Tokion lauantaiennakko: Etelätalo Suomen mitalitoivona keihäässä - viekö Ingebrigtsen kultaa 1500 metrillä?


Tokion olympialaisten yleisurheilun toiseksi viimeisenä kisapäivänä kilpaillaan seitsemän finaalilajia.
Etusuora: 06.08.2021 17:42Yleisurheilu
Tokion lauantaiennakko: Etelätalo Suomen mitalitoivona keihäässä - viekö Ingebrigtsen kultaa 1500 metrillä?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Jakob Ingebrigtsen nuorten MM-kisoissa Tampereella.
Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Tokion olympialaiset lähestyvät loppuaan. Yleisurheilun toiseksi viimeisen kisapäivän herkkupalana nähdään superkiinnostava miesten keihäsfinaali, jossa suomalaisista on mukana mitaliehdokkaaksi noussut Lassi Etelätalo.

Miesten keihäänheitto klo 14.00


Niin siinä sitten taas kävi, että suomalainen taistelee jälleen olympiamitaleista keihäänheitossa. Lassi Etelätalo esitti karsinnassa kauden parastaan heittämällä ensimmäisellään 84,50.

Vuoden 2012 Lontoon olympialaisten jälkeen MM- tai olympiakisoissa pronssiin on vaadittu päälle 85 metriä. Tilastojen valossa näin tulee tapahtumaan tälläkin kertaa.

Pronssitulos viimeisissä olympia- ja MM-kisoissa


MM-Doha 2019 - 85,37
MM-Lontoo 2017 - 88,32
Olympia-Rio 2016 - 85,38
MM-Peking 2015 - 87,64
MM-Moskova 2013 - 86,23
Olympia-Lontoo 2012 - 83,34
MM-Daegu 2011 - 84,30

Kisan suurin suosikki on Johannes Vetter, joka osoitti kuitenkin haavoittuvaisuutensa karsinnassa. Vetter jäi karsinnassa hänelle vaatimattomaan 85 metrin mittaan, joka irtosi vasta kolmannella heitolla. Vetterin valmentaja on mediassa murissut liian pehmeästä heittoalustasta, joka ei nähtävästi hänen valmennettavalleen optimaalisesti sovi.

Nähdäänkö keihään arvokisafinaalissa jälleen yllätysvoittaja eksoottisesta keihäsmaasta? Näin voi hyvinkin olla, mikäli Vetter ei yllä normaalitasolleen. Toki mikäli Vetter yltää lähellekään normaalitasoaan eli yli 90 metrin, vie hän todennäköisesti olympiakullan Saksaan.

Kärkitarjokas Vetterin haastajiksi on Intian Neeraj Chopra, jota alusta ei karsinnassa haitannut, vaan keihäs lensi ensimmäisellä heitolla päälle 86 metrin. Chopra on parantanut maansa ennätyksen tällä kaudella yli 88 metriin ja otteissa on ollut havaittavissa selvää varmentumista.

Pakistanin Arshad Nadeemin mestaruus olisi vielä astetta järisyttävämpi yllätys. Karsinnassa reilut 85 heittänyt 24-vuotias pakistanilainen on parhaimmillaan yltänyt reiluun 86 metriin. Nimi on keihään seuraajille outo, mutta kuinka ollakaan, mies on yhtäkkiä yksi keihäsfinaalin mitalisuosikkeja.

Kolmas villi kortti finaalissa on Moldovan Andrian Mardare. Lähes 87 metriä maansa ennätykseksi tällä kaudella heittänyt moldovalainen on varma heittäjä ja mikäli piikkiheitto osuu Tokioon, kenties näemme miehen jopa mitaleilla.

Myös Etelätalolla on hyvänä arvokisaheittäjänä realistiset mitalimahdollisuudet. Mikäli hän onnistuu finaalissa parantamaan ennätystään, saattaa Dohan MM-nelossija hyvinkin kirkastua.

Mainittujen lisäksi Tsekin Jakub Vadlech ja Saksan Julian Weber onnistuivat ylittämään karsinnassa 83,50 kohdalla sijainneen karsintarajan. Kumpikaan ei kuulunut ennen karsintaa kuumimpien mitalisuosikkien joukkoon, mutta karsinnan jälkeen heidät on nostettava palkintopallitaistoon mukaan. Vadlech on toki MM-hopeamitalisti vuodelta 2017 ja Dohan 2019 MM-vitonen, joten ei miehen menestystä yllättävänäkään voi pitää.

Finaalissa heittävät lisäksi Romanian Alexandru Mihaita Novac, Tsekin konkari Vitezslav Vesely, Valko-Venäjän Aliaksei Katkavets ja Pavel Mialeshka sekä Ruotsin Kim Amb. Myös näillä miehillä on täydet mitalisaumat, mikäli kohdalle osuu huippuonnistuminen.

Karsinta vei tälläkin monen mitalisuosikin haaveet olympiamenestyksestä. Kauden kärkinimistä ilman finaalipaikkaa jäivät Puolan Marcin Krukowski (SB 89,55), Trinidadin Kershon Walcott (SB 89,12), Latvian Gatis Cakss (SB 87,57) ja Etelä-Afrikan Rocco van Rooyen (SB 85,97).

Katso keihään kohteet ja kertoimetNaisten maraton klo 0.00


Yleisurheilupäivä käynnistyy varhain Suomen aikaa naisten maratonilla. Sapporossa juostava kilpailu tulee olemaan kilpailijoille tiukka rutistus kuumissa olosuhteissa.

Kenialaisnaiset lähtevät kilpailuun suosikkeina, sillä sen verran kovalla kolmikolla he kisaan lähtevät. Nostamme Ruth Chepngetichin kilpailun ykkössuosikiksi. Chepngetich on maratonin hallitseva maailmanmestari Dohasta ja kauden ainoa kilpailu Istanbulissa huhtikuussa päättyi puolimaratonin maailmanennätykseen.

Maratonin ME-nainen Kenian Brigid Kosgei on tietysti myös yksi kilpailun suurimmista suosikeista. Tällä kaudella Kosgei on juossut vain yhden ratakympin ja puolimaratonin. Puolimaratonilla Kosgei hävisi Chepngetichille kaksi minuuttia, joten parantaa pitää reilusti, mikäli Kosgei haluaa kellistää maannaisensa arvokisadebyytissään.

Kenian kolmas edustaja maratonilla on kaksinkertainen puolimaratonin maailmanmestari Peres Jepchirchir. Hän ei ole kilpaillut lainkaan tällä kaudella, mutta juoksi viime kauden nopeimman maratonajan. Luotamme siihen, että kunto on viritetty kohdilleen ilman kisojakin ja Jepchirchir nähdään Sapporossa kärkitaistossa.

Etiopia lähtee kisaan kolmikolla Zeineba Yimer, Roza Dereje, Birhane Dibaba. Kaikki ovat juosseet maratonin selvästi alle 2.20 ja ovat lauantain kisassa vahvoja mitaliehdokkaita.

Israelin Lonah Chemtai Salpeter on myös syytä nostaa mitaliehdokkaiden joukkoon. Kenialaistaustainen israelilainen juoksi vuosi sitten Tokiossa voittoon ajalla 2.17 ja päihitti Dibaban tuossa kisassa lähes minuutilla.

Myös Valko-Venäjän Volha Mazuronak on syytä mainita. 2018 Euroopan mestari on menestynyt mainiosti myös afrikkalaisten juoksijoiden puristuksessa. Tästä ovat osoituksena Rion 2016 olympiamaratonin ja Dohan 2019 MM-maratonit väkevät vitossijat. Vähän kilpaileva Mazuronak on todennäköisesti virittäytynyt arvokisoihin jälleen hirmuiskuun. Pystyisikö hän nousemaan jopa mitalitaistoon?

Myös emäntämaan 2.20-aikoja nakutellut Mao Ichiyama kannattaa huomioida peleissä.

Katso maratonin kohteet ja kertoimetNaisten korkeushyppy klo 13.35


Naisten korkeusfinaalista on odotettavissa todella tasainen ja tasokas kilpailu. Peräti 14 naista ylitti kovan karsintarajan 195. Suomen Ella Junnilaa ei finaalissa valitettavasti nähdä, sillä hän jäi karsinnassa tulokseen 186.

Kilpailun suosikiksi nostetaan Ukrainan vasta 19-vuotias Yaroslava Mahuchikh, joka on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo voittaa EM-hallikultaa ja ulkoratojen MM-hopeaa. Kauden kärkitulosta 203 nimissään pitävä Mahuchikh voitti kesäkuussa Tallinnassa alle 23-vuotiaiden EM-kultaa ja jatkaa vahvassa ja varmassa vireessä olympiafinaaliin.

Muita suosikkeja kilpailusta löytyy moneen makuun. Kaksi metriä tällä kaudella Mahuchikhin lisäksi ovat ylittäneet USA:n Vashti Cunningham, Australian Nicola McDermott, Kazakstanin Nadezhda Dubovitskaya ja Venäjän olympiakomitean Mariya Lasitskene. Heistä Dubovitskaya jäi karsintaan tuloksella 186.

Myös Cunningham ja Lasistskene olivat pienoisessa pulassa karsinnassa, kun selvittivät karsintarajan vasta viimeisellään. Dohan MM-pronssimitalisti ja 2016 hallimaailmanmestari Cunningham janoaa varmasti ensimmäistä ulkoratojen mestaruuttaan. Hän on ollut varmassa noin kahden metrin kunnossa tällä kaudella ja on nostanut ennätyksensä korkeuteen 202.

Lasistskene hallitsi naisten korkeushyppyä vuosikaudet 2010-luvulla. Kolminkertaisen maailmanmestarin CV:stä puutuu kuitenkin olympiamitali. Hieman vaisumman ajanjakson jälkeen Lasistskene palasi Joensuun GP-kisoissa kesäkuussa kahden metrin kerhoon. Muuten kauden noteeraukset ovat olleet lähempänä 190:tä kuin kahta metriä. Kokenutta mestaria ei kuitenkaan kannata laskea ulos mitalitaistosta.

McDermott on ylittänyt tällä kaudella ensi kertaa kaksi metriä ja on tehnyt sen kahteen otteeseen. Ennätys 201 syntyi kuukausi sitten Tukholman Timanttiliigassa. Karsinnassa McDermott ylitti kaikki korkeudet ensimmäisellään. 24-vuotias McDermott vaikuttaisi olevan valmis ensimmäiseen arvokisamitalitaistoonsa.

Mitaliehdokkaiksi voidaan nostaa koko finalistijoukko, mutta poimitaan vielä muutama nimi esiin. Montenegron Marija Vukovic oli toinen karsinnan puhtaasti selvittänyt hyppääjä. Maansa ennätyksen 197 reilu kuukausi hypännyt Vukovic elämänsä kunnsosa ja varmana hyppääjänä vähillä pudotuksilla hän saattaa nousta kilpailussa korkealle.

Ukrainan toinen nuorisotähti 23-vuotias Yuliya Levchenko on vaeltanut kuluneen kauden varjojen mailla. 202 jo kaksi vuotta sitten ylittänyt Levchenko hyppäsi karsinnassa kauden parhaansa 195 ja on siis iskussa oikeaan aikaan.

Katso korkeuden kohteet ja kertoimetNaisten 10 000 m klo 13.45


Miltä kuulostaisi kolme olympiamitalia kestävyysmatkoilta yhdeksään päivään? Kysykää Sifan Hassanilta. Hollantilainen on uskomattomassa vireessä Tokiossa. 5000 metrillä Hassan väläytti irtonaista kiriään ja jätti muut häpeällisen helponoloisesti. Perjantaina 1500 metrin finaalissa hän nappasi pronssia kovavauhtisessa juoksussa.

Lauantaina on vuorossa 10 000 metriä, johon Hassan on nimettävä suosikiksi, vaikka vastassa on tällä kaudella ME-luvut 29.01,03 takonut Letesenbet Gidey. Gidey ei ole toki juossut kuin muutaman sekunnin Hassania kovempaa kyseisen matkan, mutta Gideyn helpotukseksi Hassanilla on jo viisi starttia kisoista alla ennen kympin kisaa. Kaiken lisäksi perjantain 1500 metrillä pidettiin kovaa vauhtia, eikä kyseessä ollut mikään yhden kierroksen kirijuoksu.

Etiopialaiset ja muut matkan kärkinimet, kuten lukuisia 5000 ja 10 000 m arvokisamitaleja voittanut Hellen Obiri, tietävät Hassanin kirikyvyn, joten nähdäänkö kisassa etukäteen sovittua vauhdinpitoa?

Katso 10 000 m kohteet ja kertoimetMiesten 1500 m klo 14.40


Tokion olympialaisten viimeinen sileä ratamatka on miesten 1500 metriä. Kilpailuun lähdetään hyvin mielenkiintoisista asetelmista.

Kenian Timothy Cheruiyot jätettiin maansa mestaruuskisoissa neljänneksi, mikä tarkoitti sitä, että hän ei alkujaan mahtunut Tokion olympiakoneeseen. Reilua paria viikkoa myöhemmin mies kuitenkin taivalsi matkan Monacossa aikaan 3.28,28. Tämä vakuutti kenialaispäättäjät ja näin ollen Cheruiyot pääsi mukaan jahtaamaan olympiakultaa.

Cheruiyot tunnetaan juoksijana, joka ei kaihda vauhdinpitoa. Esimerkiksi Dohan MM-kisoissa Cheruiyot luukutti laakista maaliin omalla vedolla huiman ajan 3.29. Myös tällä kaudella Timanttiliigan kisoissa Cheruiyot on näyttänyt vastaavia vetoja, vaikka toki jänikset ovat olleet alkumatkasta avustamassa menoa.

Cheruiyotilta löytyy toki myös kiriä, mutta on hyvin todennäköistä että mies lähtee yrittämään vastaavaa temppua, mikä Dohassa nähtiin.

Jakob Ingebrigtsen on esiintynyt Tokion 1500 metrin alku- ja välierissä varmoin ottein. Vaikka 20-vuotiaalta norjalaiselta on totuttu näkemään sensaatioimaisia juoksuja lähes jatkuvasti, vaaditaan häneltä venymistä, mikäli hän mielii Cheruiyotin lauantaina kukistaa. Ingebrigtsenin kauden paras kirjataan 3.29,25, joka syntyi Cheruiyotin voittamassa juoksussa.

Kenian Abel Kipsang juoksi välierissä uuden olympiaennätyksen 3.31,65. Kipsang on tällä kaudella murjonut ennätyksestään useita sekunteja ja on vahvan välieräjuoksun myötä yksi kisan suosikeista.

Sen sijaan tällä kaudella 3.30 alittanut aussi Stewart McSweyn ei niinkään vakuuttanut välierävaiheessa. Britti Jake Wightman on Tokiossa kauden parhaassa iskussaan, joten kiriherkkä Dohan MM-vitonen on potentiaalinen nimi aivan terävimpään kärkeen.

Kisan musta hevonen on Cole Hocker. Yhdysvaltojen mestari omaa kovan kirin ja hän juoksi välieristä vakuuttavalla tavalla. Voittoon astu hän tuskin yltää, mutta mitali on ehdottomasti haarukassa.

Katso 1500 m kohteet ja kertoimetNaisten 4 x 400 m klo 15.30


Jamaika ja Yhdysvallat erottuvat naisten pitkässä viestissä voittajasuosikeiksi. Kaksikko piti alkuerissä selvästi kovinta vauhtia, vaikka juoksivat ilman ykköstykkejään. Finaaliin molempia suosikkijoukkueita hyvin todennäköisesti vahvistetaan ainakin kahdella nelosen finalistilla, joten haastajien tehtävä on finaalissa hyvin haastava.

USA oli alkuerien nopein, mutta Jamaika lähtee finaaliin kuitenkin suosikkina, mikäli maan kärkinaiset ovat mukana finaalikokoonpanossa.

USA heittää toki tiukan haasteen konkari Allyson Felixin johdolla. Riossa 2016 USA oli ykkönen ennen Jamaikaa. MM-Dohassa 2019 USA oli niin ikään paras ennen Puolaa ja Jamaikaa.

Pronssitaisteluun erottuu kolme maata: Puola, Iso-Britannia ja Kuuba.

Puola on perinteisesti ollut vahva pitkissä viesteissä ja voitti jo kisojen alussa uutuuslajin pitkän sekaviestin olympiakultaa. Puolan tasaisen vahva joukkue vahvistunee finaaliin nelosen välieriin yltäneellä Natalia Kaczmarekilla. Alkuerässä tiukille joutunut brittien joukkue vahvistunee finaalissa nelosen finalistilla Jodie Williamsilla.

Kuuballe tarjotaan finaalin yllättäjän viittaa. Suoran finaalipaikan napannut joukkue oli vahvistumassa finaalissa 400 metrin alle 50 sekunnin finaalijuoksijalla Roxana Gomezilla, mutta todennäköisesti näin ei käykään, sillä Gomezin matka jäi 400 metrin finaalissa kesken.

Muut finaalimaat ovat Hollanti, Kanada ja Belgia, jotka olivat alkuerissä ajallisesti hyvin lähellä toisiaan ja myös samassa nipussa brittien ja Kuuban kanssa. Kolmikon nousu mitalitaistoon olisi kuitenkin pieni yllätys, sen verran reilusti vastustajat vahvistunevat finaalissa.

Katso viestin kohteet ja kertoimetMiesten 4 x 400 m klo 15.50


USA lähtee miesten pitkään viestiin selkeänä suosikkina. Rion olympiavoittaja ja Dohan maailmanmestari voitti alkueränsä varamiehisenä vakuuttavasti ajalla 2.57,77.

Kun finaalissa miehistöön tulee todennäköisesti mukaan 400 metrin nelonen Michael Cherry ja vitonen Michael Norman, on helppo ennustaa Yhdysvalloille kultamitalia. Myös pitkien aitojen hopeamitalisti Rai Benjamin saattaa olla mukana USA:n finaalimiehistössä.
Kulta näyttää selvältä, mutta muut mitalisijat ovat poikkeuksellisen avoimessa haussa.

Botswana yllätti juostuaan ensimmäisessä alkuerässä USA:n jälkeen toiseksi Afrikan ennätysajalla 2.58,33. Isaac Makwalan tähdittämä ryhmä oli tasaisen vahva ja alkuerän perusteella joukkue on selkeä mitalikandidaatti finaalissa.

Trinidad ja Tobago selvisi kolmantena ensimmäisestä alkuerästä suoraan finaaliin. Joukkueessa juoksi kolme 400 metrin välierämiestä, mutta ei pystynyt silti alkuerässään haastamaan Botswanaa. Mitaliin on pienellä parannuksella silti oivat saumat finaalissa.

Italia ja Hollanti eivät jääneet Trinidadista paljoakaan ja selvittivät tiensä finaaliin ajan perusteella. Molemmilla mailla on mitalisauma, mikäli ne pystyvät hieman parantamaan menoaan finaaliin.

Perinteinen pitkän viestin maa Iso-Britannia jäi ensimmäisessä alkuerässä kauas kärjestä, eikä yltänyt edes taisteluun finaalipaikasta.

Toisen alkuerän vei nimiinsä vakuuttavalla esityksellä Puola ajalla 2.58,55. Maa ei saanut yhtään juoksijaa 400 metrillä edes välieriin, mutta se ei viestissä menoa hidastanut. Pitkässä viestissä Puola täytyy laskea aina mitaliehdokkaiden joukkoon ja tällä kertaa se on jopa ykkössuosikki USA:n jälkeiselle hopeasijalle.

Kestomenestyjä Jamaika on yksi mitaliehdokkaista, mutta Dohan ja Rion hopeajoukkueen meno on ollut poikkeuksellisen vaisua. 400 metrin finaaliin ylsi vain yksi jamaikalainen, kuudenneksi sijoittunut Christopher Taylor. Viestin alkuerässä ilman Tayloria juossut Jamaika nousi vaivoin lopussa toiseksi ajalla 2.59,29. Vauhdin pitää kiihtyä, mikäli Jamaika haaveilee mitalista finaalissa.

Belgia on tottunut menestymään pitkässä viestissä, mutta tällä kertaa menestymistä hankaloittaa se, että Kevin Borlee joutui jättämään 400 metrin välieräjuoksun ja myös viestin alkuerän väliin. Nähtäväksi jää, pystyykö mies juoksemaan finaalissa.

Belgia selvitti toki tiensä alkuerästä kolmantena jatkoon ajalla 2.59,37, mutta meno ei näyttänyt mitalivauhdilta, sillä Belgian aika oli hitain finaaliin edenneistä joukkueista.

Lontoon 2012 olympiavoittaja ja Rion 2016 pronssijoukkue Bahama ei saanut Tokioon joukkueita lainkaan 400 metrin olympiavoittaja Steven Gardinerista huolimatta. Myöskään Dohassa maata ei nähty pitkässä viestissä.

Katso viestin kohteet ja kertoimet


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi