Suvi Minkkinen taistelee Lenzerheiden takaa-ajossa paikasta sunnuntain yhteislähtökilpailuun


Ilman huippuonnistumista lauantaina Suvi Minkkisen startit Lenzerheidessa jäävät kahteen. Parhaista asemista takaa-ajon voittotaistoon lähtee Ranskan epävarma ampuja Justine Braisaz-Bouchet.
Veijo Vaakanainen: 15.12.2023 19:05Ampumahiihto
Suvi Minkkinen taistelee Lenzerheiden takaa-ajossa paikasta sunnuntain yhteislähtökilpailuun
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Suvi Minkkinen
Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancupin ensimmäisen jakson viimeinen viikonloppu jatkuu Sveitsin Lenzerheiden tiukoissa maastoissa ja korkeassa ilmanalassa lauantaina takaa-ajoilla. Naisten kilpailussa Suvi Minkkisellä on paljon panosta.

Torstaina Minkkinen palasi jälleen ampumapaikalla omalle erinomaiselle tasolleen ja kaatoi kaikki kymmenen taulua. Hiihtovauhti oli kuitenkin odotuksien mukaisesti korkeassa ilmanalassa ja raskaalla reitillä kärkeä selvästi verkkaisempaa, joten lopputuloksissa Minkkinen oli pikakilpailun 28:s.

Vaikka sijoitus olikin astetta heikompi kuin viikko sitten Hochfilzenissa, on Minkkisellä tälläkin kertaa varsin mainiot lähtöasetelmat takaa-ajoon. Nyt ammunnassa pitää tosin onnistua paljon paremmin kuin viikko sitten.

Lauantain kilpailussa onnistuminen niin penkalla kuin hiihdossakin omalla maksimitasolla olisi erityisen tärkeää. Sunnuntaina on nimittäin vuorossa kauden ensimmäinen yhteislähtökilpailu, johon mukaan otetaan ainoastaan 30 urheilijaa.

Minkkisen sijoitus maailmancupin kokonaiskilpailussa on tällä hetkellä 41:s, joten hän ei tule mahtumaan niiden 25 urheilijan joukkoon, jotka saavat paikkansa maailmancupin pisteiden perusteella. Näin ollen suomalaisen pitäisi olla yksi viidestä urheilijasta, jotka saavat osallistumisoikeuden Lenzerheiden suoritusten perusteella.

Pikakilpailun jälkeen näissä viidessä paikassa ovat kiinni Yhdysvaltain Deedra Irwin (pikakilpailun 8:s), Ukrainan Anastasija Merkushina (16:s) ja Irina Petrenko (17:s), Tshekin Marketa Davidova (18:s) sekä Norjan Karoline Erdal (20:s). Heidän lisäkseen Minkkisen edellä olevista yhteislähtöpaikasta taistelevat myös ukrainalaiset Julia Dzhima (24:s) ja Hristina Dmitrenko (27:s) sekä Itävallan Tamara Steiner (25:s).

Minkkinen on siis lähtökohtaisesti altavastaaja kilpailussa osallistumisoikeudesta sunnuntaille. Tämä tarkoittaakin sitä, että käytännössä yhteislähtöön pääseminen edellyttänee suomalaiselta lauantaina täydellistä suoriutumista ampumapaikalla sekä armotonta taistelua jokaisesta sijoituksesta ladulla.

Kestääkö Braisaz-Bouchet’n ammunta koko kilpailun läpi?


Kärjestä takaa-ajoon lähtee Ranskan Justine Braisaz-Bouchet, joka oli koko alkukauden ajan loistanut hiihtoladulla, mutta takellellut ampumapaikalla. Torstaina ranskalainen onnistui vihdoin täydellisesti myös penkalla ja pääsee lähtemään takaa-ajon parhaista asemista.

Lauantaina Braisaz-Bouchet’n on jatkettava vahvoja ampumasuorituksia, mikäli hän haluaa säilyä ensimmäisellä sijalla. Tilastojen valossa tämä näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä.

Torstain hieno onnistuminen nosti hieman ranskalaisen osumaprosenttia, mutta se on edelleenkin vain hieman päälle 81, mikä ennustaa ongelmia penkalla jossakin vaiheessa kilpailua. Esimerkiksi viime viikolla Hochfilzenissa Braisaz-Bouchet putosi kolmossijalta kahdeksanneksi viiden sakkokierroksen hidastamana.

Siksi onkin todennäköisempää, että lauantain voittajaksi nousee joku muu urheilija. Lähimmät haastajat Braisaz-Bouchet’lle lähtöhetkellä ovat maailmancupin johtaja Ingrid L. Tandrevold sekä Italian Lisa Vittozzi.

Heistä molemmat ovat olleet tällä kaudella erinomaisia ampujia. Erityisesti Vittozzi on toistaiseksi suorastaan loistanut penkalla, sillä 96,7 prosentin osumatarkkuus on koko ampumahiihtokiertueen paras.

Tandrevoldin 92,2 prosentin osumatarkkuus on sekin kaikkea muuta kuin huono. Erityisesti 97,8 prosentin osumatarkkuus makuulta on vakuuttava, mutta toisaalta pystystä 86,7 prosentin varmuus enteilee neljän ammunnan kisassa ainakin yhtä sakkokierrosta.

Kärkikolmikko on lähtöhetkellä hieman karussa, sillä neljäntenä matkaan lähtevä Julia Simon on yli 20 sekuntia Vittozzia ja 40 sekuntia Braisaz-Bouchet’ta perässä. Viidentenä starttaavan Elvira Öbergin ero kärkeen on jo yli 50 sekuntia.

Tämä tarkoittaa sitä, että haastajilta vaaditaan lauantaina lähes täydellistä ampumatyöskentelyä palkintosijataistoon nousemiseen. Lisäksi kärjen pitää antaa heille tasoitus penkalla.

Simonin ja Öbergin lisäksi mahdollinen haastaja kärjelle on sijalta seitsemän starttaava Franziska Preuss, joka palasi maailmancupiin sairastettuaan viime viikon koronaa. Preuss ampuu vahvasti, mikä auttaa häntä nousussa ylöspäin. Toisaalta hiihtovauhti oli kaukana Östersundissa nähdystä.

Muita urheilijoita, joilla voisi olla mahdollisuudet palkintokoroketaistoon, lähtölistalta on vaikea löytää. Tosin täydestä tyhjyydestä Norjan edustusjoukkueeseen noussut Marit Ishol Skogan on pakko mainita, koska hän tuntuu nousevan tuloslistassa koko ajan ylemmäksi. Pikakilpailun kuudes sija oli hänen uransa toistaiseksi paras noteeraus.

Suomalaisista kilpailussa nähdään mukana myös Daria Virolainen (lähdössä 39:s), Noora-Kaisa Keränen (40:s) ja Sonja Leinamo (48:s). Heille kaikille sopiva tavoite lauantaille on pääsy maailmancupin pisteille 40 parhaan joukkoon.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi