Kläbo palaa maailmancupiin - Lue ennakko kihelmöivään miesten sprinttiin!


Ruotsin Östersundissa hiihdetään lauantaina perinteisen hiihtotavan sprintit. Mielenkiintoa sprinttiin riittää.
Etusuora: 08.12.2023 20:09Hiihto
Kläbo palaa maailmancupiin - Lue ennakko kihelmöivään miesten sprinttiin!
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Miehet Sprintti (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Hiihdon maailmancupin sprintit jatkuvat toista kertaa peräkkäin perinteisellä hiihtotavalla. Edellinen sprintti käytiin Suomen Rukalla, jossa voiton vei Norjan Erik Valnes, toiseksi venyi Ranskan Richard Jouve ja kolmanneksi viime vuoden sprintti- ja maailmancupin kokonaiskilpailun voittanut Johannes Hösflot Kläbo.

Sprintti (p) - Ruka 24.11.2023

#UrheilijaTulos
1.Erik Valnes 🇳🇴2.37,96
2.Richard Jouve 🇫🇷+0,83
3.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴+1,70
4.Federico Pellegrino 🇮🇹+2,40
5.Ansgar Evensen 🇳🇴+8,45
6.Matz William Jenssen 🇳🇴+11,75


Uusi rata luo yllätyksiä?


Östersund on tunnettu ampumahiihdon mekkana, jonka valmennuskeskuksessa Ruotsi takoo koko ajan uusia huippunimiä pyssyhiihdon puolelle. Maastohiihtäjille Östersund on kuitenkin hyvin uusi tuttavuus.

Sprinttin se luo itsessään jo pienen yllätysmomentin. Kun rata ei ole niin tuttu, ajolinjat ja taktiikat eivät tule selkäytimestä. Totta kai, joukkueet pääsevät tutustumaan ratoihin ennen kilpailuja, mutta on silti eri asia hiihtää Östersundissa kuin vaikkapa Lahdessa tai Rukalla, missä sprinttejä hiihdetään vuodesta toiseen ja kaikki mutkat on ehditty analysoida moneen kertaan.

Östersundin radasta mielenkiintoisen tekee hyvin raskas nousu heti sprintin alkuun, kun taas radan loppuosuus on kovavauhtista laskuosuutta tai tasatyöntöpätkää. Jos joku vetää isoa kovaa ensimmäiseen mäkeen, se muuttaa hiihdonkulkua merkittävästi.

Ainakin USA:n Ben Odgen, Rukalla kaatunut Ruotsin Marcus Grate ja pitkästä aikaa sprinttiradoille palaava Suomen Iivo Niskanen saattavat tykittää mäkeen täysillä. Toivottavasti tätä nähdään, sillä se toisi erävaiheeseen aivan uutta säpinää.

Katso myös: Veikkauksen hiihtostudio: analyysi Östersundin kilpailuista

Tutut suosikit - Valnes elämänsä kunnossa pertsalla?


Parissa viikossa tuskin suurta muutosta tulee voimasuhteisiin, joten Valnes, Jouve ja Kläbo ovat suosikit. Kläbolta odotetaan eniten tasonnostoa tähän kilpailuun, sillä hän on saanut lisäaikaa koronasta toipumiseen ja Östersundin radan nopean loppuosuuden tulisi sopia hänelle täydellisesti.

Kärjen taso on kuitenkin kova. Ranskan Jouve otti jo viime kaudella kaksi MC-voittoa perinteisellä, joista Les Roussesin sprintissä oli myös Kläbo mukana. Nyt Jouven kausi on alkanut nousuvireisesti, lun Beitostölenin sprintistä tuli viides sija ja Rukalla Jouve päihitti kaikki muut norjalaiset paitsi Valnesin.

Valnes sen sijaan näyttäisi olevan elämänsä kunnossa. Kolmeen viikkoon Valnes on hiihtänyt kuusi perinteisen kilpailua, voittanut kaikki sprintit ja ollut 10km matkoilla sijoilla 1, 3 ja 5. Perinteinen on nyt siinä kunnossa, että hän voi voittaa, vaikka Kläbo tulisi paikan päälle parhaassa kisavireessään.

Valnes elämänsä kunnossa?

PvmKilpailuSijoitus
10.11.2023Olos Sprintti (p)1.
11.11.2023Olos 10km (p)5.
17.11.2023Beitostölen Sprintti (p)1.
18.11.2023Beitostölen 10km (p)1.
24.11.2023Ruka Sprintti (p)1.
25.11.2023Ruka 10km (p)3.


Iivo Niskanen pitkästä aikaa sprinttiin


Jällivaaran katastrofaalisen viikonlopun jälkeen fiilikset Suomen tiimissä eivät varmasti ole olleet korkealla. Miesten sprintissä Suomelta voi kuitenkin useampi nimi taistella välieräsijoituksista.

Kirkkaimmat tähdet Joni Mäki ja Lauri Vuorinen hiihtivät molemmat kympin joukkoon jo Rukalla, kun Vuorinen oli 7:s ja Mäki 9:s. Nyt huippuonnistumisella molemmilla on mahdollisuudet jopa finaalipaikkaan.

Pitkästä aikaa sprinttiin palaava Iivo Niskanen on myös mahdollinen nimi välierävaiheessa, sillä lopussa tullaan pitkä pätkä tasatyöntöä, mikä kuuluu Niskasen vahvuuksiin. Kolme suomalaista välierävaiheessa olisi loistava saavutus.

Perinteisen sprintin nuorten maailmanmestari Niilo Moilanen on käynnistellyt kautta hitaasti, eikä hänen kunnostaan ole vielä tarkkoja merkkejä. Rukan sprintti ja 27. sija on Moilasen tämä kauden ainoa noteeraus. Emil Liekari säväytti Rukan sprintin karsinnassa ollen kolmas, mutta ikävä kyllä veto ei kestänyt enää erävaiheessa. Hyvä ylämäkijuoksija on vahvoilla ainakin radan alussa.

Calle Halfvarsson - Palkintopallille vai karsintaan?


Ruotsin Calle Halfvarsson janoaisi varmasti kotikisoistaan menestystä juuri tältä matkalta. Rataprofiili on kuin tehty ruotsalaiselle, jonka vahvinta alaa ovat tiukat loppukirit tasatyönnöllä. Halfvarsson oli viime kaudella loistava perinteisen sprinteissä ottaen seitsemästä sprintistä viisi finaalipaikkaa ja kolme podium-sijoitusta.

Val di Fiemmen samankaltaisella radalla Halfvarsson oli toinen, juuri ennen Kläboa. Jos ruotsalainen on kunnossa, hän on mahdollinen kärjen haastaja - jopa lähellä voittotaistoa. Halfvarsson on kuitenkin klassinen on-off -hiihtäjä ja Rukalla ruotsalainen jäikin karsintaan (37:s). Hänestä ei tiedä koskaan mitä seuraavaksi on luvassa.

Ruotsilla on muutenkin vahva joukkue kilpailuun ja kotilatujen iskunpaikat on varmasti tutkittu tarkkaan. Marcus Grate ja Edvin Anger ovat säväytelleet karsinnoissa ja alkuerissä, mutta vielä veto ei ole kestänyt loppuun saakka. Viime kaudella Anger eteni vain kerran perinteisen sprintin finaaliin, Grate ei kertaakaan.

Ruotsin kansallisesta ryhmästä voidaan nostaa vielä esiin superlupaus Alvar Myhlback, kenelle tämä matka on kansainvälisellä tasolla ylivoimaisesti sopivin. Välierä lienee kuitenkin maksimisaavutus 17-vuotiaalle tulevaisuuden lupaukselle.

Muut haastajat


Norjan joukkueesta tulee huomioida viime kauden sprintticupin kolmonen Even Northug, tämän matkan MM-hopeamitalisti Pål Golberg ja Rukalla finaaliin hiihtäneet Ansgar Evensen sekä Matz William Jenssen. Nelikolla on mahdollisuudet ainakin finaaliin, ellei jopa palkintopallille.

Myös Norjan Harald Östberg Amundsen onnistui viime kaudella hiihtämään kerran finaaliin, joten häntäkään ei voi kokonaan laskea pois peleistä.

Norjan joukkueen viimeisen lenkin, Håvard Solås Taugbølin taulu sen sijaan on synkkä. Viime kaudella Taugbøl ei selviytynyt kertaakaan perinteisellä finaaliin. Tämäkään kausi ei ole vakuuttanut, kun kolmesta sprintistä Olokselta, Rukalta ja Gålåsta tulivat sijat 29, 12 ja 19.

Federico Pellegrinolle Rukan jyrkkä nousu sopi hyvin, mutta muuten Pellegrino ei ole perinteisen sprinteissä juhlinut. Koko viime kaudella tuli tasan yksin finaalipaikka, joka sekin päätyi kuudenteen sijaan. Tasatyöntö ei kuulu italialaisen vahvuuksiin, joten emme laske häntä suosikkeihin.

MM-kisojen pronssimitalisti Jules Chappaz oli yllättävän pehmeä Rukalla. Mies näyttäisi olevan tasan yhden vedon kunnossa, sillä Beitostölenin ja Rukan sprinteissä ranskalainen jaksoi vetää lujaa vain karsinnan. Kahden varsin pehmeän kisan vuoksi emme luo ranskalaiselle nyt mitään odotuksia.

Mielenkiintoinen nimi on myös Qiang Wang, keneltä jäi koko viime kausi väliin. Tämän kauden kiinalainen on päässyt harjoittelemaan Norjassa ja osallistuu maailmancup-kiertueelle. Rukalla kiinalainen jäi vielä karsintaan, mutta Gålån sprintissä kulki jo paremmin (4:s). Kaudella 2022 Wang osoitti vauhtiaan hiihtämällä Drammenin (2:s) ja Lahden (6:s) sprinteissä finaaliin.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miehet Sprintti (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi