Röiseland hurjalta karkumatkalta takaa-ajoon - Pystyykö Eder nostamaan sijoitustaan?


Naisten ampumahiihdon takaa-ajoon lähdetään sunnuntaina Norjan Marte Olsbu Röiselandin selvästä johtoasemasta.
Etusuora: 12.02.2022 13:17Ampumahiihto
Röiseland hurjalta karkumatkalta takaa-ajoon - Pystyykö Eder nostamaan sijoitustaan?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Marte Olsbu Røiseland
Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Perjantaina suvereenilla esityksellä olympiakultaa pikakilpailussa voittanut Norjan Marte Olsbu Röiseland pääsee jahtaamaan toista peräkkäistä olympiakultaa erittäin hyvistä lähtöasemista. Röiseland pääsee matkaan 31 sekuntia ennen pikakisan hopeamitalistia Ruotsin Elvira Öbergiä ja 37 sekuntia ennen Italian Dorothea Wiereriä.

Koko pikakilpailun kärkikolmikko selvitti molemmat ampumapaikat nollilla. Röiseland oli ladulla kuitenkin jopa poikkeuksellisen hurjassa vauhdissa, sillä hän jätti suksella yleensä vikkelimmin hiihtävää Elvira Öbergiä lähes puoli minuuttia. Röiseland oli koko joukon nopein hiihtäjä pikakilpailussa.

Onkin hyvin helppo ennustaa Röiselandilla menestystä myös takaa-ajossa, sillä ammuntavire on norjalaisella ollut kohdillaan jo pidempään ja nyt näyttää löytyneen hirmu isku myös ladulla. Ihmeitä saa tapahtua, mikäli norjalainen menettää puolen minuutin etumatkansa takaa-ajossa.

Naisten 10 km takaa-ajon lähtölistaa

#UrheilijaAikaero
1.Marte Olsbu Røiseland 🇳🇴0.00
2.Elvira Öberg 🇸🇪+0.31
3.Dorothea Wierer 🇮🇹+0.37
4.Lisa Theresa Hauser 🇦🇹+0.47
5.Ingrid Landmark Tandrevold 🇳🇴+1.00
6.Kristina Reztsova+1.05
7.Anna Magnusson 🇸🇪+1.06
8.Yuliia Dzhima 🇺🇦+1.08
9.Anais Bescond 🇫🇷+1.09
10.Alina Stremous 🇲🇩+1.15
11.Tiril Eckhoff 🇳🇴+1.16
12.Linn Persson 🇸🇪+1.20
13.Uliana Nigmatullina+1.28
14.Paulina Fialkova 🇸🇰+1.28
15.Dzinara Alimbekava 🇧🇾+1.29
16.Monika Hojnisz-Starega 🇵🇱+1.29
17.Milena Todorova 🇧🇬+1.31
18.Vanessa Voigt 🇩🇪+1.31
19.Hanna Öberg 🇸🇪+1.35
20.Irina Kazakevich+1.39
28.Mari Eder 🇫🇮+1.56
51.Suvi Minkkinen 🇫🇮+2.37

Toisena matkaan säntäävä Elvira Öberg on varsin mahdollinen menestyjä myös takaa-ajossa, sillä pikakilpailussa uransa ensimmäisen olympiamitalin saavuttanut 22-vuotias ruotsalainen hiihtää useimmiten hurjasti ja myös ammunta on sujunut tällä kaudella varsin mallikkaasti. Takaa-ajo-cupin kakkosnainen on pudottanut taulut tällä kaudella mukavalla 84% tarkkuudella.

Wierer on usein elementissään neljän ammunnan takaa-ajokisoissa ja häneltä muistetaan useampikin hurja nousu. Esimerkiksi viime vuoden Pokljukan MM-kisoissa Wierer nousi takaa-ajossa sijalta 20 neljänneksi puhtaalla ammunnalla. Nyt kun italialainen pääsee matkaan kolmannelta sijalta, ei Röiseland ole 100% turvassa, mikäli Wierer pudottaa taulut takaa-ajossa pikakilpailussa nähdyllä konekiväärinopeudella ja norjalainen takkuaa ammunnan kanssa.

Mitalitaistoon mielii tukku muitakin hiihtäjiä. Minuutin sisään Wiereristä matkaan säntää lähes 20 urheilijaa, joten tiiviistä nipusta on mahdollista nousta mitalitaistoon, mikäli ammunta sujuu ja maisema vaihtuu.

Nelospaikalta vain 10 sekuntia Wiererin perään starttaava Itävallan Lisa Hauser on myös potentiaalinen mitalisti. Nollilla pikakilpailun selvittänyt Hauser hiihti Wiererin tapaan hieman tahmeasti, mutta ammunta oli varmaa ja nopeaa. Samalla reseptillä pärjää usein neljän ammunnan takaa-ajossa, kun hiihtomatkakin on vain 10 kilometriä.

Sijalta 11 starttaava Norjan Tiril Eckhoff on vaeltanut tämän kauden varjojen mailla, mutta pikakilpailussa nähtiin jo parempaa. Toki Pokljukan kolminkertainen maailmanmestari pokkasi sekaviestistä olympiakultaa Pekingissä, mutta ammunta oli siinä kilpailussa vaikeaa. Eckhoff joutui kiertämään sekaviestissä kolme sakkorinkiä varapatruunoista huolimatta.

Pikakilpailussa Ekchoff selvisi kahdella pummilla ja piti ladulla kuudenneksi nopeinta vauhtia. Mikäli ammuntavire paranee entisestään, ei tuulennopeaa norjalaista kannata laskea ulos mitalitaistosta.

Peräti kolme kertaa pikakilpailun ampumapaikalla erehtynyt Ruotsin Hanna Öberg on Wiererin tapaan tottunut nousemaan ja menestymään takaa-ajossa. Kauden takaa-ajocupin kolmosnainen lähtee matkaan vasta sijalta 20, mutta etäisyyttä vitossijaan on vain 37 sekuntia. Mikäli ruotsalainen onnistui ensimmäisissä ammunnoissa, saattaa hän hyvinkin vielä nostaa itsensä mukaan mitalitaisteluun.

Mihin riittävät suomalaisten eväät?


Suomalaisista takaa-ajoon pääsivät mukaan Mari Eder ja Suvi Minkkinen. Eder lähtee matkaan sijalta 28 lähes kaksi minuuttia Röiselandin perään. Minkkinen lähtönumero on 51 ja eroa kärkinaiseen 2.37.

Molemmat suomalaiset ovat parhaimmillaan esittäneet vahvoja nousuja takaa-ajokilpailuissa. Ederin hiihtovauhti pikakilpailussa oli jo lupauksia antavaa, joten mikäli ammunta sujuu sunnuntaina, on hänellä kaikki mahdollisuudet tavoitella sijaa 10-15 parhaan joukossa, johon matkaa lähdössä on kuitenkin vain reilut puoli minuuttia.

Minkkinen on kärsinyt kisojen alussa flunssasta, mikä selittänee hänen erittäin vaisua hiihtovauhtiaan sekaviestissä. Hyvin ampuvan Minkkisen pitäisi pystyä kuitenkin parantamaan hiihtoaan edelleen selvästi pikakilpailusta, mikäli mieli kohennella asemiaan Pekingin raskaissa hiihto-olosuhteissa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi