Kuinka sujuu Mari Ederin olympiakenraali?


Sunnuntaina vuorossa on naisten viimeinen kilpailu ennen jo oven takana odottavia olympialaisia.

Veijo Vaakanainen: 22.01.2022 20:14Ampumahiihto
Kuinka sujuu Mari Ederin olympiakenraali?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Mari Eder.
Naisten yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Sunnuntaina naiset kilpailevat vielä kerran ampumahiihdon maailmancupissa, ennen kuin he vetäytyvät virittämään kisakuntoaan kohti Pekingin talviolympialaisia. Ennen viimeistelyleiriä ohjelmassa on kuitenkin vielä yksi yhteislähtökilpailu Italian Anterselvassa.

Kauden mittaan esityksiään parantanut Mari Eder pääsee jälleen mukaan yhteislähtökilpailuun. Perjantainen normaalimatka näytti jo kariutuneen toisen ampumapaikan kolmeen ohilaukseukseen, mutta suomalainen onnistui hienosti kokoamaan itsensä kilpailun loppupuolella ja päätyi lopulta kauden kolmanneksi parhaalle sijalleen.

Viestissäkin Eder suoriutui varsin mallikkaasti, joten hän lähtee sunnuntain kilpailuun varsin positiivisista lähtökohdista. Ederin ammunnan sujumisen arvioiminen on toki aina melkoista lottoarvontaa, mutta pääsääntöisesti viimeaikainen vire on ollut vähintään kohtuullista.

Palkintosijoille asti suomalaisen ammunta tälläkään kertaa riittää, mutta sijoitus viidentoista parhaan joukossa olisi jo oikein mallikas suoritus. Ederin hiihtovauhti tarjoaa siihen kaikki mahdollisuudet, kunhan ammunnat onnistuvat edes jollakin tavalla.

Kuka pääsee starttaamaan olympialaisiin kenraaliharjoituksen voittajana?


Kilpailun ennakkosuosikkien arvioiminen on hieman haastavaa, sillä lopulliset lähtölistat julkaistaan vasta sunnuntaina pari tuntia ennen kisoja. On siis mahdollista, että osa alustavalta listalta löytyvistä ennakkosuosikeista on jo aloittanut olympialaisiin valmistautumisen ja vetäytyy sunnuntain kisasta.

Normaalimatkan perusteella suosikeiksi on kuitenkin nostettava ranskalaiskaksikko Justine Braisaz-Bouchet - Julia Simon, jotka juhlivat perjantaina kaksoisvoittoa. Molempien kohdalla ammunta etenkin pystystä on kuitenkin melkoista tuuripeliä, joten he voivat löytyä tuloslistalta joko kärjestä tai toiselta kymmeneltä.

Valko-Venäjän Dzinara Alimbekava on sen sijaan ranskalaisten vastakohta. Valkovenäläinen on ollut tällä kaudella jo yhdeksän kertaa kuuden parhaan joukkoon, mutta on toistaiseksi noussut palkintokorokkeelle vain kerran. Sunnuntainakin voi siis luottaa, että Alimbekava on ainakin palkintokoroketaiston tuntumassa.

Kaksinkertainen maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja Dorothea Wierer on osoittanut viime aikoina selkeitä piristymisen merkkejä sekä hiihdossa että ammunnassa. Kokenut arvokisamenestyjä on huippuvireisenä elementissään neljän ammunnan kisassa.

Myöskään yhteislähdön hallitsevaa maailmanmestaria Lisa Theresa Hauseria ei saa unohtaa. Itävaltalainen ei ole ollut aivan viime kauden vireessään, mutta jos hän onnistuu pudottamaan taulut kaikilta neljältä paikalta, on hän varmasti aivan kilpailun kärkipäässä.

Anterselvan yhteislähdössä on totuttu näkemään ajoittain myös suuria yllätyksiä. Korkea ilmanala ja raskas kisaviikko tekevät tehtävänsä ja voi olla, että yksittäisenä päivänä voittotaistoon nouseekin täysin odottamattomia nimiä. Tästä esimerkkinä on Saksan Nadine Horchler, joka saavutti uransa ainoan voiton ja palkintosijan juuri Anterselvan yhteislähdössä vuonna 2017.

Mari Ederin lisäksi yhteislähtöön saattaa päästä myös toinen suomalainen. Normaalimatkalla upeasti sijalle 18 hiihtänyt Nastassia Kinnunen on ensimmäisellä varasijalla ennen huomenna julkistettavia lopullisia lähtölistoja.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi