten sprinttikilpailun selkeä suosikki.
Etusuora: 21.01.2023 17:55Hiihto
Johanna Matintalo suosikkina sunnuntaihin - Perinteisen sprintti huipentaa Tampereen SM-hiihdot
Kuva: Mirka Salo (Ruka Nordic)
Veikkaus
Johanna Matintalo.
Naisten SM-sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten sprinttikarsinta käynnistyy sunnuntaina klo 9.00. Erävaiheen vuoro on klo 11.00.

Tampereen SM-hiihtojen päätöspäivänä nähdään kihelmöivä otatus naisten perinteisen sprintin SM-mitaleista. Kilpailussa erottuu kuitenkin selkeä ennakkosuosikki: Johanna Matintalo. Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski jättävät sprintin hiihtämättä, mikä silottaa Matintalon tietä keskipallille..

Matintalo on viime vuosina hallinnut kotimaan perinteisen sprinttejä ja on menestynyt perinteisen sprintissä myös maailmancup-tasolla. Kauden maailmancupin avaussprintissä Rukalla Matintalo oli epäonninen katkaistuaan sauvansa heti puolivälierähiihdon startissa. Beitostölenissä joulukuun alussa Matintalo ylsi perinteisen sprintissä hienosti kolmanneksi.

Kotimaan kisoissa Matintalo on tottunut dominoimaan erähiihtoja keulapaikalla alusta loppuun, eikä sama kisan kulku yllättäisi Tampereellakaan. Marraskuun puolivälissä Matintalo oli ykkönen Taivalkosken Suomen Cupissa.

Katso kohteet ja kertoimet


Lylynperä ja Kähärä kovimmat haastajat


Kirkossa kuulutettu Matintalon voitto ei toki ole, vaan kultataistoon otetaan mukaan myös parisprintin SM-kultaa yhdessä Vuokatti Ski Teamin väreissä perjantaina voittaneet Katri Lylynperä ja Jasmin Kähärä. Tour de Skin kesken jättänyt kaksikko on parhaimmillaan juuri perinteisen sprintissä, eikä Matintalo tule pääsemään helpolla SM-taistossa.

Taivalkoskella kauden alussa Lylynperä oli Matintalon jälkeen sprintissä toinen ja Kähärä kolmas. Maailmancupissa Kähärä on taas ollut kaksikosta niskan päälle ja hiihtänyt kolmesti sijoille 13-18. Vuokatin naiset huilasivat lauantain 10 km kilpailun ja starttaavat sprinttiin huilipäivän jälkeen. Matintalo sen sijaan hiihti lauantaina vapaan kisassa ja oli seitsemäs.


Muita nimiä mitalitaistoon


Mainitun kolmikon lisäksi potentiaalisia nimiä jopa mitalisijoille löytyy naisten perinteisen sprintistä tällä hetkellä ilahduttavan monta. Konkari Anne Kyllönen hiihti nousujohteisesti Tour de Skillä ja viihtyy perinteisen sprintissä, joskin loppukirikyky ei ole enää aivan aiempien vuosien tasolla.

Kyllönen jätti lauantain kympin väliin, vaikka oli vielä verryttelemässä ennen starttia. Mikäli kaikki on kuitenkin kunnossa, taistelee Kyllönen sunnuntaina mitalisijoista.

Maaret Pajunoja on omimmillaan perinteisen sprintissä, eikä häntä kannata unohtaa kärkipään spekulaatioista. Pajunoja on hiihtänyt tällä kaudella maailmancupin sprinteissä kahdesti 20 parhaan joukkoon, joten mitalitaisteluun yltäminen sunnuntaina ei ole haihattelua. Pajunoja jäi pois perjantain parisprintistä vain hetki ennen kilpailua, joten naisen olotila on pieni kysymysmerkki.

Anni Kainulainen on perinteisen hiihtotavan ekspertti ja hän pystyy menestymään SM-sprintissä. Taivalkosken Suomen Cupin sprintissä hän oli marraskuussa kuudes.

Myös nuoriso-osasto on syytä huomioida SM-sprintissä. Rukalla hienosti onnistunut Amanda Saari, viime vuosina kotimaan sprinteissä väläytellyt Anni Lindroos ja kotimaan perinteisen kisoissa kärkeä hätyytellyt 20-vuotias Tuuli Raunio ovat kaikki potentiaalisia nimiä jopa finaaliin saakka.

Jättiyllätyksen etsijät raapustavat pelikupongille vielä perinteisen taitajan Johanna Ukkolan ja viime kaudella kansallista läpimurtoa tehneen Josefiina Böökin nimet.

Katso myös: Naisten sprinttikarsinnan lähtölista

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten SM-sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi