Naisten kympillä tutut suosikit - Pärmäkoski ja Niskanen haastajien joukossa


Naisten kympillä tuskin tulee podiumin osalta suuria yllätyksiä. Nähdäänkö Rukan palkintopallilla jopa viime vuoden uusinta?
Etusuora: 24.11.2023 18:50Hiihto
Naisten kympillä tutut suosikit - Pärmäkoski ja Niskanen haastajien joukossa
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Ebba Andersson.
Naisten 10km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Viime kaudella hiihdettiin neljä perinteisen hiihtotavan väliaikalähtöä, joissa palkintokorokkeelle ylsi kuusi nimeä: Kerttu Niskanen, Frida Karlsson, Ebba Andersson, Katharina Hennig, Krista Pärmäkoski ja Anne Kjersti Kalvå. Andersson voitti Rukalla, Niskanen Beitostølenissa sekä Falunissa ja Karlsson Oberstdorfissa.

Perinteisen väliaikalähdöt 2022-2023

KilpailuIIIIII
Ruka MCE. AnderssonF. KarlssonK. Hennig
BeitostölenK .NiskanenA.K. KalvåF. Karlsson
OberstdorfF. KarlssonK. PärmäkoskiA.K. Kalvå
FalunK. NiskanenK. HennigA.K. Kalvå


Ei olisi yllätys, jos lauantaina podiumilla nähtäisiin täsmälleen samat nimet kuin viime vuonna ja vieläpä samassa järjestyksessä: Andersson, Karlsson ja Hennig.

Andersson voitti viime vuonna Rukalla, eikä edes osallistunut muihin maailmancupin väliaikalähtöihin. Perinteisen yhteislähdöissä, esimerkiksi Planican MM-kisoissa ja Les Roussesin 20km matkalla Andersson karkasi totaalisesti kilpakumppaneiltaan.

Mitä rankemmat ladut, sitä ylivoimaisempi ruotsalainen oli. Tasoero Karlssoniin ei ole suuri, mutta Andersson on ennen kaikkea tasaisempi suorittaja, joten hänet on mielekkäämpi nostaa esiin ykkössuosikkina.

Perinteisen yhteislähdöt viime kausi

KilpailuIIIIII
Lahti 20kmA.K. KalvåJ. SundlingK. Hennig
Planica 30kmE. AnderssonA.K. KalvåF. Karlsson
Les Rousses 20kmE. AnderssonK. NiskanenA. Slind
Val di Fiemme 15kmK. HennigF. KarlssonK. Niskanen
Lillehammer 20kmF. KarlssonT.U.WengE. Andersson


Karlsson sortuu välillä ylivauhtiseen aloitukseen, minkä vuoksi ei jaksa taistella lopussa voitosta vaan “hyytyy” sijoille 2-4. Karlssonin kärsivällisyys ja perustaso ovat toki kasvaneet vuosi vuodelta, mutta vertailussa Anderssoniin vaaka kääntyy vielä toistaiseksi Anderssonin puoleen.

Ruotsalaisten kanssa palkintopalkille on tiukimmin tyrkyllä Saksan Hennig. Hennigille Ruka on sopinut loistavasti ja hänellä on myös hyvä testikisa alla. Saksalainen voitti Oloksella Niskasen ja kumppanit yli 40 sekunnin erolla ja on ollut myös kahtena edellisvuonna Rukalla nimenomaan kolmas.

Vaikka Kerttu Niskanen on parhaillaan maailmanluokan väliaikahiihtäjä, Ruka ei ole ollut tässä mielessä mieluisin paikka.

Itse asiassa Niskanen ei ole hiihtänyt Rukan maailmancupissa koskaan palkintokorokkeelle. Paras sijoitus on kuudes (6.) kaudelta 2020-2021. Myöskään Oloksen testikilpailu tai Rukan Suomen Cupin 10km väliaikalähtö eivät antaneet edellytyksiä siihen, että Kepa olisi Rukalla lauantaina voittotaistossa mukana.

Krista Pärmäkosken alkukausi ei ole vakuuttanut. Suomen Cupissa nähtiin jo parempaa Kristaa, mutta Oloksen kansainvälisessä kilpailussa vauhti oli yllättävän tahmeaa.

Pärmäkoski ja Niskanen ovat lauantaina TOP6-taistelussa mukana, mutta voi olla että podium-sijat tulevat vasta, kun suomalaiskaksikko saa hieman enemmän kisoja alle.

Norjalaisista tulee huomioida loistavan viime kauden hiihtäneet norjalaiset Astrid Oyre Slind ja Anne Kjersti Kalvå sekä uutta tulemista tekevä Heidi Weng.

Kalvå on sairastellut kauden alla, joten hänen kisakunnostaan ei ole mitään merkkejä, kun yhtään kisaa ei ole alla. Norjalainen oli mahtavassa vireessä viime kauden, joten edes kylmiltään palkintokorokepaikka ei olisi varsinainen yllätys, mutta ehkä ensimmäinen kilpailu tulee liian nopeasti.

Pitkien matkojen spesialisti Slind lähtee ensimmäiseen kokonaiseen maailmancup-kauteensa mielenkiintoisista asemista. 35-vuotias Planican skiathlonin pronssimitalisti on ilmoittanut, että lähtee maailmancupista heti takaisin maratonkilpailuihin ellei menestystä tule.

Slind voitti viikko sitten Beitostølenissa vapaan 10km väliaikalähdön ja oli kakkonen perinteisen 10km väliaikalähtökilpailussa, joten hänelläkin on varsin hyvät startit alla.

Weng voitti perinteisen kisan Beitostølenissa 4,7 sekunnin erolla Slindiin ja oli vapaan kisan kolmas jääden 5,5 sekuntia Slindistä. Kokenutta Wengiä ei pidä jättää kokonaan laskuista, vaikkakin viime vuosina palkintopallisijat ovat kartelleet.

Suosikit ovat niin kovia, että varsinaisia realistisia yllättäjiä on vaikea keksiä. Ruotsin Moa Ilar häikäisi kuitenkin viikko sitten Jällivaarassa voittamalla sekä Karlssonin että Anderssonin 10km vapaan hiihtotavan väliaikalähdössä.

Perinteisellä 26-vuotias Ilar oli viime vuonna Rukalla 11:s ja Falunissa samalla matkalla 8:s. Jos perustaso on ottanut nyt pompun ylös, voi yllätyspaukku pamahtaa Falun Skidklubbenin hiihtäjältä.

Ruotsalaisten nimivahvan porukan kruunaavat sprinttispesialistit Jonna Sundling, Linn Svahn ja Emma Ribom, jotka pystyvät välillä säväyttämään myös kympin matkalla.

Muista suomalaisista sprintissä hienosti hiihtäneen Jasmi Joensuun näkisi mielellään kymmenen parhaan joukossa, mutta taistelu kärjen takana on tiukkaa sekuntipeliä ja hiemankin huonommalla esityksellä sijoitus valahtaa helposti 15-20 huitteille.

Viime vuonna Joensuu jäi kymmenestä sijasta 9 sekuntia ja Katri Lylynperä vain 12 sekuntia. TOP10-sijoitukseen vaaditaan kuitenkin aina mahtiesitys.

Tästä kertoo jo se, että Rukan 10km perinteisen väliaikalähtökilpailua on hiihdetty yhtäjaksoisesti vuodesta 2016 saakka. Koko tänä aikana Niskasen ja Pärmäkosken lisäksi suomalaisista on hiihtänyt kympin joukkoon ainoastaan Laura Mononen (6. sija vuonna 2016).

Katso kohteet ja kertoimet

Katso myös: Veikkauksen hiihto-studio perkaa Rukan maailmancupin vedonlyönnin kulmasta

Alla vielä Rukan aikaisempien vuosien tuloksia naisten 10km väliaikalähdöistä.

Ruka MC, naisten 10km (p)

KilpailuIIIIII
2022E. AnderssonF. KarlssonK. Hennig
2021F. KarlssonT. JohaugK. Hennig
2020T. JohaugF. KarlssonE. Andersson
2019T. JohaugK. PärmäkoskiN. Nepryaeva
2018T. JohaugE. AnderssonC. Kalla
2017M. BjörgenC. KallaI.F. Östberg
2016M. BjörgenK. PärmäkoskiH. Weng
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi