Johaug ja Kläbo Åren mäkisprintin valtiaat - Mononen pirteästi välieriin


Ski Tour 2020 jatkuu Åressa aivan uudenlaisella sprinttikilpailulla, joka kilpaillaan laskettelurinteessä. Kilpailun suurin mielenkiinto on, pystyvätkö normaalimatkojen hiihtäjät päihittämään sprinttitykit tässä poikkeuksellisessa kilpailussa.
Etusuora: 18.02.2020 18:58Hiihto
Johaug ja Kläbo Åren mäkisprintin valtiaat - Mononen pirteästi välieriinVeikkaus
Therese Johaug. Kuva: By Iso76 [GFDL or CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons
Vapaan sprintit, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Finaalien tulokset


FIS Ski Tour Åre finaalit 18.2.2020


Sprintti (v) finaali, miehet

#UrheilijaTulos
1.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴2.02,63
2.Federico Pellegrino 🇮🇹+2,39
3.Renaud Jay 🇫🇷+3,70
4.Pål Golberg 🇳🇴+14,46
5.Lucas Chanavat 🇫🇷+26,39
6.Erik Valnes 🇳🇴+1.05,62

Sprinttifinaali (v), naiset

#UrheilijaTulos
1.Therese Johaug 🇳🇴2.27,6
2.Heidi Weng 🇳🇴+1,73
3.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+2,47
4.Jonna Sundling 🇸🇪+5,01
5.Nadine Fähndrich 🇨🇭+6,22
6.Linn Svahn 🇸🇪+6,98

Laura Mononen selviytyi välieriin 12. parhaan joukkoon ja oli kuuden hiihtäjän välierässään neljäs.
Karsinnan tulokset


FIS Ski Tour Åre sprinttikarsinnat 18.2.2020


Sprintti (v) karsinta, miehet

#UrheilijaTulos
1.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴1.49,64 Q
2.Pål Golberg 🇳🇴+2,58 Q
3.Erik Valnes 🇳🇴+2,65 Q
4.Federico Pellegrino 🇮🇹+4,01 Q
5.Renaud Jay 🇫🇷+4,12 Q
6.Andrey Melnichenko+4,39 Q
7.Finn Hågen Krogh 🇳🇴+5,10 Q
8.James Clugnet 🇬🇧+5,25 Q
9.Denis Spitsov+5,29 Q
10.Sjur Røthe 🇳🇴+5,48 Q

17. Lauri Vuorinen (FIN) +7,12 Q
40. Markus Vuorela (FIN) +11,50
42. Iivo Niskanen (FIN) +11,84
49. Lari Lehtonen (FIN) +13,04

Sprintti (v) karsinta, naiset

#UrheilijaTulos
1.Therese Johaug 🇳🇴2.13,30 Q
2.Heidi Weng 🇳🇴+4,53 Q
3.Greta Laurent 🇮🇹+4,77 Q
4.Linn Svahn 🇸🇪+5,24 Q
5.Laura Mononen 🇫🇮+5,44 Q
6.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+5,50 Q
7.Maiken Caspersen Falla 🇳🇴+6,71 Q
8.Ingvild Flugstad Østberg 🇳🇴+7,08 Q
9.Ragnhild Haga 🇳🇴+7,15 Q
10.Jonna Sundling 🇸🇪+7,40 Q

13. Krista Pärmäkoski (FIN) +10,10 Q
26. Anne Kyllönen (FIN) +13,09 Q
51. Kerttu Niskanen (FIN) +21,69

Kisan ennakko ja vihje


Norjan ja Ruotsin hiihtokiertueen kolmantena kisapäivänä hiihtäjät joutuvat testaamaan kuntoaan aivan uudenlaisessa kilpailussa. Ohjelmassa on vapaan sprintti, joka ei kuitenkaan ole mikään tyypillinen sprinttikilpailu, sillä kilpailu käydään Åren laskettelurinteessä. Kilpailumatka on normaalia sprinttiä lyhyempi, eli vain noin 800 metriä, mutta lähes koko matka on jyrkkää nousua.

Finaaliin saakka etenevät hiihtäjät joutuvat siis kiipeämään kilpailun aikana neljästi ylös rinnettä, mikä tekee päivästä äärimmäisen raskaan koettelemuksen. Lisärasitusta tuo lisäksi myös se, että hiihtäjät joutuvat aina erien välissä kävelemään maalialueelta takaisin alas lähtöpaikalle.

Koska tällaista sprinttikilpailua ei ennen ole käyty, on sen ennakoiminen myös poikkeuksellisen haastavaa. Kilpailumatka ei ole kovin pitkä, mistä johtuen kilpailusuorituskaan ei lopulta ole kestollisesti luultavasti juurikaan normaalia sprinttiä pidempi. Poikkeuksellisen pitkä ja jyrkkä yhtäjaksoinen nousu asettaa kuitenkin kilpailuun aivan uudenlaisen haasteen. Kun rinnettä kiivetään ylös neljättä kertaa saman päivän aikana, on maitohappoa reidessä jo sellainen määrä, ettei kovin lennokasta loikkaa hiihtäjiltä mäkeen varmasti nähdä.

Åren 800 m sprinttirata päättyy pitkään ja jyrkkään nousuun.
Åren 800 m sprinttirata päättyy pitkään ja jyrkkään nousuun.


Kläbo poikkeuksellisesti helisemässä sprintissä?


Miesten puolella viime vuosien ylivoimainen sprinttikuningas Johannes Hösflot Kläbo tuskin on tässä sprintissä vahvimmillaan. Muutenkin alavireisesti alkukiertueen hiihtänyt norjalainen on nyt kahtena vuonna peräkkäin ollut pulassa Alpe Cermisin loppunousussa, joten Åren ylämäkisprinttikään tuskin miehen vahvuuksille sopii, vaikka hän yleensä olisikin ennakkosuosikki jokaiseen sprinttikilpailuun.

Sen sijaan maailmancupin johtaja Aleksandr Bolshunov on varmasti tässä kilpailussa vahva tekijä. Tämän kauden Tourilla monet katsoivat epäuskoisina, kuinka aiempina vuosina loppunousussa rajusti hyytynyt Bolshunov olikin tällä kertaa yksi nopeimmista kiipijöistä. Jos tämä sama ylämäkivire jatkuu myös Åressa, on keltaista liiviä kantava venäläinen vaikeasti voitettavissa.

Mielenkiintoinen nimi voittotaistoon on myös Ski Tourin johdossa oleva Pål Golberg. Vahva sprintteri Golberg on tällä kaudella ollut myös elämänsä parhaassa vireessä normaalimatkoilla. Vapaan sprintti ylämäkeen ei kuitenkaan etukäteen ole Golberginkaan ominaisuuksille se paras matka. Sen sijaan erinomaisesti nopeimman osuusajan sunnuntaina hiihtänyt Martin Löwström Nyenget voi olla päivän jokeri, vaikka hän paremmin onkin perinteisellä pärjännyt.

Vielä Nyengetiä suurempiakin mustia hevosia ovat kuitenkin vuorikauriit Sjur Röthe sekä Simen Hegstad Krüger. Kumpaakaan heistä ei ole totuttu näkemään sprinttien kärkikahinoissa, mutta paljon heidän ominaisuuksilleen parempaa sprinttiä ei voisi olla. Heidän asemansa paranevat, mitä pidemmälle he etenevät, sillä kestävyysominaisuuksien osuus kasvaa, kun mäkeä noustaan useampia kertoja.

Dominoiko Johaug myös sprinttiä?


Myös naisten puolella kilpailun arvioiminen etukäteen on hyvin haastavaa. Aiemmin kaudella sprinttikilpailuja hallinnut Linn Svahn olisi normaalisti vapaan sprintissä suurin suosikki, mutta tällä kertaa asia ei ole yhtä yksinkertainen. Vaikka Svahn hiihtikin viikonloppuna uransa parhaat normaalimatkojen kilpailut, voi neljä kertaa rinnettä ylös kiipiminen olla hänellekin liikaa.

Aiemmin tällä kaudella sprinteissä hyvin pärjänneistä hiihtäjistä Yhdysvaltain Jessica Diggins voi sen sijaan olla vahva menijä tässä kilpailussa. Omintakeisella tekniikallaan hiihtävä Diggins ei ole mikään varsinainen vuorikauris, mutta hurjana taistelijana ja vahvana yleishiihtäjänä hän voi hyvinkin taistella kilpailun kärkisijoista. Toinen hyvässä vireessä oleva yhdysvaltalainen Rosie Brennan voisi puolestaan olla kilpailun yllättäjä, vaikka aivan terävimpään kärkeen hän tuskin yltää.

Tämän poikkeuksellisen sprintin suurimmaksi ennakkosuosikiksi voisi naisten puolella poikkeuksellisesti nostaa normaalimatkojen ylivoimaisen valtiattaren, Norjan Therese Johaugin. Johaugia ei sprinteissä ole totuttu kärkitaistoissa näkemään, mutta hän on kuitenkin selvästi parantanut sprinttiominaisuuksiaan ja nykyisin karsinnasta jatkoon pääsy on hänelle rutiinisuoritus.

Åren sprintti on paperilla kuin tehty Johaugille. Hänen ylivertaiset ominaisuutensa ylämäkihiihtoon pääsevät lasketturinnettä kiivetessä oikeuksiinsa ja muut saavat lyödä tosissaan, jos haluavat Johaugin voittaa. Tätä parempaa tilaisuutta sprinttivoittoon Johaug ei varmasti koko uransa aikana saa.

Johaugin takana normaalimatkojen hiihtäjistä kärkikamppailuun janoavat varmasti myös Heidi Weng sekä Ebba Andersson. Kevytrakenteiset ylämäkispesialistit eivät ole hekään sprinteissä viime vuosina juhlineet, mutta tämänkertainen kilpailu onkin sprintti ainoastaan teoriassa. Itse kilpailusuoritus muuttunee päivän edetessä raa’aksi kestävyysurheilun koetukseksi, jossa vain kovakuntoisimmat urheilijat pärjäävät.

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Pelillisesti Åren sprintit ovat erittäin vaikeasti arvioitavissa, koska vertailukohtaa ei ole. Luotetaan hyviin kiipijöihin, joilta löytyy myös distanssihiihtäjän kestävyyttä. Miehissä Muut-vaihtoehtoon sisältyy potentiaalisia menestyjiä kuten Krüger.

Peli-idea - Supertripla 1

1.Muu voittaja, Röthe, Nyenget, Valnes
2.Muu 2. sija, Röthe, Nyenget, Valnes, Krogh
3.Muu 3. sija, Röthe, Nyenget, Valnes, Krogh, Bolshunov, Pellegrino
Rivimäärä64 riviä
Rivin hinta12,80 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy17.2.2020 klo 17:15
TVYLE2


Peli-idea - Supertripla 2

1.Johaug, Weng
2.Johaug, Weng, Falla, Diggins
3.Johaug, Weng, Falla, Diggins, Svahn, Caldwell, Sundling, Muu 3. sija
Rivimäärä36 riviä
Rivin hinta7,20 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy17.2.2020 klo 17:15
TVYLE2
br>
Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Vapaan sprintit, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi