Tokion tiistai: Herkkupalana Warholmin ja Benjaminin kultataisto 400 m aidoissa – Elmo Lakka pika-aitojen alkuerässä


Tokion olympialaisten yleisurheilun viides kisapäivä pitää sisällään kuusi mitalilajia.
Etusuora: 02.08.2021 18:48Yleisurheilu
Tokion tiistai: Herkkupalana Warholmin ja Benjaminin kultataisto 400 m aidoissa – Elmo Lakka pika-aitojen alkuerässä
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Karsten Warholm.
Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yleisurheilun viides kisapäivä Tokion olympialaisissa on kuorrutettu mielenkiintoisilla finaaleilla. Tiistaina nähdään muun muassa taistot miesten 400 metrin aitojen ja naisten 200 metrin olympiakullasta.

Suomalaisista tiistaina on tulessa Elmo Lakka, joka juoksee 110 metrin aitojen viimeisessä alkuerässä klo 13:42.

400 metrin aidat


Kenties yksi Tokion yleisurheilun odotetuimmista kohtaamisista nähdään tiistaina, kun miesten 400 metrin aitojen lähtölaukaus kajahtaa kello 6:20. Kisasta on povattu Karsten Warholmin ja Rai Benjaminin kaksintaistelua, mutta on siellä lähtötelineissä muitakin kultaa hamuavia nimiä.

Warholm tuskin suuremmin esittelyjä kaipaa. Mies on käytännössä dominoinut lajia viimeiset vuodet, joihin sisältyy muun muassa maailmanmestaruuksia, Euroopan mestaruus sekä tänä vuonna juostu ME-aika 46,70.

24-vuotiaan Yhdysvaltojen mestarin Benjaminin tällä kaudella juoksema ennätys on vain 13 sadasosaa heikompi, kuin Warholmin ME. Lisäksi hän on paukutellut tällä kaudella useasti aivan 47 sekunnin pintaa, mikä kertoo että ennätysjuoksussa ei ollut kyseessä mikään yksittäinen piikkisuoritus.

Niin Warholm kuin Benjaminkin olivat vakuuttavia välierissä. Tietenkään ei voida sanoa paljonko paukkuja kaksikko latoi tiskiin välierävaiheessa, mutta voittotaistosta on odotettavissa tulinen.

Jos muu maailma povaa 400 metrin aitojen finaalista kaksintaistelua, niin Alison dos Santos sekä Abderrahmane Samba saattavat olla asiasta eri mieltä. Brassi dos Santos latoi välierissä pöytään uuden maanosan ennätyksen 47,31 ja silmiin nähden näytti siltä, että kaikki ei ollut edes pelissä. Myös Qatarin Samba juoksi erinomaisesti 47,47.

Katso 400 m aj kohteet & kertoimet


Naisten 800 metriä


Naisten 800 metrin finaaliin lähtee suosikkina Athing Mu. Nuori yhdysvaltalainen voitti maansa mestaruuden maailman kärkiajalla 1.56,04 ja myös Tokiossa 19-vuotias Mu on osoittanut erittäin varmoja otteita alku- ja välierissä. Mulle sopii vauhdinjaollisesti myös hidastempoinen juoksu, sillä hän on juossut 400 metriä tällä kaudella 49,57.

Brittien ykköstykkiä Laura Muiria ei 800 metrillä nähty, vaan hän keskittyy ainoastaan 1500 metrille. Tämä ei brittien menoa näytä hidastava, sillä finaalissa nähdään peräti kolme Britannian juoksijaa. Heistä erityisesti Jemma Reekie ja nuori 19-vuotias sisäratojen Euroopan mestari Keely Hodgkinson ovat vahvoja kirikamppailussa ja kestävät myös vauhdinpidon. Sama koskee kisan tilastokakkosta Jamaikan Natoya Goulea, joka on ollut eriensä vahvin Tokiossa.

Kisan musta hevonen on Kiinan Wang Chunyu. Pitkänhuiskea kiinalainen oli hieman yllättäen välieränsä kakkonen, joten häntä kannattaa pitää silmällä. Wangin ennätys syntyi välieräjuoksussa 1.59,14 ja se on osallistujajoukon heikoin.

Katso 800 m kohteet & kertoimet


Naisten pituushyppy


Naisten pituusfinaalista on odotettavissa hurjatasoinen ja tasainen taisto olympiamitaleista. Karsinnassa kahdeksan naista onnistui ylittämään kovan karsintarajan 675. Kahdennentoista finaaliin yltäneen tulos oli 660.

Karsinnan ykkönen oli Serbian lajilegenda ja arvokisojen kestomenestyjä Ivana Spanovic, joka leiskautti karsinnassa toisellaan tasan seitsemän metriä. Kolminkertainen Euroopan mestari ja kertaalleen sisäratojen MM-kultaa voittanut Spanovic oli virittäytynyt parin hieman vaisumman kauden jälkeen taas kovaan iskuun ja on varmana suorittajana yksi naisten pituusfinaalin suosikeista.

Saksan Malaika Mihambo oli karsinnan kakkonen tuloksella 698. Hallitseva maailman- ja Euroopan mestari Mihambo oli kuitenkin karsinnassa yllättävän tiukoilla ylittäen karsintarajan vasta kolmannellaan. Viime vuosina naisten pituushyppyä hallinnut saksalainen on suorittanut tällä kaudella omaan tasoonsa hieman alavireisesti, eikä ole vielä ylittänyt seitsemän metrin rajaa sallituissa oloissa. Karsinnan leiskautus antaa kuitenkin odottaa finaalissa seitsemällä alkavaa tulosta ja taistelua kultamitalista.

USA:n 34-vuotias lajilegenda Brittney Reese hyppäsi karsinnassa kolmanneksi 686 kantaneella siivulla. Reesen palkintokaapista löytyy vino pino arvokisamitaleja ja suurin osa niistä on kultaisia. Reese on nelinkertainen maailmanmestari ulkoradoilta ja kolminkertainen hallista. Lisäksi hän voitti olympikultaa Lontoossa 2012.

On sanomattakin selvää, että Reese täytyy nostaa arvoisoissa aina voittajasuosikkien joukkoon, eikä Tokion olympiafinaalin kohdalla ole tarvetta tehdä poikkeusta. USA:n olympiakarsinnoissa Reese ylitti seitsemän metriä kolmesti hypäten parhaallaan 713. Noteeraus riittää kuitenkin vasta hurjan kausitilaston kolmossijaan.

Kausitilaston kakkosnimi USA:n Tara Davis (SB 714) selvitti karsinnan hienosti ensimmäisellään tuloksella 686. 22-vuotias Davis on ensi kertaa mukana aikuisten arvokisoissa, mutta vakuuttava karsintakisa antaa osviittaa siitä, ettei nuori urheilija ole sortumassa paineiden alla ensimmäisessä suurkilpailufinaalissaan.

Kauden tilastoykkönen tulee hieman yllättäen Nigeriasta. Hän on maansa ennätykseksi toukokuussa 717 hypännyt Ese Brume. Dohan MM-kolmonen on jäänyt kauden muissa kisoissa alle 680 tulokseen, joten kuumimpien suosikkien joukkoon häntä on Tokiossa vaikea nostaa kauden kärkinoteerauksesta huolimatta. Karsintarajan Brume selvitti kolmannellaan tuloksella 676.

Yksi potentiaalinen nimi mitalitaistoon on keväällä seitsemän metrin rajaa pilkkanaan pitänyt Brittiläisiä Neitsytsaaria edustava Chantal Malone (SB 708). Malonen vire ei ole ollut tosin kesäkaudella yhtä raju, vaan paras kesänoteeraus 682 irtosi Tokion karsinnan viimeisellä hypyllä. Kahden kierroksen jälkeen Malone oli vielä putoamassa finaalista.

Yllätysnimenä nostetaan vielä esiin Ruotsin Khaddi Sagnia, joka hoiteli karsinnan ensimmäisellä hypyllä kesäkauden parhaallaan 676. Säästeliäästi kesällä kilpaillut Sagnia hyppäsi hallissa parhaimmillaan 682 ja viime kaudella syntynyt ulkoratojen ennätys kirjataan lukemin 692.

701 tällä kaudella hypännyt Venäjän Daria Klishina loukkasi karsinnassa jalkansa, eikä selviytynyt finaaliin.

Katso pituuden kohteet & kertoimet


Naisten moukarinheitto


Krista Tervoa ja Silja Kososta ei nähdä naisten moukarifinaalissa, mutta mielenkiintoa kisassa riittää yllin kyllin.

Puolan ME-nainen, kaksinkertainen olympiavoittaja, nelinkertainen MM- ja EM-kultamitalisti Anita Wlodarczyk on noussut loukkaantumisen jälkeen jälleen hirmuiskuun ja metsästää finaalissa historiallista kolmatta olympiakultaa. Uskomattomalla arvokisarekordilla kilpaileva Wlodarczyk kiskaisi karsinnan ykköseksi ensimmäisen heiton tuloksellaan 76,99. Kauden paras puolalaisella on ”vain” metrin parempi, mutta odottaa sopii, että finaalissa moukari liitelee vähintään 80 metrin tuntumaan ja Wlodarczyk nähdään jälleen kerran arvokisafinaalissa mestaruustaistossa.

Wlodarczyk saa tiukan haasteen etunenässä hurjalta yhdysvaltalaiskolmikolta Deanna Price, Brooke Andersen, Gwen Berry. Kausitilaston sijoilla 1, 2 ja 4 majailevat jenkit omaavat kaikki saumat päälle 77 metrin kaariin.

Price heitti USA:n olympiakarsinnoissa maansa ennätyksen ja kauden kärkituloksen 80,31 ja lienee kolmikon ykköstykki keskiviikon finaalissa, vaikka kangertelikin karsinnassa yhdeksänneksi tuloksella 72,55. Berry oli niin ikään vaikeuksissa karsinnassa jäätyään seitsemänneksi ja alle karsintarajan tuloksella 73,19. Berry varmisti finaalipaikkansa vasta viimeisellä heitollaan. Anderson onnistui yhdysvaltalaisilta karsinnassa parhaiten heitettyään yli karsintarajan toisellaan tuloksella 74,00.

Voiton lipsuminen Wlodarczykin ja yhdysvaltalaisten ulottumattomiin olisi kiistatta suuri yllätys. Himmeämmille mitaleille sen sijaan riittää tunkua.

Puolan Malwina Kopron on heittäny tasaisesti 75 metrin tuntumaan läpi kauden ja on vahva ehdokas podiumille. Karsinnassa Kopron heitti reilut 73 metriä. Myös karsinnassa viiden kärkeen yltäneet Kiinan Wang Cheng, Ranskan kokenut Alexandra Tavernier ja Kanadan Camryn Rogers kannattaa huomioida peleissä.

Katso moukarin kohteet & kertoimet


Miesten seiväshyppy


Miesten seiväsfinaalissa on tasan yksi voittajasuosikki ja se on Ruotsin ME-nuorukainen Armand Duplantis. Duplantis on hypännyt tällä kaudella täysin omissa korkeuksissaan, sillä hänen kauden parhaansa 610 on 18 senttiä enemmän kuin kauden kakkoshyppääjillä Renaud Lavilleniellä, Chris Nilsenillä ja Sam Kendricksillä.

Duplantis lienee yksi kisojen todennäköisimmistä voittajista, sillä niin auringonvarmaa hänen hyppäämisensä on viime aikoina ollut.

Konkari Lavillenie on pystynyt nostamaan tälle kaudelle tasoaan ja hyppäsi hallissa jopa 606. Karsinnassa hän oli köysissä avauskorkeutensa 550 kanssa ja ylitti sen vasta kolmannellaan. Arvokisoissa menestymään tottunut ranskalainen on kuitenkin vahva mitaliehdokas finaalissa.

USA lähtee finaaliin kahden hyppääjän voimin, kun Kendricks joutui jäämään sivuun karsinnasta koronavirustartunnan takia. 23-vuotias Nilsen on hypännyt vahvan kauden ja liikkunut useassa kisassa 590 korkeuksissa. Mikäli nuori mies yltää samoihin korkeuksiin olympiafinaalissa, on mitalisija lähellä.

USA:n toinen finalisti on 600 hallikaudella hypännyt KC Lightfoot. Ulkoratakaudella Lightfoot on ylittänyt parhaimmillaan 585, mikä ei todennäköisesti mitaleille kovatasoisessa kisassa tule riittämään, vaan lähemmäksi halliennätystä olisi yllettävä.

Rion olympiavoittaja Brasilian Thiago Braz ja Puolan kokenut arvokisamenestyjä Piotr Lisek pystynyt myös varmasti taistelemaan finaalissa mitaleista, vaikka molemmat ovat yltäneet tällä kaudella parhaimmillaan tulokseen 582.

Vailla mitalimahdollisuuksia eivät ole myöskään 587 tällä kaudella Philippiinien ennätykseksi hypännyt Ernest John Obiena ja karsinnan puhtaalla pelillä selvittänyt Saksan Bo Kanda Lita Baehre.

Katso seipään kohteet & kertoimet


Naisten 200 m


Tiistain kisapäivä huipentuu naisten tuliseen 200 metrin finaaliin. Huimaan finaaliin selvänä suosikkina lähtee jo sadalla metrillä kultaa juhlinut Jamaikan Elaine Thompson-Herah.

Maanantaina Thompson-Herah hurjasteli välierien nopeimman ajan ja ennätyksensä 21,66. Aika jää vain 32 sadasosaa Florence Griffith Joynerin ME-ajasta. Pystyisikö Thompson-Herah finaalissa jopa hätyyttelemään lähes ikuiseksi arveltua hirmuista maailmanennätystä?

Ilmaiseksi kulta ei toki tule irtoamaan, vaan vastus on huippuluokkaa. On todennäköistä, että mitaliin vaaditaan tiistaina 22 sekunnin alitus.

Yksi mielenkiintoisimmista haastajista on Thompson-Herahin välierässä alle 20-vuotiaiden ME-ajan 21,97 juossut Namibian Christine Mboma. 18-vuotiaan namibialaisen kilpaileminen Tokion 400 metrillä estettiin liian korkeiden testosteroniarvojen takia, mutta 200 metrille kilpailulupa heltisi. Samoin kävi ikätoverille ja maannaiselle Beatrice Masilingille. Myös Masilingi selvitti tiensä 200 metrin finaaliin ajalla 22,40.

Mboma on välierien perusteella tiukasti mitalitaistossa. Masilingin mitali olisi suuri yllätys.

Namibialaisjuniorien ohi mitalisuosikeiksi on nostettava kokeneempia nimiä. Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Price joutui pettymään satasen hopeasijaansa ja lähtee 200 metrille haastajana, mutta kuitenkin mitalisuosikkina. Välieräjuoksu sujui ajassa 22,13.

Bahaman 400 metrin hallitseva olympiavoittaja Shaunae Miller-Uibo juoksi välierässä 22,14 ja pystyy varmasti Fraser-Pricen tapaan puristamaan finaalin mitalitaistossa alle 22 sekunnin.

Myös välieränsä ajalla 22,11 Norsunluurannikon Marie-Josee Ta Lou mielii mitaleille. Unohtaa ei sovi myöskään USA:n Gabrielle Thomasia, joka selvisi finaaliin vasta ajan perusteella hurjasta noteerauksesta 22,01 huolimatta. Thomas voitti USA:n olympiakarsinnat kesäkuussa juostuaan kaikkien aikojen kakkosajan 21,61.

Finaalikahdeksikon täydentää maansa ennätystä 22,26 välierissä sivunnut Sveitsin Mujinga Kambundji.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi