Tokion perjantai: Suomalaiskolmikko 50 km kävelyssä + seitsemän muuta kisaennakkoa


Tokion yleisurheilun kahdeksas kisapäivä pitää sisällään kahdeksan finaalilajia.
Etusuora: 05.08.2021 18:54Yleisurheilu
Tokion perjantai: Suomalaiskolmikko 50 km kävelyssä + seitsemän muuta kisaennakkoaVeikkaus
Jarkko Kinnunen. Kuva: Aronu [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Tokion olympialaisten yleisurheilun kolmanneksi viimeisen kisapäivän suomalaisittain mielenkiintoisen laji käynnistyy jo edellisen vuorokauden puolella, kun miesten 50 km kävelijät päästetään irti Sapporossa torstaina klo 23:30.

Miesten 50 km kävely klo 23.30


Viimeistä kertaa arvokisojen ohjelmassa oleva kuninkuusmatka, miesten 50 kilometrin kävely, starttaa vielä torstain puolella. Edessä on todellinen tahtojen taisto, sillä olosuhteet ovat kilpailijoille äärimmäisen haastavat. Luvassa on kuuma ja kostea nelituntinen Sapporon kaduilla.

Suomella on kisassa täysi miehitys, kun matkaan säntäävät Veli-Matti Partanen, Jarkko Kinnunen ja Aleksi Ojala. Kärkitaistoon yltäminen olisi suomalaisilta jättiyllätys, mutta onnistuneella suorituksella kolmikko voi hätyytellä sijoituksia 15-20 parhaan joukossa.

Aina kun etsitään suosikkeja miesten 50 km kävelyyn, täytyy nostaa esiin Ranskan Yohann Diniz. 43-vuotias veteraani on kolminkertainen Euroopan ja yksinkertainen maailmanmestari, mutta olympiavoitto ja -mitalikin puuttuu vielä palkintokaapista. Diniz ei ole kisannut Dohan MM-kisojen jälkeen, jossa tuloksena oli keskeytys. Kunto on siis suuri arvoitus, mutta ranskalainen hamuaa varmasti olympiakruunua upealle uralleen.

Hallitseva olympiavoittaja ja 2015 maailmanmestari Slovakian Matej Toth on myös syytä nostaa aina viidellä kympillä mitalispekulaatioihin mukaan. Diniz’n tapaan myös 38-vuotias Toth keskeytti Dohassa, mutta kellotti viime vuoden matkan maailman kärkiajan, joten mies lienee edelleen kunnossa.

Koska kilpailu käydään äärimmäisissä olosuhteissa, on aasialaiskilpailijat syytä alleviivata lähtölistasta paksulla tussilla. Vaikka Dohan maailmanmestari Yusuke Suzuki ei ole tällä kertaa mukana, marssittaa Japani kivikovan kolmikon Sapporon katukisan lähtöviivalle.

Masatora Kawano, Satoshi Maruo ja Hayato Katsuki omaavat täydet mahdollisuudet taistella olympiavoitosta. Harvoin kilpailtavan matkan kauden kärkiaika 3:38.42 on Maruon nimissä.

Myös Dohan äärioloissa mitaleille kävelleet Portugalin konkari Joao Vieira ja Kanadan Evan Dunfee kannattaa huomioida ajoissa. Dunfee on ollut tällä kaudella hyvässä iskussa rikottuaan maansa ennätyksen 10 000 metrillä kesäkuussa.

45-vuotias Vieira ei ole kisan vanhin edustaja, sillä Valentin Konosen vanha kilpakumppani Jesus Angel Garcia kilpailee Sapporossa kahdeksansissa olympialaisissaan peräti 51-vuotiaana.

Katso kävelyn kohteet & kertoimetNaisten 20 km kävely klo 10.30


Naisten kävely on ollut viime vuosina kiinalaisten juhlaa ja samoissa merkeissä jatketaan todennäköisesti myös Sapporossa käveltävässä Tokion olympialaisten 20 km kisassa.

Kolminkertainen maailmanmestari ja hallitseva olympiavoittaja Liu Hong on luonnollisesti yksi kisan suosikeista. Tiukan haasteen Hongille heittävät tällä kaudella ME-aikaa sivunnut maannainen Yang Jiayu sekä Jiayun ME-ajasta alle minuutin päähän kiiruhtanut kisan kolmas kiinalainen Qieyang Shijie.

Kiinan kolmikolle ääriolosuhteiden pitäisi sopia ja kun he ovat ainoina osallistujista alittaneet 1:25:n rajan, niin Kiinan kolmoisvoitto vaikuttaa perjantaina todennäköiseltä.

Kiilaa kiinalaisten väliin pyrkivät iskemään tiukasti Ecuadorin 21-vuotias Glenda Morejon, joka tykitti jo 19-vuotiaana hurjan ajan 1:25.29. Myös 1:27-1:28 aikoja kävelleet Japanin Kumiko Okada ja Nanako Fujii sekä Italian Antonella Palmisano kannattaa huomioida ajoissa.

Katso kävelyn kohteet & kertoimetNaisten keihäänheitto klo 14.50


Naisten keihäsfinaaliin lähdetään puolalaiskomennossa, sillä kilpailun selkeä suosikki on karsinnassa ainoana yli 65 metriä ja kausitilastossa ainoana yli 70 metriä heittänyt Maria Andrejczyk. Edellä mainituista noteerauksista huolimatta puolalaisen kausi on ollut ailahteleva, sillä kesä-heinäkuun kisoissaan hän jäi kahdesti jopa alle 60 metrin.

Karsinnan avausheitto 65,24 kuitenkin osoitti, että vire on jälleen löytynyt ja kultamitali on puolalaisen haarukassa.

Saksan 2018 Euroopan mestari ja Dohan 2019 MM-nelonen Christin Hussong on kauden tilastokakkonen ja pystyy pitkiin heittoihin. Karsinnan vain niukasti yhdentenätoista tuloksella 61,68 selvittänyt Hussong on tällä kaudella ylittänyt viidessä kisassa 65 metriä, eikä häntä voi unohtaa finaalin voittotaistosta.

Kauden ehdoton komeetta on USA:n Maggie Malone, joka heitti maansa ennätyksen Eugenen olympiakarsinnoissa, kun keppi lensi tulokseen 67,40. Ennen tätä kautta Malone ylitti 60 metriä edellisen kerran vuonna 2016, joten todellisesta tasonnostosta voidaan puhua.

Malone paransi USA:n ennätystä jo toukokuussa tuloksella 66,82, joten yksittäisestä suonenvedosta ei Eugenessa ollut kyse. Tokion karsinnan Malone selvitti ensimmäisellään tuloksella 63,07.

Muita mitaliehdokkaita ovat ainakin hallitseva maailmanmestari Australian Kelsey-Lee Barber sekä Kiinan kolminkertainen MM-mitalisti Lyu Huihui.

Barberin kausi on ollut vaisu, mutta karsinnassa irtosi sentään kauden paras 62,59. Mitalitaistoon nouseminen vaatii selvää tasonnostoa finaaliin, mutta sellaista on nähty Barberilta ennenkin.

Huihui säikäytti kiinalaiskannattajia karsinnassa varmistamalla finaalipaikan vasta viimeisellä heitollaan tuloksella 61,99. Kiinalainen on tottunut menestymään arvokisoissa ja odotettavissa on, että finaalissa keihäs lentää yli 65 metrin. Sillä taistellaan jo mitaleista.

Naisten keihäskarsinnassa kävi tällä kertaa poikkeuksellisen kova kato, sillä ilman finaalipaikkaa jäivät muun muassa hallitseva olympiavoittaja Sara Kolak, kauden tilastovitonen Nikola Ogrodnikova, ME-nainen Barbora Spotakova, 2016 Euroopan mestari Tatsiana Khaladovich sekä yli 64 metriä tällä kaudella heittäneet Lina Muze ja Victoria Hudson.

Katso keihään kohteet & kertoimetMiesten 5000 metriä klo 15.00


Jos joku olisi sanonut viime vuonna, että Mohamed Katir on 5000 metrin ykkössuosikki olympiafinaalissa, niin harva olisi uskonut. Espanjalainen on kirjaimellisesti murskannut kaikki ennätyksenä tällä kaudella: 1500 metrillä ennätyksestä on kadonnut noin 10 sekuntia (3.28,76) ja 5000 metrillä tasan minuutti (12.50).

Katirille sopisi varmasti hiljainen alkuvauhti, sillä miehen koneesta löytyy vääntöä kirikierroksille. Tämän tietävät myös ugandalaiset Joshua Cheptegei ja Jacob Kiplimo, jotka ovat jo ottaneet kisoista 10 000 metriltä mitalit. Erityisesti Cheptegein kunto oli pienoinen arvoitus ennen kymppiä, mutta hän on kyllä kunnossa ja kestää kovankin vauhdinpidon.

Useiden afrikkalaisten ulkopuolelta Kanadalla on kilpailussa kaksi miestä, jotka ovat potentiaalisia nimiä mitalitaistoon. Dohan MM-kisojen pronssimies Mohammed Ahmed on kisan tilastokakkonen (12.50) ja Justyn Knight juoksi matkan Firenzessä upeaan aikaan 12.51.

Katso 5000 m kohteet & kertoimetNaisten 400 metriä klo 15.35


Naisten ratakierroksen finaalista on odotettavissa huikea kilpailu. Suosikin paineet kantaa hallitseva olympiavoittaja Bahaman Shaunae Miller-Uibo. Bahamalainen on juossut tällä kaudella 49,08 ja hallitsi välieräänsä helposti ajalla 49,60.

Finalisteistä tällä kaudella parasta vauhtia pitänyt Miller-Uibo hölläsi aiemmin Tokiossa 200 metrin finaalissa ja latasi selvästi kaikki paukut ratakierroksen olympiakullan uusimiseen.

Jamaikalaiskaksikko Stephanie Ann McPhearson ja Candice McLeod pyrkivät haastamaan Miller-Uibon finaalissa, mutta riittävätkö rahkeet selvään 49 sekunnin alitukseen, jollaista kultamitaliin varmastikin vaaditaan? Välierissä kaksikko juoksi kauden parhaansa 49,34 ja 49,51.

Välierien säväyttäjä oli Dominikaanisen Tasavallan ennätyksen 49,38 väkevällä loppukirillä juossut Marileidy Paulino. Löytyykö 24-vuotiaalta paukkuja vielä finaalissa vai hupenivatko voimat hurjaan välieräjuoksuun?

Eikä unohdeta mitalitaistosta myöskään naisten nelosen elävää legendaa USA:n Allyson Felixiä. Yksi kaikkien aikojen yleisurheilijoista on palannut vielä 35-vuotiaana huipulle tyttärensä syntymän jälkeen.

Kuusinkertainen olympiavoittaja ja 11-kertainen maailmanmestari on edelleen valmis taistelemaan mitaleista. Välierässä Felix juoksi McPhersonin jälkeen toiseksi ajalla 49,89 eikä kaikki ollut pelissä.

Kauden ykkösajan 48,54 juossut Namibian 18-vuotias Christine Mboma ei saanut kilpailuoikeutta 400 metrille liian korkeiden luontaisten testosteroniarvojen takia, mutta sai juosta 200 metriä ja nappasi siin kisassa olympiahopeaa.

Katso 400 m kohteet & kertoimetNaisten 1500 metriä klo 15.50


Sifan Hassanin kolmen olympiakullan metsästys jatkuu 1500 metrillä. Toistaiseksi hollantilaisella on kisoista taskussaan 5000 metrin olympiakulta ja hänet nähdään vielä 10 000 metrillä lauantaina.

Hassanin voiton tiellä on erityisesti kaksi naista. Faith Kipyegon kukisti Hassanin Monacon Timanttiliigassa 1500 metrillä juoksemalla huippuajan 3.51,07. Kipyegon kiri oli kisassa todella terävä ja hän jätätti Hassanin selkeällä erolla viimeisellä satasella.

On toisaalta huomioitava, että kisassa Hassan teki vetojuhdan töitä lähes koko matkan, mikä verotti voimia. Kipyegon lähtee perjantain finaaliin huomattavasti tuoreemmin jaloin, sillä Hassan on juossut kisoissa 1500 metrin erien lisäksi 5000 metrin alkuerät ja finaalin.

Hassanin toinen suuri uhka on nimeltään Laura Muir. Britti on kylmäpäinen arvokisajuoksija ja erittäin kirivoimainen. Vaikka Muir jää ennätyksellään (3.55,59) joitakin sekunteja edellä mainitusta kaksikosta, on hän silti varteenotettava voittajaehdokas. Ennen Tokiota hän osoitti huippukuntonsa juoksemalla 800 metriä kovaan aikaan 1.56,73.

Katso 1500 m kohteet & kertoimetNaisten 4 x 100 m viesti klo 16.30


Jamaika lähtee suosikkina naisten pikaviestiin, vaikka hävisi alkuerässään Iso-Britannialle ja USA:lle. Kokoonpanosta puuttuivat kuitenkin satasen hurja kärkikaksikko Elaine Thompson-Herah ja Shelly-Ann Fraser-Price, joka hyvin todennäköisesti starttaa keltapaidassa, kun finaali koittaa. Jopa yhdysvaltojen ME-aika 40,82 saattaa olla perjantaina vaarassa, sen verran hurjassa tikissä Jamaikan pikakiiturit Thompsonin johdolla ovat olleet.

Iso-Britannia vakuutti alkuerissä juostuaan maansa ennätyksen 41,55. Aivan nappisuorituksella kultakin saattaa olla otettavissa, etenkin jos Jamaika takertelee vaihdoissaan.

USA juoksi Iso-Britannian erässä toiseksi ajalla 41,90. Olympiavoitto vaikuttaa kaukaiselta haaveelta, mutta mitaleista joukkue pystyy taistelemaan. Mitalitaistoon otetaan mukaan myös toisen alkuerän kärkikaksikko Saksa (42,00) ja Sveitsi (42,05). Finaalikahdeksikon täydentävät Hollanti ja Kiina.

Katso pikaviestin kohteet & kertoimetMiesten 4 x 100 m viesti klo 16.50


Miesten pikaviestistä on odotettavissa ennätyksellisen tasainen taistelu olympiamitaleista, sillä finaalin kahdeksan joukkuetta mahtuivat alkuerissä 34 sadasosan sisään.

USA:n katastrofaaliset miesten pikaviestit saivat jatkoa Tokiossa. Joukkue vaihtoi alkuerässä heikosti, eikä tossu ollut muutenkaan syönnillään. Kohtalona oli pudota kahdella sadasosalla olympiafinaalista. Edellisen olympiamitalin miesten pikaviestistä USA on voittanut 2004 Ateenassa, jolloin se sijoittui finaalissa hopealle. Sen jälkeen USA on hylätty kerran alkuerässä ja kahdesti finaalissa.

Suosikkeja on hankala nimetä, niin tasainen kahdeksikko finaalissa toisensa kohtaa. Jamaika oli ensimmäisen alkuerän nopein ennen Iso-Britanniaa ja Japania. Myös Ranska eteni finaaliin ensimmäisestä alkuerästä ajan perusteella.

Toisen alkuerän voitti Kiina samalla ajalla Kanadan kanssa. Italia jäi kaksikosta vain kolme sadasosaa. Neljänneksi juossut Saksa eteni vielä ajalla finaaliin vain 14 sadasosaa Kiinalle jääneenä.

Ankkureista parhaassa vireessä on 200 metrin olympiavoittaja ja satasen pronssimies Kanadan Andrew de Grasse. Mies saattaa nostaa maansa etusuoralla kärkeen hieman pidemmältäkin takamatkalta.

Kannattaa huomioida myös varmasti vaihtava isäntämaa Japani, joka on pokannut kolmista edellisistä olympialaisista peräti kaksi viestimitalia ja ollut kerran neljäs.

Todella mielenkiintoinen kisa viestimitaleista on luvassa!

Katso pikaviestin kohteet & kertoimet


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi