Kuinka Anamarija Lampicin taulut putoavat naisten takaa-ajossa? Miten käy Ederille ja Minkkiselle?


Entinen maastohiihtäjä Anamarija Lampic varasti show’n torstain pikakilpailussa. Kuinka hiihtotykin ammunta pysyy kasassa takaa-ajossa?
Veijo Vaakanainen: 09.12.2022 20:08Ampumahiihto
Kuinka Anamarija Lampicin taulut putoavat naisten takaa-ajossa? Miten käy Ederille ja Minkkiselle?
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Anamarija Lampic.
Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancup jatkuu Itävallan Hochfilzenissa lauantaina naisten takaa-ajoilla sekä miesten viesteillä. Naisten takaa-ajokisaan lähdetään erittäin herkullisista ja tasaisista asetelmista, sillä 16 ensimmäistä naista starttaa minuutin sisään.

Kärkisijalta matkaan lähtee Saksan Denise Herrmann-Wick, joka otti Kontiolahden tasaisen varmojen otteeksi varsin selvän voiton nolla-ammunnalla. Herrmann-Wick ei kuitenkaan ollut torstain kisan jälkeen puhutuin urheilija, vaan toinen maastohiihdon puolelta ampumahiihtoon siirtynyt urheilija keräsi suurimman huomion.

Vasta tälle kaudelle ampumahiihtoon siirtynyt Slovenian Anamarija Lampic järkytti ampumahiihtomaailmaa uransa ensimmäisessä maastohiihdon maailmancupin osakilpailussa. Kolme sakkoa pystypaikaltakaan eivät romahduttaneet häntä sijoille ynnämuut, sillä ylivertainen hiihtovauhti siivitti hänet debyyttikisassaan sijalle viisi.

Takaa-ajossa Lampic onkin varmasti kilpailun seuratuin urheilija. Tosin ennakkoon hänen tiensä vie tuloslistalla alaspäin, koska nyt parin kauden takaisen maastohiihdon sprintticupin voittajan pitäisi selvitä peräti neljältä ampumapaikalta ja pelätty pystyammunta on edessä kahdesti.

Lampic on itse kertonut, että hän aloitti pystyammunnan harjoittelun vasta syyskuussa. Niistä lähtökohdista on suorastaan hämmentävää, että hän on kolme kuukautta myöhemmin maailmancupissa kymmenen parhaan joukossa. Toisaalta ne antavat myös odottaa sitä, että slovenialainen tulee olemaan lauantaina vakiovieras sakkoringillä.

Mutta kuinka paljon Lampic voi hiihtoladulla paikata ammunnassa ja sakkoringillä hukattua aikaa? Torstain perusteella vastaus on hyvin paljon. Voi olla, että Lampic säilyy edelleen viidentoista tai jopa kymmenen parhaan joukossa, vaikka sakkorinkejä kertyisi huomattavakin määrä.

Monet ampumahiihtoihmiset toki toivovat, ettei Lampicin hurja hiihtovauhti kertoisi pelkästään hänen ylivertaisesta hiihtokunnostaan, vaan myös erinomaisesta onnistumisesta kalustopuolella. Lampicin maannaisen Polona Klemencicin normaalia parempi hiihtoaika torstaina saattaisi kertoa siitä, että slovenialaisilla olisi ollut täydellinen päivä myös huoltokopilla.

Ketkä taistelevat kisan voitosta?


Voittotaistoon nousu Lampicilta olisi kuitenkin historiallinen sensaatio ja valitettavasti myös jonkinasteinen nöyryytys pidempään ampumahiihdossa kisanneille. Ykkössuosikkina kilpailuun lähtee luonnollisesti kärjestä lähtevä Denise Herrmann-Wick, joka tosin tuli Kontiolahdella takaa-ajossa sijoituksissa alaspäin.

Toisena lähtevä Tshekin Marketa Davidova on toistaiseksi ampunut tällä kaudella makuulta täydellisesti ja pystystäkin 80 prosentin tarkkuudella, joten hän on ampumaprosenttien valossa vahva haastaja Herrmannille. Sama pätee myös maailmancupia johtavaan Ranskan Julia Simoniin, joka voitti viikko sitten kauden ensimmäisen takaa-ajon.

Sijoilta neljä ja kuusi matkaan lähtevät Öbergin sisarukset ovat jokaisessa kisoissa vaarallisia vahvan hiihtovauhtinsa johdosta. Torstaina Elvira Öberg oli ainut, joka pystyi edes jollain tavalla vastaamaan Lampicin hurjaan menoon, mutta kaksi ohilaukausta pudottivat hänet palkintokorokkeelta. Samat kaksi sakkoa tulivat Hanna Öbergille.

Sijalta seitsemän lähtevä ampumahiihdossa lähes kaiken voittanut Italian Dorothea Wierer on takaa-ajoissa usein parhaimmillaan. Jos Wierer pystyy esittämään ampumapaikalla parasta osaamistaan, on italialaisen nousu palkintokoroketaistoon jopa varsin todennäköistä.

Taempaa lähtölistalta on huomioitava maailmancupissa kakkosena oleva Italian Lisa Vittozzi. Kontiolahden hurja vire ei aivan saanut jatkoa Hochfilzenin avauskisassa, mutta sijalta 18 lähtevällä Vittozzilla on vielä varsin kohtuulliset iskuasetelmat hyvään nousuun. Se vaatii kuitenkin italialaiselta erinomaista ammuntapäivää.

Mitä suomalaisilta voi odottaa?


Suomalaisista kilpailuun starttaavat Mari Eder sijalta 20, Suvi Minkkinen sijalta 38 ja Erika Jänkä sijalta 47. Aiempien takaa-ajojen perusteella Ederiltä ei voi odottaa kovinkaan suurta nousua, mutta Minkkisen suunta on takaa-ajoissa ollut lähes poikkeuksetta ylöspäin. Jänkää kohtaa odotukset ovat sen sijaan varsin maltilliset.

Mari Eder on itsekin myöntänyt, että takaa-ajot ovat olleet hänelle hankalia. Kontiolahdella hänen suorituksensa varsin tasapainoinen viimeiseen ammuntaan asti, jossa suoritus hajosi. Lauantaina olisi toivottavaa, että Eder toisilla kotiladuillaan pystyisi suoriutumaan neljältä ampumapaikalta korkeintaan neljällä sakolla.

Minkkisen suorittaminen ladulla oli Kontiolahden vahvojen suoritusten jälkeen pienimuotoinen pettymys, kun yksi sakko toi sijan 38. Takaa-ajoa ajatellen lähtöasetelmat ovat kuitenkin varsin kelvolliset, sillä eroa sijaan 21 on vain puoli minuuttia. Jos Minkkinen pystyy suoriutumaan kisasta korkeintaa yhdellä sakolla, on hänellä mahdollisuus varsin hyvään nousuun.

Erika Jänkä saavutti nolla-ammunnalla uransa toiseksi parhaan maailmancupin sijoituksen. Lauantaina sijoituksen parantaminen saattaa kuitenkin olla haastavaa, koska Jänkän pystyprosentti on tällä hetkellä vain 76. Toki se on ainakin toistaiseksi paljon parempi kuin hänen aiempien kausiensa pystyprosentit, jotka ovat olleet välillä 52-70.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi