Päivä 3: Kristiina Mäkelä kolmiloikan finaalissa & kolme muuta finaaliennakkoa


Tokion olympialaisten kolmantena yleisurheilupäivänä nähdään neljä finaalia. Naisten kolmiloikan finaalissa on mukana Suomen Kristiina Mäkelä.
Etusuora: 31.07.2021 10:34Yleisurheilu
Päivä 3: Kristiina Mäkelä kolmiloikan finaalissa & kolme muuta finaaliennakkoa
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Kristiina Mäkelä
Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Tokion olympialaisten kolmannen kisapäivän ensimmäinen finaalilaji kilpaillaan Suomen aikaa jo aamuyöllä, kun naisten kuulantyönnön mitalit ratkaistaan alkaen klo 4:35. Iltapäivällä kilpaillaan lisäksi naisten kolmiloikan, miesten korkeuden sekä miesten 100 metrin finaalit. Suomalaisista ensimmäisenä finaaleissa esiintyy kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä.

Suomalaisia on tulessa myös heti Suomen aikaa aamuyöstä, kun moukarinaiset Silja Kosonen ja Krista Tervo jahtaavat finaalipaikkaa.

Lue: Naisten moukarin ennakko

Naisten kolmiloikka


Naisten kolmiloikassa nähdään suomalaisväriä, kun Kristiina Mäkelä selvitti tiensä 12:ntena hyppääjän finaaliin, vain sentin erolla finaalista pudonneeseen Senni Salmiseen. Karsinta oli äärimmäisen kovatasoinen, sillä finaaliin vaadittu tulos 14,21 on todella kovaa tasoa. Kuusi hyppääjää onnistui ylittämään kivikovan karsintarajan 14,40.

Selvänä suosikkina finaaliin lähtee Venezuelan Yulimar Rojas, joka loikki karsinnassa hulppeasti 39 senttiä lankun takaa tuloksen 14,77. ME-tulos 15,50 on finaalissa suuressa vaarassa, kun Rojas saa askelmerkkinsä kohdalleen. Tällä kaudella 15,43 hypännyt Rojas on naisten kolmiloikassa omassa kastissaan, eikä häneltä vie olympiakultaa kuin räikeä epäonnistuminen, jos sekään.

Himmeämpien mitalien kohtalo onkin sitten täysin auki. 11 hyppääjää Rojasin takana oli karsinnassa 41 sentin sisällä toisistaan ja on lähinnä makuasia, kenet nostaa suurimpien mitalisuosikkien listalle.

Kuuban Liadagmis Povea pomppi karsinnassa ilmavat loikat tulokseen 14,50. Kauden tilastokolmonen on hätyytellyt 15 metrin rajaa useaan otteeseen tällä kaudella ja on yksi vahvimmista mitalisuosikeista. Kauden tilastokakkonen Jamaikan Shanieka Ricketts on myös kutitellut 15 metrin rajaa tällä kaudella. Karsinnassa Ricketts ylitti karsintarajan loikittuaan 14,43.

USA:n Keturah Orji jäi karsinnassa sijalle 11 tuloksella 14,26. Yhdysvaltalainen ei ole päässyt huhtikuun lopun jälkeen 14,52 parempiin tuloksiin, vaikka kauden tilastoissa komeilee tulos 14,92 huhtikuulta. Kolumbian kestomenestyjä Caterine Ibarguen on ollut loukkaantumisten jälkeen vaisuhkossa vireessä ja varmisti finaalipaikkansakin vasta karsinnan viimeisellä loikalla tuloksella 14,37 pudottaen Salmisen finaalista. Ibarguenin mitali olisi tällä kertaa suurehko yllätys.

Karsinnan kakkonen ja kolmonen Espanjan Ana Peleteiro (14,62) ja Dominikaanisen tasavallan Thea Lafond (14,60) osoittivat oivaa olympiavirettä ja omaavat täydet saumat mitaleille. Portugalin Patricia Mamona on myös yksi vahva ehdokas mitalitaistoon varmalla 14,50 tasollaan. Mamonalla on myös ollut aina tapana syttyä olympiavuosina.

Mäkelän ensimmäinen tavoite on yltää kahdeksan parhaan joukkoon ja selvitä kolmelle viimeiselle kierrokselle. Mitaleille on vuoden 2015 MM-kisojen jälkeen vaadittu aina vähintään 14,73, ja on hyvinkin mahdollista että tällä kertaa vielä huomattavasti enemmän. Suomalaisen ennätys ja samalla kauden paras kirjataan 14,41.

Katso kolmiloikan kohteet & kertoimet


Naisten kuula


Naisten kuulafinaalista on odotettavissa mielenkiintoinen koitos. Karsinnassa kaikki 12 finaaliin selvinnyttä työntäjää mahtui metrin sisään toisistaan. Kaikkiaan kahdeksan työntäjää onnistui ylittämään karsintarajan 18,80.

Suosikin viitta kuuluu kuitenkin selkeästi karsinnan ja kausitilaston ykkösen, kaksinkertaisen maailmanmestarin Gong Lijiaon leveille harteille. Gong on takuuvarma 19,50-20,50 työntäjä eikä kahdeksankertaisena ulkoratojen arvokisamitalistina varmasti kipsaa finaalissa. Kuukausi sitten kotimaassaan Gong työnsi hurjan sarjan ylittäen 20 metriä kolmesti ja kolme muutakin työntöä ylsivät 20 metrin tuntumaan.

Karsinta käytiin kiinalaiskomennossa, sillä Gongin jälkeen kakkoseksi työnsi tämän maannainen Jiayuan Song. Karsinnan kolmas oli USA:n Raven Saunders. Ruotsin Fanny Roos säväytti pukkaamalla kuulan ensimmäisellä yrityksellään päälle 19 metriä.

Mikäli Gong onnistuu finaalissa normaalisti, matkannee kulta Kiinaan. Gongin takana käydäänkin sitten tasainen taisto muista mitaleista.

Kausitilastossa yli 20 metrin kaariin ovat yltäneet Gong ja karsinnassa kymmenenneksi jäänyt USA:n Jessica Ramsey. Ramseyn 20 metrin ylitys maansa olympikarsinnoissa näyttää tilastojen valossa suonenvedolta, sillä kauden muissa kisoissa hän ei ole pystynyt ylittämään edes 19 metriä. Yhdysvaltalaisista Saunders on esiintynyt tasaisemmin ja hätyytellyt 20 metrin rajaa. Yhdysvaltalaiset ovat kuitenkin ailahdelleet esityksissään varsin paljon.

Kiinalaisten ja yhdysvaltalaisten lisäksi kisassa kannattaa seurata kaksinkertaista olympiavoittajaa ja nelinkertaista maailmanmestaria Uuden-Seelannin Valerie Adamsia. 36-vuotiaaksi varttunut lajilegenda oli karsinnan kutonen tuloksella 18,83 ja osoitti heinäkuun alussa väkevää nousuvirettä työntäen Puolassa kuusi kertaa yli 19,20 ja parhaimmallaan 19,75. Arvokisamenestykseen tottunut Adams lienee virittänyt itsensä jälleen kerran kauden parhaaseen vireeseen arvokisojen kynnyksellä.

Nappionnistumisella mitalitaistossa ovat lisäksi Ruotsin Roos sekä Portugalin ennätyksen 19,75 tällä kaudella työntänyt Auriol Dongmo ja Valko-Venäjän Aliona Dubitskaya.

Katso kuulantyönnön kohteet & kertoimet


Miesten korkeus


Miesten korkeushyppy on yksi sunnuntain iltapäivän kutkuttavista finaalilajeista. Finaalista on odotettavissa poikkeuksellisen tiukka.

Mutaz Essa Barshim on kärsinyt viime vuosina loukkaantumisista, mutta lähtee silti suosikkina korkeuskisaan. Qatarilainen on voittanut kaksi edellistä MM-titteliä, mutta olympiakisoista (2012 & 2016) hänellä on ollut tuomisinaan hopeaa, mikä kenties lisää nälkää voittaa se suurin. Barshimin kauden paras tulos on hänelle vaatimaton 230, mutta toisaalta hän on aikaisemminkin osannut ajoittaa kuntonsa juuri oikeaan aikaan. Karsinnassa Barshim ylitti kaikki karsintakorkeudet ensimmäisellään.

Korkeuskisan yksi mielenkiintoisimmista nimistä on JuVaughn Harrison. Yhdysvaltojen pomppukone metsästää kisoista kultaa kahdesta eri lajista - korkeudesta ja pituudesta. 22-vuotias Harrison on hypännyt tällä kaudella ennätyksekseen 236 sekä ylittänyt kaksi muuta kertaa 233.

Kauden tilastokärki Ilya Ivanyuk on ylittänyt kauden mittaan 233 viisi kertaa - kauden paras 237 tulos syntyi toukokuussa. 28-vuotias venäläinen otti pronssia edellisistä MM-kisoista.

Mitalisuosikkeja on lukuisia, mutta nostetaan vielä esiin nimi Naoto Tobe. Japanilainen on kilpaillut tällä kaudella harvakseltaan, mutta hypännyt joka kerta saman tuloksen 230. Karsinnassa Tobe hyppäsi niin ikään varmasti aina karsintakorkeuteen 228. Japanilaisen ennätys on 235, yltäisikö hän näihin lukemiin kotikisoissaan?

Katso korkeushypyn kohteet & kertoimet


Miesten 100 m


Miesten satanen on sunnuntain yleisurheilun päätöslaji.

Trayvon Bromell on ollut vahva läpi kauden ja hänen tulosarkistostaan löytyy useita 9,90 alituksia, joista kirkkaimpana kesäkuussa juostu ennätys 9,77. Bromell kuitenkin osoitti haavoittuvaisuutensa Monacon Timanttiliigassa, jossa hänet jätettiin viidenneksi ajalla 10,01. Yhdysvaltojen mestari kuitenkin korjasi erheensä seuraavassa Timanttiliigan kisassa ja voitti ajalla 9,98.

Alkuerissä Bromell oli kuitenkin suurissa vaikeuksissa ja eteni välieriin vasta aikavertailusta.

Bromellin maanmies Ronnie Baker sijoittui Bromellin jälkeen toiseksi maansa mestaruuskisoissa ennätyksellään 9,85. Tämän jälkeen hän on kisannut kahteen otteeseen Euroopassa timanttikisoissa: Tukholmassa voitto 10,03 (-0,8) ja Monacon kovatasoisen kisan voitto 9,91 (+0,3). Alkuerissa Baker juoksi 10,03 voittaen eränsä.

Kolmas jenkki Fred Kerley viiletti alkueränsä alle 10 sekuntiin, mutta kyseisen erän ykkönen Kanadan kokenut Andrew de Grasse (9,91) nosti itsensä kerta heitolla mestariehdokkaiden joukkoon.

Akani Simbine on sijoittunut kaksissa edellisissä MM-kisoissa sijoille 4 & 5 ja Riossa hänet jätettiin niin ikään niukasti mitalien ulkopuolelle vitossijallaan. Eteläafrikkalainen on parantanut menoaan kauden mittaan ja näyttäisi siltä, että hän on jälleen kunnossa, kun sitä eniten odotetaan. Simbine on kauden tilastokakkonen ajallaan 9,84. Alkuerässäjuoksussaan Simbine ei varsinaisesti vakuuttanut, voittaessaan eränsä ajalla 10,07.

Mielenkiintoinen yllätysnimi on maansa ennätykseksi tänä kesänä 9,95 juossut Italian Lamont Marcell Jacobs. Jacobs omaa yllätyspotentiaalia, sillä hän on nakutellut tasaisesti 10 sekunnin molemmin puolin koko kauden ja alittanut alkukaudellla maagisen rajan kaksi kertaa. Alkuerissä Jacobs oli erittäin vakuuttava voittaja ja paransi maansa ennätyksen lukemiin 9,94.

Katso 100 m kohteet & kertoimet


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi