Mihin riittää Jasmi Joensuun ja Krista Pärmäkosken sprinttivauhti Val Müstairissa? Jatkuuko Nadine Fähndrichin voittokulku?


Suurimmat suomalaisodotukset Tour de Skin avauspäivänä kohdistuvat Krista Pärmäkoskeen ja Jasmi Joensuuhun. Ykkössuosikki kilpailuun on voittoputkessa oleva Sveitsin Nadine Fähndrich.
Veijo Vaakanainen: 30.12.2022 13:29Hiihto
Mihin riittää Jasmi Joensuun ja Krista Pärmäkosken sprinttivauhti Val Müstairissa? Jatkuuko Nadine Fähndrichin voittokulku?
Kuva: Teemu Moisio / PTB Creative (Ruka Nordic)
Veikkaus
Krista Pärmäkoski.
Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupin yksi kohokohdista, eli jo perinteikäs Tour de Ski -kiertue käynnistyy uudenvuodenaattona Sveitsin Val Müstairissa. Vuoden 2022 viimeisenä hiihtokisana ohjelmassa on vapaan hiihtotavan sprintti.

Suomalaisittain sprinttipäivää pitää seurata kahdesta eri näkökulmasta. Toisaalta kyseessä on yksittäinen maailmancupin osakilpailu, josta enemmän sprinttiin panostavat urheilijat hakevat maksimaalisen hyvää tulosta. Samaan aikaan kilpailu on osa Tourin kokonaiskilpailua ja vahvemmat normaalimatkojen hiihtäjät tavoittelevat lauantaina mahdollisimman suurta määrää bonussekunteja ja minimaalista aikahäviötä.

Ensimmäiseen ryhmään suomalaisista kuuluvat Jasmi Joensuu, Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä ja Anni Alakoski, joille Tourin avauspäivän sprinttikisa on yksittäisenä kisana yksi Tourin tärkeimmistä. Heille on tärkeää saada Val Müstairin sprintistä mahdollisimman hyvä tulos ja mahdollisimman paljon maailmancupin pisteitä, joita Tour de Skin etapeilla jaetaan vanhaan malliin vai 30 parhaalle.

Sen sijaan Krista Pärmäkoskelle, Kerttu Niskaselle ja Anne Kyllöselle tärkein tavoite vapaan sprintissä on torjuntavoitto kokonaiskilpailua ajatellen. Vähimmäistavoite heille kaikille on pääsy karsinnasta jatkoon, mutta Tourin kärkitaistoa ajatellen välieriin pääseminen olisi elintärkeää. Erityisesti Pärmäkoskelle ja Niskaselle, joita etukäteen veikataan mukaan kokonaiskisan voittotaistoon, tämä päivä voi olla kriittinen menestystoiveiden kannalta.

Davosin vapaan sprintin perusteella Krista Pärmäkoskella on suomalaisista parhaat menestysedellytykset. Edellisessä kisassa loppukilpailuun asti selvinnyt Pärmäkoski on ollut alkukaudesta jopa yllättävän terävässä vireessä ja toivottavaa olisi, että sama vahva meno jatkuisi myös Val Müstairissa. Tosin aiempina vuosina Tourin ensimmäiset kisat ovat olleet Pärmäkoskelle syystä tai toisesta hieman tukkoisia.

Jasmi Joensuu on ollut suoritusvarmin suomalaissprintteri, mutta vapaalla hän ei viime aikoina ole ollut parhaimmillaan. Edellisen kerran Vantaan Hiihtoseuran urheilija on päässyt vapaalla 12 parhaan joukkoon yli vuosi sitten Lillehammerissa. Lauantaina hänellä olisi hyvä mahdollisuus päättää alivireisyys vapaalla hiihtotavalla.

Jasmin Kähärälle vapaan sprintti on ollut bravuurimatka, joten hänelle avauspäivän kilpailu on koko Tour de Skin tärkein. Viime kaudella Kähärä pääsi jo kerran maistamaan maailman kärjen vauhtia välierävaiheessa, joten sinne pääseminen on hänelle looginen tavoite myös Val Müstairissa.

Kerttu Niskasen vire vapaan sprintissä on kysymysmerkki, sillä hän ei ole vielä kilpaillut kyseisellä matkalla tällä kaudella. Vuosi sitten Tour de Skin avanneessa Lenzerheiden vapaan sprintissä Niskanen pääsi ensimmäistä kertaa pitkällä urallaan mukaan 12 parhaan joukkoon. Samanlainen tulos lauantaina olisi huippuonnistuminen Niskaselta ja tarjoaisi hänelle loistavat lähtökohdat kokonaistourin voittotaistoon.

Muiden suomalaisten osalta odotukset lauantain kisaan ovat maltillisemmat. Katri Lylynperälle perinteisen sprintit ovat sopineet selvästi vapaata paremmin, ja Anne Kyllönen ei sprinteissä ole enää vuosiin ole ollut parhaimmillaan. Uransa parasta kautta tekevältä Anni Alakoskelta taas kolmenkymmenen parhaan joukkoon pääseminen olisi kiitettävä suoritus.

Jatkuuko Fähndrichin voittokulku sprinteissä?


Kilpailun ykkössuosikki edellisten kisojen perusteella on Sveitsin Nadine Fähndrich, joka on voittanut kauden kaksi edellistä sprinttikisaa. Kotiyleisönsä edessä kisaava Fähndrich on päässyt erinomaiseen vireeseen ja Val Müstairin tekninen rata ja korkea ilmanala sopivat erinomaisesti sveitsiläiselle.

Helpolla Fähndrich ei kuitenkaan kolmatta peräkkäistä sprinttivoittoaan saa. Ruotsin sprinttitähti Maja Dahlqvist muutti suunnitelmiaan ja päättikin lähteä mukaan Tourille pienen sairastelun jälkeen, joka pakotti hänet jättämään väliin Davosin viikonlopun. Mikäli sairastelu ei ole jättänyt kovin suuria jälkiä Dahlqvistin vireeseen, on hän vaarallinen haastaja Fähndrichille.

Sama pätee myös Yhdysvaltain Jessie Digginsiin, jolle Val Müstairin sprintti on myös erittäin tärkeä kilpailu Tourin kokonaistaiston kannalta. Vapaan sprintissä Tourin toissavuoden voittajalla on erinomainen mahdollisuus repiä eroa haastajiinsa, jotka ennakkoon ovat häntä terävämpiä perinteisen normaalimatkoilla, joita Tourin ohjelmassa on tänä vuonna peräti kolme.

Maailmancupia monien yllätykseksi johtava Tiril Udnes Weng on myös potentiaalinen urheilija vähintään palkintokoroketaistoon osallistumiseen. Udnes Weng on ollut läpi koko alkukauden tasaisen suoritusvarma, joten hänet nähtäneen lähes sataprosenttisella varmuudella mukana ainakin loppukilpailussa.

Kilpailun lähtölistalta on poimittava myös yksi todella mielenkiintoinen nimi, jota tuskin kuitenkaan nähdään mukana terävimmässä kärkitaistossa. Italia nimesi Tourille nimittäin mukaan ampumahiihtäjä Federica Sanfilippon.

Kerran urallaan palkintokorokkeellekin ampumahiihdon puolella yltänyt italialainen ei pyssyhiihdon puolella ole ollut nopeimpia hiihtäjiä, mutta joulukuun alussa hän juhli voittoa Alpen Cupin sprinttikisassa. On mielenkiintoista nähdä, riittääkö Sanfilippon vauhti mukaan 30 parhaan hiihtäjän erävaiheeseen.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi