Tokion keskiviikko: Nähdäänkö myös naisten 400 m aidoissa ME-vauhtia? Kuivisto, Huntington ja keihäsmiehet päivän suomalaiset


Tokion yleisurheilustadionilla nähdään keskiviikkona viisi finaalia.
Etusuora: 03.08.2021 19:29Yleisurheilu
Tokion keskiviikko: Nähdäänkö myös naisten 400 m aidoissa ME-vauhtia? Kuivisto, Huntington ja keihäsmiehet päivän suomalaisetVeikkaus
Sydney McLaughlin. Photo: Jrotondo1410, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Tokion olympialaisten yleisurheilun kuudes kisapäivä on jälleen pullollaan mielenkiintoisia finaaleja. Katse kohdistuu erityisesti naisten 400 m aitoihin, jossa hätyytellään todennäköisesti miesten aidatun ratakierroksen tapaan maailmanennätyslukemia.

Suomalaisittain päivä on myös erityisen kutkuttava, sillä Maria Huntington aloittaa seitsenottelun ja Toni Kuusela, Lassi Etelätalo sekä Oliver Helander (?) heittävät keihään karsinnassa.

Päivän suomalaishelmi on kuitenkin Sara Kuiviston 1500 metrin välieräjuoksu klo 13:12. Kummastakin välierästä viisi parasta etenee suoraan finaaliin ja lisäksi finaalipaikalla palkitaan kaksi nopeinta aikaa. Tekeekö hirmukuntoinen Kuivisto historiaa ja etenee eurooppalaisen mailin finaaliin ensimmäisenä suomalaisnaisena?


Miesten 800 metriä


Miesten 800 metrin välierävaiheessa nähtiin draamaa, kun koko kilpailun ennakkosuosikkeihin lukeutuva Nijel Amos kaatui 150 metriä ennen maalia. Botswanalainen pääsi kuitenkin mukaan finaaliin, sillä hänen takanaan juosseen Yhdysvaltojen Jewettin katsottiin astuneen hänen jaloilleen ja aiheuttaneen kaatumisen.

Amos muistetaan erityisesti Lontoon 2012 olympialaisten 800 metrin finaalista, jossa David Rudisha luukutti kaksi kierrosta maailmanennätysaikaan ja myös Amos tuli maaliin toisena huippuajalla 1.41,73. Tällä kaudella Amos on juossut mukavsti 1.42,94. Tulos syntyi hänen voittamassaa Monacon kovatasoisessa Timanttiliigassa. Ilman kaatumista välierävaiheessa hän olisi joutunut väläyttämään kirikykyään kovatasoisessa erässä, mutta hänen iskukykynsä jäi näkemättä, mikä luo oman jännityksensä keskiviikon finaaliin.

Finaalin suosikkeihin lukeutuu Ferguson Rotich, joka vaikuttaa saapuneen Tokioon hyvässä vedossa. Vuoden 2019 MM-pronssimiehellä on tältä kaudelta vyöllään Tukholman Timanttiliigan voitto, mutta olympiakenraalissa Monacossa hänet jätettiin neljänneksi. Tokion välierissä Rotich juoksi helponnäköisesti voittoon ajalla 1.44,04.

Yhdysvaltojen tämän vuoden mestari sekä Rion 2016 kisojen pronssimies Clayton Murphy oli välierässään pienoisissa ongelmissa, sillä loppusuoralle käännyttäessä hän oli pahasti pussissa, mutta löysi kuin löysi tiensä finaaliin. Murphy ei ole loistanut tällä kaudella kansainvälisillä areenoilla, mutta Tokion välierässä miehen juoksu näytti hyvältä ja loppu oli terävä.

Yksi finaalin mielenkiintoisimmista nimistä on Peter Bol. Australialainen ei kuulunut ennen 800 metrin alkueriä kisan suosikkeihin, mutta kahden ennätysjuoksin saattelemana Bol on kisassa varmasti merkattu mies.

Vuonna 2015 ei olisi vielä arvannut, että Patryk Dobek nähdään 800 metrin olympiafinaalissa, vaikka hän kilpailikin samana vuonna MM-finaalissa. Nimittäin tuolloin lajina oli 400 metrin aidat. Dobek on viime vuosina tullut sekoittamaan Puolan kovaa keskimatkojen valtataistelua ja noussut matkan uudeksi ykköspyssyksi ohi Adam Kszczotin ja Marcin Lewandowskin.

Katso 800 m kohteet & kertoimetNaisten 400 metrin aidat


Miesten 400 metrin aidoista odotettiin hurjaa taistelua olympiakullasta, mutta siitä muodostui lopulta jotakin sellaista, mihin eivät suomen kielen adjektiivit riitä kuvailemaan. Keskiviikkona on vuorossa naisten vastaava laji ja myös siinä on ainekset juoksuun, jota muistellaan vielä vuosikymmenien päästä.

Sydney McLaughlin, Dalilah Muhammad ja Femke Bol ovat kaikki päässeet oletetusti helpolla alku- ja välierissä, eikä näin ollen Tokion juoksuista voi suuremmin päätellä naisten tämän hetkistä virettä. Jokainen naisista on kuitenkin saapunut kisoihin huippukunnossa: McLaughlin juoksi viimeisessä kisassaan ennen Tokiota lajin ME-tuloksen 51,90, Muhammad kellotti McLaughlinin ME-juoksussa niin ikään huippuajan 52,42 ja Bolilta löytyy taskustaan muutama viikko sitten juostu maailman tämän kauden kakkosaika 52,37.

Vaikka Bol on kauden tilastokakkonen ja hän on juossut kauden mittaan useita 52-alkuisia aikoja, on hän kenties pienoinen altavastaaja yhdysvaltalaiset kohdatessaan. McLaughlin ilman haavareita juoksemaan vähintäänkin ME-ajan tuntumaan ja Muhammad on matkan hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari. Nuori 21-vuotias Bol tavoittelee lajissa uransa ensimmäistä ulkoratojen arvokisamitalia.

Tokiossa on juostu kovia aikoja tähän mennessä. Miesten ja naisten satasella taso nousu isossa kuvassa melko hyväksi, naisten satasella juostiin kaikkien aikojen kakkosaika ja miesten 400 metrin aidoissa järkytettiin yleisurheilumaailmaa käsittämättömällä kilpailulla. Rata vaikuttaa siis nopealta, eikä kuuma sää ole este lyhyempien matkojen kovien tuloksian syntymiselle. On vaikea keksiä syitä miksei maailmanennätys saisi kyytiä myös naisten ratakierroksen aidoissa keskiviikkona.

Katso 400 m aitojen kohteet & kertoimetMiesten 200 metriä


Miesten 200 metrin finaalin suosikit tulevat Pohjois-Amerikasta. Dohan maailmanmestari ja kauden nopein juoksija Noah Lyles oli etukäteen finaalin suurin voittajasuosikki, mutta välierien jälkeen on pohdittava, yltääkö mies edes mitaleille?

Lyles hölmöili hiljentäessään välieränsä viimeisillä metreillä pudoten ulos suoralta jatkopaikalta. Hän oli lopulta eränsä kolmanneksi samalla ajalla erän voittajan ja kakkosen kanssa. Finaalipaikka irtosi toki ajan 19,99 perusteella, mutta hiljentäminen huomioidenkin, Lylesin juoksu ei näyttänyt erityisen vakuuttavalta ja suosikin viitta ripustetaankin toisille harteille.

Lylesin erän vei nimiinsä lopulta Kanadan Aaron Brown ajalla 19,99 ennen ja toisena suoraan finaaliin eteni samalla ajalla maansa ennätyksellä Liberian 19-vuotias Joseph Fanbullah. Etenkin vinhasti loppua kirivä Fanbullah saattaa olla finaaliin jokerikortti jopa mitalitaistossa.

Mielenkiintoisin nimi finaalissa on kuitenkin USA:n vasta 17-vuotias Erriyon Knighton, joka kohautti yleisurheilumaailmaa rikkomalla Usain Boltin nuorten maailmanennätyksen 200 metrillä USA:n olympiakarsinnoissa kahteen otteeseen. Välieränsä Knighton voitti rauhallisen startin jälkeen sivuilleen vilkuillen ajalla 20,02.

Varaa huomattavasti parempaan näyttäisi Knightonilla olevan, mutta liikkeelle olisi syytä päästä rivakammin kuin välierässä. Nuoren miehen reaktioaikakin oli heikko 0,172.

Satasella pronssia juossut Kanadan Andrew de Grasse vastasi välierien nopeimmasta ja vakuuttavimmista esityksestä voitettuaan viimeisen välierän ulkoradalta ennätysajallaan ja kauden kärkituloksella 19,73. Kirkastaako kanadalainen pronssinsa kullaksi 200 metrillä?

Finaalin kolmas kova yhdysvaltalaisnimi Kenneth Bednarek on ollut vakuuttavassa vauhdissa. 19,78 olympiakarsinnoissa ennätyksekseen juossut Bednarek oli toinen suora jatkoonmenijä de Grassen erästä ajalla 19,83 ja on yksi mitalisuosikeista.

Finaalikahdeksikon täydentävät Jamaikan Rasheed Dwyer (20,13) sekä Trinidad ja Tobagon Jereem Richards (20,10). Näiden herrojen mitalisija olisi jo jättimäinen yllätys.

Katso 200 m kohteet & kertoimetMiesten moukari


Moukarimiehet aloittavat taistelun olympiamitaleista keskiviikkona klo 14:15. Karsinnassa viisi karsintarajan 77,50 ylittänyttä miestä mahtui 1,5 metrin sisään. Koko finaalikatrasta erotti toisistaan vain neljä metriä, joten taistelu mitaleista tulee olemaan jopa ennennäkemättömän kova.

Ykkösenä finaaliin heitti kausitilaston kolmonen Puolan Wojciech Nowicki tuloksella 79,78. Ensimmäisellä karsintarajan ylittänyt puolalainen on ollut hurjassa ja varmassa vireessä koko kauden ylittäen 80 metriä peräti kuudessa kisassa. Mies lähtee kirkastamaan Rion olympiapronssia yhtenä kilpailun suurimmista ennakkosuosikeista.

Nowickin maanmiehen nelinkertaisen maailmanmestarin Pawel Fajdekin kausi on ollut kaksijakoisempi. Kausitilaston kärjessä keikkuva Fajdek on paiskannut moukarin neljässä kisassa hurjasti päälle 82 metrin, mutta jäänyt toisaalta kaksi kertaa alle 75 metriin.

Tokion karsinnan mies selvitti vaivoin viimeisellä heitollaan ja eteni yhdeksäntenä finaaliin tuloksella 76,46. Illalla käytävässä finaalissa Fajdek on todennäköisesti terävämpi kuin aamukarsinnassa ja mies nähtäneen totutusti kultataistossa.

Mestariehdokkaaksi nostetaan ehdottomasti myös USA:n Rudy Winkler. Yhdysvaltojen ennätyksen 82,71 maansa olympikarsinnoissa Eugenessa heittänyt Winkler on virinnyt järisyttävään iskuun. Eugenen sarja sisälsi peräti viisi yli kasikymppistä heittoa. Tokiossa karsintaraja yli toisella heitolla tuloksella 78,81.

Ukrainan vasta 20-vuotias Mykhailo Kokhan on noussut tänä vuonna jo 80 metrin kerhoon. Kauden keskimääräinen tulostaso on liikkunut hieman alempana, noin 77-78 metrin maastossa. Karsinnassa nuori mies saattoi lekan lukemiin 78,36 ja lukeutuu ilman muuta kisan mitalisuosikkeihin.

Viides karsintarajan ylittäjä ja myös kausitilaston vitonen Ranskan Quentin Bigot kuuluu myös kisan mitalisuosikkeihin. Ranskalainen heitti Turussa PNG:ssä kesäkuussa ennätyksensä 79,70 ja vastaavilla mitoilla ollaan keskiviikkona lähellä olympiamitalia.

Karsinnan yllätysnimi oli Norjan ennätyksen 78,79 heittänyt Norjan Eiving Henriksen. Pystyykö norjalainen nousemaan jopa mitalitaistoon kenties maanmiehensä Karsten Warholmin hirmuisen ME:n innoittamana?

Katso moukarin kohteet & kertoimetNaisten 3000 metrin esteet


Emma Coburn on tuttu näky arvokisafinaalissa. Yhdysvaltalainen on vuoden 2017 maailmanmestari, 2019 hopeanainen ja Rion 2016 pronssimitalisti.

Alkuerässään Coburn kolmas, mutta hölläsi järkevästi viimeisellä kierroksella, kun suoran jatkopaikka oli jo selviö. Kokenut Coburn on kova sana jäniksettömässä finaalijuoksussa ja vahva mitalisuosikki.

Coburnin erän voitti finaalijuoksijoista kovimmat kauden tilastoajan omaava Brunein vasta 21-vuotias Winfred Yavi. Yavi tuhlasi alkuerässä kenties kokemattomuuttaan voimiaan viimeisen kierroksen kirissä, kun jatkopaikka oli jo täysin varma. Nähtäväksi jää palautuuko nuori bruneilainen riittävästi finaaliin ja riittävätkö rahkeet mitalitaistossa kokeneempia urheilijoita vastaan.

Hallitseva maailmanmestari ja ME-nainen Kenian Beatrice Chepkoech täytyy luonnollisesti nostaa suurimpien suosikkien joukkoon. Vain kolmesti ennen Tokiota startannut Chepkoech on osoittanut selvää nousuvirettä ja saattaa hyvinkin ottaa uransa ensimmäisen olympiakullan tai vähintään -mitalin.

Myös pitkällä kirillä alkueränsä voittanut USA:n Courtney Frerichs hamuaa mukaan mitalitaistoon. Vuoden 2017 MM-hopeamitalistin vauhti on kiihtynyt sopivasti kohti Tokiota.

Euroopan toivot kisassa ovat alkuerissä edukseen esiintyneet Saksan Gesa Felicitas Krause ja Slovenian Marusa Mismas-Zrimsek. Etenkin kovakirinen Krause on vaarallinen loppukirissä, mikäli matkavauhti ei äidy aivan hurjaksi.

Katso esteiden kohteet & kertoimet


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi