Tokion torstai: Wilma Murto seiväsfinaalissa, miesten hurja kuulafinaali jo aamulla


Tokion olympialaisten yleisurheilun seitsemäntenä kisapäivänä nähdään kuusi finaalilajia.
Etusuora: 04.08.2021 19:08Yleisurheilu
Tokion torstai: Wilma Murto seiväsfinaalissa, miesten hurja kuulafinaali jo aamulla
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Wilma Murto.
Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Tokion olympialaisten yleisurheilussa on keskiviikkona luvassa rutkasti mielenkiintoa myös suomalaisittain. Wilma Murto hyppää seiväsfinaalissa klo 13:00, Ella Junnila hyppää korkeuskarsinnassa klo 3:10 ja Maria Huntington jatkaa naisten seitsenottelussa. Myös suomalaismiehet kävelevät myöhään yöllä 23:30 alkavassa 50 km kävelyssä.

Mitalien kohtalo ratkeaa naisten seipään lisäksi torstaina miesten osalta kolmiloikassa, kuulantyönnössä, 20 km kävelyssä, 400 metrillä ja 110 metrin aidoissa.

Miesten 400 metriä 15:00


Kirani James ei ollut juossut tällä kaudella ennen Tokiota aivan huippulukemia, mutta grenadalainen on näyttänyt jälleen, että mies osaa ajoittaa kuntonsa oikeaan paikkaan. Vuoden 2012 matkan olympiavoittaja ja 2016 kisojen hopeamies esiintyi vakuuttavasti välierissä ja on valmis jatkamaan mitaliputkeaan olympiatasolla. James oli välierien nopein kauden parhaallaan 43,88.

Välierissä nähtiin nimekäs erä, jossa juoksivat muun muassa Steven Gardiner, Isaac Makwala, Michael Norman ja Wayde van Niekerk. Kovatasoisessa erässä ei päästy säästelemään, vaan taistelu finaalipaikoista jatkui aina maaliviivalle asti. Erän vahvin oli ylväällä tyylillä taivaltava Gardiner ja toiseksi runnoi yhdysvaltojen mestari Norman. Norman oli ennen erävaiheita kisojen suurimpia suosikkeja, mutta välierävaihe ei täysin vakuuttanut. Norman joutui pistämään kaikkensa peliin taistellessaan jatkopaikasta ja loppuaika kirjattiin 44,52. Makwala pääsi finaaliin aikavertailun kautta.

Michael Cherry kaahaili suvereeniin voittoon omassa välierässään ajalla 44,44. Yhdysvaltalaisen ennätys kirjataan vain kymmenen sadasosaa paremmin - 44,34. Välieräjuoksun perusteella Cherry lienee elämänsä kunnossaan ja 44 sekunnin puhkaiseminen ei olisi suuri yllätys.

Kisan musta hevonen on Anthony Zambrano. Kolumbialainen on hieman tuntemattomampi nimi, mutta ei suinkaan mikään arvokisojen keltanokka. Zambrano on vuoden 2019 MM-kisojen hopeamies ja mikäli 23-vuotias kolumbialainen esittää yhtä vahvaa menoa finaalissa kuin esitti välierässä, on mitali jälleen hyvin lähellä. Zambrano juoksi Jamesin kanssa samassa erässä ja pyöräytti todella terävällä kirillä uuden maanosan ennätyksen 43,93. Kenties rohkeammalla vauhdinjaolla olisi vielä kymmenyksiä otettavana?

Katso 400 metrin kohteet & kertoimet


Miesten 110 metrin aidat 5:55


Miesten 110 metrin aitojen olympiafinaali aidotaan torstaina aamulla kello 5:55. Kilpailun suosikit tulevat Yhdysvalloista ja Jamaikalta.

Grant Holloway juoksi hallikaudella 60 metrin aitojen ME:n ja sama huippumeno on jatkunut pitkin vuotta. Miehen paras noteeraus on maansa olympiakarsintojen välierissä juosta huima 12,81. Vaikka miehellä on tältä kaudelta kymmeniä startteja, on hän voittanut niistä jokaisen kaikki erävaiheet mukaan lukien. Hallitseva maailmanmestari Holloway on ainut mies tällä kaudella, joka on onnistunut alittamaan 13 sekuntia.

Hollowayta voi pitää kilpailun ykkösnimenä, mutta hänen takanaan on sitten jo tiukempaa. Erityisesti jamaikalaiskaksikko Ronald Levy (kauden paras 13,08) ja Hansle Parchment (kauden paras 13,16) juoksivat vahvasti välierissä. Etenkin Parchment tuli juoksun lopun lennokkaasti, vaikka kiihdytys ja ensimmäiset aidat sujuivat tahmeasti. Myös Hollowayn maanmies Devon Allen on ehdottomasti kilpailun mitalisuosikkeja.

Kahden jamaikalaisen ja yhdysvaltalaisen lisäksi kisassa nähdään myös kaksi ranskalaista. Pascal Martinot-Lagarde ja Aurel Manga ovat molemmat kauden parhaasa vedossaan Tokiossa, mutta joutuvat nostamaan vielä tasoaan erävaiheiden 13,20-alkuisista ajoista, mikäli mielivät päästä mitalien makuun.

Katso pika-aitojen kohteet & kertoimet


Miesten kolmiloikka klo 5.00


Miesten kolmiloikkafinaali näyttää etukäteen kahden miehen showlta.

Kauden tilastoykkönen ja karsinnan ylivoimaisesti tuloksella 17,71 voittanut Portugalin Pedro Pablo Pichardo on toinen suosikeista. Pichardo on ollut kovassa iskussa läpi kesän ja vuorenvarmasti 17,50-17,92 välille. 2021 EM-hallimestari on vielä ilman ulkoratojen arvokisavoittoa, mutta koittaako kultapäivä torstaina?

Burkina Fason Hugues Fabrice Zango on kisan toinen selkeä kultamitaliehdokas. Tammikuussa hirmuisen halli-ME:n 18,07 hypännyt Zango oli karsinnassa suurissa vaikeuksissa ja selvisi tuloksella viimeisenä finaaliin noteerauksellaan 16,83.

Säikähdyksellä karsinnasta selvinnyt Zango on selvästi paremmassa iskussa kuin karsinta antaa ymmärtää. Hän on parantanut tänä kesänä ulkoratojen Afrikan ennätystä kahteen otteeseen lukemiin 17,82.

Kutina on, että Pichardo ja Zango vähintään hätyyttelevät finaalissa tiukasti 18 metrin rajaa ja ratkaisevat kultamitalin kohtalon keskenään.

Muut finaalihyppääjät eivät ole kauden aikana pystyneet ylittämään 17,50:n rajaa, kun kauden kolmosmies Kuuban Andy Diaz (SB 17,62) ei pystynyt osallistumaan karsintaan.

Kullan lipsuminen edellä mainitun kärkikaksikon ulkopuolelle olisi siis jättiläistason yllätys. Pronssin kohtalo sen sijaan on etukäteen täysin avoin. Zangolta tosin puuttuu Pichardon tapaan arvokisakulta. Lisäksi finaali käydään aamukilpailuna alkaen klo 11:00, joten hereillä on syytä suosikkikaksikonkin olla, mikäli aikovat kultamitalista taistella.

Muista finalisteista nostetaan esiin USA:n kokenut Will Claye. Kaksinkertainen olympia- ja MM-hopeamitalisti sekä kaksinkertainen hallimaailmanmestari osaa ajoittaa kuntonsa arvokisoihin. Kauden tulostaso ei ole ollut Claylla aiempien vuosien tasolla. Yhdysvaltalainen on nakutellut hyppyjä 17 metrin molemmin puolin, kun toissa vuonna hiekka pöllysi parhaimmillaan hurjissa lukemissa 18,14.

Karsinnassa Claye jäi vaisuihin lukemiin 16,91 ja selvisi kahdeksantena finaaliin. Ei kuitenkaan unohdeta yhtä 2000-luvun menestyneimmistä kolmiloikkaajista tässäkään arvokisafinaalissa.

Käytännössä kaikki finalistit pystyvät onnistuessaan reilun 17 metrin siivuun, joten päivän vire ratkaisee himmeimmän mitalin kohtalon. Kiinan Yaming Zhu on ollut haastajista kenties varmimmassa kunnossa ylittäen 17 metriä kauden kaikissa kisoissaan. Finaalipaikka heltisi kiinalaiselle karsinnassa ensimmäisellä 17,11 kantaneella leiskautuksella.

Muistetaan vielä, että kuten Zangon takertelu karsinnassa osoitti, ei mikään ole varmaa myöskään kullan ja hopean osalta. Mutta jos Pichardo ja Zango suorittavat lähelläkään normaalitasoaan, vaatii heidän yllättäminen muilta osallistujilta kunnon pöljää päivää.

Katso kolmiloikan kohteet & kertoimetMiesten kuulantyöntö klo 5.05


Yksi torstain ja koko yleisurheilurupeaman hurjimmista finaaleista on vuorossa, kun raavaat miehet antavat rautapallolle kyytiä kuulantyönnön finaalissa. Oman mausteensa kisaan tuo se, että finaali työnnetään kuulamiehille haastavana aamukilpailuna alkaen klo 11:05 paikallista aikaa.

Tuoreessa muistissa on Dohan 2019 MM-kuulafinaali, jonka taso ja draaman kaari hakee vertaistaan. Tuolloin kullan vei USA:n Joe Kovacs hurjalla tuloksella 22,91.

Maanmies ja nykyinen ME:n haltija Ryan Crouser otti hopeaa senttiä heikommalla tuloksella ja Uuden-Seelannin Thomas Walsh pronssia Crouserin kanssa samalla tuloksella 22,90. Brasilian Darlan Romanin kohtalona oli jäädä ilman MM-mitalia häijyllä tuloksella 22,53.

Koko Dohan kärkinelikko on mukana Tokion finaalissa. Tällä kertaa finaaliin selkeänä suosikkina starttaa Crouser, joka tulostaso ja varmuus ovat olleet tällä kaudella lähes yli-inhimillisellä tasolla.

Maailmanennätyksen 23,37 USA:n olympiakarsinnoissa työntänyt Crouser on pitänyt 22,50-rajaa lähes pilkkanaan koko kauden ja karsinnan ylivoimainen voittotulos 22,05 irtosi leikittelevän kevyesti. Crouser on valmis uusimaan Rion olympiakultansa todennäköisesti yli 23 metrin kaarella.

Kaksinkertainen maailmanmestari Kovacs ei ole tällä kaudella vielä yltänyt parhaimpaansa, mutta 22 metriä on kuitenkin ylittynyt useampaan otteeseen. Karsinnassa Kovacs oli suurissa vaikeuksissa ja selvisi yhdentenätoista finaaliin seitsemän sentin turvin tuloksella 20,93. Finaalissa Kovacsin kuula lentää todennäköisesti huomattavasti pidemmälle ja kokenut jenkki nähdään todennäköisesti mitalitaistossa.

Karsinnan taso oli jälleen jäätävä, sillä finaaliin vaadittiin tulos 20,90. Kovacsin tapaan karsinnassa takerrellut 2017 maailmanmestari Walsh nostaa varmasti myös tasoaan finaalissa ja on yksi mitalisuosikeista. Walsh varmasti finaalipaikkansa viimeisellä työnnöllään, joka liputettiin aluksi yliastutuksi.

Kovacsin ja Walshin epävarmuus avaa portit mitalitaistoon. Kuka tahansa finaalin yhdeksästä muusta 21 metrin miehestä voi pokata torstaina mitalin, mikäli pystyy työntämään 22 metrin tuntumaan. Vahvimmat ehdokkaat mitaleille mainittujen lisäksi ovat Romani ja Nigerian takuuvarma 21 metrin mies Chukwuebuka Enekwechi. Myös USA:n kolmas lenkki Payton Otterdahl (SB 21,92) kannattaa huomioida peleissä.

Katso kuulan kohteet & kertoimet


Naisten seiväshyppy klo 13.00


Naisten seiväsfinaalissa on mukana peräti 15 hyppääjää. Karsintarajaa 470 ei finaaliin vaadittu, vaan 15 hyppääjän ylitettyä 455, järjestäjät päättivät keskeyttää karsinnan ja ottaa kaikki 455 ylittäjät mukaan finaaliin. Suomen Wilma Murto on finalistien joukossa taistelemassa vähintäänkin pistesijasta.

Finaalin selkeä suosikki papereissamme on USA:n Katie Nageotte. Kauden tilastoykkönen on suorittanut varmasti läpi kauden ja voittanut muun muassa Monacon ja Dohan Timanttiliiga-kisat. Monacossa ylittyi 490 ja Eugenen olympiakarsinnoissa 495. Uran ensimmäinen viiden metrin ylitys on Nageottelle finaalissa täyttä realismia ja sillä pokataan todennäköisesti olympiakultaa.

Nageotten suurimmat haastajat kultataistossa ovat Venäjän olympiakomitean Anzhelika Sidorova ja Kreikan Ekaterini Stefanidi.
Varma kilpailija Sidorova on hypännyt tällä kaudella 475-491 tuloksia ja on lajin hallitseva maailmanmestari. Sidorova nähdään lähes takuuvarmasti finaalissa mitalitaistossa.

Hurja arvokisaurheilija Stefanidi on saavuttanut urallaan jo 10 arvokisamitalia (halli+ulkoradat) ja CV:stä löytyy Rion 2016 olympiakulta sekä 2017 maailmanmestaruus. Kauden paras Stefanidillä on vain 480, mutta hän osaa olla parhaimmillaan kauden tärkeimmässä paikassa, eikä pidä yllättyä, mikäli kreikkalainen hilaa rimaa ylemmäs Tokiossa ja heittää totisen haasteen kultataistossa.

Iso-Britannian Holly Bradshaw on parantanut maansa ennätystä kesällä jo kahteen otteeseen lukemiin 490. Heinäkuussa Bradshawn tulostaso putosi 460-470 välille, mutta vire on oletettavasti Tokiossa taas lähempänä kauden ennätyslukemia. Mikäli Bradshaw pystyy hyppäämään finaalissa ennätyslukemiinsa, on kultamitalikin täysin mahdollinen.

Yllätysnimenä mitalikeskusteluihin nostamme vielä Venezuelan 23-vuotiaan, mutta silti kokeneen arvokisaurheilijan, Robeilys Peinadon. Karsinnan puhtaasti selvittänyt Peinado on hypännyt kauden parhaallaan vain 466, mutta uskomme 2017 MM-pronssinaisen ja Dohan seiskan pystyvän parantamaan finaalissa kauden parastaan.

Kauden tilastonelonen USA:n Sandi Morris (SB 484) jäi jalkavaivaisena karsinnassa tulokseen 440, eikä osallistu finaaliin. Myös 482 Australian ennätykseksi tällä kaudella hypännyt Nina Kennedy kompastui karsintaan.

Katso seiväshypyn kohteet & kertoimet


Miesten 20 km kävely 10:30


Mikäli Japani hamuaa yleisurheilusta Tokiossa kultamitalin, niin tässä on se paikka.

Toshikazu Yamanishi on vuoden 2019 MM-kisojen mestari ja lähtee kisaan suosikkina. Japanilainen on kilpaillut viimeisen parin vuoden aikana harvakseltaan, mutta voittanut aina startatessaan. Yamanishi on kävellyt matkan tällä kaudella 1.17.20, joka oikeuttaan kauden tilaston toiseen sijaan.

Kisan kaksi muuta japanilaista on myös syytä merkata kotikisoissaan. Eiki Takahashi on kävellyt matkan 1:18.04 ja on maailman tilaston kutonen ja myös Koki Ikeda on potentiaalinen mies mitaleille ajallaan 1:18.45.

Kisan tilastokärki on Kiinan Wang Kaihua, joka käveli matkan maansa mestaruuskisoissa aikaan 1:16.54. Aika on maailman kaikkien aikojen kolmostulos. Wang on edellisvuosinakin kävellyt hyvin kotimaassaan, mutta tossu on alkanut painamaan siirryttäessä kansainvälisille areenoille.

Venäläiset tunnetaan kovina kävelijöinä, vaikka heidän määränsä arvokisoissa on viimeisimpinä vuosina syystä sun toisesta vähentynyt. 20 km kävelyssä Venäjän olympiaurheilijoita edustaa Dohan MM-hopeamies Vasiliy Mizinov, joka on varteenotettava mies aina kultataistoon asti.

Pohjoismaalaisittain on syytä seurata länsinaapurimme Perseus Karlströmin menoa. Ruotsalainen on menestynyt hyvin kansainvälisissä kilpailuissa viimevuosina. Kauden tilastoissa ruotsalainen on jaetulla 11. sijalla ajalla 1:18.45.

Katso kävelyn kohteet & kertoimet


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Tokion olympialaisten yleisurheilun, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi