Kestääkö Ruotsi suursuosikin paineet naisten MM-viestissä? Aukeaako Suomen mitalitili?


Planican MM-kisoissa hiihdetään torstaina aina mielenkiintoinen ja yllätyksellinen naisten 4 x 5 km viesti.
Etusuora: 01.03.2023 20:51Hiihto
Kestääkö Ruotsi suursuosikin paineet naisten MM-viestissä? Aukeaako Suomen mitalitili?
Kuva: Teemu Moisio / PTB Creative (Ruka Nordic)
Veikkaus
Naisten viesti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten viesti on ollut hiihdon MM-kisoissa Suomelle vahva mitalilaji. Viidessä viimeisimmässä MM-viestissä Suomi on yltänyt mitaleille neljästi - joka kerta pronssille. Kovista kilpakumppaneista Venäjä on nyt poissa kuvioista ja MM-viestejä dominoineen Norjan syömähammas Therese Johaug on lopettanut uransa. Mitalin voisi siis kuvitella irtoavan entistä helpommin, mutta näin ei kuitenkaan ole.

Ruotsi on ottanut Norjan paikan naishiihdon hallitsija. Ruotsalaisnaiset ovat voittaneet Planicassa jaetusta neljästä kultamitalista kolme ja yhdeksästä henkilökohtaisesta mitalista peräti seitsemän. Ruotsin nelikko Emma Ribom-Ebba Andersson-Frida Karlsson-Maja Dahlqvist kantaa torstain MM-viestissä suuria paineita ja voiton lipeäminen käsistä olisi jättimäinen pettymys ja yllätys.

Ruotsin nelikossa ei ole heikkoja lenkkejä, vaikka ehkä hieman yllättäen sprintin ja parisprintin maailmanmestari Jonna Sundling putosi joukkueesta heikon 10 km (v) kilpailun jälkeen. Dahlqvist on mitat täyttävä kiriherkkä ankkuri, eikä mestaruus jää hänestä kiinni.

On siis helppo ennustaa Ruotsille kultajuhlia. Suuriin epäonnistumisiin Ruotsilla ei tosin ole varaa, sillä sen verran vahvoja haastajia sille löytyy. Pientä epävarmuutta Ruotsin viestiin tuo

Tiukimmin Ruotsia haastanee viestissä Norja. Neljä kultaa ja yhden hopean viidestä viimeisestä MM-viestistä voittanut Norja, oli hetken aikaa hukassa ilman Johaugia, mutta tämän kauden aikana naisten suoritustaso on palannut niin sanotusti normaaliksi. Nelikko Tiril Udnes Weng-Astrid Öyre Slind-Ingvild Flugstad Östberg-Anne Kjersti Kalvå on tasaisen vahva, joskin lähellekään Ruotsin tasoa Norjan yksilöt eivät ole Planicassa yltäneet.

Ilmaiseksi viestimitalit eivät tule Ruotsille ja Norjalle irtoamaan, sillä myös Saksalla, USA:lla ja Suomella on asettaa viestiin kovat joukkueet.

Katso kohteet ja kertoimet


Yllättääkö Saksa jälleen?


Pekingin olympialaisissa naisten joukkuekilpailuissa säväyttänyt Saksa on vaarallinen myös Planican MM-viestissä. Viestihopea Venäjän jälkeen Pekingissä voittaneet saksalaiset lähtevät MM-viestiin joukkueella Laura Gimmler-Katharina Hennig-Pia Fink-Victoria Carl.

Mikäli Gimmler pysyy avausosuudella kärkiporukassa mukana, on Saksa tiukasti kiinni viestimitalissa. Eikä kultataistoon yltäminenkään olisi sen jälkeen jättiyllätys.

Hennig on auringonvarma viestinviejä toisella perinteisen osuudella, Fink oli Planican vapaan kympillä peräti seitsemäs ja kiriherkkä ankkuri Carl on tehnyt hyvää jälkeen tällä kaudella vapaan kisoissa. Carlilla on varmasti tuoreessa muistissa Pekingin parisprintti, jossa hän päihitti loppukirissä Sundlingin ja johdatti Saksan historialliseen olympiakultaan.

Mikäli Saksa pysyy Ruotsin kannassa ankkuriosuudella asti, on Carlilla mahdollisuudet haastaa Dahlqvist ankkuriosuudella.

Katso kohteet ja kertoimet


Aukeaako Suomen mitalitili?


Suomi lähtee naisten viestiin nelikolla Johanna Matintalo-Kerttu Niskanen-Eveliina Piippo-Krista Pärmäkoski. Normaalisti tällä kokoonpanolla Suomi taistelisi jopa viestikullasta, mutta nyt Suomen nelikkoon liittyy turhan paljon epävarmuustekijöitä.

Matintalon vire on ollut viime viikkoina pahasti kateissa ja yleensä todella varmasti Suomen avannut hiihtäjä onkin nyt nelikon epävarmin lenkki. Mikäli sprintissä pahasti kantannut Matintalo on löytänyt kuntonsa, on Suomella täydet mahdollisuudet taistella mitaleista torstain viestissä. Eikä ainoastaan pronssista.

Mikäli Matintalo ei pysy kärkiporukassa viestin avauksessa, saattaa mitali karata Suomelta jo ensimmäisen osuuden jälkeen.

Niskanen on palautettu Pekingin sekoilun jälkeen omalle paikalleen perinteisen toiselle osuudella. Hän hoitaa leiviskänsä varmasti ja pitää Suomen kärkitaistossa, mikäli Matintalo on onnistunut avausosuudella.

Piippo on ollut vahvassa iskussa ja häneltä odotetaan hyvää suoritusta kolmannella osuudella. Karlssonin vauhtiin hän tuskin pystyy, mutta muiden kilpakumppanien kanssa Piipon pitäisi pystyä taistelemaan tasapäisesti.

Suomen viestin pronssille kaksi vuotta sitten Oberstdorfin MM-kisoissa ankkuroinut Pärmäkoski ei ole ollut parhaassa vireessään Planicassa. Toki yhdistelmäkilpailusta tuli hyvä kuudes sija, mutta sen jälkeiset esitykset parisprintissä ja kympin vapaalla ovat jättäneet toivomisen varaa.

Vastustajilla ei ole kuitenkaan ankkureina mitään ylikylän hiihtäjiä, joten mikäli Pärmäkoski pääsee matkaan hyvistä asemista, kaikki on mahdollista. Oberissa Pärmäkoski oli ankkuriosuudella jäätävässä iskussa ja nitisti loppukirissä itsensä Jessie Digginsin, jota ei ihan helposti kirivaiheessa päihitetä.

Katso kohteet ja kertoimet


Kaatuuko USA avausosuuteen?


USA kuuluu naisten viestin mitaliehdokkaisiin. Avausosuus on ollut usein jenkkien Akilleen kantapää ja sitä se on myös tällä kertaa. USA:n viestin avaa Hailey Swirbul ja kantaa niskassaan jättimäisiä paineita. Mukana olisi pysyttävä vaikka väkisin, jotta mitalihaaveet säilyisivät elossa.

USA:n viestiä Swirbulin lisäksi vievät luotettava Rosie Brennan, tuore 10 km (v) maailmanmestari Jessie Diggins sekä parisprintin pronssinainen Julia Kern. Mikäli Swirbul onnistuu avausosuudella on USA vahva mitaliehdokas.

MM-kisojen alla Toblachin maailmancupissa USA oli viestissä kolmas samalla kokoonpanolla, mutta maasto oli tuolloin ihan eri kaliiberia eikä kaikilla vastustajilla ollut parhaita hiihtäjiä mukana.

Katso kohteet ja kertoimet


Italia potentiaalinen jymy-yllättäjä?


Nostetaan esiin vielä jättiyllätyksen etsijöille yksi maa: Italia. Italian naishiihto on tällä hetkellä mukavassa nousussa. Planicassa jo skiathlonissa säväyttänyt Francesca Franchi oli vapaan kympillä peräti kuudes. Anna Comarella ja Cristina Pittin eivät ole lainkaan noloja perinteisen menijöitä. Skiathlonissa he olivat perinteisen osuuden jälkeen sijoilla 10 ja 14.

Kolmen osuuden jälkeen Italia saattaa olla jopa mitalitaistossa mukana. Ankkuri Federica Sanfilippo on Italian etukäteen epävarmin lenkki ja mitalille yltäminen vaatisi ampumahiihdosta maastohiihtoon vaihtaneelta kokeneelta italialaiselta nappionnistumista.

Kaiken kaikkiaan avausosuus näyttelee viestissä suurta roolia. Yhdelläkään joukkueella ei ole ensimmäisellä etapilla selkeää syömähammasta. Kuka uskaltaa pitää vauhtia sillä riskillä, että hyytyy omaan vetoonsa? Vai mennäänkö avausetappi poikkeuksellisen rauhallisesti, mikä hyödyttäisi Ruotsin ja Norjan haastajia. Vauhdinpito jäänee tällä kertaa Ribomin ja Wengin harteille.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten viesti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi