Naisten ampumahiihdon yhteislähtöcup ratkeaa Holmenkollenilla - Voittotaisto täysin auki


Ampumahiihdon maailmancupkausi 2021-2022 päättyy sunnuntaina Oslon Holmenkollenilla yhteislähtökilpailuihin. Naisten yhteislähtöcupin voittoon on mahdollisuus useammalla urheilijalla.
Etusuora: 20.03.2022 08:01Ampumahiihto
Naisten ampumahiihdon yhteislähtöcup ratkeaa Holmenkollenilla - Voittotaisto täysin auki
Kuva: Julia Sadykova.
Veikkaus
Dorothea Wierer.
Naisten yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon maailmancup huipentuu sunnuntaina Holmenkollenilla. Naiset hiihtävät kauden päätöskisanaan 12,5 km yhteislähtökilpailun. Maailmancupin kokonaiskilpailu on jo ratkennut Marte Olsbu Röiselandin ylivoimaiseen voittoon, mutta yhteislähtöcupin kristallipallon voittaja on vielä täysi mysteeri.

Yhteislähtöcupia johtaa ennen päätöskisaa Italian Dorothea Wierer kolmen pisteen erolla ennen Ruotsin Elvira Öbergiä. Parinkymmenen pisteen päässä seuraa ranskalaiskolmikko Justine Braisaz-Bouchet, Anais Chevalier-Bouchet, Julia Simon.

Myös Marketa Davidova, Vanessa Voigt ja Röiseland ovat vielä iskuetäisyydellä yhteislähtöcupin kärkisijoja ajatellen.

Cupin kärkinimi Wierer oli Holmenkollenin kisat avanneessa pikakilpailussa täysin tuuliajolla ja ampui peräti kuusi sakkoa. Tämän myötä hän jäi ei selvinnyt edes takaa-ajoon. Toisaalta hän sai huilata yhden kisan muiden rehkiessä ja keskittyä yhteislähtöcupin voittotaisteluun. Täytyy muistaa, että kolme henkilökohtaista kilpailua peräkkäisinä päivinä tuo kovan rasituksen ja monella alkaa urakka jo painaa viikonlopun päätöspäivänä.

Sekä pikakisan että takaa-ajon voittanu Tiril Eckhoff on noussut keväällä hirmuvireeseen ja on maannaisensa Röiselandin kanssa suosikki myös yhteislähdössä. Kaksikko piti pikakisassa selvästi kovinta vauhtia ladulla ja mikäli ammunta onnistuu sunnuntaina, on norjalaisia vaikea pysäyttää kotiladuillaan.

Sijat kolme ja kaksi Kollenilla napannut Röiseland omaa mahdollisuudet nousta vielä jopa voittotaistoon yhteislähtöcupissa, mikäli onnistuu voittamaan päätöskilpailun. Eroa Wiereriin on toki peräti 37 pistettä (voitosta saa 60 p.).

Ranskalaisnaiset täytyy aina huomioida, kun pohditaan mahdollisia menestyjiä. Anais Chevalier-Bouchet on ollut heistä toistaiseksi etevin Holmenkollenilla nelos- ja vitossijallaan, mutta matkan olympiavoiton Pekingissä napannutta Justine Braisaz-Bouchet'ta ei kannata myöskään unohtaa. Epäonnistuneen pikakisan jälkeen Braisaz nosti sijoitustaan takaa-ajossa parikymmentä pykälää, vaikka ampui kolme sakkoa.

Kokonaiscupin kolmonen Itävallan Lisa Theresa Hauser nappasi perjantain pikakisasta puhtaalla ammunnalla kakkossijan ja oli takaa-ajossa kuudes kolmella ohilaukauksella. Hauser on yksi podiumehdokkaista myös sunnuntaille, ole tällä kaudella yhteislähdöissä loistanutkaan.

Tsekin Davidova on myös vahvassa kevätiskussa. Sijat neljä ja seitsemän perjantaina ja lauantaina saavuttanut tsekkiläinen on parantanut tälle kaudelle ammuntaansa ja hiihtoajoissa hän on kärkipäätä. Pekingissä Davidova oli yhteislähdön nelonen.

Ruotalaisnaiset eivät ole onnistuneet Holmenkollenilla. Parasta antia on ollut Elvira Öbergin kasisija takaa-ajossa. Suksikaan ei ole ruotsalaisilla kulkenut totuttuun malliin, sillä vaikka Elvira Öberg oli pikakisan kolmanneksi nopein hiihtäjä, hävisi hän ladulla Eckhoffille peräti puoli minuuttia.

Yllätysnimenä mainittakoon Saksan Franziska Preuss, joka nousi eilen takaa-ajossa sijalta 45 kymmenenneksi ammuttuaan neljä paikkaa puhtaasti ja pidettyään ladulla koko kilpailun kovinta vauhtia.

Muokkaus: Suomalaisista yhteislähtökisassa on mukana Mari Eder. Vahvasti hiihtävän Ederin sijoitus on neljän ammunnan kisassa vahvasti riippuvainen onnistumisesta ampumapaikalla. Top 15 -sijoitus on realismia, mikäli suomalainen onnistuu ammunnassa parhaalla tasollaan.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi