Tour de Ski käynnistyy Toblachin sprinteillä - Lue ennakko naisten kilpailuun!


Tour de Skin käynnistävään naisten sprinttiin voi nostaa ennakolta peräti neljä kovaa suosikkia. Ratkaistaanko voitto jälleen loppuvenytyksessä?
Etusuora: 29.12.2023 18:58Hiihto
Tour de Ski käynnistyy Toblachin sprinteillä - Lue ennakko naisten kilpailuun!
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Dahlqvist, Svahn, Sundling.
Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisissa nähdään ensimmäistä kertaa vapaalla hiihtotavalla kaikki neljä kovinta sprinttitykkiä samassa kilpailussa, kun Jonna Sundling, Emma Ribom, Linn Svahn ja Kristine Stavås Skistad ottavat yhteen.

Jo Trondheimin vapaan sprintissä nähtiin hurja taistelu, kun Skistad, Ribom ja Svahn venyttivät kaikki samaan aikaan maalisuoralla. Norjan Skistad vei lopulta voiton monon mitalla, ruotsalaisten Svahnin ja Ribomin venyttäessä sijoille kaksi ja kolme. Maalissa kärkitrion ero oli vain 16 sekunnin sadasosaa.

Sundlingin palatessa radoille, voidaan voitosta nähdä vieläkin armottomampi kamppailu. Rukan sprintin kakkossijan jälkeen ruotsalainen on sairastellut ja jättänyt muut maailmancupin kisat väliin. SVT:n haastattelussa Sundling kuitenkin totesi olotilan tuntuvan yllättävän hyvältä ja että kilpaileminen olisi ollut mahdollista jo Trondheimissa, mutta sairauden kanssa haluttiin pelata varman päälle.

Sundling on osoittanut, että pystyy palaamaan kilpailutauolta heti palkintopallille. Viime kaudella Sundling hiihti vain kolme vapaan sprinttiä, mutta nappasi niistä kaksi voittoa ja yhden kakkossijan. Toinen voitoista tuli nimenomaan Toblachista, joten rata ja korkea ilmanala kyllä sopivat ruotsalaiselle.

Diggins vahvin haastaja


Jessica Diggins on kiertueen parhaita alamäkilaskijoita ja hänelle Toblachin vauhdikas latuprofiili sekä korkea ilmanala sopivat erinomaisesti. Yhdysvaltalainen oli viime vuonna nimenomaan Toblachin sprintissä kolmas ja kaksi viikkoa sitten Trondheimissa neljäs. Loppukiri ei ole Digginsillä riittänyt viime vuosina aivan voittotaistoon asti, mutta yhdysvaltalainen on vahva kandidaatti vähintään finaaliin.

Kauden sensaatiomaisesti aloittanut Victoria Carl viihtynee myös Toblachin laduilla. Viime kaudella Carl oli samalla radalla seitsemäs ja tällä kaudella kunto on ollut täysin uudella tasolla. Saksalainen on yksi ehdokas kuuden parhaan joukkoon keräämään arvokkaita sekunteja kokonaistaistoon.

Mahdollisista yllättäjistä Julia Kern, Mathilde Myhrvold ja Lotta Udnes Weng ovat välillä väläytelleet maailmancupissa ja voivat parhaana päivänään sotkea finaalisijoituksia. Moa Lundgren on koronan takia poissa, mutta Ruotsin kivikovasta joukkueesta Maja Dahlqvist ja Johanna Hagström hakevat Tourilta uutta tulemista kauteen.

Hagström oli viime kauden vapaan sprinteissä kerran kolmas ja kerran kuudes. Dahlqvist sen sijaan rohmusi peräti viisi kertaa sijoituksen kolmen parhaan joukosta. Jos kahden viikon tauko on avannut paikkoja, voi varsinkin Dahlqvist olla tällä radalla vaarallinen.

Niskanen ja Pärmäkoski jahtaavat bonussekuntteja


Kokonaiskilpailun kannalta olisi merkittävää, jos myös Kerttu Niskanen tai Krista Pärmäkoski pystyisivät hiihtämään karsinnasta ja omasta alkuerästään jatkoon. Välieräpaikka toisi jo mukavasti bonussekuntteja Tour de Skin kokonaiskilpailuun.


Erävauhti on kuitenkin ollut suomalaisnaisille tiukassa, sillä koko urallaan Niskanen on hiihtänyt vapaan sprinteissä välieriin vain kerran. Pärmäkoski hiihti viime kaudella kerran jopa finaaliin Davosissa, mutta tätä edellinen välieräpaikka on vuodelta 2019.

Jasmi Joensuu säväytti kakkossijallaan Trondheimin karsinnassa, mutta putosi jatkosta kovassa ykköserässä.

Joensuulla olisi mahdollisuuksia kymmenen parhaan joukkoon tai jopa finaaliin, mutta terveystilanne aiheuttaa hieman kysymysmerkkejä. Joensuu palasi koronan jälkeen kilpaladuilla Trondheimissa ja joutui keskeyttämään sprintin jälkeisen perinteisen 10km:n kilpailun.

Jälkikäteen Joensuu itsekin totesi, että tuo kilpailu olisi pitänyt jättää väliin. Nyt kahden viikon palautusajan jälkeen nähdään paremmin, mikä on Joensuun iskukyky supertähtiä vastaan.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi