Kerttu Niskanen mainioista asemista Toblachin 20 km takaa-ajoon - Diggins kärjestä karkuun?


Naisten Tour de Ski jatkuu maanantaina Toblachissa 20 km vapaan hiihtotavan takaa-ajolla. Matkaan lähdetään Tour de Skin kokonaiskilpailun tilanteen aikaeroilla.
Etusuora: 31.12.2023 20:15Hiihto
Kerttu Niskanen mainioista asemista Toblachin 20 km takaa-ajoon - Diggins kärjestä karkuun?
Kuva: Risto Raunio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Jessie Diggins.
Naisten 20 km (v) takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten Tour de Skin kolmantena peräkkäisenä kilpailupäivänä uudenvuodenpäivänä Toblachissa hiihdetään jykevä 20 km (v) takaa-ajokilpailu.

Kiertueen tilanne myllääntyi sunnuntain perinteisen kympin jälkeen reilusti. Kärkeen nousi Tourin ykkössuosikki USA:n Jessie Diggins ja toiseksi Saksan Victoria Carl. Avaussprintin jälkeen kiertueen kärkipaikkaa pitänyt Ruotsin Linn Svahn säilytti kokonaiskisassa hyvät asemat ja lähtee takaa-ajoon kolmospaikalta.

Suomalaisittain mielenkiinto lisääntyi rajusti, sillä sunnuntaina voittoon hiihtänyt Kerttu Niskanen kipusi kokonaiskisan kärkitaistoon viidenneksi. Eroa Niskasella on takaa-ajon startissa Digginsiin 28 sekuntia. Takaisin iskuun päässyt Krista Pärmäkoski hiihti nousujohteisesti sunnuntaina seitsemänneksi ja nousi samalla kokonaiskisassa kymmenenneksi. Eroa kärkeen on reilu minuutti.

Lähtöjärjestys naisten 20 km (v) takaa-ajoon


Naisten Tourin tilanne 2/7

#UrheilijaTulos
1.Jessie Diggins 🇺🇸28.24
2.Victoria Carl 🇩🇪+7
3.Linn Svahn 🇸🇪+11
4.Jonna Sundling 🇸🇪+19
5.Kerttu Niskanen 🇫🇮+28
6.Rosie Brennan 🇺🇸+35
7.Emma Ribom 🇸🇪+38
8.Katharina Hennig 🇩🇪+58
9.Heidi Weng 🇳🇴+1.07
10.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+1.11
10.Frida Karlsson 🇸🇪+1.11
13.Astrid Öyre Slind 🇳🇴+1.15
18.Ebba Andersson 🇸🇪+1.28
21.Jasmi Joensuu 🇫🇮+1.44
37.Anne Kyllönen 🇫🇮+2.22
50.Vilma Ryytty 🇫🇮+3.07


Diggins takaa-ajon selvä suosikki


Keulilta takaa-ajoon starttaava Diggins on selvä suosikki maanantain kilpailuun. Vapaalla hiihtotavalla viihtyvä jenkki jatkaa kauttaan hirmuiskussa, eikä pitkän puoleinen 20 km matka häiritse lainkaan jaksavaa Digginsiä. Oletettavasti hän lyö kaasun pohjaan heti startista, eikä jää odottelemaan seitsemän sekunnin päästä starttaavaa Saksan Carlia.

Carl on noussut tällä kaudella aivan maailman terävimmälle huipulle ja oli sunnuntain perinteisen kisassa Niskasen jälkeen toinen. Vapaa hiihtotapa ja porukassa hiihtäminen sopivat saksalaiselle ja häntä on helppo povata maanantainakin kärkitaisteluun. Carlilla on halutessaan ohut sauma tykittää Digginsin etumatka kiinni ensimmäisillä sadoilla metreillä, mutta lähteekö hän sitä yrittämään on eri asia. Päästessäään Digginsin kyytiin, olisi Carlilla mahdollisuus taistella etapin voitosta.

Kolmantena starttaava Svahn on myös hyvä ryhmähiihtäjä ja taitaa molemmat hiihtotavat. Väkevään kuntoon virinnyt ruotsalainen viihtyy korkeassa ilmanalassa ja pystyy taistelemaan kärkisijoista, mikäli saa sopivaa vetoapua matkan aikana. Svahn tavoittelee neljä sekuntia edeltä lähtevän Carlin selkää.

Neljäntenä matkaan lähtevä Jonna Sundling palasi Tourilla koronasairastelun jälkeen. Sprintin kakkossija osoitti vireen olevan hyvä. Kympin pertsan kisassa Sundling oli asiallisesti kahdestoista. Kovana kirinaisena Sundling hamuaa sopivaan letkaan ja on loppukirissä vaikeasti voitettavissa, mikäli sinne asti pystyy seurailemaan.

Takaa-ajon kärkitaisteluun otetaan mukaan vielä sijoilta 5-7 lähtevät Niskanen, Brennan sekä Ruotsin Emma Ribom. Kolmikko starttaa 10 sekunnin sisällä toisistaan ja taittavat todennäköisesti melko pian matkaa kolmikkona. Dieseljyrät Niskanen ja Brennan vastaavat todennäköisesti vauhdinpidosta ja kiriherkkä Ribom yrittää korjata hedelmät lopussa.

Niskasen koplalla on eroa 2-3 sijoihin vain parikymmentä sekuntia, joten mikäli Carl ja kumppanit eivät lähde pitämään alussa vauhtia, Diggins karannee heti maisemaan ja sen jälkeen kasassa voikin olla kuuden hiihtäjän ryhmä taistelemassa muista palkintopallisijoista.

Kahdeksantena starttaava Katharina Hennig lähtee matkaan jo lähes minuutin Digginsin perästä ja eroa Niskaseenkin on jo puoli minuuttia. Hennigin perään säntää kova nippu: Heidi Weng, Krista Pärmäkoski, Frida Karlsson ja Astrid Öyre Slind.

Nelikolla on lähdössä eroa kärkeen yli minuutin verran, mutta Niskaseen toisaalta vain reilu 40 sekuntia. Täysin pois suljettua ei ole sekään, että tästä nelikosta noustaisiin vielä taistelemaan takaa-ajon palkintosijoista. Kaikilta löytyy hyviä suorituksia vapaan takaa-ajokisoista.

Yksi Tourin suurimmista suosikeista Ruotsin Ebba Andersson vaikuttaisi kärsivän vastikään sairastetusta koronasta, eikä ollut oma itsensä sunnuntain kympin kisassa. Andersson starttaa takaa-ajoon vasta sijalta 18 ja eroa kärkeen on jo 1,5 minuuttia. Andersson on toki naisten vapaan hiihdon aatelia, joten mikäli kone alkaa käynnistyä maanantaina, voi ruotsalainen tehdä rajun nousun tuloslistalla.

Naisten kilpailua arvioitaessa on syytä ottaa huomioon, että maanantaina kilpaillaan jo kolmatta päivää putkeen. Riittääkö esimerkiksi neljä sprinttierää lauantaina hiihtäneillä potkua vielä kolmannen päivän rypistykseen, kun matkakin on vielä 20 km? Vai alkaako vaakakuppi kallistua jo selvemmin vahvoille distanssijyrille?

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 20 km (v) takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi