Torstain MM-finaalien ennakot ja päivän aikataulu


Budapestin MM-kisoissa mitellään torstai-iltana viisi finaalilajia. Odotettavissa on todella mielenkiintoisia mitalitaisteluita.
Etusuora: 24.08.2023 08:38Yleisurheilu
Torstain MM-finaalien ennakot ja päivän aikataulu
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Silja Kosonen.
Torstain MM-finaalit, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Budapestin MM-kisat jatkuvat torstai-iltana kuumissa olosuhteissa elohopean kivutessa vanhan liiton lämpömittareissa reilusti päälle 30 asteen.
Kuumassa kesäillassa mitellään viiden lajin MM-mitaleista. Suomalaisista torstai-iltana mitalijahdissa on Silja Kosonen naisten moukarissa.


Miesten pituushypyn finaali klo 20.30


Miesten pituushypyn taso ei ole kauden mittaan varsinaisesti säväyttänyt, sillä kausitilaston kärkitulos oli ennen MM-karsintaa ainoastaan 842. Muutenkin laji on tuloksellisesti kärsinyt viime vuodet alavireestä, sillä Eugenessa MM-kisoissa kulta irtosi viime kesänä tuloksella 836 ja Tokion olympialaisissa toissa kesänä kultaan riitti 841. Pronssimitalit irtosivat tuloksilla 817 ja 821.

Budapestin karsintakisassa nähtiin kuitenkin viitteitä siitä, että MM-finaalista 2023 saattaa jopa hieman yllättäen kehkeytyä kovatasoinen arvokisafinaali. Finaalipaikkaan vaadittiin tasan kahdeksan metrin siivu ja karsinnan kärkinimet esittivät hurjaa virettä.

Karsinnan jättiyllättäjä oli ykkössijan nimiinsä vienyt Jamaikan 22-vuotias Wayne Pinnock kauden kärkituloksella 851. Eugenessa yhdeksänneksi hypännyt jamaikalainen paransi karsinnassa ennätystään häkellyttävät 40 senttiä. Pinnock nousi karsintaesityksellään finaaliin kuumaksi nimeksi, mutta irtoaako pomppu finaalissa samaan malliin, kun niskassa on suosikin paineet?

Eugenen yllätysmestari Wang Jianan oli karsinnan kakkonen vakuuttavalla 834 siivullaan. Harvakseltaan kilpaillut kiinalainen on taas arvokisavireessä ja valmiina mittelemään tiukasti MM-mitaleista ja jopa voitosta.

Kreikan 25-vuotias kestomenestyjä Miltiadis Tentoglou oli karsinnan kolmas tuloksella 825. Hallitseva olympiavoittaja ja Eugenen MM-kakkonen lähtee harvemmin arvokisafinaaleista kotiin tyhjin käsin, joten mitalisijaa täytyy kauden tilastoneloselta jälleen odotella.

Alkuvuoden kauden kärkitulosta 842 nimissään pitänyt Intian Jeswin Aldrin oli tiukoilla karsinnassa. Hän selvisi viimeisenä finaaliin tasan kahdeksan metrin hypyllä. Elokuun alussa intialainen oli hyvässä vireessä Bernissä, joten yksittäiseksi suonenvedoksi maaliskuussa hirmuhyppyä ei voida tuomita. 21-vuotias nuorukainen saattaa taistella torstaina hyvinkin MM-mitalista.

Tasaisen porukan mahdollisia mitalimiehiä ovat myös Eugenen pronssimitalisti Sveitsin Simon Ehammer (SB 832) ja hallissa 840 hypännyt Jamaikan Carey McLeod.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten moukarinheiton finaali klo 21.15


Naisten moukarifinaali on suomalaisittain kisojen yksi mielenkiintoisimmista lajeista! Eilisen karsinnan perusteella Silja Kososella on täydet mahdollisuudet seurata Wilma Murron jalanjälkiä ja taistella tiukasti torstaina MM-mitaleista.

Auringonvarman kauden heittänyt Kosonen säväytti karsinnassa paiskaamalla toisellaan ennätyslukemansa 74,19, joka riitti peräti karsinnan kolmanteen sijaan. Karsintaheitollaan Kosonen nousi finalistien kausirankingissa neljänneksi, joten varmasti suorittavan suomalaisen mitalisijan uumoilu ei ole haihattelua, vaan täyttä realismia.

Kososen piikkiheittoa on odoteltu kauden mittaan ja tuntuma on, ettei karsinnan ennätyssiivu ollut vielä Kososen viimeinen sana. Päälle 75 metrin kaarella 20-vuotias suomalainen osallistuisi tiukasti mitalimittelöön.

Karsinnassa nähtiin jättimäisiä yllätyksiä sekä positiivisessa että negatiivisessa mielessä. Kauden tilastoykkönen ja hallitseva maailmanmestari USA:n Brooke Andersen jäi sensaatiomaisesti 13 metriä sesongin ykköstuloksestaan ja karsiutui finaalista sijalla 25. Myös Puolan 11-kertainen arvokisavoittaja Anita Wlodarczyk jäi karsintaan. Kaksikon poisjäänti finaalista luonnollisesti helpottaa Kososen mitalijahtia huomattavasti.

Karsinnan positiivinen paukku oli Azerbaijanin Hanna Skydanin vajaan parin metrin ennätysparannus ja karsinnan ykkössija tuloksella 77,10. Kauden paras parani kertaheitolla yli viidellä metrillä. Tyhjenivätkö hihat karsintaan vai onko Skydanilla varastossa useampikin jättikaari? Toistaiseksi 31-vuotiaan Skydanin ykkösmeriitti on vuoden 2016 EM-pronssi, joten MM-karsinnan huippuesitys tuo varmasti painetta finaaliin. Toki paineen ohella myös naisen itseluottamus kasvoi varmasti hurjiin mittoihin.

Suosikkikaksikoksi nostamme kuitenkin parhailla tilastotuloksilla finaaliin lähtenyt Kanadan Camryn Rogersin ja USA:n DeAnna Pricen. Eugenen MM-kakkonen Rogers heitti toukokuussa maansa ennätyksen 78,62 ja on ollut läpi kauden erittäin varmassa 76-78 metrin iskussa. Myös 2019 MM-kultanaiselta Pricelta löytyy tältä kaudelta 78-metrinen ja vire on Rogersin tapaan ollut varma. Price oli karsinnan kakkonen tuloksella 76,25 ja Rogers nelonen lukemilla 73,95.

Eugenen pronssinaista Janee' Kassanavoidia ei kannata unohtaa, vaikka karsintaraja jäikin ylittämättä. Kauden mittaan 75 metriä on ylittynyt viisi kertaa, joten eväät mitalitaistoon on tälläkin kertaa olemassa.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten 100 m aitojen finaali klo 22.25


Pika-aitojen välieristä muodostui todella tasokkaat ja samaa on odotettavissa myös finaalista.

Ulkoratojen arvokisavoitot ovat toistaiseksi kiertäneet entistä ME-naista Kendra Harrisonia, mutta illan finaalissa hänellä on oivat mahdollisuudet täydentää palkintokaappiaan kultaisella lätkällä. Harrison on juossut todella varmasti pitkin kautta ja Budapestin erien perusteella paras kunto näyttäisi osuneen juuri oikeaan paikkaan. Yhdysvaltalainen lähtee finaaliin tilastoykkösenä 12,24.

Monacon Timanttiliigassa muun muassa Harrisonin taakseen jättänyt Nia Ali hieman takerteli välierissä, mutta löysi kuitenkin tiensä finaaliin. Kokenut 34-vuotias neljän vuoden takainen maailmanmestari on myös tämän vuoden Yhdysvaltojen mestari, mikä pika-aidoissa tarkoittaa vahvaa suosikin asemaa. Alin ennätys ja kauden paras on 12,30.

Jasmine Camacho-Quinn on voittanut tällä kaudella jokaisen juoksemansa kisan Budapestin erävaiheet mukaan lukien. Hallitsevan olympiavoittajan kauden paras on 12,31. Nigerian Tobi Amusan saapuu viivalle dopingrikkomuksesta epäiltynä, mutta tästä huolimatta hallitseva ME-nainen on kisan suosikkeja, vaikkakin mahdollinen titteli voidaan kumota myöhemmin kisan jälkeen. Amusan ei ole kuitenkaan kauden näytöillään kisan suurin suosikki (SB 12,34).

Katso kohteet ja kertoimet


Miesten 400 m finaali klo 22.35


Miesten ratakierroksen finaalista on odotettavista kihelmöivän kiivas taistelu MM-mitaleista. Lajin etukäteen suurin voittajasuosikki Bahaman Steven Gardiner oli purjehtimassa välierävoittoon, mutta joutui keskeyttämään loppukurvissa iskeneen reisivamman takia. Hallitsevan olympiavoittajan ja kauden kärkituloksen haltijan Gardinerin poissaolon myötä kultataisto onkin torstaina kohtuullisen avoin.

Nostamme kilpailun ykkössuosikiksi välieräjuoksussaan helpon näköisesti Euroopan ennätyksen juosseen Iso-Britannian Matthew Hudson-Smithin. Aika 44,26 ei yleensä ole MM-karkeloissa mitenkään erityisen kovaa valuuttaa, mutta välieräjuoksujen perusteella britillä saattaa olla eväät MM-kullan valloitukseen.

Jamaikan Antonio Watson oli välierien nopein ennätysajallaan 44,13 ja nousee yhdeksi finaalin suosikeista. 21-vuotias paransi ennätystään kerralla peräti 41 sadasosaa. Riittääkö virtaa vielä finaalissa vai menivätkö nuoren miehen voimat välierätykitykseen?

Etelä-Afrikan 31-vuotias ME-mies Wayde van Niekerk on palannut vammojen jälkeen tällä kaudella huipputasolla ja on kausitilaston nelonen ajalla 44,08. Hän eteni kuitenkin finaaliin vasta aikavertailun kautta ajalla 44,65, sillä kovan alun jälkeen välieräjuoksun viimeinen 100 metriä oli tuskien taival. Eteläafrikkalainen juoksee finaalissa radalla kaksi, mitä ei voi katsoa eduksi.

Kokenut arvokisamenestyjä Grenadan Kirani James ei ole tällä kaudella yltänyt aivan huippuvuosiensa tasolle (SB 44,50). Välieräjuoksu ei suoranaisesti vakuuttanut, mutta ei grenadalaista kannata laskea ulos mitalitaistostakaan. USA:n Vernon Norwood esitti välierässä väkevän loppuvedon ja juoksi ennätyksensä 44,26. Hän saattaa olla finaalin jokerikortti.

Norjan sensaationuorukainen Håvard Bentdal Ingvaldsen kangistui välierässä ja selvisi ajallaan 44,70 niukasti finaaliin. Norjalaista ei ole kuitenkaan syytä sulkea ulos mitalitaistelusta, vaikka välierä oli huomattavasti tahmeampi kuin sensaatiomainen alkuerä.

USA:n Quincy Hall (SB 44,41) ja Jamaikan Sean Bailey (SB 44,43) täydentävät finaalikahdeksikon, eivätkä hekään ole mitalitaistossa vailla mahdollisuuksia, mikäli yltävät parhaalle tasolleen.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten 400 m aitojen finaali klo 22.50


Naisten aidatun ratakierroksen välierät olivat kerrassaan hurjatasoiset, vaikka lajin hallitsijaa USA:n Sydney McLaughlinia ei Budapestissa nähdäkään. Viimeisenä ajalla finaaliin yltänyt Italian Ayomide Folorunsokin juoksi ajan 53,89. Suomen Viivi Lehikoinen ei yltänyt välieristä finaaliin, vaikka juoksi lähellä Suomen ennätystä ajalla 54,58.

Kovasta tulostasosta huolimatta selväksi suosikiksi finaalissa erottuu Hollannin Femke Bol. Maailman kaikkien aikojen tilaston kakkoseksi tällä kaudella ajalla 51,45 juossut Bol lönkytteli välierien kakkosajan 52,95. Finaalissa Bol juoksee todennäköisesti vähintään sekunnin kovempaa ja silloin muut jäävät todennäköisesti taistelemaan himmeämmistä mitaleista.

USA:n Shamier Little saattaa tosin huippuonnistumisella pystyä jopa haastamaan Bolin. Little juoksi välierien nopeimman ajan ja samalla kauden parhaansa 52,81. Viime kesän MM-nelosen ennätys on kahden vuoden takaa 52,39.

Kisan kolmas mitalisuosikki on Jamaikan Rushell Clayton, joka juoksi välierässä ennätyksensä 53,30. Dohan 2019 MM-pronssinainen on nakutellut varmasti tällä kaudella alle 54 sekunnin aikoja, joten hän saa kantaakseen pronssisuosikin viitan.

Bahrainin Kemi Adekoya esitti tosin välierässä sen verran vahvan loppuvedon, että hänet on nostettava Claytonin rinnalle mitalisuosikiksi. Neljän vuoden dopingpannasta marraskuussa 2022 vapautunut bahrainilainen on parantanut Budapestissa ennätystään jo lähes kahdeksan kymmenystä.

Myös USA:n Anna Cockrell sekä Jamaikan Janieve Russell ja Andrenette Knight pystyvät juoksemaan alle 53,50 ja omaavat täydet mitalisaumat. Etenkin Tokion olympianelonen Russell (PB 53,08) pystyy parhaimmillaan yltämään jopa hopeataistoon.

Katso kohteet ja kertoimet

Torstai 24.8.

KelloM/NLajiVaihe
8:00Miehet /Naiset35 km kävelyFinaali (Ojala, Partanen)
20:00Miehet5000 mAlkuerät
20:30MiehetPituushyppyFinaali
20:45Naiset200 mSemifinaali
21:15NaisetMoukarinheittoFinaali (Kosonen)
21:20Miehet200 mSemifinaali
21:50Miehet800 mSemifinaali
22:25Naiset100 m aj.Finaali
22:35Miehet400 mFinaali
22:50Naiset.400 m aj.Finaali
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Torstain MM-finaalit, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi