Suvi Minkkinen lähtee loistavista iskuasemista lauantain takaa-ajoon Hochfilzenissa


Perjantain 18:s sija oli Suvi Minkkiseltä huippuonnistuminen Östersundin synkän viikonlopun jälkeen. Kärkipaikalta takaa-ajoon starttaa Norjan Ingrid L. Tandrevold.
Veijo Vaakanainen: 08.12.2023 19:37Ampumahiihto
Suvi Minkkinen lähtee loistavista iskuasemista lauantain takaa-ajoon Hochfilzenissa
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Suvi Minkkinen
Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten takaa-ajon ampumahiihdon maailmancupissa Itävallan Hochfilzenissa on suomalaisnäkökulmasta lauantain mielenkiintoisin kilpailu. Suvi Minkkinen lähtee matkaan uransa parhaista asetelmista.

Minkkisen 18:s sija oli hänen uransa toiseksi paras suoritus pikakilpailussa. Ainoastaan viime vuonna Holmenkollenilla Minkkinen suoriutui paremmin ollen 11:s, mutta tuolloin takaa-ajoa ei kisattu, koska pikakilpailu jouduttiin siirtämään päivällä eteenpäin sankan sumun vuoksi.

Nyt Suomen ykköstykiksi noussut Minkkinen pääsee lähtemään paraatilajiinsa takaa-ajoon paremmista asemista kuin kertaakaan aiemmin. Yleensä juuri tässä kilpailumuodossa vahva ampuja Minkkinen pääsee näyttämään parasta osaamistaan, kun penkalla käydään neljästi ja hiihdettävä matka on vain 10 kilometriä.

Toistaiseksi Minkkinen onkin onnistunut hyödyntämään vahvuuksiaan takaa-ajossa erinomaisesti. Esimerkiksi viime kaudella suomalainen suoriutui takaa-ajokisojen ammunnoista 95-prosentin mediaanituloksella. Tällaista suoritusta odotetaan myös lauantaina, jotta nousu ylöspäin tai ainakin asemien säilyttäminen olisi mahdollista.

Kärkipaikalta takaa-ajoon lähtee Norjan Ingrid L. Tandrevold, joka otti perjantaina vasta toisen osakilpailuvoiton jo varsin pitkällä ja menestyksekkäällä urallaan. Palkintokorokkeelle Tandrevold oli noussut ennen eilistä 16 kertaa, mutta voitot olivat kiertäneet häntä.

Tätä taustaa vasten hänen voitolleen lauantaina ei välttämättä voi antaa kovin suurta kerrointa. Toisaalta voi myös olla, että voittajaksi palaaminen kahden voitottoman kauden jälkeen toi tarvittavan itseluottamusruiskeen, joka nostaa Tandrevoldin urheilijana uudelle tasolle.

Lähtötilanteessa lähin haastaja Tandrevoldille on Ruotsin Elvira Öberg, joka onnistui perjantaina paljon paremmin penkalla kuin kotikisoissaan Östersundissa. Hiihto oli jälleen totutun vahvaa, mutta hänen kannaltaan epäonnisesti juuri toinen vahva hiihtäjä Tandrevold onnistui ampumaan pikakisassa nollat, joten yksi sakko riitti tällä kertaa vain kakkossijaan.

Hiihtovauhtinsa puolesta Öberg on suuri suosikki voittajaksi, mutta Östersundin lukuisat ohilaukaukset ovat kuitenkin vielä sen verran tuoreessa mielessä, ettei ruotsalaisen voittoa kannata varmaksi sanoa.

Vastaavat sanat voi sanoa myös kolmantena matkaan lähtevästä Justine Braisaz-Bouchet’sta. Jo Östersundissa vahvasti hiihtänyt ranskalainen selvisi tällä kertaa penkalla vain yhdellä sakolla, mikä toi hienot lähtöasemat lauantaille. Hänenkin kohdallaan ammuntaprosentit kuitenkin povaavat pudotusta alaspäin.

Sen sijaan Italian Lisa Vittozzin ampumavarmuus on ollut sellaisella tasolla, että häneltä voidaan odottaa nousua kohti kärkeä. Lähtöhetkellä hänellä on eroa Tandrevoldiin vain noin yhden sakkokierroksen verran, joten italialainen kannattaakin nostaa veikkauksissa vahvaksi podiumehdokkaaksi.

Hänen takanaan lähtevä Norjan Karoline Knotten ampui omalle tasolleen yllättävän vaisusti kaksi ohilaukausta, mutta hän jatkoi ladulla Östersundissa nähtyjä vahvoja otteita. Jos osumatarkkuus on lauantaina parempaa, voi häneltäkin odottaa nousua.

Julia Simon ampui perjantaina vain yhden ohilaukauksen, mutta jäi silti kärjestä yli 44 sekuntia päätyen sijalle seitsemän. Simon ei siis edelleenkään vaikuta olevan viime kauden hiihtovireessään, joten menestys lauantaina vaatii häneltä nollia.

Potentiaalisia nousijoita kärkikymmenikön takaa on hieman haastavampaa poimia, sillä sijoilta 11-30 löytyy paljon identtiset sakot ampuneita urheilijoita. Yksi mahdollinen nousija onnistuneella ammunnalla voisi kuitenkin olla Ruotsin Hanna Öberg, joka lähtee perjantain kolmen sakon jälkeen matkaan sijalta 20.

Suomalaisista maailmancupin pisteille perjantaina ylsi myös debyyttinsä maailmancupissa Suomen edustajana tehnyt Daria Virolainen. Ensimmäistä kertaa maailmancupissa sitten vuoden 2018 jälkeen kilpaillut Virolainen tavoittelee lauantaina varmasti vahvaa ammuntaa ja asemien säilyttämistä 40 parhaan joukossa.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten takaa-ajon lähtölistaNaisten takaa-ajon lähtölista
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi