Norja juhli naisten viestissä – Suomi jäi niukasti kymppisakin ulkopuolelle


Naisten ampumahiihdon MM-viestin voitti Norja. Suomi oli kisassa sijalla 11.
Etusuora: 22.02.2020 10:32Ampumahiihto
Norja juhli naisten viestissä – Suomi jäi niukasti kymppisakin ulkopuolelleVeikkaus
Marte Olsbu Röiseland. Kuva: Andreaze [CC BY-SA]
Naisten viesti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Naisten viesti 4x6 km

#MaaTulos
1.Norja1:07.05,7
2.Saksa+10,7
3.Ukraina+18,4
4.Tsekki+31,1
5.Ruotsi+44,9
6.Sveitsi+47,1
7.Puola+50,3
8.Venäjä+1.02,6
9.Kanada+2.13,7
10.Italia+2.29,4

11. Suomi +2.40,2

Miesten viesti 4x7,5 km

#UrheilijaTulos
1.Ranska1:12.35,9
2.Norja+21,5
3.Saksa+36,2
4.Venäjä+1.44,7
5.Slovenia+1.45,8
6.Itävalta+2.28,5
7.Italia+2.32,0
8.USA+2.32,9
9.Valko-Venäjä+2.40,4
10.Ruotsi+3.28,9

26. Suomi Lapped

Kisan ennakko


Alla joukkueet naisten viestikilpailuun. Ennakko alkaa kokoonpanojen jälkeen.

 • Norja: Synnove Solemdal, Ingrid Tandrevold, Tiril Eckhoff, Marte Olsbu Röiseland
 • Ranska: Julia Simon, Anais Bescond, Celia Aymonier, Justine Braisaz
 • Saksa: Karolin Horchler, Vanessa Hinz, Franziska Preuss, Denise Herrmann
 • Italia: Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Federica Sanfilippo, Michela Carrara
 • Ruotsi: Elvira Öberg, Mona Brorsson, Linn Persson, Hanna Öberg
 • Venäjä: Ekaterina Yurlova-Percht, Irina Starykh, Svetlana Mironova, Larisa Kuklina
 • Suomi: Suvi Minkkinen, Mari Eder, Kaisa Mäkäräinen, Erika Jänkä

Suosikit ongelmissa?


Puhtaasti hiihtovauhdilla mitattuna Ranskalla ja Norjalla on aivan ylivertaiset joukkueet muihin maihin nähden - Ranskalla vieläpä paljon kovempi mitä Norjalla. Lauantain kilpailuissa molemmilla mailla on kuitenkin paljon epävarmuustekijöitä matkassa.

Normaalikilpailussa yksikään ranskalainen ei ollut kymmenen parhaan joukossa ja paras kilpailija ylsi sijalle 19. Sama nähtiin pikakilpailussa: ei ainoatakaan ranskalaista kymmenen parhaan joukossa, paras sijoitus Celia Aymonierin 15. sija.

Sama tilanne on Norjalla. Vaikka Marte Olsbu Röiseland on loistanut MM-kisoissa peräti neljällä MM-mitalillaan, tämän jälkeen on ollut hyvin hiljaista. Tiril Eckhoff ampui neljä sakkoa ja ylsi normaalimatkalla 15. sijalle ja Ingrid Landmark Tandrevold kolmella sakolla 16. sijalle.

Sprintissä Eckhoff oli 59:s, Tandevold 57:s ja seuraava norjalainen Karoline Knotten 75:s. Synnove Solemdal jäi normaalimatkalla yli kuusi minuuttia kärjestä neljällä sakollaan ja oli lopputuloksissa 60:s.

Hiihtovauhdissa Ranska on tasaisempi, sillä Norja joutuu laittamaan avausosuudelle Solemdalin, mutta ammunta huomioiden Norja on ankkuri Röiselandin johdolla hieman laadukkaampi kokonaisuus.

Italia ja Saksa kärkikaksikon ykköshaastajat


Italia on ollut vuosia yksi maailmancupin parhaista naisjoukkueista, mutta arvokisoista ei ole tullut menestystä. Edellinen MM-mitali on kolmas sija vuoden 2015 Kontiolahden MM-kisoista.

Viime vuoden MM-kisoissa Italia hiihti ilman Dorothea Wiereriä ja oli vasta 10:s. Nyt Italialla on kahdelle ensimmäiselle osuudelle ylivoimaisesti paras duo: Lisa Vittozzi ja Wierer. Mielenkiintoisessa järjestyksessä kilpaileva joukkue todennäköisesti johtaa kahden osuuden jälkeen, mutta tämän jälkeen areenalla astuu huomattavasti heikompi hiihtokaksikko: Federica Sanfilippo – Michela Carrara.

Kotiyleisön kannustuksen edessä duo saattaa venyä hiihtolenkeillä, mutta kultaa voittaakseen Italian olisi syytä olla kahden osuuden jälkeen selvästi karussa muilta.

Saksaa on epäilty ja haukuttu koko kausi (pääosin toki Saksan oman median johdosta), mutta maa on ollut MM-kisoissa varsin tasaisessa iskussa, itse asiassa kaikista maista tasaisin. Sprintissä Saksalla oli kaikki neljä kilpailijaa 25:n parhaan joukossa, takaa-ajossa kaikki olivat 15:n parhaan joukossa ja normaalimatkalla 26:n parhaan joukossa.

Henkilökohtaisilta matkoilta Saksalla on top5-sijoituksia koossa jo viisi ja mitaleita kaksi, kun esimerkiksi Ranskalla ei ole yhtään top10-sijoitusta, eikä Norjallakaan, mikäli Röiseland jätetään laskuista. Italiakin on menestynyt pääosin Wiererin johdosta.

Kun tasaisuutta mitataan, Saksa vakuuttaa eniten. Lisäksi ankkuri Denise Herrmann pystyy nousemaan hurjalla hiihtovauhdillaan hieman kauempaankin voittoon, jos vain taulut putoavat.

Paljon mahdollisia yllättäjiä


Kun suosikeilla on epävarmuustekijöitä, voi se avata haastajille mahdollisuuden mitaleihin. Naisten viesteissä onkin usein nähty yllättäjiä, kuten edelliset olympiavoittajat Valko-Venäjä ja Ukraina ovat osoittaneet.

 • MM-kisat 2019: Norja, Ruotsi, Ukraina
 • Olympialaiset 2018: Valko-Venäjä, Ruotsi, Ranska
 • MM-kisat 2017: Saksa, Ukraina, Ranska
 • MM-kisat 2016: Norja, Ranska, Saksa
 • MM-kisat 2015: Saksa, Ranska, Italia
 • Olympialaiset 2014: Ukraina, Venäjä, Norja

Jos, ja kun, ammunta tulee nousemaan pääosaan, Venäjä ja Ukraina ovat ensimmäisenä kolkuttelemassa mitalikaapin ovia. Perinteinen viestimaa Ruotsi ei ole vakuuttanut näissä kisoissa, mutta omaa silti aina mahdollisuudet viestimenestykseen.

Sveitsi oli loistava maailmancupin viesteissä, ja se voi nousta jälleen korkealle. Myös Tshekki on mahdollinen mitalisti, jos se vain selviää kuivin jaloin avausosuudesta.

Tasaisella ja nopeilla ampujilla varustettu Kanada voi nousta ainakin kuuden parhaan joukkoon, kuten myös Valko-Venäjä, Itävalta sekä Puola.

Suomi taistelussa kymmenen parhaan joukkoon


Myös Suomella on täydet mahdollisuudet hakea sijoituksia 6-10:n parhaan joukosta.

Suvi Minkkinen on ampunut tällä kaudella loistavasti ja suoriutunut viesteistä todella hyvin, joten Suomella on vakuuttava avaaja.

Mari Eder on avannut usein viestit hyvin, vaikka henkilökohtaisilla matkoilla ei ole tullutkaan onnistumisia. Tällä kertaa Ederiltä odotetaan onnistumisia kakkososuudella.

Kaisa Mäkäräinen olisi luonnollisesti maailmanluokan ankkuri, mutta ymmärrämme hyvin Suomen taktiikan. Mikäli Mäkäräinen olisi ankkurina, ja Suomi tässä vaiheessa jo kaukana kärjestä, menisi huippuhiihtäjä hukkaan. Liian kaukaa on mahdoton nousta, oli kuinka hyvä hiihtäjä vain. Kolmososuudella Mäkäräisestä on enemmän hyötyä, sillä hän voi pedata Suomelle loistoasemat päätöslenkille.

Debytantti Erika Jänkä tulee olemaan omalla osuudellaan tiukan paikan edessä, kun kyseessä on ensimmäinen MM-kisastartti ja vieläpä heti viestin ankkuriosuudella 1600 metrin korkeudessa. Ei mikään helpoin paikka tehdä debyytti, mutta ainakin tilaisuus näyttämiseen on paras mahdollinen.

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Lähtökohtaisesti hyvin tasainen viesti, jossa poikkeuksellisen monella maalla on mahdollisuudet mitaleihin. Ranskan kisat ovat menneet aivan vihkoon, joten sieltä haetaan rohkeaa ohipeliä. Norja noussee väkisin mitaleille, kuten myös Saksa.

Italian hiihtojärjestystä vaikuttaa siltä, että mitali on lähellä, mutta kultamitali ei lähelläkään. Yllättäjistä peleihin maistuu eniten Venäjä.

Peli-idea - Supertripla 2

1.Norja, Saksa
2.Norja, Saksa, Italia, Venäjä
3.Norja, Saksa, Italia, Venäjä
Rivimäärä12 riviä
Rivin hinta2,40 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy22.2.2020 klo 12:43
TVYLE2Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten viesti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi