Ennakko: Oberhofin naisten takaa-ajoon lähdetään ranskalaiskomennossa


Ranskan naiset valtasivat kärkisijat perjantain pikakilpailussa. Takaa-ajossa kotiyleisön suosikki Franziska Preuss haastaa ranskalaisrintaman.
Etusuora: 05.01.2024 18:15Ampumahiihto
Ennakko: Oberhofin naisten takaa-ajoon lähdetään ranskalaiskomennossa
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Julia Simon.
Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Perjantaina ylivoimaista hiihtovauhtia esittänyt Ranskan Justine Braisaz-Bouchet hiihti pikakilpailussa voittoon kahdesta sakkokierroksesta huolimatta ja pääsee matkaan keulasta.

Kakkossijalta 4,4 sekuntia Braisazin perään starttaa loistavasti koko kauden ampunut Saksan Franziska Preuss. Takaa-ajosta odotetaankin Braisazin ja Preussin välistä keskinäistä otatusta.

Pikakilpailun yllättäjät olivat Ruotsin Anna Magnusson sekä uran ensimmäisen palkintopallisijoituksensa hiihtänyt Ranskan Sophie Chauveau. Ranskalaisilla oli muutenkin vahva panos, sillä kymmenestä ensimmäisestä sijasta Ranska nappasi viisi.

Pikakilpailun tulokset

#KilpailijaAika
1.Justine Braisaz-Bouchet 🇫🇷22:43.0 (2)
2.Franziska Preuss 🇩🇪+4,4 (0)
3.Sophie Chauveau 🇫🇷+4,6 (1)
4.Anna Magnusson 🇸🇪+17,6 (0)
5.Janina Hettich-Walz 🇩🇪+23,8 (0)
6.Karolina Offigstad Knotten 🇳🇴+28,2 (1)
7.Lisa Vittozzi 🇮🇹+31,1 (1)
8.Jeanne Richard 🇫🇷+34,4 (0)
9.Lou Jeanmonnot 🇫🇷+39,0 (0)
10.Julia Simon 🇫🇷+40,6 (2)
42.Suvi Minkkinen 🇫🇮+2:12.2 (1)


Braisaz-Bouchet ja Preuss selkeät ennakkosuosikit


Lauantain kilpailussa kamppailevat hurja hiihtovauhti ja kliininen ammuntatyöskentely. Ranskan Braisaz-Bouchet on ollut koko kauden läpi loistavassa hiihtovireessä, mistä kertoo jo pelkästään voitto kahdesta sakkokierroksesta huolimatta. Puhtaassa hiihtoajassa mitattuna ranskalainen oli kilpailun nopein peräti 27,7 sekunnin erolla Ruotsin Elvira Öbergiin.

Saksan Preuss oli 58,9 sekuntia Braisazia hitaampi ladulla, mutta hänen puolestaan puhuu varmuus ammuntapenkalla. Preuss on ampunut koko kauden 95% prosentin ammuntavarmuudella sekä makuulta että pystystä. Etenkin pystyammunnassa noin korkea ammuntaprosentti on poikkeuksellisen komea.

Kun siirrytään neljän ammunnan kilpailuun, Preussin parhaat puolet tulevat vahvemmin esiin. Saksalainen on myös aina ollut loistava letkassa hiihtäjä ja pystynyt hyödyntämään hyvin saatavilla olevia selkiä.

Laaja haastajajoukko - jatkuuko Chauveaun vire?


Braisazin ja Preussin ohella myös Julia Simonin hiihtovauhti oli perjantaina vahvaa. Nopea ampuja esitti viime kaudella loistavia nousuja takaa-ajokilpailuissa ja voitti takaa-ajojen cupin. Näistäkin asemista Simon on vaarallinen tekijä kilpailuun.

Vahvaa ranskalaisrintamaa kilpailussa täydentää Sophie Chauveau, joka oli perjantain hiihtoajoissa neljänneksi nopein. Ranskan kalusto oli varmasti sprintissä kunnossa, mutta pelkästä suoneniskusta ei ollut kysymys, sillä Chauveau on hiihtänyt koko kauden mallikkaasti.

Anna Magnusson avasi eilen todella lujaa ja oli makuupaikan jälkeen peräti 10 sekunnin keulassa. Vaikka matkavauhti loppua kohden hieman taantui, ruotsalainen osoitti olevansa kauden parhaassa kunnossaan. Neljäs sija takaa otolliset lähtökohdat kilpailuun.

Mikäli kärjessä tulee ohilaukauksia, myös tasaiset ampujat Lisa Vittozzi, Lou Jeanmonnot sekä Karolina Offigstad Knotten ovat mahdollisia menestyjiä. Sen sijaan Ranskan Jeanne Richardille ja Saksan Janina Hettich-Walzille voi ainakin tilastollisesti ennustaa epäonnistumisia pystyammuntapaikoilla.

Kärkiryhmän ammuntaprosentit

UrheilijaMakuuPysty
Franziska Preuss95%95%
Lisa Vittozzi92%94%
Lou Jeanmonnot95%84%
Julia Simon93%82%
Karoline Offigstad Knotten86%87%
Justine Braisaz-Bouchet83%88%
Anna Magnusson87%83%
Elvira Öberg84%84%
Ingrid Landmark Tandrevold95%81%
Janina Hettich-Walz96%78%
Sophie Chauveau91%71%
Jeanne Richard89%74%


Elvira Öbergin lähtöpaikka on heti Simonin perään sijalta 11. Kaksikko saa toisiltaan avauslenkillä sopivaa vetoapua, joten ensimmäinen lenkki on varmasti reipas. Ruotsalaisen tekeminen ammuntapenkalla on ollut koko kauden epävarmaa, joten suosikiksi häntä ei voi enää nostaa. Mahdollinen menestyjä kuitenkin.

Maailmancupin kokonaistilanteen kakkosnainen Ingrid Landmark Tandrevold lähtee noin minuutin kärjen perään. Aikaero olisi mahdollista Oberhofin raskailla laduilla hiihtää kiinni, mutta norjalaisen kompastuskivenä ovat usein olleet pystyammuntapaikat. Myös perjantain pikakilpailussa Tandrevold ampui makuulta nollat, mutta pystystä peräti kolme ohi.

Suomalaisista lauantain takaa-ajoon ylsi vain Suvi Minkkinen. Minkkinen on tehnyt tasaista työtä koko kauden ajan ampumapenkalla, mutta raskas latuprofiili ei suosi suomalaista. Perjantain pikakilpailussa Minkkinen jäi hiihtoajassa mitattuna yli kaksi ja puoli minuuttia kärjen vauhdista.

Naisten takaa-ajon lähtölistatNaisten takaa-ajon lähtölistat


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi