Suomalaiset saavuttaneet 32 mitalia junioreiden MM-kisojen historiassa


Etusuora: 29.07.2016 18:00Yleisurheilu
Suomalaiset saavuttaneet 32 mitalia junioreiden MM-kisojen historiassa
Junioreiden eli alle 20-vuotiaiden yleisurheilun MM-kilpailut käytiin viime viikolla Puolan Bydgoszczissa. Suomen joukkue saavutti kisoista kolme pronssia, kun kolmossijalle ylsivät seiväshyppääjä Wilma Murto sekä moukarinheittäjät Aleksi Jaakkola ja Suvi Koskinen. Pistesijan nappasivat lisäksi moukarissa neljänneksi pyörähdellyt Krista Tervo sekä 10000 metrin kävelyssä kuudenneksi tullut Taika Nummi.

Ensimmäiset junioreiden MM-kisat käytiin 1986 Ateenassa, jonka jälkeen kisat on järjestetty parillisina vuosina. Tämän vuotiset kisat olivat siis järjestysluvultaan 16:nnet. Seuraavat alle 20-vuotiaiden MM-kisat käydään Tampereella 10.-15.7.2018, mikä on ensimmäinen kerta kun kisat järjestetään Suomessa.

Suomalaisurheilijat ovat saavuttaneet MM-kisojen historiassa yhteensä 8 kultaa, 9 hopeaa ja 15 pronssia. Mitaleista valtaosa tuli 1990-luvulla – 2000-luvun MM-kisoista Suomen saalis on ollut yksi kulta, yksi hopea ja kuusi pronssia. Viimeisin mestari on 2010 keihäskultaa kiskaissut Sanni Utriainen.

Suomalaisten menestyslaji on ollut keihäänheitto, josta on tullut neljä mestaruutta (Tommi Viskari 1990, Aki Parviainen 1992, Taina Uppa 1994, Sanni Utriainen 2010) ja yhteensä yhdeksän mitalia. Saman verran mitaleita on saavutettu moniotteluista, joista on tullut kaksi kultamitalia (Petri Keskitalo 1986 ja Aki Heikkinen 1998). Suomalaista kultamitalistia on juhlittu lisäksi moukarinheitossa (Olli-Pekka Karjalainen 1998) ja pika-aidoissa (Antti Haapakoski 1990). Mitaleita on irronnut kaikista kenttälajeista kolmiloikkaa lukuun ottamatta. Haapakosken mestaruuden lisäksi on vain toinen juoksumitali – Arto Kuusiston estepronssi vuodelta 1988.

Menestyminen junioreiden MM-kisoissa ei ole taannut menestystä aikuisten arvokisoissa. Ennen tätä vuotta Suomella 28 junioreiden MM-mitalistia, joista oli päässyt aikuisten arvokisojen (EM, MM, olympia) mitalipallille neljä: Aki Parviainen, Heli Koivula, Olli-Pekka Karjalainen ja Ari Mannio. Junnumitalisteista aikuisten arvokisoissa parhaimmillaan sijoille 4-8 ovat sijoittuneet Petri Keskitalo, Antti Haapakoski, Ville Tiisanoja, Taina Uppa (Kolkkala), Sini Pöyry (Latvala), Matti Närhi ja Jaakko Ojaniemi.

Keihäsmitalin juniorina napanneista Tommi Viskari, Jarkko Heimonen ja Heli Tolkkinen eivät edustaneet Suomea kertaakaan aikuisten arvokisoissa. Moniotteluiden mitalisteista saman kohtalon kokivat Glenn Lindqvist ja Sanna Saarman. Muut junnumitalistit ovat edustaneet Suomea jossain aikuisten arvokisoissa – tosin korkeushyppääjät Mika Polku ja Katja Kilpi vain hallikisoissa ja kestävyysjuoksija Arto Kuusisto vain MM-maastojuoksuissa.