Oberhofin maailmancupissa takaa-ajot - Lägreid jahtaa kauden avausvoittoaan


Edellisestä neljässä kisassa sijoitukset 2,3,4 ja 2 napannut Norjan Sturla Holm Lägreid jahtaa Oberhofin takaa-ajosta kauden avausvoittoaan.
Etusuora: 05.01.2024 17:58Ampumahiihto
Oberhofin maailmancupissa takaa-ajot - Lägreid jahtaa kauden avausvoittoaan
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Sebastien Samuelsson & Sturla Holm Lægreid.
Miehet takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Oberhofin takaa-ajoon lähdetään pikamatkan mukaisista tuloksista. Perjantain pikakilpailussa nähtiin todella paljon ohilaukauksia ja sakkokierroksia, minkä johdosta useammallakin sakolla selvittiin hyville sijoille.

Suosikkeina matkaan starttaavat pikakisan menestyjät Benedikt Doll, Sturla Holm Lägreid ja Endre Strömsheim. Johannes Bö, Sebastian Samuelsson ja Tarjei Bö ampuivat kaksi ja Martin Ponsiluoma peräti kolme sakkoa, mutta nelikko starttaa kuitenkin hyvistä iskuasemista lauantain kilpailuun.

Kärkikymmenikön piristysruiskeet ovat Jakov Fak ja Sebastian Stalder, jotka onnistuivat perjantaina ampumapenkalla puhtaasti. Haastavissa tuulioloissa slovenialainen ja sveitsiläinen ovat potentiaalisia yllättäjiä hyvällä ammunnallaan, vaikka hiihtoladulla eroa varmasti tuleekin.

Suomalaisista takaa-ajokilpailuun selviytyivät Otto Invenius ja Tero Seppälä.

Pikakilpailun tulokset

#KilpailijaAika
1.Benedikt Doll 🇩🇪24:12.2 (1)
2.Sturla Holm Lägreid 🇳🇴+1,8 (1)
3.Endre Strömsheim 🇳🇴+5,4 (1)
4.Johannes Thingnes Bö 🇳🇴+19,6 (2)
5.Jakov Fak 🇸🇮+29,8 (0)
5.Johannes Kühn 🇩🇪+29,8 (0)
7.Tarjei Bö 🇳🇴+40,3 (2)
8.Martin Ponsiluoma 🇸🇪+40,4 (3)
9.Sebastian Stalder 🇨🇭+42,9 (0)
10.Samuel Samuelsson 🇸🇪+44,8 (2)
30.Otto Invenius 🇫🇮+1:49,9 (3)
56.Tero Seppälä 🇫🇮+2:38,4 (3)


Lägreid ja Strömsheim vahvimmat suosikit


Oberhofissa kilpaillaan hyvin tuulisissa ja sateisissa oloissa. Ampumapenkalla voidaan nähdä romahduksia ja ampumatyöskentely saattaa näin siis korostua. Latuprofiiliin kuuluu viime vuoden ampumahiihdon MM-kisoista tuttu tiukka nousu, jossa saa kyllä hapotettua itsensä, mikäli joutuu repimään eroa kiinni ladulla.

Lägreid on kärkiporukan tasaisin suorittaja sekä varmin ampuja (makuu: 90%, pysty: 94%). Etenkin pystyammunta on Lägreidin erikoisosaamista, mikä korostuu kilpailun lopulla, kun takaa-ajot ammutaan aina järjestyksessä makuu-makuu-pysty-pysty.

Hiihtovauhtikin norjalaisella on kehittynyt kauden aikana, joten häntä voi näistä asemista pitää selkeimpänä ja varmimpana ehdokkaana palkintopallille sekä voittoon asti.

Kotiyleisön suosikille Benedikt Dollille takaa-ajo ei sovi kilpailumuotona lainkaan yhtä hyvin. Saksalaisen takaa-ajojen sijoitukset tältä kaudelta ovat 17, 10 ja 19, vaikka hän on päässyt jokaiseen kilpailuun hyvistä asemista sijoilta 1, 7 ja 10.

Yhdessäkään kilpailussa Doll ei ole siis onnistunut parantamaan asemiaan takaa-ajossa ja Lenzerheidessä hän jopa putosi ykköspaikalta sijalle 17. Ennen kaikkea pystyammuntaprosentti Dollilla on huolestuttavan alhainen (77%), minkä vuoksi kilpailujen loput ovat olleet vaikeita.

Endre Strömsheim on sen sijaan esiintynyt jopa paremmin takaa-ajokilpailuissa kuin pikamatkoilla. Östersundin sprintissä norjalainen oli kuudes ja takaa-ajossa viides, Hochfilzenissa sprintin 14:s sija vaihtui takaa-ajossa 8:een sijaan ja Lenzerheidessa Strömsheim nousi pikamatkan 12:sta sijalta aina palkintopallille ja kilpailun kakkoseksi saakka.

Vaikka 27-vuotias sensaatiohiihtäjä avasi uransa maailmancupissa jo vuonna 2019, hän on päässyt hyvin harvaan kilpailemaan Norjan kovasssa joukkueessa. Tällä kaudella kaikki on kuitenkin napsahtanut Strömsheimin osalta kohdalleen ja hän on maailmancupin kokonaistilanteessa neljäntenä.

Bö ja Ponsiluoma jahdissa


Jahtiryhmään kuuluvat ennen kaikkea Johannes Thingnes Bö, Martin Ponsiluoma, Tarjei Bö ja Sebastian Samuelsson. Nelikon välille on vaikea saada aikaiseksi isompaa eroa, joten päivän kunto pääosin määrittää asetelmat maalissa.

Myös perjantain hiihtoajoissa nelikko oli hyvin lähellä toisiaan - Ponsiluoma ja Johannes Bö olivat noin 18 sekuntia nopeampia ladulla, mutta Samuelsson oli alkukaudesta koko kiertueen nopein hiihtäjä ja vastaavasti Tarjei Bö on tasaisin suorittaja ampumapenkalla.

Kärkiryhmän ammuntaprosentit

UrheilijaMakuuPysty
Sebastian Stalder94%91%
Sturla Holm Lägreid90%94%
Tarjei Bö93%87%
Endre Strömsheim90%81%
Johannes Bö86%85%
Sebastian Samuelsson87%79%
Johannes Kühn94%72%
Jakov Fak80%84%
Benedikt Doll84%77%
Martin Ponsiluoma78%83%
Sveitsin Stalder valmis yllätykseen?


Vahvin yllättäjäehdokas kilpailuun on Sveitsin Sebastian Stalder, joka on ampunut koko kauden makuulta 94- ja pystystä 91-prosenttisesti. Takaa-ajokilpailut ovat sujuneet sveitsiläiseltä hyvin, sillä hän on onnistunut parantamaan pikamatkan sijoitustaan kaikissa kolmessa kilpailussa.

Vaikka hiihtovauhti ei ole vauhdikkainta, nyt Stalder saa ensimmäistä kertaa loistopaikan menestykseen. Eroa kärkikolmikkoon on lähdössä jonkun verran, mutta heti lähdössä on hyviä selkiä tarjolla, kun Samuelsson, Ponsiluoma ja Tarjei Bö starttaavat samaan aikaan. Loistoammunnalla jopa palkintopallipaikka on mahdollinen.

Kärkikymmenikön takaa palkintopallille asti on hyvin vaikea nousta. Parhaat edellytykset tähän omaa vahvat hiihtäjät Johannes Dale-Skjevdal, Philipp Nawrath ja Quentin Fillon Maillet, mutta heidän ammuntaprosenttinsa tältä kaudelta eivät vakuuta.

Perjantain pikakisan nopein hiihtäjä Johan-Olav Botn sen sijaan starttaa matkaan yli puolentoista minuutin päästä, joten hänet on pakko jättää kokonaan laskuista.

Suomen Tero Seppälälle ja Otto Inveniukselle toivoisi parempaa päivää ampumapenkalla, sillä ladulla meno ei perjantaina maistunut. Hiihtoajoissa Seppälä oli lähes kaksi minuuttia ja Invenius reilun minuutin Botn’a hitaampi.

Miesten takaa-ajon lähtölistatMiesten takaa-ajon lähtölistat


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miehet takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi