Naisten yhteislähtö sunnuntaina - Diggins vahvoilla Rukan ruuhkaisella radalla?


Rukan maailmancup jatkuu sunnuntaina 20km vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailuilla. Rata on haukuttu etukäteen kaikkien asiantuntijoiden ja kilpailijoiden osalta, joten lauantain kaltaista kestävyysurheilun juhlaa ei välttämättä nähdä.
Etusuora: 25.11.2023 19:18Hiihto
Naisten yhteislähtö sunnuntaina - Diggins vahvoilla Rukan ruuhkaisella radalla?
Kuva: Teemu Moisio / PTB Creative (Ruka Nordic)
Veikkaus
Jessie Diggins.
Naisten yhteislähtö 20km (v) , pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lauantaina kärkikuusikkoon hiihtäneet Frida Karlsson, Ebba Andersson, Rosie Brennan, Moa Ilar ja Victoria Carl kuuluvat suosikkeihin myös sunnuntaina.

Sen sijaan Katharina Hennig on parempi perinteisellä ja tuskin yltää kärkitaistoon sunnuntaina, vaikka viime kaudella saksalainen venyikin kerran vapaalla hiihtotavalla podiumille.

Suosikkiosaston täydentää USA:n Jessie Diggins. Diggins voitti ensimmäisen arvokisakultansa viime vuonna Planican 10km väliaikalähdössä ja oli kaikissa maailmancupin vapaan väliaikalähtökilpailuissa palkintokorokkeella.

Yhdysvaltalainen on loistava laskija ja hyvä myös vapaan sprinteissä, joten Rukan vauhdikas rata sopii hänelle mainiosti.

Vapaan väliaikalähdöt 2022-2023

KilpailuIIIIII
LillehammerJ. DigginsK. HennigH. Weng
DavosJ. DigginsI.F. ÖstbergR. Brennan
Les RoussesE. AnderssonD. ClaudelJ. Diggins
ToblachE. AnderssonJ. DigginsI.F. Östberg
PlanicaJ. DigginsF. KarlssonE. Andersson


Vapaan yhteislähdöt ovat usein naisissakin ruuhkaisia tapahtumia ja etenkin tätä odotetaan sunnuntailta, sillä Rukan vauhdikkaat laskut kasaavat porukkaa tiukasti yhteen.

Ruotsin Anderssonilta ei juuri löydy kirikykyä lopputaistoon ja kun muita vetäjiä on niin vähän tarjolla, niin tälläkin kertaa voi olla että ruotsalainen joutuu yksin vetohommiin. On kuitenkin vaikea nähdä, miten Andersson voisi irtaantua kokonaan omille teilleen.

Tämän vuoksi kilpailun loppupuolella ryhmä saattaa olla 20km matkasta huolimatta tiivis. Diggins ja Karlsson tulee huomioida ensimmäisinä, sillä heiltä löytyy kovan kestävyyskapasiteetin lisäksi myös varsin hyvä loppukiri.

USA:n Rosie Brennan on hyvä roikkuja ja pärjännyt massalähdöissä sekä vapaalla että perinteisellä. Alla on vieläpä unelmahiihto perinteisen väliaikalähdöstä, jossa yhdysvaltalainen oli toinen.

Ruotsilta pitää huomioida myös Moa Ilar, joka päihitti Anderssonin ja Karlssonin Jällivaarassa vapaan 10km:n kilpailussa ja olilauantaina loistavasti perinteisen kisassa neljäs.

Normaalioloissa norjalaiset tulisi huomioida korkealle yhteislähdössä, mutta perinteisen kisa ei antanut viitteitä huippukunnosta. Etenkin Anne Kjersti Kalvån vauhti oli täysin hukassa, kun eroa kärkeen syntyi yli puolitoista minuuttia.

Norjan ykköstähti Tiril Udnes Weng ei ole lainkaan mukana Rukalla, kuten ei myöskään Ingvild Flugstad Östberg. Heidi Wengiltä, Astrid Øyre Slindiltä sekä Margrethe Berganelta olisi sen sijaan odottanut parempaa iskutusta jo lauantain perinteisen kilpailusta.

Vahvoista sprinttihiihtäjistä Jonna Sundling ja Nadine Fähnrich voivat olla yllättävän korkealla lopputuloksissa. Sveitsin Fähnrich hiihti viime kauden vapaan väliaikalähdöissä hienosti sijoille: 8,4 ja 8. Ruotsin Sundling sen sijaan oli Pekingin olympialaisissa todella rankalla radalla peräti neljäs ja ruotsin huoltotiimi on tehnyt koko viikonlopun loistavaa työtä.

Suomen Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen tulevat varmasti pysymään pääjoukon mukana pitkään. Hyvällä suksivalinnalla molemmilla on mahdollisuudet kärkisijoille, mutta sunnuntain rata ei suosi kyllä kumpaakaan hiihtäjää. Niskanen totesi itsekin YLE:n haastattelussa lauantain kisan jälkeen, että 20km matka sopii kyllä, mutta rata ei.

Itävallan Teresa Stadlober, Ranskan Delphine Claudel ja Latvian superlupaus Patricija Eiduka pystyvät parantamaan paljon, kun lauantain perinteisen kilpailusta siirrytään vapaan hiihtotavan monoihin, mutta sijoitukset top6-taistossa saattavat kuitenkin olla liikaa pyydetty.

Trio on tuttu näky Val di Fiemmen loppunousun kärkisijoilla ja hyötyisivät suomalaisten tapaan selkeästi siitä, jos kilpailu käytäisiin paljon raskaammissa maastoissa.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten yhteislähtö 20km (v) , pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi