Samuelsson jahtaa voittoa kotikisassaan - Johannes Bö mahdottoman tehtävän edessä?


Ampumahiihdon maailmancupissa on tapahtunut ainakin hetkellinen vallanvaihto, kun saksalaiset ovat ryöstäneet kahdesta kilpailusta voitot Norjan Johannes Thingnes Bön edeltä.
Etusuora: 02.12.2023 17:27Ampumahiihto
Samuelsson jahtaa voittoa kotikisassaan - Johannes Bö mahdottoman tehtävän edessä?
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Sebastian Samuelsson.
Miesten takaa-ajo 12,5 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Saksa on aloittanut ampumahiihdon maailmancupin väkevästi! Normaalimatkalla Saksan Roman Rees voitti ja Justus Strelow oli toinen. Pikamatkalla nähtiin jälleen saksalaisvoittaja, kun Philip Nawrath hurjasteli voittoon. Saksalaisten panos pikakisassa oli muutenkin vahva, sillä kymmenen parhaan joukkoon ylsivät myös Benedikt Doll ja Johannes Kühn.

Viime vuonna kaikki kauden pikakilpailut voittanut Johannes Thingnes Bö jäi normaalimatkalla kolmanneksi ja pikamatkalla peräti sijalle 18. Sijoituksissa ei vielä ole suurta ihmeteltävää, mutta kannattaa tarkastella etenkin norjalaisen hiihtovauhteja.

Bö jäi normaalimatkalla puhtaassa hiihtovauhdissa kolmanneksi 44,6 sekuntia kisan nopeimmasta Sebastian Samuelssonista ja pikakilpailussa norjalainen oli hiihtovauhdeissa vasta viides jääden 30,6 sekuntia ruotsalaisesta.

Ruotsin Samuelsson ylsikin pikakilpailun neljänneksi vaikka ampui kaksi sakkokierrosta. Hiihtovauhdeissa mitattuna ruotsalainen oli aivan omalla tasollaan hiihtäen 20,8 sekuntia nopeammin kuin kisan voittanut Nawrath.

Pikakilpailun tulokset

#KilpailijaAika
1.Philip Nawrath 🇩🇪24.02,0 (0)
2.Tarjei Bö 🇳🇴+18,7 (0)
3.Vebjørn Sørum 🇳🇴+19,8 (0)
4.Samuel Samuelsson 🇸🇪+26,7 (2)
5.Johannes Dale-Skjevdal 🇳🇴+46,6 (1)
6.Endre Strömsheim 🇳🇴+48,2 (0)
7.Fabien Claude 🇫🇷+48,7 (1)
8.Benedikt Doll 🇩🇪+57,2 (1)
9.Vetle Sjastaad Christiansen 🇳🇴+57,5 (0)
10.Benedikt Doll 🇩🇪+58,5 (1)


Erot kärjessä ovat sen verran suuria, että voitto todennäköisesti ratkaistaan neljän kärjen kesken, mutta ennakkoon ketään ei voi oikein nostaa selväksi suosikiksi.

Tarjei Bö on kärjen nimistä luotettavin ja kokenein ampuja, mutta Samuelsson kovimmassa hiihtokunnossa. Viime vuoden MM-kisoissa Samuelsson oli parhaimmillaan juuri kun hiihdettiin mies miestä vastaan. Samuelsson nousi pikamatkan 11:sta sijalta aina pronssimitalistiksi. MM-kilpailut päättäneessä yhteislähdössä Samuelsson otti sen sijaan kultamitalin.

Nawrathilla ei ole menestystä takaa-ajoista, sillä lauantain kilpailu oli hänen ensimmäinen palkintopallisijoituksena koko uralta. Hiihtovauhti on kuitenkin kunnossa ja hän saa 18,7 sekunnin etumatkan kilpailuun, mikä antaa suunnilleen yhden sakkokierroksen saksalaiselle anteeksi. Saksalaiselle on tullut uran aikana myös sysimustia hetkiä ammuntapaikalla, joten romahdus kärjen ulkopuolelle ei sekään olisi totaalinen yllätys.

Todellinen jokerikortti kilpailuun on Vebjørn Sørum. 25-vuotias norjalainen hiihti eilen vasta viidennen maailmancupin kilpailunsa ja eteni aina palkintopallille saakka. Norja on osoittanut vuosien varrella, että se pystyy tuottamaan huippu-urheilijoita, jotka ovat heti valmiita taistelemaan kilpailujen voitosta.

Johannes Bön nousu yli puolentoista minuutin takamatkan päästä tuntuu nykyvauhdilla mahdottomalta tehtävältä. Alle minuutin kärjen jälkeen lähtevät Benedikt Doll, Johannes Kühn, Johannes Dale-Skjevdal, Fabien Claude ja Martin Ponsiluoma sen sijaan eivät kovinkaan usein kestä neljän ammunnan kilpailuita läpi ilman sakkokierroksia.

Potentiaalinen nousija kauempaa on ainakin Norjan Vetle Sjastaad Christiansen, joka on usein hyvin varma ampumapenkalla. Häneltä löytyy myös terävä kiri lopputaistoon, minkä vuoksi Christiansen onkin nähty usein Norjan viestijoukkueen ankkurina Johannes Bön sijaan.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten takaa-ajo 12,5 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi