Mari Eder jahtaa naisten takaa-ajossa paikkaa sunnuntain yhteislähtökilpailuun


Pikakilpailussa upeasti onnistunut Mari Eder lähtee huippuasemista takaa-ajokilpailuun.
Veijo Vaakanainen: 17.12.2021 20:11Ampumahiihto
Mari Eder jahtaa naisten takaa-ajossa paikkaa sunnuntain yhteislähtökilpailuun
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Mari Eder.
Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Alkukausi ampumahiihdon maailmancupissa on ollut tervanjuontia Mari Ederille. Torstain pikakilpailussa Annecyssa synkät pilvet kuitenkin poistuivat taivaalta ja päivä paistoi kirkkaasti Suomen naisten kärkiurheilijalle.

Eder onnistui vihdoin suoriutumaan myös ampumapaikalla kykyjään vastaavalla tavalla ja pääsee lähtemään lauantain takaa-ajoon yhdeksänneltä sijalta. Pikakisan vahva onnistuminen antoi toivon mukaan Ederille paljon itseluottamusta ja vahva tekeminen jatkuu penkalla myös takaa-ajossa.

Onnistuminen lauantain kilpailussa olisi Ederille erittäin tärkeää myös siksi, että se voisi tuoda hänelle paikan sunnuntain yhteislähtökilpailuun. Yhteislähtöön mukaan kelpuutetaan maailmancupin 25 parasta sekä viisi viikonlopun aikana parhaiten suoriutunutta urheilijaa, jotka eivät ole 25 parhaan joukossa.

Sijalla 37 maailmancupissa olevalla Ederillä ei ole mahdollisuuksia päästä yhteislähtöön maailmancupin sijoituksen kautta, joten hänen olisi kuuluttava niiden viiden urheilijan joukkoon, jotka saavat Annecyn viikonloppuna eniten maailmancupin pisteitä cupin top 25:n ulkopuolelta.

Pikakisassa Eder oli parhaiten sijoittunut 25 parhaan ulkopuolella oleva urheilija. Hänen suurimmat haastajansa torstain pikakisan perusteella sekä heidän aikaeronsa Ederiin lähtöhetkellä ovat esiteltyinä alla olevassa taulukossa.

lähtösijoitusurheilijakansalaisuusero Ederiin
13Julia SimonFRA6 s.
15Jessica JislovaCZE15 s.
17Irina KazakevitshRUS21 s.
18Olena BilosiukUKR21 s.
21Svetlana MironovaRUS23 s.
24Valeriia VasnetcovaRUS25 s.


Vaikka Ederin lähtökohdat takaa-ajoon ovat erinomaiset, vaatii yhteislähtöön pääseminen häneltä kuitenkin paljon tämän kauden keskitasoa parempia suorituksia. Ederin ja sunnuntaisen startin välissä on neljä ammuntaa, joista hän tilastojen valossa ampuu aivan liian monta sakkokierrosta huippusijoitusta ajatellen.

Torstainen startti antoi kuitenkin toivoa siitä, että Eder voi osoittaa tilastojen kertovan pelkkiä valheita. Joskus yksi onnistuminen voi laukaista positiivisen kierteen, joka siivittää urheilijan huippusuorituksiin koko loppukauden ajan.

Säilyttääkö Röiseland kärkisijansa?


Ensimmäiseltä sijalta takaa-ajoon starttaa Norjan Marte Olsbu Röiseland, joka onnistui torstaina saavuttamaan ensimmäisen pikakisan voittonsa lähes kahteen vuoteen. Koska Röiseland on voittanut kauden kaksi ensimmäistä takaa-ajoa, on hän kärkisijalta lähtiessään luonnollisesti ykkössuosikki voittamaan myös lauantaina.

Toiselta sijalta matkaan lähtevä Ranskan kokenut Anais Bescond yllätti pikakilpailussa toisella sijallaan. Bescond on yleensä parhaimmillaan neljän ammunnan kilpailuissa, joten häneltä voidaan odottaa menestystä myös takaa-ajossa.

Jälleen kerran ladulla ylivoimaista vauhtia viilettänyt Ruotsin Elvira Öberg pääsee kolmannelta sijalta jahtaamaan kilpailun kärkikaksikkoa. Ruotsalaisen ja osakilpailuvoiton välissä on lauantaina sama ongelma kuin kauden aiemmissakin kisoissa. Sakkokierroksia ei saisi kisan aikana kiertää liiaksi, jos aikoo maalissa tuulettaa voittoa.

Itävallan Lisa Theresa Hauser pääsee lähtemään matkaan neljänneltä sijalta ja on hyvin todennäköinen palkintosijaurheilija takaa-ajossa. Hauser on kuulunut tälläkin kaudella varmimpiin ampujiin ja neljillä nollilla hän pystyy hyvin nousemaan jopa voittotaistoon.

Pikakilpailussa uransa parhaaseen suoritukseen yltänyt ja viidenneksi sijoittunut Kristina Resztsova on kilpailun jokerikortti. Ampumahiihto- ja maastohiihtolegenda Anfisa Resztsovan tytär oli pikakilpailussa viidenneksi nopein hiihtäjä, joten ampumapaikalla onnistuessaan hän voi hyvin parantaa jälleen uransa parasta sijoitusta.

Kärkikymmenikön takaa lähteviä vahvoja haastajia ovat viime kauden maailmancupin ykkönen Tiril Eckhoff sekä takavuosien takaa-ajon maailmanmestarit Denise Herrmann ja Dorothea Wierer. Todellinen jokerikortti kilpailuun on sijalta 16 matkaan lähtevä Belgian väreissä kisaava ex-norjalainen Lotte Lie, joka on tähän asti ampunut tällä kaudella 93 prosentin varmuudella.

Mari Ederin lisäksi suomalaisväriä kilpailuun tuo Suvi Minkkinen. Torstaina puhtaasti ampunut Minkkinen starttaa sijalta 42 ja hänen menestyksensä on tälläkin kertaa täysin riippuvaista ammunnasta. Ladulla Minkkinen ei sijoja nosta, mutta nollilla hän voi saavuttaa maailmancupin pisteitä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi