Hurja voittotaisto luvassa naisten MM-sprinttikenraalissa Toblachissa - Jasmi Joensuu perjantain suomalaistoivo


Maastohiihdon maailmancup jatkuu tulevana viikonloppuna Italian Toblachissa. Kolmen päivän kisarupeama käynnistyy perjantaina vapaan hiihtotavan sprinteillä.
Etusuora: 02.02.2023 19:32Hiihto
Hurja voittotaisto luvassa naisten MM-sprinttikenraalissa Toblachissa - Jasmi Joensuu perjantain suomalaistoivo
Kuva: Susan Seppälä (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Jasmi Joensuu.
Naisten sprintti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten sprintin erävaihe käynnistyy klo 15.30. Veikkauskohteet ovat pelattavissa 15.28 saakka.

Planican MM-kisat lähestyvät kovaa vauhtia ja viimeiset maailmancupin kilpailut ennen MM-karkeloita käydään 3.-5.2. Italian Toblachissa. Kisarupeama käynnistyy perjantaina vapaan hiihtotavan sprinttikilpailuilla.

Vaikka Toblachissa sprintti hiihdetään vapaalla hiihtotavalla ja Planican MM-kisoissa perinteisellä, luodaan Toblachin MM-kenraalissa tiukasti asetelmia Planican mitalitaisteluun.

Ruotsalaisnaisten sprinttidominointi on hieman rauhoittunut tällä kaudella. Maailmancup-kauden kahdeksasta sprintistä ruotsalaiset ovat voittaneet vain kolme. Toki ruotsalaiset viihtyvät edelleen sprinttien kärkitaistossa laajalla rintamalla, mutta kilpailu on kiristynyt huomattavasti.

Sveitsin Nadine Fähndrich on nostanut tasoaan tälle kaudelle ja pitää sprintticupin ykkössijaa hallussaan. Kolme osakilpailua kuluvalla kaudella voittanut Fähndrich on elementissään erityisesti vapaalla hiihtotavalla ja kuuluu Toblachin kilpailun suurimpiin suosikkeihin. Neljästä vapaan sprintistä Fähndrich on napsinut sijat 7, 1, 1 ja 4. Les Roussesin viikonlopun Fähndrich jätti väliin.

Laajasta ruotsalaisrintamasta nostetaan esiin viimeisimmän vapaan sprintin Livignossa voittanut Jonna Sundling. Pitkän loukkaantumistauon jälkeen vakuuttavasti Livignossa maailmancupiin palannut Sundling oli yllättävän vaisu viime viikonloppuna Les Roussesin perinteisen sprintissä jäätyään välieriin, mutta oletettavasti Sundling palaa voittotaisteluun Toblachissa.

Sundlingin tapaan maailmancupista sivussa ollut Emma Ribom palasi myös iskussa kisoihin Livignossa ja Les Roussesissa. Kolmos- ja kakkossijan naarannut ruotsalainen voitti alkukaudella molemmat sprintit, joihin osallistui. Ribom on osoittanut menestyvänsä tasaisesti molemmilla hiihtotavoilla ja nousee myös Toblachissa suurimpien suosikkien joukkoon.

Kolmas erittäin mielenkiintoinen tositoimiin palaaja on Linn Svahn. Pitkään sivussa ollut nuori ruotsalainen oli Livignossa viides ja Les Roussesissa neljäs. Vire paranee varmasti starttien myötä koko ajan ja MM-kisoihin valittu Svahn saattaa olla Toblachissa jo podiumvireessä.

Maja Dahlqvist on ollut kauden neljässä sprintissään kolmesti toinen ja kerran kolmas. Takuuvarmaa työtä tehnyt ruotsalainen on potentiaalinen kärkinimi luonnollisesti myös Toblachissa. Voitot ovat kuitenkin kiertäneet, eikä viime kauden sprinttivaltiatar ole esiintynyt yhtä vakuuttavasti kuin aiemmin.

Johanna Hagström ei hänkään ole lainkaan hullumpi sprintteri. Kaksi podiumsijaa tällä kaudella saalistanut Hagström jää kuitenkin hurjassa ruotsalaisrykmentissä haastajan rooliin.

Katso kohteet ja kertoimet


Mihin riittää norjalaisten iskulla vapaalla hiihtotavalla?


Maailmancupin ykkösnimi Tiril Udnes Weng palaa Toblachissa tositoimiin huilattuaan kaksi edellistä kisaviikonloppua sairasteluiden takia. Kauden kaikissa sprinteissään neljän sakkiin yltänyt norjalainen haastaa varmasti tiukasti Fänhdrichin ja ruotsalaisrintaman, mikäli on palannut takaisin huippuiskuun.

Tiril sisko Lotta Udnes Weng puolestaan ylsi uransa avausvoittoon Val di Fiemmen sprintissä perinteisellä ja oli tätä ennen kolmas Val Müstairissa vapaalla. Tasoaan hurjasti tälle kaudelle nostanut Lotta Weng pystyy onnistuessaan taistelemaan vähintään finaalipaikasta.

Les Roussesin perinteisen sprintissä säkenöinyt Kristine Stavås Skistad ei ole mukana Toblachissa.

Katso kohteet ja kertoimet


Diggins ja Kern vaarallisia vapaalla


Yhdysvaltaiskaksikko Jessie Diggins-Julia Kern ovat potentiaalisia kärkinimiä Toblachin vapaan sprintissä. Kern on nostanut tasoaan tälle kaudelle ja on suorittanut erittäin tasaisesti maailmancupin sprinteissä. 25-vuotias yhdysvaltalainen on yltänyt vähintään välieriin kauden jokaisessa sprintissä. Menestyskäyrä on ollut nouseva, sillä kauden kaksi finaalipaikkaa on irronut kahdessa edellisessä kilpailussa. Olisiko Toblachissa kauden ensimmäisen podiumin aika?

Vapaan ekspertti Diggins on napannut vapaan sprinteistä tällä kaudella sijat 4, 40 ja 2. Val Müstairin epäonnistuminen meni suksien piikkiin, eikä siihen kannata tuijottaa, vaan Diggins kannatta huomioida peleissä Toblachissa. Les Roussesin perinteisen sprintissä Digginsillä ei kulkenut, sillä hän jäi karsintaan sijalle 35 ajauduttuaan laskussa ulos radalta.

Jymy-yllätyksen etsijöille nostetaan vielä esiin Saksan Victoria Carl, joka on ollut iskussa vapaalla hiihtotavalla. Kiriherkkä saksatar ylsi Les Roussesin kympillä seitsemänneksi. Joulukuulta cv:stä löytyy Lillehammerin vapaan sprintin vitossija.


Kuka nousee esiin suomalaissprinttereistä?


Suomalaisista Toblachin sprintissä kilpailevat Kerttu Niskanen, Maaret Pajunoja, Jasmi Joensuu ja Tiia Olkkonen. Vapaalla hiihtotavalla suomalaisodotukset eivät ole pilvissä, mutta Joensuulta voidaan odotella onnistuneella suorituksella välieräpaikkaa, nappionnistumisella hän voi taistella jopa finaalipaikasta.

Maailmancupin kokonaiskilpailussa toisena oleva Niskanen pyrkii keräämään lisäpisteitä sprintissä. Mukavasti tällä kaudella sprintissäkin menestynyt Niskanen voi yltää perjantaina välierävaiheeseen.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi