Mari Eder huippuasemista Kontiolahden takaa-ajoon


Kontiolahden maailmanupviikonloppu huipentuu sunnuntaina takaa-ajokilpailuihin.
Etusuora: 06.03.2022 08:47Ampumahiihto
Mari Eder huippuasemista Kontiolahden takaa-ajoon
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Mari Eder.
Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Kontiolahden maailmancup-viikonloppu päättyy naisten osalta klo 13.45 käynnistyvään takaa-ajokilpailuun. Matkaan lähdetään tutusti lauantaisen pikakilpailun tulosten perusteella. Odotettavissa on erittäin mielenkiintoinen kilpailu, sillä aikaerot kilpailuun lähdettäessä ovat marginaalisen pienet. Myös suomalaisittain riittää kosolti jännitettävää Mari Ederin mainion pikakisan myötä (9:s).

Pikakilpailun sekuntikamppailun voittaja Saksan Denise Herrmann starttaa ladulle sunnuntaina ensimmäisenä, mutta saa haastavat nopeasti peräänsä. Norjan Tiril Eckhoff ja ensimmäisen podiuminsa lauantaina napannut Ruotsin Stina Nilsson pääsevät matkaan vain viisi sekuntia Herrmannin jälkeen. Hanna Öberg lähtee matkaan neljäntenä vain seitsemän sekuntia kärjen jälkeen.

Eder lähtee matkaan yhdeksäntenä ja hänellä on eroa Herrmanniin vain 29 sekuntia. Ederin perään säntää 10 sekunnin sisällä vielä viisi urheilijaa, joten voidaan todeta, että sunnuntain voittotaistoon on mahdollisuudet todella monella kilpailijalla

Lähtölistaa

#UrheilijaAikaero
1.Denise Herrmann 🇩🇪0.00
2.Tiril Eckhoff 🇳🇴+0.05
3.Stina Nilsson 🇸🇪+0.05
4.Hanna Öberg 🇸🇪+0.07
5.Anais Chevalier-Bouchet 🇫🇷+0.16
6.Vanessa Voigt 🇩🇪+0.17
7.Elvira Öberg 🇸🇪+0.18
8.Marte Olsbu Røiseland 🇳🇴+0.28
9.Mari Eder 🇫🇮+0.29
10.Linn Persson 🇸🇪+0.32
25.Suvi Minkkinen 🇫🇮+1.13Nilsson oli pikakisan nopein hiihtäjä ennen maannaistaan Elvira Öbergiä. Ladulla ei tehty lauantaina kuitenkaan juurikaan eroa, sillä pikakisan hiihtoajat olivat hyvin tasaiset. Eder oli kymmenenneksi nopein hiihtäjä 21,3 sekuntia Nilssonia hitaampana.

Neljän ammunnan takaa-ajossa ammuntasuoritus nousseekin ratkaisevaan rooliin, vaikka hiihtomatka piteneekin lauantaista 2,5 km verran.

Kärjestä matkaan lähtevä Herrmann voitti Pekingissä olympiakultaa neljän ammunnan normaalimatkalla, mutta takaa-ajoissa ammunta ei ole yleensä sujunut, eikä saksalaiselta löydy tältä kaudelta takaa-ajosta sijoituksia kärkikuusikkoon. Nytkin takaa-ajon voitto olisi pienoinen yllätys oivista lähtöasetelmista huolimatta.

Toisena matkaan lähtevä Eckhoff on parantanut virettään huomattavasti kauden edetessä. Pekingistä irtosi heikon alkukauden jälkeen sekaviestin kullan lisäksi kaksi henkilökohtaista mitalia. Kontiolahdella hyvä vire on jatkunut, eikä viime kauden takaa-ajocupin ykkösen menestys tulisi neljän ammunnan kisassa yllätyksenä, vaikkakin hän loistaa useammin ladulla kuin penkalla.

Hiihdosta ampumahiihtoon vaihtanut Nilsson pääsi juhlimaan pikakisassa uransa ensimmäistä palkintosijaa. Hurjan hiihtovireen löytänyt ruotsalainen ei mahtunut Kontiolahdella Ruotsin viestijoukkueeseen, mikä kertoo kaiken länsinaapurin tämän hetken naisamppumahiihdon tasosta. Nilssonin taso ammunnassa on kuitenkin edelleen epävarma (pysty 71%), eikä neljän ammunnan kisassa menestyminen paineen alla ole helppoa.

Toki ensimmäinen podium toi varmasti ruotsalaiselle hurjan buustin ja mikäli ammunta onnistuu kohtuullisesti, pystyy hän vahvana hiihtäjänä taistelemaan kärkisijoista.

Kuluvaa kautta hallinnut Marte Olsbu Röiseland on myös takaa-ajocupin ykkösnimi. Röiseland on täysin mukana takaa-ajon kärkitaistossa, vaikka hieman epäonnistuikin pikakisassa kauden tasoonsa nähden ampuen kaksi sakkoa ja jääden kahdeksanneksi. Norjalainen on ampunut tällä kaudella hurjalla 91% tarkkuudella ja mikäli laikat putoavat sunnuntaina tähän tahtiin, on Röiseland yksi kilpailun voiton tavoittelijoista.

Takaa-ajocupin kakkos- ja kolmossijoilla majailevat siskokset Elvira ja Hanna Öberg pääsevät sunnuntaina matkaan loistavista asemista ja kuuluvat molemmat luonnollisesti kilpailun suosikkeihin.

Elvira on ehkä hieman yllättäen ollut tällä kaudella siskoana varmempi kilpailija ja ampuja (84% vs. 79%). Aiemmin penkalla epävarma Elvira on onnistunut nostamaan ammunnan tasoaan selvästi ja onkin sen myötä hurjana hiihtäjänä jokaisessa kilpailussa potentiaalinen menestyjä. Hanna on ampunut tällä kaudella selvästi aiempia kausia heikommin, mutta on kuitenkin pärjännyt hyvin juuri takaa-ajoissa (neljä kertaa kuuden joukossa). Kummankaan sisaruksen podiumsija ei tulisi millään lailla yllätyksenä sunnuntaina.

Kun erot kärjessä ovat pienet, pystyy jokainen top15-naisista hyvänä päivänään osallistumaan sunnuntaina mitalitaistoon. Sama koskee Suomen Mari Ederiä. Upeasti lauantaina onnistunut Eder on kuitenkin selkeästi parhaimmillaan pikakilpailussa, eikä takaa-ajosta ole yleensä kärkipään sijoituksia irronnut hyvistä lähtöpaikoista huolimatta.

Mikäli 76% tarkkuudella ampuva Eder onnistuisi selvittämään kilpailun 1-2 ohilaukauksella, kaikki olisi sunnuntaina mahdollista. Se vaatisi kuitenkin lähes täydellistä onnistumista ampumapaikalla. Eder antaa tasoitusta myös ammuntaajassa, sillä hän on yksi kiertueen verkkaisimmista ampujista. Lauantain pikakisassa tappiota penkkatyöskentelyssä tuli saman verran kuin ladulla (reilut 20 sekuntia).

Suomalaisista takaa-ajossa on mukana myös Suvi Minkkinen, joka onnistui Ederin tapaan mainiosti pikakisassa. Yhden sakon makuulta ampunut Minkkinen ylsi sijalle 25 ja lähtee matkaan minuutin ja 13 sekuntia Herrmannin jälkeen. Yleensä loistavasti ampuva Minkkinen on elementissään takaa-ajoissa. Kauden viidessä takaa-ajossaan Minkkinen on ampunut yhteensä vain viisi ohilaukausta ja kaksi viimeisintä pursuitia hän on selvittänyt puhtaasti.

Mikäli Minkkinen onnistuu ammunnassa normaalilla huipputasollaan, on nousu 10-15 joukkoon - tai jopa korkeammalle - täysin realistista sunnuntain kisassa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi