Tokion maanantai: Mihin yltävät Topi Raitanen ja Kristian Pulli olympiafinaaleissa?


Tokion olympialaisten neljäs yleisurheilupäivä on suomalaisittain erittäin mielenkiintoinen, kun Topi Raitanen juoksee 3000 m esteiden finaalissa ja Kristian Pulli mittaa tasonsa pituusfinaalissa.
Etusuora: 01.08.2021 15:48Yleisurheilu
Tokion maanantai: Mihin yltävät Topi Raitanen ja Kristian Pulli olympiafinaaleissa?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Topi Raitanen.
Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maanantaina tokion yleisurheilupäivä tarjoaa runsaasti suomalaisille jännitettävää, kun tulessa ovat pituuden finaalissa Kristian Pulli, estefinaalissa Topi Raitanen sekä 1500 metrin alkuerissä Suomen ennätyksiä liukuhihnalta paukutteleva Sara Kuivisto.

Kuivisto on ensimmäisenä suomalaisena vauhdissa kello 3:35. Porvoolainen juoksee 1500 metrin alkuerien ensimmäisessä erässä muun muassa Britannian ykköstykin Laura Muirin kanssa. Kuiviston huippuvire huomioiden, suomalaisella on hyvät saumat edetä välieriin, vaikka hän ei tilastoajoissa ole erän kärkinimiä.


Naisten seiväshypyn karsinnassa klo 13:20 ovat suomalaisista mukana Wilma Murto ja Elina Lampela. Karsintaraja on kivikova 470.

Viritteleekö Raitanen jättipaukun estekisassa?


Miesten 3000 metrin estekisa kilpaillaan maanantaina kello 15.15. Kisassa riittää runsaasti jännitettävää, sillä mukana on Topi Raitanen.

Raitanen selvitti upean kirin saattelemana tiensä alkueristä finaaliin. Hän oli erässään toinen heti kilpailun ennakkosuosikin Soufiane El Bakkalin jälkeen. Raitanen kyykytti kirissä muutamia koko kilpailun ennakkosuosikkeja, kuten Leonard Kipkemoi Bettiä ja Yhdysvaltojen mestaria Hillary Boria.

Raitanen on kaikesta päätellen selkeästi ennätyskunnossa ja tulee varmasti taistelemaan upeista sijoista finaalissa. Mikäli kilpailussa mennään hiljaista alkuvauhtia suomalaisen mahdollisuudet varmasti kohenevat, sillä miehen kirikyky ei varmaankaan ole kenellekään hämärän peitossa.

Mikäli finaalista muodostuu kovavauhtinen – mikä on varsin todennäköistä – ei tällöinkään suomalaista tilastojen valossa selkeästi parempia ole kuin muutama kappale. Tähän joukkoon lukeutuu El Bakkalin lisäksi muun muassa Etiopian Lamecha Girma, joka on erittäin kirivoimainen hidasvauhtisessa juoksussakin. Sama koskee Girman maanmiestä Getnet Walea sekä Kenian Abraham Kibiwotia.

Alkuerissä nähtiin todellinen ennätysmurskajainen, kun Japanin Ryuji Miura paineli maansa ennätyksen 8.09,92. Vasta 19-vuotiaan japanilaisen ennätys ennen alkueräjuoksua oli 8.15,99. Kestääkö nuorukainen toisen perättäisen kovan juoksun?


Katso estekisan kohteet & kertoimet


Naisten 5000 metriä on kolmen kauppa?


Nasten 5000 metriä on maanantain päätöslaji. Kisasta odotetaan kolmen meritoituneen urheilijan taistelua.

Sifan Hassan selvitti tiensä finaaliin hänelle ominaisen kovan kirin saattelemana. Hassan puhalteli kilpailun jälkeen voimakkaasti ja valitteli Tokion kuumaa säätä. Hän tuskin pääsi alkuerässään niin helpolla kuin olisi toivonut, sillä hollantilaisella on kova urakka vielä edessään: hän tavoittelee olympiakultaa kolmelta matkalta: 1500, 5000 ja 10 000 m. Tämä tarkoittaa sitä, että Hassan juoksee maanantaina aamulla 1500 metrin alkuerissä!

Hassanin kauden paras noteeraus 5000 metriltä on hänelle vaatimaton 14.35, mutta hän on juossut kauden mittaan 1500 metriä 3.53 ja 10 000 metrillä ME:n 29.06, joten ei liene epäselvää, että 5000 metriä kulkee myös.

Gudaf Tsegay on Hassanin kovin haastaja maanantaina. Etiopialainen on juossut väkevästi aina hallikauden 1500 metrin maailmanennätyksestä lähtien. Hän on myös kisan tilastokärki kovalla ajalla 14.13. Tsegay on Hassanin tavoin kirikykyinen ja hän on pistänyt kaikki paukut 5000 metrille, eikä kilpaile 1500 metrin alkuerissä maanantaina toisin kuin Hassan.

Jos joku uhkaa Tsegayn tai Hassanin voittoa, niin se on todennäköisesti Kenian Hellen Obiri, joka on voittanut matkan maailmanmestaruuden kaksi edellistä kertaa. Toisin kuin edellä mainitulla kaksikolla, niin Obirilla ei löydy tältä kaudelta mitään sensaatiomaisia tuloksia, mutta kokeneena arvokisajuoksijana nainen on varteenotettava nimi aina korkeimmalle korokkeelle asti.

Katso 5000 m kohteet & kertoimet


Miesten pituusfinaali aamuyön herkkupalana


Kristan Pulli selvitti tiensä olympiafinaaliin viimeisenä urheilijana. Karsinta oli Pullilta ehdottomasti koko kauden pirtein esitys. Karsinnassa hypätty tulos 796 ei vielä loppukilpailussa riitä kärkikahinoihin, mutta suunta on selkeästi oikea. Suomalaiselta nähtiin myös yksi yliastuttu hyppy, joka olisi kantanut päälle 8 metriä.

Pituusfinaalissa on lukuisia suosikkeja. Erityisesti Kuuban Juan Miguel Echevarrian ensimmäisellä yrityksellä hypätty 850 ei jättänyt epäselvää millaisessa kunnossa 22-vuotias pomppukone on saapunut Japanin maalle.

Myös kauden tilastokärki Miltiádis Tentóglou (860) selvitti karsinnan pomminvarmasti hyppäämällä enimmäisellä lukemiin 822. Kotiyleisön edessä kilpaileva Yuki Hashioka esitti kauden parastaan ennen Tokiota hyppäämällä maanmestaruuskisoissa 839. Tokion karsinnassa 22-vuotias japanilainen hyppäsi varmasti päälle kaheksan metriä - 817.

Tilastonikkareilla riittää pituuskisassa jännitettävää. Nimittäin yhdysvaltojen JuVaughn Harrison tavoittelee Tokiosta menestystä kahdessa lajissa: pituudessa ja korkeudessa. Harrison on hallitseva Yhdysvaltojen mestari, mikä yleensä tarkoittaa myös sitä, että olympiakullasta on realistista puhua myös hänen kohdallaan.


Katso pituuskisan kohteet & kertoimet


Naisten kiekko


Kroatian Sandra Perkovic jahtaa naisten kiekonheitossa historiallista kolmatta olympiakultaa samassa yksilölajissa. Kroatialaishirmu on dominoinut naisten kiekkoa vuosikaudet ja CV:stä löytyy olympiakultien lisäksi kaksi maailman- ja viisi Euroopan mestaruutta.

Kausitilastossa Perkovic on vasta neljäntenä yllettyään parhaimmillaan reiluun 68 metrin kaareen. Karsinnassa kroatialainen oli kolmas tuloksella 63,75, mutta karsintaraja jäi ylittämättä. Perkovic kuuluu kuitenkin jälleen kultasuosikkien joukkoon, mutta on tällä kertaa vain yksi suosikeista.

64 metrin raja ylittyi karsinnassa vain kahdelta heittäjältä. Karsinnan selvästi paras oli USA:n Valarie Allman tuloksella 66,32. Allman on ylittänyt kuluvalla kaudella niukasti 70 metriä. 65-68 metrin kaaret ovat olleet vakiotavaraa Allmanille ja hän onkin yksi suurimmista voittajasuosikeista maanantain kisassa.

Tasan karsintarajalle limpun onnistui viskaamaan karsinnassa kauden tilastokutonen Intian Kamalpreet Kaun. Säästeliäästi kaudella kisannut Kaun ehti parantaa alkukaudella maansa ennätystä jo kahdesti lukemiin 66,59. Intialainen on syytä nostaa finaaliin varteenotettavaksi mitaliehdokkaaksi.

Vahvojen mitalisuosikkien joukkoon nostetaan ehdottomasti Kuuban Yaime Perez. Hallitseva maailmanmestari on heittänyt kauden kolmanneksi pisimmän kaaren 68,99 ja on pystynyt useisiin 66-68 metrin heittoihin. Karsinnan Perez selvitti seitsemäntenä tuloksella 63,18.

Muut mitaliehdokkaat ovat päälle 66 metriä tällä kaudella heittäneet Saksan Kristin Pudenz, Jamaikan Shadae Lawrence ja Portugalin Liliana Ca.

Kauden sensaatiomainen tilastoykkönen on Hollannin 21-vuotias Jorinde van Klinken. 70,22 tällä kaudella heittänyt ja alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden voittanut hollantilainen kompastui kuitenkin karsintaan ja putosi finaalista tuloksella 61,15.

Katso kiekon kohteet & kertoimet


Naisten 100 m aidat


Naisten pika-aitojen finaalissa ei suomalaisväriä nähdä, sillä Annimari Korte ja Reetta Hurske karsiutuivat jo alkuerissä päälle 13 sekunnin ajoilla.

Suosikkina naisten aidattuun pikapyrähdykseen lähtee eittämättä Puerto Ricon Jasmine Camacho-Quinn. Kauden tilastoykköseksi ajalla 12,32 juossut puertoricolainen piti alkuerissä hurjinta vauhtia voittaen eränsä ajalla 12,41.

24-vuotiaalta Camacho-Quinnilta ei vielä arvokisamenestystä löydy, joten tietyin varauksin häneen täytyy mitalijahdissa suhtautua. Hän on kuitenkin ollut kesä-heinäkuun häijyssä iskussa nakutellen ennen olympialaisia voitot ajoilla 12,34-12,44.

Ensimmäisen välierän vei nimiinsä Nigerian Tobi Amusan keskivertoajalla 12,62. Hänen lisäkseen erästä finaaliin eteni Bahaman Devynne Charlton ajalla 12,66. Välierän perusteella kummankin mitalisija finaalissa olisi yllätys.

Toisen välierästä finaaliin etenivät Jamaikan nuorten ME-nainen Brittany Anderson ja ME-nainen USA:n Kendra Harrison. Kummankin vauhti alkaa kiihtyä selvästi kohti finaalia ja molemmat täytyy nostaa Camacho-Quinnin vakaviksi haastajaksi finaalin kultataistoon. Anderson voitti välierän ajalla 12,40 ja Harrison oli kakkonen ajalla 12,51.

Viimeinen välierä oli Camacho-Quinnin näytös. Voitto irtosi jäätävästi uudella olympiaennätysajalla 12,26. Upeassa finaalissa Harrisonin maailmanennätys 12,20 on suuressa vaarassa. Erän toinen suora finalisti oli Jamaikan Megan Tapper ajalla 12,62. Kolmoserästä löytyivät myös ajalla finaaliin edenneet Hollannin Nadine Visser ja USA:n Gabriele Cunningham.

Välierien perusteella Camacho-Quinn vie kultaa ja himmeämmät mitalit ratkeavat Andersonin ja Harrisonin kesken. Täytyy kuitenkin muistaa, että pika-aidat on herkkä laji, eikä herpaantumiseen ole kenelläkään varaa, joten ei jaeta mitaleja ennen loppukilpailua.


Katso pika-aitojen kohteet & kertoimet


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi