Trondheimin nopea rata suosii tykkisprinttereitä - Kaataako Skistad ruotsalaiset?


Trondheimin nopea rata suosii sprinttikärkiä. Emma Ribom, Kristine Stavås Skistad ja Linn Svahn ovat suurimmat ennakkosuosikit naisten vapaan sprinttiin.
Etusuora: 14.12.2023 19:41Hiihto
Trondheimin nopea rata suosii tykkisprinttereitä - Kaataako Skistad ruotsalaiset?
Kuva: Vilma Laaksonen (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Linn Svahn.
Naisten Sprintti (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Viime kauden kaksi viimeistä vapaan sprinttiä voittanut Kristine Stavås Skistad on ollut tämän kauden kahdessa ensimmäisessä sprintissä Rukalla kolmas ja Östersundissa toinen. Edelliset rataprofiilit eivät ole kuitenkaan suosineet Skistadia.

Rukan jyrkkä ylämäki karsi monien sprinttereiden loppuvetoa ja Östersundissa taas hiihdettiin varsin pitkällä radalla, jossa distanssihiihtäjät pärjäsivät verrattain hyvin.

Trondheimin radalla työpätkät ovat loivapiirteisiä ja puhtaat sprintterit pääsevät käyttämään parhaita ominaisuuksiaan. Rata on kuin tehty Skistadille, eikä Norjassa kotiyleisön suosikilta odoteta kuin voittoa.

Muut suosikit tulevat tuttuun tapaan Ruotsista. Jonna Sundling ei ole koronan vuoksi mukana, mutta Emma Ribom ja Linn Svahn kuuluvat kärkisuosikkeihin.

Ribom on osoittanut huippukuntonsa voittamalla kaksi edellistä perinteisen sprinttiä. Myös vapaa kulkee, sillä ruotsalainen oli Jällivaarassa vapaan kympillä neljäs ja Östersundissa kymmenes. Viime kaudella Ribom voitti vapaan sprintin Lillehammerissa hieman samantyylisellä vassupainotteisella radalla.

Svahn oli viime kaudella kaksi kertaa viides vapaan sprinteissä, mutta kauden aloitus on osoittanut, että hän on palaamassa pitkien loukkaantumisten jälkeen takaisin huippukuntoon. Svahn voitti kausilla 2019-2021 neljästätoista osallistumastaan maailmancupin sprintistä seitsemän.

Katso myös: Veikkauksen hiihtostudio: Analyysi Trondheimin kilpailuista

Diggins vahvin haastaja suosikeille


Jessie Diggins on ollut alkukauden hurjassa kunnossa ja myös yhdysvaltalaisen suksi on toiminut loistavasti. Diggins oli viime kaudella kaksi kertaa palkintopallilla sprinteissä. Yhdysvaltalainen on nykykunnossaan mahdollinen menestyjä kaikilla vapaan radoilla.

Muista haastajista Nadine Fähnrich oli loistava viime kauden vapaan sprinteissä. Sveitsiläinen voitti Val Müstairin ja Davosin kilpailut ja oli yhteensä peräti viidessä sprintissä finaalissa. Fähnrich jätti kuitenkin viime viikon Östersundin kilpailut väliin ilmeisesti pienen sairastelun vuoksi ja hänen kunto on tätä myöten kysymysmerkki.

Myös Ruotsin Maja Dahlqvistin alkukausi on ollut pehmeä. Rukalla Dahlqvist jäi karsintaan ja Östersundissa välieriin. Ruotsalainen tullee kilpailujen kautta lähemmäksi kärkeä, mutta nykyvire ei anna viitteitä, että hän taistelisi vielä podium-paikoista.

Yllättäjiä etsimässä


Trondheimin rataprofiili vaikuttaa sen verran selväpiirteiseltä, ettei suuria yllätyksiä sen osalta sovi povata. Pehmeä sää ja fluorikielto voi vaikuttaa kilpailuun kuitenkin merkittävästi. Jo Östersundissa nähtiin tästä viitteitä, kun Ruotsin huolto epäonnistui 10km kilpailussa totaalisesti.

Jos USA:n kalusto jatkaa yhtä vakuuttavana, kannattaa Digginsin maannainen Julia Kern huomioida spekulaatioissa. Kern oli viime kaudella kerran finaalissa ja hänelle nopeampi rata sopii huomattavasti paremmin kuin aiemmat tämän kauden sprinttiradat.

Myös Ruotsin Moa Lundgren on varteenotettava tekijä ainakin kuuden joukkoon. Östersundissa Lundgren hiihti uransa ensimmäinen finaalipaikan ollen juuri kuudes ja vapaa hiihtotapa sopinee hänelle vielä paremmin.

Jos voitelulotosta selviää voittajana Saksa, saattavat myös Victoria Carl ja Coletta Rydzek sekoittaa finaalipakkaa. Rydzek otti viime kaudella vapaan sprinteistä sijat: 10,15,7,7 ja 4.

Carl sen sijaan venyi viikko sitten kympin vapaalla uran ensimmäiseen palkintokorokesijaan. Viime kauden sprinteissä paras suoritus oli Lillehammerin viides sija.

Suomalaisista Jasmi Joensuu voisi tällä radalla olla pätevin ehdokas kärjen haastajaksi, mutta juuri sairastettu korona nostaa kysymysmerkkejä ilmaan. Kerttu Niskaselle sopisi paremmin perinteinen hiihtotapa.

Jasmin Kähärä hiihti viime vuonna uransa parhaan vapaan sprintin sijoituksen etenemällä välieriin ja ollen kahdeksas Tallinnan nopealla radalla. Kähärä voi vastata myös perjantaina suomalaisten parhaasta sijoituksesta.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten Sprintti (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi