Suomi hiihti upeasti viestissä pronssille!


Suomalaiset hiihtivät upeasti naisten viestissä.
Etusuora: 04.03.2021 14:58Hiihto
Suomi hiihti upeasti viestissä pronssille!
Kuva: Tomi Mäkipää
Veikkaus
Jasmi Joensuu
Naisten viestin, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Hiihdon MM-kisat, Oberstdorf 4.3.2021


Naisten viesti 4x5 km

#MaaTulos
1.Norja53.43,2
2.Venäjä+26,6
3.Suomi+46,2
4.USA+47,0
5.Saksa+1.06,4
6.Ruotsi+2.00,0
7.Sveitsi+2.49,2
8.Tsekki+3.04,3Viestipäivät ovat aina maastohiihdon arvokisoissa erityisen mielenkiintoisia. Neljäosuuksinen viesti mittaa, millä mailla kokonaistaso on kaikkein laajinta. Viestit ovat lisäksi usein jännittäviä trillereitä, joissa tilanteet vaihtelevat osuuksilta toisille, kun maat ovat rakentaneet joukkueensa erilaisten vahvuuksiensa kautta.

Oberstdorfin MM-kisoissa viestijoukkueiden kokoonpanoihin vaikuttavat paljon myös latuprofiilit. Perinteisen lenkki on viestikilpailuissa tällä kertaa vapaan lenkkiä helpompi, mistä johtuen kärkijoukkueet pyrkivät säästämään kovimmat lenkkinsä kahdelle viimeiselle osuudelle.

Kisojen aiempien kilpailujen perusteella ykkössuosikki naisten viestiin on kahden vuoden takainen maailmanmestari Ruotsi, joka starttaa viestikilpailuun joukkueella Jonna Sundling- Charlotte Kalla – Ebba Andersson – Frida Karlsson. Kaikki Ruotsin joukkueen jäsenet ovat osoittaneet kisojen aikana olevansa rautaisessa kunnossa, joten ennakkosuosikin paineet kuuluvat oikeutetusti heille.

Ruotsin joukkueen ainoa pienimuotoinen kysymysmerkki on avausosuudella hiihtävä sprintin ja parisprintin maailmanmestari, joka ei toistaiseksi ole tämän kauden aikana onnistunut normaalimatkoilla. Viestissä hiihdettävä viisi kilometriä sopii kuitenkin Sundlingille paljon kymppiä paremmin. Sundlingilla on lisäksi vastassa haastaja Norjan etukäteen heikoin lenkki Tiril Udnes Weng.

Toisella osuudella sinikeltaisia värejä vie Charlotte Kalla, jota voidaan pitää jopa yhtenä hiihtohistorian kovimmista viestihiihtäjistä. Vahvavireisellä Kallalla on mahdollisuus ratkaista viesti toisella osuudella, mikäli hän onnistuu pudottamaan Norjan kakkososuuden viestiviejän Heidi Wengin, joka on ollut kaukana parhaasta vireestään Oberstdorfissa.

Norjan jättäminen kakkososuudella saattaa olla edellytys Ruotsin mestaruudelle, sillä Norja asettaa kolmannelle osuudelle suurimman syömähampaansa Therese Johaugin. Ruotsin kolmososuuden hiihtäjä kaksinkertainen pronssimitalisti Ebba Andersson on huippuluokan viestinviejä, mutta baijerilaisessa imuttavassa vesikelissä saattaa ylivertaisessa kunnossa oleva Johaug jättää Anderssoninkin kauas taakseen ja johdattaa Norjan jälleen yhteen arvokisojen viestivoittoon.

Ruotsi on puolestaan säästänyt oman vahvimman lenkkinsä Frida Karlssonin ankkuriosuudelle. Ihmeitä Karlssonkaan ei pysty tekemään, mikäli Johaug on onnistunut tekemään useiden kymmenien sekuntien eron, sillä Norjan ankkurina hiihtää kauden komeetta Helene Marie Fossesholm. Vaikka Fossesholm ei samanlaisessa vireessä enää olekaan kuin tammikuussa, on hän kuitenkin sen tasoinen hiihtäjä, ettei Karlsson häntä välttämättä kovin suurelta takamatkalta aja kiinni.

Voittokamppailun kannalta viesti kulminoitunee siis väliosuuksiin. Ruotsin iskunpaikka on toisella osuudella, jossa Charlotte Kallan olisi pystyttävä tekemään eroa Heidi Wengiin. Mikäli Kalla ei tässä onnistu, on kolmososuudella Norjan vuoro yrittää ratkaisua. Jos Ruotsi ei mahdollisuuttaan käytä, niin Johaug sen mitä luultavimmin kyllä käyttää.

Kahden kärkijoukkueen takana Venäjä on etukäteen ajatellen melko selkeä pronssisuosikki, vaikka Julia Stupak ja Natalia Neprjajeva eivät parhaassa vireessään olekaan. Joukkueen Jana Kirpitshenko – Stupak – Tatjana Sorina – Neprjajeva kokonaistaso on kuitenkin etukäteen ajatellen napsun tai pari haastajia edellä.

Venäjän kannalta ensimmäinen osuus ratkaisee jo paljon, sillä kauden positiivinen yllättäjä Kirpitshenko on etukäteen muiden pronssikandidaattien eli Suomen ja Yhdysvaltojen avaavia vahvempi. Mikäli Kirpitshenko saa avausosuudella vaikka 20-30 sekuntia eroa, on takaa-ajo jatkossa hyvin haastavaa. Varsinkin kun kolmososuuden Sorina näytti kympillä olevansa lähes mitalivireessä vapaalla.

Suomi joukkueella Jasmi Joensuu – Johanna Matintalo – Riitta-Liisa Roponen – Krista Pärmäkoski taisteleekin etukäteen ajatellen lähinnä nelossijasta Yhdysvaltojen kanssa. Seitinohut mitalimahdollisuuskin Suomelle on kuitenkin annettava, mikäli Venäjä suoriutuisi odotuksia heikommin.

Sama pieni mahdollisuus on myös Yhdysvalloilla, jonka joukkueessa hiihtävät Hailey Swirbul, Sadie Maubet Bjornsen, Rosie Brennan ja Jessie Diggins. Yhdysvaltain naisten historiallisen viestimitalin jahti katkennee kuitenkin heti avausosuudella, jossa Swirbul häviää ennakolta selkeästi kaikille muille kärkijoukkueille. Kun kolmososuuden Brennan on kaiken lisäksi kadottanut lähes täysin alkukauden kuntonsa, jäänee heidän ankkurilleen Digginsille tekemätön paikka mitaleja ajatellen.

Veikkausvihjeet


Peli-idea - Supertripla 2

VoittajaRuotsi, Norja
ToinenRuotsi, Norja
KolmasVenäjä, USA, Suomi
Rivimäärä6 riviä
Rivin hinta1,20 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy4.3. klo 14:13
TVYLE2
br>
Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten viestin, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi