Nastassia Kinnunen lähtee takaa-ajoon taistelemaan paikasta yhteislähtöön - voitosta käydään tiukka ja tasainen taisto


Pikakisassa kauden toiseksi parhaan suorituksensa tehnyt Nastassia Kinnunen voi hyvällä suorituksella päästä jo kolmantena suomalaisnaisena mukaan yhteislähtöön.
Veijo Vaakanainen: 18.03.2022 20:00Ampumahiihto
Nastassia Kinnunen lähtee takaa-ajoon taistelemaan paikasta yhteislähtöön - voitosta käydään tiukka ja tasainen taisto
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Nastassia Kinnunen
Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupin päätösviikonloppu Norjan Holmenkollenilla jatkuu lauantaina takaa-ajokilpailuilla. Naisten puolella kilpailussa riittää paljon jännitettävää, sillä Nastassia Kinnusella on realistiset mahdollisuudet saavuttaa paikka yhteislähdössä.

Perjantaina nolla-ammunnalla upeasti sijalle 21 noussut Kinnunen taistelee tiukasti paikasta niiden viiden urheilijan joukossa, jotka saavuttavat yhteislähtöpaikan Holmenkollenin viikonlopun tuloksella. Mikäli viime kaudella Suomen edustusoikeuden saanut entinen valkovenäläinen onnistuisi tässä, tulisi hänestä jo kolmas suomalaisnainen, joka pääsee mukaan yhteislähtöön tällä kaudella.

Tämä suoritus olisi poikkeuksellinen, sillä koskaan aiemmin ei yhteislähdöissä ole nähty kahta suomalaisnaista enempää samalla kaudella. Miesten puolellakin näin on käynyt vain kerran, kun kaudella 1999/1999 sekä Paavo Puurunen, Vesa Hietalahti että Ville Räikkönen onnistuivat lunastamaan paikan yhteislähdössä.

Helpolla Kinnunen ei kuitenkaan yhteislähtöpaikkaa saa. Pikakilpailun jälkeen hän on joko kuudenneksi tai seitsemänneksi paras urheilija, joka ei mahdu 25 maailmancupin pisteillä paikkansa saavan kiintiön riippuen siitä, nouseeko Italian Lisa Vittozzi mukaan kokonaiscupin kiintiöön. Lauantainakin Kinnuselta vaaditaan siis suorittamista hänen kykyjensä ylärajoilla.

Suurimmat haastajat yhteislähtöpaikasta ovat pikakilpailun perusteella Saksan Janina Hettich, Latvian Baiba Bendika, Norjan Ragnhild Femsteinevik, Sveitsin Lena Häcki sekä Itävallan Dunja Zdouc. He ovat yhdessä Vittozzin kanssa tällä hetkellä Kinnusen edellä Holmenkollenin viikonlopun kiintiössä, joten suomalaiselle olisi erittäin tärkeää saada heitä enemmän pisteitä.

Koska Kinnusen hiihtovauhti ei ole joukon terävintä, pitää hänen keskittyä lauantaina erityisesti ammuntaan. Kokeneen suomalaisen osumaprosentti tämän kauden aikana on ollut tasan 80 prosenttia, joten häneltä vaaditaan takaa-ajossa tilastoja parempaa suorittamista. Juuri yhtä kertaa enempää hän ei saa sakkoringillä vierailla.


Pystyykö Eckhoff pitämään haastajansa takanaan?


Kärkipaikalta takaa-ajoon lähtee viime kauden kokonaiscupin hallitsijatar Tiril Eckhoff. Kaudella 2020/2021 pikakisoja mielin määrin hallinnut norjalainen onnistui perjantaina ottamaan kauden ensimmäisen voittonsa kahden ammunnan sähäkässä kisassa.

Eckhoff pääsee starttaamaan parhaista mahdollisista asemista, mutta tämän kauden prosenteilla hänen voittonsa ei suinkaan ole kirkossa kuulutettu. Aivan norjalaisen lähietäisyydellä matkaan lähtevät Lisa Theresa Hauser sekä Marte Olsbu Röiseland ovat ammuntaprosenttien valossa pahimmat mahdollisimmat vastustajat Eckhoffille.

Kärkikolmikon tuntumassa matkaan lähtee ainoastaan Tshekin Marketa Davidova, joten muilta palkintokorokkeelle nousu vaatii apuja pikakilpailun palkintotriolta. Holmenkollenin oikukas ampumapenkka voi kuitenkin hyvinkin tarjota mahdollisuuden kauempaakin lähteville.

Sijalta kuusi matkaan lähtevä Tshekin Jessica Jislova on erittäin mielenkiintoinen urheilija takaa-ajoa ajatellen. Yleensä hiihtovauhdissa paljon kauempana oleva huippuampuja pystyy hyvinkin nostamaan sijoitustaan ammuntavoittoisessa takaa-ajossa, jos pystyy säilyttämään ammuntatasonsa ja perjantaisen hiihtovauhtinsa.

Hyvävireinen Denise Herrmann voi myös hyvänä ampumapäivänä olla potentiaalinen nousija. Muutama vuosi sitten takaa-ajon maailmanmestaruuttakin juhlinut saksalainen on usein ollut parhaimmillaan juuri takaa-ajoissa.

Perjantaina kilpailunsa makuupaikalla pilannut Elvira Öberg pystyy tekemään paremmalla ammunnalla kovaa nousua lauantain kilpailussa. Ruotsalainen olympiamenestyjä ei taistele enää kokonaiscupin voitosta, mutta yksittäisen kilpailun menestys häntä varmasti kiinnostaa. Podiumille takaa-ajettavaa saattaa kuitenkin olla liikaa.

Suomalaisista kisaan starttaa myös pikakisassa Kinnusen takana paikalle 22 sijoittunut Mari Eder. Hänelle neljän ammunnan kilpailut ovat kuitenkin usein varsin tuskaisia, joten on valitettavan todennäköistä, että hänen nuolensa osoittaa lauantaina alaspäin.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi