Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen tavoittelevat suuria hyvityssekunteja Val di Fiemmen sprintistä - Jatkuuko Fähndrichin voittoputki?


Onnistuminen perjantain sprintissä on suomalaisille elintärkeää kokonaiskilpailun podiumtaistossa. Sveitsin Fähndrich on jälleen sprinttikisan suosikki.
Veijo Vaakanainen: 05.01.2023 17:00Hiihto
Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen tavoittelevat suuria hyvityssekunteja Val di Fiemmen sprintistä - Jatkuuko Fähndrichin voittoputki?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Krista Pärmäkoski
Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yhden välipäivän jälkeen maastohiihdon Tour de Ski -kiertue on saapunut Italian Val di Fiemmeen, jossa kilpaillaan raskaan kisaurakan kolme viimeistä koitosta. Ensimmäisenä haasteena urheilijoita odottaa perjantaina perinteisen hiihtotavan sprinttikilpailu.

Oberstdorfin vahvoilla suorituksilla mukaan kokonaiskilpailun voittotaistoon nousseelle Krista Pärmäkoskelle sekä kahdesta hieman vaisummasta kilpailusta huolimatta edelleen hyvissä asemissa olevalle Kerttu Niskaselle sprinttikisassa venyminen olisi erittäin tärkeää. Kisassa on jaossa roimasti hyvityssekunteja ja niistä jokainen tulee tarpeeseen ennen sunnuntaina odottavaa Alpe Cermisin raastavaa kipuamista.

Molemmille suomalaisille perinteisen sprintissä vähimmäistavoite on pääsy mukaan välierävaiheeseen, mutta mieluiten kummankin pitäisi pystyä venymään loppukilpailuun asti. Erityisesti Pärmäkosken kohdalla sen luulisi olevan mahdollista, koska hänen vireensä vaikuttaisi tällä hetkellä olevan rautainen ja hän on ollut normaalisti parhaimmillaan Val di Fiemmen kisoissa.

Isojen hyvityssekuntien saavuttaminen perjantaina olisi tärkeää myös siksi, että tällä hetkellä tiukimmin suomalaisten kanssa kokonaiskisan palkintosijoista taisteleville Tiril ja Lotta Udnes Wengille perinteisen sprintti on paras jäljellä olevista kisoista ja he ovat ilman epäonnea lähes varmasti finaalissa. Heille ei saisi antaa liikaa etumatkaa kahteen jäljellä olevaan kilpailuun.

Toisaalta suomalaisten pitäisi pystyä kasvattamaan eroa noin minuutin verran heidän takanaan olevaan Norjan Heidi Wengiin, joka pystyy huipputason kiipijänä tekemään isoja eroja Alpe Cermisissä. Sprintit ovat viime vuosina olleet Wengille haastavia, mutta Tourien loppupuolella järjestetyissä sprinteissä hän on ajoittain pystynyt venymään jopa finaaliin asti.


Jatkuuko Fähndrichin ylivoima sprinteissä?


Jos perjantain kilpailua tarkkaillaan vain yhtenä yksittäisenä maailmancupin kilpailuna, on kisan kuumin nimi Sveitsin Nadine Fähndrich. Aiemmin monta vuotta suomalaisella suksimerkillä hiihtänyt Fähndrich on hurjassa kolmen sprinttikisan voittoputkessa, joten hänet on helppo nostaa tälläkin kertaa ykkössuosikiksi.

Fähndrich on ennen tätä kautta ollut astetta parempi vapaan hiihtotavan sprinteissä, eikä hän ollut ennen tätä kautta ollut kuin kerran aiemmin kolmen joukossa perinteisen sprinteissä. Beitostölenissä hän oli kuitenkin myös itselleen aiemmin haastavammalla hiihtotavalla täysin ylivoimainen. Perjantaina nähdään, pystyykö hän myös Val di Fiemmessä vastaavaan dominanssiin.

Vahva haastaja Fähndrichille on Ruotsin Maja Dahlqvist, joka ei kuitenkaan tällä kaudella ole ollut aivan terävimmässä vireessään. Dahlqvist on potentiaalinen urheilija palkintosijataistoon, mutta aivan voittoon asti hän ei välttämättä pysty.

Sen sijaan norjalaiset Udnes Wengin sisarukset Lotta ja Tiril voivat hyvinkin pystyä haastamaan Fähndrichin. Tiril onnistui jo Val Müstairissa ottamaan uransa ensimmäisen voiton, mutta Lotta ei ole vielä päässyt nousemaan maailmancupissa korkeimmalle korokkeelle. Perjantaina hänellä voisi olla hyvä mahdollisuus uransa ensimmäiseen maailmancupin voittoon.

Myöskään kohti Tourin kokonaisvoittoon kulkevaa Frida Karlssonia ei saa unohtaa ennakkosuosikkien joukosta. Ruotsalainen ei yksittäisessä perinteisen sprintissä olisi suurimpia voittajasuosikkeja, mutta nyt hän voi olla todella vaikea voitettava, kun kaikilla urheilijoilla on takana neljä raskasta kilpailua.

Tour de Skin kokonaiskilpailussa kaukana kärjestä oleva Jessie Diggins tavoittelee raivoisasti menestystä, jotta hän voisi vielä nousta taistoon edes kohtuullisista loppusijoituksista. Vaikka Diggins on usein vaikeuksissa perinteisen normaalimatkoilla, on hän ajoittain erittäin vahva sprintteri myös hänelle heikommalla etenemistavalla.

Digginsin maannainen Julia Kern on myös potentiaalinen haastaja kärkisijoille. Kern on tehnyt tämän kauden sprinteissä tasaista työtä terävimmän kärjen takana ja voisi nyt hyvinkin nousta vähintään finaalitasolle. Kern on myös hyvissä asemissa kokonaiskisassa, joten huippuonnistuminen perjantaina voisi nostaa hänet taistelemaan jopa top10-sijasta kokonaistourilla.

Jokerikortti perjantain kilpailuun on Tshekin Tereza Beranova, joka on kaukana kärjen takana Tour de Skin kokonaiskilpailussa. Tämän kauden kahdessa aiemmassa sprintissä Beranova on kuitenkin esittänyt todella teräviä otteita ja perjantain kisa on varmasti tshekkiurheilijan päämatka tämän vuoden Tourilla.

Jo Beitostölenissä finaaliin yltänyt Beranova voisi huippusuorituksella saavuttaa tshekkinaisten ensimmäisen podiumsijoituksen lähes 16 vuoteen. Viimeksi tshekkiläinen naishiihtäjä nousi palkintokorokkeelle 24.3.2007, kun Katerina Neumannova oli toinen Falunissa kisatussa skiathlonissa.

Myös Suomen Jasmi Joensuulle perjantain kilpailu on Tourin mieluisin matka. Rukalla uransa ensimmäisen finaalipaikan saavuttanut Joensuu voi myös tällä kertaa edetä aina kuuden parhaan joukkoon asti, mutta toisaalta hän voi myös jäädä Val di Fiemmen pitkällä maalisuoralla jo puolivälierävaiheessa kovempien tasatyöntäjien jalkoihin.

Suomalaisista Tourilla on mukana vielä myös Anne Kyllönen. Tasaisen varmasti läpi kiertueen esiintynyt Kyllönen pääsee lähes satavarmasti jatkoon karsinnasta ja huippupäivänä hän voi edetä 12 parhaan joukkoon. Kyllösellekin loppusuora voi kuitenkin olla erävaiheessa piinaavan pitkä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi