Hurjia ikäkausituloksia – katsaus lasten maailmanennätyksiin

Hurjia ikäkausituloksia – katsaus lasten maailmanennätyksiin


Etusuora: 14.07.2015 22:16Yleisurheilu
Aina aika ajoin kuulee puhuttavan kovista juniorituloksista sekä lasten maailmanennätyksistä. Yleisurheiluihmiset suhtautuvat nuorella iällä tehtyihin huipputuloksiin hieman kaksijakoisesti. Toiset povaavat nuorena loistaneille vaikeita aikuisvuosia urheilun saralla, toiset taas ovat ehdottomasti sitä mieltä, että kovat junioritulokset ovat edellytys aikuisissa tehdyille huipputuloksille.

Oli totuus tämän asian tiimoilta sitten mitä tahansa, on joka tapauksessa mielenkiintoista bongata tulosliuskoilta poikkeuksellisen kovia ikäkausituloksia. Tänä kesänä Etusuoran väki on moneen otteeseen haukkonut henkeään lukiessaan Henrik Ingebrigtsenin velipojan, syksyllä 15 vuotta täyttävän Jakobin huimista tuloksista keskimatkoilla (1500 metriä taittunut jo alle 3.50). Myös toisen nuoren norjalaisen, 14-vuotiaan Pål Haugen Lillefossen huimat seivästulokset (483cm) ovat aiheuttaneet toimituksessamme paljon puhetta.

Niin sanottuja lasten maailmanennätyksiä ei aivan virallisesti kirjata, mutta niistä pidetään kuitenkin jossain määrin kirjaa. Näissä lasten ME-tilastoissa on käytössä hieman poikkeuksellinen merkintätapa, sillä ennätykset on merkitty syntymäpäivien, ei käytössä olevien sarjajakojen mukaan.

Edellä mainittujen Norjan lupausten tulokset ovat ikäluokissaan ME-tuloksia. Lasten ME-tuloksien joukossa on myös jonkin verran suomalaisten tekemiä. Niistä mainittakoon esimerkkeinä Annemari Sandellin 15-vuotiaana juoksema 3000 metrin huima 8:56.02, Aki Parviaisen 17-vuotiaana nakkaama keihästulos 79.96 (800g), alle 14-vuotiaissa Viivi Lehikoisen juoksema 400m aidat 1:00.46 sekä Emmi Mäkisen kolmiloikkatulos 11.93 ennen kolmentoista ikävuoden täyttymistä.

Lasten ME-tilastoa selaillessa silmiin osuu jonkun verran myös tuttuja kansainvälisiä huippunimiä. Esimerkkeinä mainittakoon Usain Boltin (syntynyt 1986) vuonna 2002 juoksema 200m 20.58, Kirani Jamesin 400m 46.96 ennen 15 vuoden ikään ehtimistä sekä 17-vuotiaan Steve Cramin maili 3:57.43. Listoja silmäillessä on todettava kuitenkin, että yhtä lailla on myös aivan täysin tuntemattomia nimiä epävirallisten maailmanennätysten haltijoina.

Kokonaisuudessaan lasten ME-tuloksia pääsee hämmästelemään osoitteesta:

http://age-records.125mb.com/

Lue myösKatso kaikki artikkelit