Ampumahiihdon maailmancup jatkuu Soldier Hollow'ssa - Lue ennakko naisten pikakisaan!


Ampumahiihdon maailmancup jatkuu Yhdysvaltain Soldier Hollow'ssa. Peräti 1665 metrin korkeudessa sijaitseva ampumahiihtokeskus tarjoaa mielenkiintoiset lähtökohdat kilpailuun.
Etusuora: 08.03.2024 13:13Ampumahiihto
Ampumahiihdon maailmancup jatkuu Soldier Hollow'ssa - Lue ennakko naisten pikakisaan!
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Ingrid Tandrevold
Naisten pikamatka 7,5 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Soldier Hollow’n maailmancup hiihdetään ohuessa ilmanalassa, peräti 1665 metriä merenpinnan yläpuolella. Missään välikorkeuksissa ei siis enää olla, vaan ohut ilmanala vaikuttaa jo reilusti suoritukseen.

Kilpailijoiden välillä on paljon yksilöllisiä eroja, kenelle korkea sopii ja kenelle ei. Kun Pohjois-Amerikkaan tullaan vieläpä suoraan viime viikonlopun Oslon kisoista ilman sen pidempää totuttautumista aikaeroon, saatetaan viikonlopun kisoissa nähdä hyvinkin isoja heittoja hiihtoajoissa.

Rataprofiilikaan ei ole helpoimmasta päästä ja kun Soldier Hollow’ssa kilpailtiin edellisen kerran vuonna 2019, nimenomaan vahvat hiihtäjät pärjäsivät parhaiten. Kärkilistoilta löytyy useita tuttuja nimiä, myös suomalaisittain.

Soldier Hollow, pikakisa 14.2.2019

#UrheilijaTulos
1.Marte Olsbu Røiseland 🇳🇴19:47.6
2.Kaisa Mäkäräinen 🇫🇮+11.5
3.Franziska Hildebrand 🇩🇪+21.4
4.Monika Hojnisz 🇵🇱+23.9
5.Anastasia Kuzmina 🇸🇰+28.2
6.Kamila Zuk 🇵🇱+39.4
7.Denise Herrmann 🇩🇪+42.4
8.Dorothea Wierer 🇮🇹+49.0
9.Elisabeth Högberg 🇸🇪+53.1
10.Yuliia Dzhima 🇺🇦+55.2


Suosikit kilpailuun


Korkealla kilpailtaessa tekisi mieli nostaa esiin nimenomaan vahvat hiihtäjät, mutta poimitaan tätä ennen suosikkeihin yksi nopea ja takuuvarma ampuja.

Lisa Vittozzi ei ole kaikista vauhdikkain hiihtäjä, mutta hän tuntuu pärjäävän kaikissa olosuhteissa. Italialainen on ollut jokaisessa tämän kauden pikakisassa 10 parhaan joukossa, kun kuusi pikakisaa on tuonut sijoitukset: 9,5,3,7,3 ja 7.

Vittozzille on myös aina sopinut korkealla hiihtäminen. Uran varrelta löytyy podiumit sekä Antholz-Anterselvasta, Pokljukasta, Lenzerheidesta ja Canmoresta, jotka kaikki sijaitsevat yli 1000 metrin korkeudessa.

Vahvoista hiihtäjistä tulee nostaa esiin ainakin Holmenkollennilla uutta tulemista viritellyt Ingrid Landmark Tandervold sekä Ranskan kestosuosikit Julia Simon ja Justine Braisaz-Bouchet.

Myös Ruotsin Elvira Öberg väläytteli parempaa osaamistaan ollen Oslossa normaalimatkan kakkonen. Hiihtoajalla mitattuna Öberg oli kilpailun kolmanneksi nopein jääden vain 6,7 sekuntia Simonille ja 2,9 sekuntia Braisaz-Bouchet'lle.

Haastajat


Muuttuvia tekijöitä kilpailun ympärillä on paljon. Pitkä kausi on jo takana ja nyt mennään vielä yli mailin korkeuteen toiselle puolelle maapalloa. Veikkauksen pelien pelaajien kannattaneekin harkita joitakin mojovia yllätyksiä paljon pelattujen suosikkien rinnalle.

Lena Häcki-Gross on sveitsiläisenä alppimaan kasvattina tottunut korkealla kilpailemiseen. Tämänkin kauden osalta Häckin parhaat esitykset ovat tulleet nimenomaan korkealta.

1600 metrin korkeudessa Anterselvassa tuli voitto normaalimatkan kilpailussa ja massalähdön kolmas sija. 1000 metrissä Hochfilzenin lumimaassa sveitsiläinen oli joulukuussa sprintin neljäs ja takaa-ajon toinen. Viikko sitten Oslon sunnuntain massalähdössä Häcki-Gross otti kauden toisen voittonsa, joten myös kunto näyttäisi olevan kohdallaan.

Muista yllättäjistä Norjan Ida Lien on kovavauhtinen hiihtäjä, mutta varsin epävarma ampumapenkalla. Holmenkollenilla tullut uran ensimmäinen podium-sija nostaa varmasti itseluottamusta.

Slovenian Anamarija Lampic oli Oslon väliaikalähdön neljänneksi nopein hiihtäjä ja nappionnistumista on odoteltu koko kausi. Myös Latvian Baiba Bendika on nostanut hiihtovauhtiaan läpi kauden, eikä menestys olisi jättiyllätys.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten pikamatka 7,5 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi