Saako Mari Eder ammuntansa onnistumaan Annecyn yhteislähtökisassa?


Rimaa hipoen sunnuntain kisaan selvinneen Mari Ederin on pystyttävä nollaamaan lauantain kisan epäonnistuminen.
Veijo Vaakanainen: 18.12.2021 19:40Ampumahiihto
Saako Mari Eder ammuntansa onnistumaan Annecyn yhteislähtökisassa?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Mari Eder.
Naisten yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lauantainen maailmancup-kilpailu Ranskan Annecyssa oli Mari Ederille erittäin murheellinen. Huippuasemista matkaan lähtenyt suomalainen oli ampumapenkalla suurissa vaikeuksissa. Hidas ja epävarma ammunta pudotti häntä peräti 30 sijaa alaspäin.

Aluksi vaikutti myös siltä, että takaa-ajon epäonnistumisen myötä myös paikka sunnuntain yhteislähtöön olisi karannut Ederin ulottumattomiin. Suomalaisen onneksi hän kuitenkin selvisi juuri ja juuri viimeisenä urheilijana mukaan kilpailuun.

Sunnuntaina Ederillä on mahdollisuus pyyhkiä mielestään lauantainen heikko suoritus. Sijoitus 30 parhaan joukossa on varma jo startissa, joten kisassa ei Ederille pitäisi olla kuin voitettavaa.

Kuten käytännössä aina, myös sunnuntaina suomalaisen kilpailu ratkeaa täysin ampumapaikoilla. Kun katsotaan puhtaasti tilastoja, ei Ederiltä voi juuri kilpailussa odottaa. Todennäköisin vaihtoehto on se, että Eder viettää liikaa aikaa sakkoringillä ja tulee maaliin kilpailun häntäpäässä.

Jos Eder prosenteista huolimatta onnistuisi pitämään ammuntansa kasassa neljä kertaa peräkkäin, on kilpailussa kuitenkin myös pienen pieni menestysmahdollisuus. Hiihtovauhti sprinttihiihdossakin menestyneellä suomalaisella riittäisi vaikka terävimpään kärkitaistoon asti. Erot maailman kärkeen syntyvät lähes täysin ampumapaikalla.

Kilpailun kärkitaistossa katseet kääntyvät lauantaina uransa ensimmäiseen maailmancup-voittoon yltäneeseen Elvira Öbergin. Lähes jokaisessa kauden kisassa ylivoimaista vauhtia pitänyt Öberg onnistui vihdoin myös ampumapaikalla ja pääsi tuulettamaan loppusuoralla maailmancup-voittajana.

Sunnuntaina nähdään, kuinka uran ensimmäinen voitto vaikuttaa Öbergiin. Nähdäänkö yhteislähdöllä ladulla vapautunut Öberg, joka murskaa kaikki muut vai purkautuiko suurin lataus lauantaisiin voitonjuhliin?

Öbergin takana toisena maaliin tullut Ranskan Julia Simon on myös nostettava kilpailun ennakkosuosikkeihin. Läpi alkukauden ammuntansa kanssa tuskaillut Simon onnistui vihdoin takaa-ajossa myös ammunnassa ja sai varmasti paljon itseluottamusta. Yhteislähdöt ovat aiemmin olleet Simonille menestyksekkäitä, joten toinen peräkkäinen palkintosija ei olisi yllätys.

Norjan Marte Olsbu Röiseland tippui jopa hieman yllättäen pois kärkisijalta takaa-ajossa, mutta sunnuntaina maailmancupin kokonaisvoittajalla on mahdollisuus revanssiin. Röiselandilla on realistinen mahdollisuus voittaa jokainen kisa, johon hän starttaa.

Yhteislähdön hallitsevaa maailmanmestaria Lisa Theresa Hauseria ei myöskään saa unohtaa. Hauser ei ole tällä kaudella esiintynyt hiihtoladulla yhtä vahvasti kuin viime vuonna, mutta tarkka ja nopea ammunta pitää hänet kärkitaistossa kaikissa kisoissa.

Italian Lisa Vittozzi on parin vaikeamman vuoden jälkeen vakiinnuttamassa jälleen tasoaan ampumahiihdon maailmancupin terävimmässä kärjessä. Podiumille italialaisen vauhti ei vielä toistaiseksi ole riittänyt, mutta sunnuntaina hänellä on siihen mahdollisuus nopealla ja tarkalla ampumatyöskentelyllä.

Yhteislähtökilpailun luonne sopii myös Saksan Franziska Preussille. Tasaisen varma saksalainen on voittanut kerran urallaan yhteislähdön kokonaiscupin ja oli viime vuonna yhteispisteissä toinen. Sunnuntaina Preuss voi siis hyvinkin nousta kolmen parhaan joukkoon, vaikka aiemmat kisat Annecyssa eivät olekaan onnistuneet parhaalla mahdollisella tavalla.

Katso kohteet ja kertoimet


Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi