Kuka on maailman nopein nainen? Sunnuntai täynnä mielenkiintoisia finaaleja


Sunnuntaina Eugenen MM-kisoissa kilpaillaan seitsemän finaalia.
Etusuora: 17.07.2022 12:00Yleisurheilu
Kuka on maailman nopein nainen? Sunnuntai täynnä mielenkiintoisia finaaleja
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Veikkaus
Yleisurheilun MM-kisat, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Sunnuntaina Eugenen MM-kisoissa kilpaillaan useita finaalilajeja. Ohessa ennakkoa muutamiin lajeihin.


Miesten 10 000 metriä 23.00


Miesten kymppitonnilla on kaksi tasavertaista suosikkia, Selemon Barega ja Joshua Cheptegei. Etiopian Barega voitti viime vuonna Tokiosta kultaa 10 000 metriltä, ja lähtötilanne tämän vuoden MM-kisoihin on hyvin samankaltainen. Barega on hyvin kirivoimainen juoksija, jolle sopii millainen vauhdinjako tahansa.

Ugandan Cheptegei on juossut kauden mittaan vain yhden ratakisan – voitto 5000 metrillä Eugenen Timanttiliigasta. Cheptegei ei muutoinkaan kilpaile liiaksi, joten starttien määrää ei ole syytä säikähtää. Kymppitonnin olympianeloselta Berihu Aregawilta on nähty kauden aikana muun muassa hieno 5000 metrin kilpailu ja on vaikea keksiä syytä, miksi etiopialainen ei taistelisi aivan kirkkaimmista sijoista sunnuntaina.

Yhdysvaltojen Grant Fisher on maailmantilastokärki maansa ennätyksellä 26.33,23. Fisher ei kuitenkaan voittanut maansa mestaruutta, vaan hänet jätettiin hidasvauhtisen juoksun kirissä toiseksi. Herääkin kysymys, onko Fisherillä mitään palaa voittotaistelussa, jos ei löydy vaihteita voittamaan kirejä kotimaassaan? Viime vuonna olympialaisissa Fisher ei pystynyt haastamaan edellä mainittua kaksikkoa kiritaistelussa, vaikkakin loppusijoitus viides oli upea yhdysvaltalaiselta.

Kanadan Mohammed Ahmed on kuulunut arvokisojen kestomatkoilla vakiokalustoon, ja onhan mukaan tarttunut myös mitaleja 5000 metriltä. Ahmed on juossut kauden mittaan 10 000 metrin ennätyksensä, ja on selvää, että mitali on vähintäänkin lähellä sunnuntaina.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten kuula 4.27


Ryan Crouser on yhtä kisaa lukuun ottamatta ollut voittamaton viimeisen parin vuoden ajan. Yhdysvaltalaisjätin astellessa rinkiin suurin jännitys onkin ollut siinä, syntyykö uusi maailmanennätys. Eugeneen Crouser lähtee maailmantilaston kärkipaikalta, mutta ei välttämättä niin ylivoimaisesta asemasta kuin on annettu ymmärtää.

Kaksi maailmanmestaruutta urallaan voittanut Joe Kovacs osoitti äityneensä huippukuntoon MM-kisojen alla, kun hän pukkasi kuulaa Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa 22,87. Tulos jää vain neljä senttiä miehen ennätyksestä. Huipputulos ei kuitenkaan riittänyt voittoon, sillä Crouser työnsi mestaruuteen kärkituloksella 23,12. Kovacs on kuitenkin huippukunnossa ja Crouser saa pistää kaiken peliin, mikäli mielii pitää maanmiehensä takanaan.

Jenkkikaksikon lisäksi myös Tom Walsh on pukannut kauden mittaan rautapallon päälle 22 metriä. Sisäratojen maailmanmestari Brasilian Darlan Romani sekä Italian velikulta Nick Ponzio haluavat varmasti haastaa edellä mainitun kolmikon.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 110 m aidat 5.30


Miesten pika-aidoissa pedataan kohtaamista Grant Holloway vs. Devon Allen.

Holloway on kilpaillut kesän mittaan harvakseltaan, mutta maansa mestaruuskisoissa hän antoi myrskyvaroituksen muille juoksemalla alku- ja välierissä rennosti ajat 13,11 ja 13,03. Juoksujen jälkeisessä haastatteluissa hän sanoi olevansa erinomaisessa iskussa ja kertoi kykenevänsä juoksemaan 12,7-alkuinen aika.

Hollowayn suurimpana uhkaajana pidetään Allenia, joka on takonut matkan tällä kaudella hurjaan aikaan 12,84. Maansa mestaruuskisoissa Allen jätettiin kuitenkin kolmanneksi, ja hän selvisi juuri ja juuri kisakoneeseen. Allenin isä oli kuollut finaalia edeltävänä päivänä, mutta eri lähteiden mukaan on hieman epäselvää, kerrottiinko Allenille asiasta ennen finaalia. Eugenen alkuerissä Allenin juoksu oli todella takkuista, joten miehen on parannettava menoaan, mikäli mielii edes finaaliin.

Jamaikan hallitseva olympiavoittaja Hansle Parchement on urallaan alittanut kertaalleen 13 sekuntia. Voittaakseen Eugenessa hänen olisi hyvin todennäköisesti alitettava tämä maaginen raja uudelleen. Parchementin kauden paras kirjataan 13,09. Jenkkien mestaruuskisojen kakkonen Trey Cunningham on suosikki mitaleille, mutta olisi yllätys, mikäli hän yltäisi voittoon asti.

Naisten 100 metriä 5.50


Yhdysvaltalaismiehet juoksivat 100 metrillä kärkisijoille, ja samaa on oletettavissa naisten 100 metrillä, mutta jamaikalaisten toimesta. Karibian saarivaltiolla on asettaa viivalle sama kolmikko, joka nappasi Tokiossa kolmoisvoiton.

Elaine Thompson-Herah on hallitseva olympiavoittaja ja jamaikalaiskiituri on juossut vahvasti kauden Timanttiliigakilpailuissaan, mutta hänet jätettiin kuitenkin maanmestaruuskisoissa kolmanneksi ajalla 10,88.

Jamaikan mestaruuden voitti Sherika Jackson kauden parhaallaan 10,77. Kolmikosta Jackson on ainoa, jolla ei ole henkilökohtaista arvokisavoittoa. Shelly-Ann Fraser-Pryce on kaahaillut kauden mittaan kolmessa kisassa hurjat tulokset 10,67 – 10,67 – 10,70. Taskuraketti ei kuitenkaan startannut maansa mestaruuskisojen finaaliin, jolloin kolmikon kova otatus jäi näkemättä.

Dina Asher-Smith antoi jamaikalaisille myrskyvaroituksen alkuerissä juoksemalla kauden parhaansa 10,84. Aika jää vain sadasosan britin ennätyksestä. Myös Yhdysvaltojen Aleia Hobbs sekä 33-vuotias konkari Marie Josée Ta Lou ovat suosikkeja haastamaan jamaikalaiset.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Yleisurheilun MM-kisat, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi