MM-kisoissa perjantaina on vuorossa neljä finaalia sekä mielenkiintoisia suomalaislajeja


Yksi perjantain mielenkiintoisimmista lajeista suomalaisittain on miesten keihäskarsinta. Päivään mahtuu myös neljä finaalilajia.
Etusuora: 25.08.2023 09:18Yleisurheilu
MM-kisoissa perjantaina on vuorossa neljä finaalia sekä mielenkiintoisia suomalaislajeja
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Eveliina Määttänen.
Perjantai MM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Perjantaina suomalaisia nähdään Budapestin MM-areenalla kuusi kappaletta.

Keihäsmiehet avaavat pelin karsinnassa kello 11.10. Ensimmäisessä ryhmässä heittää Toni Kuusela ja kello 12.45 karsintaan saapuvat Lassi Etelätalo ja Oliver Helander. Kello 11.20 Ella Junnila ja Heta Tuuri jahtaavat finaalipaikkaa korkeuskarsinnassa.

Eveliina Määttänen eteni hienon alkueräjuoksunsa turvin 800 metrin välieriin, jotka juostaan kello 21.25.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten kolmiloikan finaali kello 20.35


Kisojen kenties ylivoimaisin suosikki löytyy naisten kolmiloikasta, Yulimar Rojas. Venezuelalaisella on palkintovitriinissään kuusi MM-kultaa, joista kolme on sisäradoilta. Lisäksi nainen on hallitseva olympiavoittaja ja ME-nainen. Kauden pisimmät loikat syntyivät MM-kisojen kenraalissa 15,18. Budapestin MM-karsinnassa hän piti pilkkanaan koko karsintajärjestelmää loikkimalla huvittavan vaivattomasti lukemat 14,56.

Kuubalaisilta löytyy kovat tulokset Leyanis Perez 14,98 ja Liadagmis Povea 14,85. Yleensä kuubalaiset takovat kovia tuloksia kotimantereellaan, mutta kyseinen kaksikko on onnistunut hienosti myös Euroopan kisoissa. Oslon Timanttiliigassa Perez pomppi 14,87 ja myös Rabatissa lankulta lähti lukemat 14,84. Povea on tilastoissa huomattavasti ailahtelevampi hyppääjä kuin Perez.

Terävimpään taistoon janoaa varmasti myös moninkertainen arvokisamitalisti Maryna Bekh-Romanchuk. Ukrainalainen on kilpaillut kauden mittaan harvakseltaan, mutta tulokset ovat aina kilpaillessaan pyörineet 14,70 lukemissa. Karsinnassa Bekh-Romanchuk loikki 14,55 ensimmäisellään.

Shanieka Ricketts ja Thea LaFond väläyttivät karsinnassa loikkimalla loistavasti kauden parhaansa 14,67 ja LaFond maan ennätyksensä 14,62.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten keihäänheiton finaali 21.20


Naisten keihäsfinaalista on helppo ennustaa avointa ja yllätysherkkää kilpailua. Kukaan finalisteista ei erityisesti säväyttänyt karsinnassa, vaan kaikki 12 heittäjää mahtuivat alle neljän metrin sisään toisistaan. Karsintaja 61,50 oli naisheittäjille yllättävän kova pala purtavaksi, sillä 36:sta karsintaheittäjästä peräti 23 joutui käyttämään kaikki kolme karsintaheittoaan.

Pisimmän karsintaheiton 63,50 kiskaisi Latvian Lina Muze-Sirma. Latvialainenkaan ei karsinnassa vakuuttanut, vaan onnistui nousemassa finaalipaikalle ja samalla karsinnan kärkeen vasta viimeisellä heitollaan. Kauden parhaakseen 64,78 on kuitenkin yksi finaalin mitaliehdokkaista.

Nostamme finaalin suurimmaksi suosikiksi Japanin Haruka Kitaguchin. Karsinnan kakkonen (63,27) on kausitilaston ykkönen heitettyään maansa ennätyksen 67,04 reilu kuukausi sitten Puolassa. Eugenen pronssinainen ei ole kuitenkaan mikään takuuvarma päälle 65 metrin heittäjä, vaan kauden perustaso on ennemmin huidellut hieman päälle 63 metrissä.

26-vuotias Mackenzie Little on uhkunut vahvaa loppukesän kuntoa ja heittänyt pitkiä kaaria. Kauden tilastokolmonen nousee tulosvarmuudellaan yhdeksi suurimmista mitalisuosikeista, joskin karsinta ei ollut hänellekään helppo: finaalipaikka irtosi vasta viimeisellä heitolla.

Littlen maannainen 31-vuotias Kelsey-Lee Barber on kaksinkertainen hallitseva maailmanmestari ja Tokion olympiapronssinainen, joka osaa olla parhaimmillaan arvokisafinaaleissa. Tällä kertaa kokenut aussi ylsi finaaliin rimaa hipoen viimeisenä tuloksella 59,66. Barberin kausi on ollut tähän asti vaisuhko, sillä perustaso on ollut 60 metrin luokkaa. Toisaalta ennen Eugenea Barber oli kiskaissut kauden parhaakseen 61,40, mutta finaalissa irtosi kultaheitto lukemin 66,91. Myös toissa kaudella kauden paras syntyi arvokisafinaalissa Tokiossa.

Hallitseva olympiavoittaja, Dohan MM-hopeamitalisti ja Eugenen MM-nelonen Kiinan Liu Shiying on myös omimmillaan arvokisafinaaleissa. Vaisun kauden heittänyt kiinalainen ei ole ollut parhaiden vuosiensa vedossa, mutta finaalissa saattaa silti rävähtää 65-metrinen ja palkintopallisija.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten 200 metrin finaali kello 22.40


Naisten 200 metrin finaalista odotetaan Shericka Jacksonin näytöstä, vaikka kauden tilastoykkönen ja välierien sukkelin juoksija on USA:n Gabby Thomas.

Thomasin kauden kärki on hurja 21,60 (kaikkien aikojen nelosaika), kun Jackson on noteerannut parhaimmillaan 21,71. Välierissä kaksikko juoksi parastaan yrittämättä 21,97 ja 22,00. Vuosi sitten Eugenen MM-kisoissa Jackson hurjasteli finaalissa maansa ennätyksen ja maailman kaikkien aikojen kakkosajan 21,45, ja juhli kisan päätteeksi maailmanmestaruutta.

Sen verran helpon näköistä Jacksonin meno 200 metrin erissä on ollut, että finaalista voidaan odottaa Eugenen kaltaista huippuesitystä. Hän saakin kantaa papereissamme ykkössuosikin paineet perjantaina. 100 metrillä Jackson oli Budapestissa toinen huippuajalla 10,72.

Vaikka Thomas on loistanut tilastoajoista, huippumenestys arvokisoissa on antanut odottaa itseään. Tokiosta 2021 irtosi olympiapronssia, mutta viime kesänä Eugenessa Thomas sai tyytyä finaalin jumbosijaan. Taso tuntuu edelleen ailahtelevan, mutta selkeä mitalisuosikki Thomas kuitenkin Budapestissa on.

Loput kuusi finaalinaista juoksivat välierissä 13 sadasosan päähän toisistaan. Kärkikaksikko jäi parin kymmenystä edelle. Päivän vire ratkaisee sen, ketkä kuusikosta pystyvät nousemaan mitalitaistoon.

Satasen mestari Sha'Carri Richardson on kova tekijä myös kakkosella. Välierissä 22,20 juossut yhdysvaltalainen ei suoranaisesti loistanut, mutta vahvasti loppuvedostaan tunnettu kauden tilastonelonen on vaarallinen, mikäli voimia on jäljellä kisakuormituksen jälkeen.

Saint Lucian 22-vuotias Julien Alfred on noussut viimeistään tällä kaudella ryminällä maailman eliittiin sekä 100 että 200 metrillä. Budapestin 100 metrin vitonen nousi välierissä vahvalla loppukirillään suoralle jatkopaikalle välierien kolmosajalla 22,17. Alfred on edellä mainitun kolmikon lisäksi ainoa nainen, joka on pystynyt kauden kuluessa alittamaan maagisen 22 sekunnin rajan.

Kokenutta brittiä Dina Asher-Smithia ei kannata unohtaa mitalitaistelusta. Dohan 200 m maailmanmestari ja Eugenen ja Tokion pronssinainen ei ole kauden tilastoajoissa häikäissyt, mutta löytyisikö finaalissa vielä viimeinen mitalivaihde?


Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 200 metrin finaali kello 22.50


Noah Lyles saapui Budapestiin 100 ja 200 metrin kultamitalit mielessään ja puolet tavoitteesta on jo täyttynyt, eikä esteitä 200 metrin mestaruudellekaan ole näköpiirissä. Kauden kärkimies on ollut erittäin vahva MM-kisoissa ja 200 metrin erävaiheetkin sujuivat mutkattomasti.

Lyles on itse puhunut jopa uudesta ME:stä (19,19), mutta tämä saattaa kuitenkin olla vielä liian kova pala purtavaksi finaalissa. Budapestin MM-areenalla juostaan käytännössä nollatuulissa, niin ajan voisi odottaa painuvan ennätyksensä (19,31) tuntumaan, mutta uusi ME olisi kyllä yllätys. Välierissä mies tikkasi 19,75 melko vaivattoman näköisesti.

Letsile Tebogolle 200 metriä on päämatka, vaikka mies voittikin jo MM-hopeaa sataselta. Botswanan miehen ennätys ja kauden paras 19,50 on heinäkuun lopulta Lontoosta, jossa Lyles juoksi voittoon kauden kärkinoteerauksella 19,48. Lylesin tavoin finaalin startti on 20-vuotiaalla Tebogolle viikkoon jo kuudes.

Zharnel Hughes on on myös finaalin mitalisuosikki. Britti pystyy juoksemaan varsin paineettomasti, sillä hänellä on taskussaan sataselta pronssimitali. Hughes juoksi Lylesin ja Tebogon kanssa samassa Lontoon kisassa maansa ennätyksen 19,73.

Kenny Bednarekin (19,82) ja Erriyon Knightonin (19,72) odotetaan myös nousevan mitalitaistoon. Kaksikko oli viime vuonna hopea- ja pronssisijoilla MM-kisoissa, eikä olisi yllätys, jos sama toistuisi tänä vuonna. Edellä mainittuun kolmikkoon verrattuna yhdysvaltalaiset ovat liikkeellä tuoreilla jaloilla, sillä heitä ei nähty satasella. Molemmilla on myös hyvät radat finaalissa, kun he juoksevat Lylesin ja Tebogon välissä radoilla 7 ja 8.


Katso kohteet ja kertoimet

Perjantai 25.8.

KelloM/NLajiVaihe
11:05Miehet100 mOttelu
11:10MiehetKeihäänheittoKarsinta (Kuusela)
11:20NaisetKorkeushyppyKarsinta (Junnila, Tuuri)
11:55MiehetPituushyppyOttelu
12:45MiehetKeihäänheittoKarsinta (Helander, Etelätalo)
13:20MiehetKuulantyöntöOttelu
19:30MiehetKorkeushyppyOttelu
20:30Miehet4 x 100 mAlkuerät
20:35NaisetKolmiloikkaFinaali
21:00Naiset4 x x100 mAlkuerät
21:20NaisetKeihäänheittoFinaali
21:25Naiset800 mSemifinaali (Määttänen)
22:05Miehet400 mOttelu
22:40Naiset200 mFinaali
22:50Miehet200 mFinaali
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Perjantai MM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi