Palauttaako Jasmi Joensuun suomalaissprintterit mitalikantaan 16 vuoden tauon jälkeen?


Elämänsä kautta kisannut Jasmi Joensuu lähtee ensimmäistä kertaa arvokisastarttiin potentiaalisena menestyjänä.
Veijo Vaakanainen: 26.02.2025 19:05Hiihto
Palauttaako Jasmi Joensuun suomalaissprintterit mitalikantaan 16 vuoden tauon jälkeen?
Kuva: Risto Raunio (Ruka Nordic)
Veikkaus
Jasmi Joensuu
Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
HUOM! Naisten sprintin supertriplan jakosummaan on lisätty 10 000 € bonus

Kauan odotetut hiihdon MM-kisat alkavat torstaina Norjan Trondheimissa. Jo kahdeksatta kertaa peräkkäin hiihtäjien kisaurakka alkaa sprinttitaistoilla, jotka tänä vuonna kisataan vapaalla hiihtotavalla.

Suomalaisille kisojen avauspäivä on ollut viime vuosina varsin mollivoittoinen. Sprinttikisoissa ei suomalaismenestystä ole juurikaan nähty, sillä edellinen sprinttimitali Suomeen on tullut 2009 Liberecissä, jolloin Pirjo Muranen oli MM-pronssilla.

Tämän jälkeen yksikään suomalaisnainen ei ole päässyt edes kuuden parhaan urheilijan loppukilpailuun. Välierissäkin suomalaisväriä on nähty varsin säästeliäästi, sillä 12 parhaan joukkoon lopputuloksissa ovat yltäneet ainoastaan Katri Lylynperä (8:s 2021), Mari Eder (8:s 2017), Kerttu Niskanen (7:s 2015 & 9:s 2013) ja Mona-Liisa Nousiainen (7:s 2013). Näistä ainoastaan Ederin kasisija Lahden kotikisoista 2017 on tullut suomalaisille perinteisesti heikommalla vapaalla hiihtotavalla.

Torstaina Trondheimissa suomalaisurheilijalla on ensimmäistä kertaa sitten Murasen 16 vuoden takaisen pronssin realistiset mahdollisuudet menestyä sprintissä. Jasmi Joensuu on hiihtänyt uransa selvästi parasta kautta ja saapuu MM-kisoihin sprintticupin johtajana.

Joensuun tämän kauden tekeminen on ollut todella kovalla tasolla. Tour de Skillä Toblachissa Vantaan Hiihtoseuran edustaja päätti jo toisen piinaavan pitkän kuivan kauden suomalaisessa sprinttihiihdossa, kun hän saavutti ensimmäisen vapaan sprintin podiumin sitten joulukuun 2009. Tämän lisäksi hän on ollut jo neljästi 5:s. Yhtä lukuun ottamatta kaikissa kauden sprinteissä Joensuu on ollut mukana välierävaiheessa.

Näistä lähtökohdista Joensuun asetelmat ennen kauden tärkeintä kisaa ovat erinomaiset. Urheilija itse tietää, ettei hän välttämättä tarvitse muiden epäonnea huippusijoitukseen, vaan jo omalla hyvällä tekemisellä hän on lopputuloksissa erittäin korkealla. Joensuu onkin varmasti erittäin pettynyt, mikäli hän ei ole mukana kisan huipentavassa finaalistartissa, jossa päivän kuusi parasta urheilijaa ratkaisevat mitalien kohtalon.

Naisten MM-sprintissä on siis ensimmäistä kertaa realistisia menestysodotuksia sitten Val di Fiemmen MM-kisojen 12 vuotta sitten. Tuolloin Mona-Liisa Nousiainen oli yksi perinteisen sprintin suurimmista ennakkosuosikeista, mutta osittain myös kalustovaikeuksien vuoksi hän jäi niukasti finaalin ulkopuolelle.

Odotusten osalta on oltava kuitenkin myös realistinen. Joensuu kuuluu kilpailun ennakkosuosikkeihin, ja häneltä voidaan ehdottomasti odottaa erittäin hyvää lopputulosta. Samalla on tosin myös todettava, että Joensuun mitali olisi yllätys. Kolmen parhaan joukkoon yltäminen edellyttäisi todennäköisesti Suomen ykkössprintteriltä hänen uransa kovinta hiihtoa sekä mahdollisesti silti myös ennakkoon kuumimpien mitalisuosikkien pientä epäonnistumista.

Toisin sanoen sitä ei voi pitää pettymyksenä, jos Joensuu etenee loppukilpailuun, mutta taipuu siinä sijoille 4-6. Jo se olisi todella kova näyttö siitä, että hän on tehnyt lopullisen läpimurtonsa maailman kovimpien sprinttereiden joukkoon. Kyseessä olisi myös selvästi kovin suomalaisnaisen suoritusarvokisasprintissä todella pitkään aikaan.


Tekeekö Jonna Sundling arvokisahistoriaa?


Trondheimin kilpailussa on ennakkoon vain yksi voittajasuosikki. 2020-luvulla arvokisasprinttien palkintopöydän puhdistanut Ruotsin Jonna Sundling on kisannut kauden aikana varsin säästeliäästi tähdäten kuntooan MM-kisoihin. Kisatessaan kaksien edellisten kisojen mestari on kuitenkin ollut vapaalla hiihtotavalla täysin lyömätön.

Sundlingilla on lisäksi Trondheimissa mahdollisuus tehdä MM-kisojen historiaa. Hän ei vielä aivan pysty ohittamaan neljä MM-kultaa voittanutta Marit Björgeniä MM-sprinttihistorian menestyneimpänä urheilijana, mutta hänestä voi tulla ensimmäinen nainen, joka voittaa sprintin neljissä peräkkäisissä arvokisoissa.



Sundlingilla on toistaiseksi tilillään MM-kultaa sekä Oberstdorfista että Planicasta, minkä lisäksi hän juhli myös olympiavoittoa Pekingissä. Myös Björgen voitti MM-kultaa kolmissa peräkkäisissä MM-kisoissa 2011-2015, mutta 2014 Sotshin olympialaisissa voitto meni Maiken Caspersen Fallalle.

Sundlingin vaarallisin uhkaaja lienee kotiyleisön suurin suosikki Kristine Stavås Skistad. Viime vuonna varmasti Sundlingin ihon alle ylivertaisella loppukirillään päässeen Skistadin kausi kohti MM-kisoja ei ole ollut helpoin mahdollinen, sillä ennen kauden avausta leikkaushoitoa vaatineiden vaivojen jälkeen hänen valmistautumisensa kotikisoihin on ollut taistelua aikaa vastaan.

Nyt vaikuttaisi kuitenkin siltä, että Skistad ehti kuin ehtikin päästä riittävän kovaan kuntoon ennen h-hetkeä. Tammikuussa kolmessa maailmancupin startissaan Skistad on saavuttanut sijat 1, 2 ja 3, joten hänen pitäisi olla valmis kisaamaan mitaleista Trondheimissa.

Norjan sprintin suurin toivo ei siis vielä ymmärrettävästi ole ollut aivan sellaisessa maagisessa iskussa, jota häneltä kahden viime kauden aikana on nähty. Häviämistä (ja etenkin ruotsalaisille häviämistä) vihaava Skistad on kuitenkin varmasti torstaina kauden terävimmässä vireessään ja tekee kaikkensa, että Sundlingin valtakausi arvokisasprinteissä päättyy hänen kotikisoihinsa.

Aiemmat MM-sprintit ovat olleetkin pääasiassa Norjan ja Ruotsin välistä valtataistelua. Toistaiseksi Norja on ollut MM-historian menestynein maa naisten sprinteissä yhteensä 12 mitalilla (7 kultaa, 1 hopea ja 4 pronssia). Ruotsin saldo on toistaiseksi 3 kultaa, 5 hopeaa ja 1 pronssi. Kolmannella sijalla tilastoissa oleva Suomi on selvästi jäljessä neljällä mitalilla (1 kulta, 1 hopea, 2 pronssia).



Onkin varsin todennäköistä, että sekä Norjan että Ruotsin mitalisarakkeiseen merkataan torstain kisan jälkeen lisää arvometallia. Sundlingin ja Skistadin lisäksi molempien maiden joukkueissa on myös muita potentiaalisia mitalisteja.

Ennakkoon astetta vahvempi kokonaispanos nähtäneen Ruotsilta. Kaksi vuotta sitten Planicassa sprintti oli ruotsalaisittain satumainen, sillä peräti neljä ensimmäistä sijaa menivät länsinaapuriimme.

Nämä neloisvoiton ottaneet urheilijat (Jonna Sundling, Emma Ribom, Maja Dahlqvist ja Linn Svahn) ovat kaikki mukana myös Trondheimissa. Heidän lisäkseen sinikeltaisten raudanlujaan sprinttijoukkueeseen on kelpuutettu myös kauden alussa uransa avausvoiton ottanut Johanna Hagström.

Ruotsalaisviisikon toiseksi varmin lenkki on Maja Dahlqvist, joka on hiihtänyt kauden jokaisessa sprinttistartissaan loppukilpailuun. Korkeimmalle korokkeelle Dahlqvist on noussut kerran ja muita palkintosijoja hänelle on kertynyt kolme: yksi kakkossija ja kaksi kolmossijaa.

Edelleen uransa ensimmäistä sprintin arvokisamitaliaan jahtaava Linn Svahn onnistui antamaan vaikea kauden jälkeen kovan näytön Falunin MM-kenraalissa. Tuolloin selkä seinää vastaan kisannut Svahn onnistui nappaamaan sprinttivoiton sekä paikan kisaavassa kokoonpanossa.



Edellisen kisan voittajana Svahn on ehdottomasti nostettava suurimpien ennakkosuosikkien joukkoon. Sen sijaan kahden vuoden takaisen MM-hopeamitalistin Emma Ribomin kausi on ollut varsin vaisu, joten hänen mitalinsa olisi torstaina yllätys.

Norjalaisten kakkostoivo on alkukaudesta kolme peräkkäistä palkintosijaa ottanut Julie Myhre. Jo hieman kokeneemmalla iällä uransa parhaaseen lentoon päässeen Myhren vire on tosin vuoden 2025 puolella ollut hieman laskuvireinen.

Norjan joukkueen täydentävä Mathilde Myhrvold ja Lotta Udnes Weng. He eivät ennakkoon ole suurimpia ennakkosuosikkeja, mutta jo pääsy Norjan MM-joukkueeseen osoittaa sen, etteivät hekään ole täysin vailla menestysmahdollisuuksia.

Ketkä haastavat mahtimaiden urheilijat?


Muun maailman urheilijoista potentiaalisin mitalisti on Sveitsin kokenut Nadine Fähndrich. Hieman alavireisesti kauden avannut Fähndrich on päässyt tammi-helmikuussa erinomaiseen vireeseen. Vaikka ennen suomalaiselle suksimerkille menestystä tuoneelle Fähndrichille on sattunut vaisumpiakin päiviä, osoittavat yksi voitto, kaksi kakkossijaa ja yksi kolmas sija sen, että hän on tosissaan tappelemassa paikasta kolmen parhaan joukkoon.

Maailmancupin johtaja Jessie Diggins on Fähndrichin lisäksi ainoa Ruotsin ja Norjan ulkopuolelta tullut hiihtäjä, joka on onnistunut voittamaan maailmancupin sprintin. Digginsin toiseksi parhaat tulokset ovat kuitenkin olleet kuudensia sijoja, minkä lisäksi tilastoihin on kirjattu myös useampia heikompia tuloksia. Tästä syystä vuoden 2017 sprintin MM-hopeamitalisti Diggins kuuluu tällä kertaa haastajajoukkoon.

Tämän kauden aikana vapaan sprinteissä edes loppukilpailuvaiheessa ei olla nähty kovinkaan monta muuta urheilijaa jo aiemmin mainittujen lisäksi. Tästä syystä muiden kuin ruotsalaisten, norjalaisten, Fähndrichin, Digginsin tai Joensuun nouseminen mitaleille olisi todellinen superyllätys.

Joskus arvokisoissa on kuitenkin nähty myös superyllätyksiä. Jos Trondheimin kisayleisö pääsee todistamaan tällaista sensaatiomaista suoritusta torstaina ovat potentiaalisimmat jättipaukun tekijät nuori kanadalainen Sonjaa Schmidt, Saksan Coletta Rydzek sekä Tshekin Katerina Janatova. Kukaan heistä ei tosin ole edes maailmancupissa noussut kolmen kärkeen, joten heidän nousunsa mitaleille olisi todennäköisesti sprinttien arvokisahistorian kovin pommi.


Mitä muilta suomalaisilta voi odottaa?


Jasmi Joensuun lisäksi ensimmäisenä kisapäivänä suomalaisista tulessa ovat Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä sekä Amanda Saari. Heistä parhaat menestysmahdollisuudet ovat pari vuotta sitten alle 23-vuotiaiden MM-kultaa juhlineella Jasmin Kähärällä.

Kauden ensimmäisessä vapaan sprintissä Kähärä pääsi jo varsin lähelle finaalipaikkaa, mutta tämän jälkeen hänen näyttönsä yleensä itselleen vahvemmalla hiihtotavalla ovat olleet selvästi vaisumpia. Hyvänä päivänä Kähärältä voidaan kuitenkin odottaa ainakin välieräpaikkaa.

Katri Lylynperän kauden alku oli varsin kelvollinen, mutta tämän jälkeen terveysmurheet ovat haitanneet hänen tekemistään. Ennakkoon Lylynperältä ei voi odottaa juuri muuta kuin karsinnasta erävaiheeseen etenemistä, mutta Vuokatti Ski Teamin nainen on ennenkin venynyt arvokisoissa.

Uransa ensimmäisen arvokisastartin torstaina tekevä Amanda Saari voi lähteä kisaan ilman menestyspaineita. Perinteisellä kovia näyttöjä läpi kauden antanut Saari ei toistaiseksi ole vapaalla hiihtotavalla läpäissyt edes karsintaleikkuria, joten jo erävaiheeseen pääseminen olisi onnistuminen.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi