Ampumahiihdon MM-kisat käynnistyvät: Norja hakee jo viidettä perättäistä kultamitaliaan sekaviestistä


Ampumahiihdon MM-kisat käynnistyvät perinteiseen tapaan sekaviestillä. Hallitseva mestari Norja hakee jo viidettä perättäistä mestaruuttaan.
Etusuora: 07.02.2024 08:22Ampumahiihto
Ampumahiihdon MM-kisat käynnistyvät: Norja hakee jo viidettä perättäistä kultamitaliaan sekaviestistä
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Johannes Thingnes Bø
Sekaviesti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Norja ja Italia ovat olleet vahvimpia viime vuosien sekaviesteissä. Edellisistä neljistä MM-kisoista Norja on pokannut aina kultaiset mitalit, kun taas Italia on venynyt kahdesti hopealle ja kerran pronssille. Myös hajontaa palkintopallilla on nähty, sillä viisi edellistä MM-kilpailua on tuonut peräti kahdeksan eri mitalimaata.

Tämän kauden maailmancupissa sekaviesti on ehditty hiihtää kaksi kertaa. Kauden avauksessa Östersundissa Ranska vei voiton, Norjan ollessa toinen ja Italian kolmas. Sen sijaan kaksi viikkoa sitten Anterselvassa Norja voitti, Italian ollessa toinen ja Ruotsin kolmas.

Norja tuo tänäkin vuonna MM-laduille kivikovan joukkueen, josta ei maailmantähtiä puutu Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö, Karoline Offigstad Knotten ja Ingrid Landmark Tandrevold. Etenkin miesten kahdelle ensimmäiselle osuudelle Norjalla on selkeästi paras kaksikko, joten Norja voi hyvin olla kahden osuuden jälkeen karussa.

Suosikin suurin haaste saattaa hyvin olla oikutteleva sää, sillä Tshekin Nove Mestoon on luvattu keskiviikolle alustavasti kovaa tuulta ja vesisateita. Lämpötila saattaa nousta jopa kymmeneen asteeseen. Sääolosuhteet nostavat jonkun verran haastajien yllätysmahdollisuuksia.

Sekaviestin MM-mitalit 2017-2023

KilpailuIIIIII
Oberhof 2023NorjaItaliaRanska
Pokljuka 2021NorjaItävaltaRuotsi
Anterselva 2020NorjaItaliaTshekki
Östersund 2019NorjaSaksaItalia
Hochfilzen 2017SaksaUkrainaRanska


Norjan haastajat


Italialla ei ole yhtä hiihtovoimainen joukkue kuin Norjalla, mutta viestissä nimenomaan nopea ja tarkka ammunta ovat kovaa valuuttaa. Tällä rintamalla Italialla on mielenkiintoisin nelikko kasassa.

Joukkueen puolesta puhuu myös se, että Italia on usein venynyt juuri arvokisojen viesteissä, vaikka kokoonpano onkin hieman vaihdellut vuosien varrella. Haasteelliset sääolosuhteet saattavat myös sataa Italian laariin. Lienee Italian etu, mikäli kilpailua käydään enemmän ammuntapenkalla kuin hiihtolenkillä.

Saksa on Italian ohella varsin potentiaalinen menestyjä, vaikka maailmancupin sekaviestit menivätkin penkin alle. Saksan avaaja Justus Strelow on koko miesten kiertueen paras ampuja, mikä voi antaa hyvän startin kilpailuun. Ensimmäinen osuus on usein viesteissä yllättävän tärkeä koko kilpailun kannalta.

Ranskalla on loistava kaksikko etenkin naisten osuuksille, mutta miesten puolella joukkueen ammuntatyöskentely on ollut heikohkoa. Täyttä luotoa Ranskan joukkueen ampumiseen ei voi antaa.

Ranska kuuluu Ruotsin ohella joukkueisiin, joka voi hyvin juhlia kultaa tai jäädä yli kolme minuuttia kärjestä. Myös Ruotsilla on todella hiihtovoimainen joukkue. Se on kenties kokonaisuutena ladulla jopa vahvempi kuin Norja, mutta Ruotsin maajoukkuetta on kuitenkin vaivannut koko kauden epävarmuus ampumapenkalla.

Kärkiryhmän joukkueet:

Italia: Didier Bionaz -Tommaso Giacomel - Dorothea Wierer - Lisa Vittozzi.
Saksa: Justus Strelow - Philipp Nawrath - Franziska Preuss - Vanessa Voigt
Ranska: Eric Perrot - Quentin Fillon-Maillet - Justine Braisaz-Bouchet - Julia Simon
Ruotsi: Sebastian Samuelsson - Martin Ponsiluoma -Hanna Öberg - Elvira Öberg

Katso kaikki kokoonpanot


Yllättäjät ja Suomen joukkue


Anterselvan maailmancupissa neljänneksi yltänyt Sveitsillä on sekaviestijoukkueessaan todella nopeat ampujat. Mikäli osumia tulee, mitali on täysin mahdollinen. Sveitsin ohella toinen potentiaalinen yllättäjä on kotiyleisön suosikki Tshekki, joka venyi samalla matkalla MM-pronssiin vuonna 2020. Tämän kauden maailmancupissa Tshekki on ottanut sijoitukset kuusi ja viisi.

Vuoden 2021 MM-kisoissa peräti hopealle venynyt Itävalta on täynnä nopeita ampujia, joille kilpailumatka sopii hyvin. Kun Simon Ederin meno hiihtoladulla ei ole enää viime vuosien tasolla, eikä Lisa Hauser ole joukkueessa lainkaan mukana, olisi MM-mitali tänä vuonna entistäkin suurempi yllätys.

Suomi tuli Östersundin sekaviestissä kierroksella ohitetuksi ja jäi sijalle 16. Anterselvassa sijoitus oli kymmenes ja eroa kärkeen tuli yli neljä minuuttia. Kummassakaan kilpailussa Suomi ei kuitenkaan hiihtänyt ykkösnimillään, sillä samana päivänä oli myös parisekaviestikilpailut.

MM-kisoihin Suomi pääsee huomattavasti paremmalla kokoonpanolla Tuomas Harjula, Otto Invenius, Venla Lehtonen ja Suvi Minkkinen. Tasaisella joukkueella on hyvät mahdollisuudet taistella sijoituksista kymmenen parhaan joukossa. Edelliset viisi MM-sekaviestiä ovat tuoneet Suomelle sijoitukset 11,13, 9, 10 ja 10.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Sekaviesti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi