Pystyykö kukaan haastamaan Elvira Öbergiä naisten takaa-ajossa?


Kärkipaikalta matkaan lähtevä Elvira Öberg on Ruhpoldingin takaa-ajon ykkössuosikki. Suomalaislähtökohdat kilpailuun ovat haastavat.
Veijo Vaakanainen: 15.01.2022 18:22Ampumahiihto
Pystyykö kukaan haastamaan Elvira Öbergiä naisten takaa-ajossa?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Elvira Öberg
Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Sunnuntaipäivän ensimmäinen startti ampumahiihdon maailmancupissa Saksan Ruhpoldingissa on naisten kymmenen kilometrin ja neljän ammunnan takaa-ajokilpailu. Kärkipaikalta kilpailuun starttaa keskiviikkona kauden ja koko uransa kolmatta voittoa juhlinut Ruotsin Elvira Öberg.

Läpi koko kauden hurjasti hiihtänyt, mutta epävarmasti ampunut Öberg onnistui pikakilpailussa vihdoin täydellisesti penkalla ja oli lähes murskaavan ylivoimainen. Lähtöhetkellä eroa toisena starttaavaan maailmancupin johtajaan Marte Olsbu Röiselandiin on 22 sekuntia.

Öbergillä on siis erinomaiset lähtökohdat ottaa uransa neljäs voitto. Hänellä on lähtöhetkellä noin sakkokierroksen verran etumatkaa ja edellisen startin perusteella hän voittaa lähintä haastajaansa Röiselandia ladulla toisen sakkokierroksen verran. Teoreettisesti hän siis voisi voittaa kilpailun jopa kahdella sakolla, vaikka Röiseland ampuisi nollat.

Teoria ja käytäntö eivät kuitenkaan kohtaa kovin usein ampumahiihdossakaan. Tästä johtuen Öbergin voittoa ei todellakaan kannata kuuluttaa kirkossa ainakaan kovin laajalle yleisölle. Öbergin ja voiton välissä on paitsi kymmenen kilometriä hiihtoa ja neljä ammuntaa, myös pahin mahdollinen haastaja.

Marte Röiseland on ollut tällä kaudella ehkä parempi kuin koskaan aiemmin uransa aikana. Jo aiemmilla kausilla menestystä niittämään tottunut norjalainen on onnistunut voittamaan jo viidesti, ja erityisesti hän on loistanut takaa-ajoissa. Aiemmista neljästä startista kolmessa norjalainen on saapunut voittajana maaliin.

Kilpailun voitosta nähtäneen siis erittäin kova skandinaavinen taisto Öbergin ja Röiselandin välillä. Lusikkansa tähän soppaan voivat tosin laittaa myös perjantain sprintissä kauden ensimmäisen palkintosijansa napannut Italian Dorothea Wierer sekä valkovenäläinen tasaisuuden perikuva Dzinara Alimbekava.

Molemmat ovat urheilijoita, jotka ovat kuin kotonaan neljän ammunnan kilpailuissa. Erityisesti Wierer on parhaassa vireessä lähes pitelemätön ampumapenkalla. Tällä kaudella sellaista suorittamista ei ollut nähty ennen Ruhpoldingin pikakilpailua, mutta silloin nähtiin pitkästä aikaa vanhaa tuttua Wiereriä.

Kuudennelta sijalta starttaava Itävallan Lisa Theresa Hauser pystyy ampumapaikalla wierermäiseen ja paikoitellen jopa parempaankin suorittamiseen. Hänelläkin voi siis olla oma sanansa sanottavana kilpailun kärkitaistoon.

Hieman kauempaa sijalta 11 matkaan lähtevä Elvira Öbergin isosisko Hanna kannattaa myös laittaa kilpailussa tarkkaan seurantaan. Vaikka vanhempi Öberg ei tällä kaudella olekaan ollut penkalla oma varma itsensä, hän on silti potentiaalinen nousija jopa palkintokorokkeelle asti.

Potentiaalisia nousijoita lähemmäs kärkeä ovat myös sijalta 20 lähtevä Venäjän Kristina Reztsova (+1.21) sekä Ranskan Julia Simon (+1.23). Kumpikaan ei kuulu kilpailun varmimpiin ampujiin, mutta hiihtovauhti antaa heille molemmille mahdollisuuden nousta paljonkin, jos heille sattuisi hyvä päivä penkalla.

Suomalaisista mukaan selvisivät sijalta 43 starttaava Mari Eder sekä pikakilpailun 52:s Suvi Minkkinen. Kummaltakaan heistä ei näistä lähtöasemista voi odottaa mitenkään kovinkaan järisyttävää suorittamista, mutta pistesijoille nousu on heille molemmille sopiva tavoite kilpailuun. Heikolla ampumatyöskentelyllä se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi