Juoksukengät


Juoksukenkiä hankittaessa on tärkeää etsiä omaan jalkaan istuvat ja omaan käyttötarkoituksen sopivat kengät. Suurilta kenkävalmistajilta löytyy satoja eri juoksukenkämalleja, joista jokainen varmasti löytää omansa.
Maratonin ME-mies Eliud Kipchoge luottaa Niken juoksukenkiin.
Maratonin ME-mies Eliud Kipchoge luottaa Niken juoksukenkiin.

Millaiset ovat hyvät juoksukengät? Tähän ei luonnollisesti ole yksiselitteistä vastausta, vaan erilaisille jaloille ja erilaiseen käyttötarkoituksiin soveltuvat usein myös hyvin erilaiset lenkkarit. Käymme tällä sivulla läpi juoksukenkien tärkeimpiä omainaisuuksia ja millaiset lenkkarit sopivat mihinkin tarkoitukseen. Luomme myös katsauksen tunnettuihin kenkävalmistajiin ja markkinoiden uusimpiin malleihin.

Jokainen sivuillamme esitelty juoksukenkä on Etusuora.com:n testaama tai jos näin ei ole, olemme erikseen maininneet asiasta. Kenkäarvostelut ovat Etusuoran toimituksen tekemiä ja riippumattomia.

Millainen juoksukenkä sopii minulle?


Markkinat ovat tänä päivänä pullollaan mitä erilaisimpia juoksukenkiä. Erot merkkien ja mallien välillä ovat suuria, jolloin ostajan on hyvä tietää, että millaista kenkää hän itselleen etsii. Juoksukengän valinnassa onkin muutama asia, joihin kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota.

Juoksukengät vertailussa


Allaolevassa taulukossa on vertailtu eri juoksukenkien ominaisuuksia. Hinnat ovat suuntaa-antavia ja perustuvat eri liikkeiden keskiarvoihin. Vaimennusasteikolla tarkoitetaan: 1 = ei juurikaan vaimennusta, 5 = erittäin vaimennettu.Kisakenkä vai harjoituskenkä?


Kun valitset juoksukenkää, ensimmäinen kysymys on, mihin tarkoitukseen ne tulevat? Oletko satunnainen sunnuntain hölkkäilijä vai liikutko aktiivisemmin, kenties kilpailet? Harjoitus- ja kisakengän erot löytyvät erityisesti niiden painossa ja useimmiten myös kannan korkeudessa.

Harjoituskengistä löytyy lukuisia eri variaatioita. Niillä on kuitenkin muutama yhteinen ominaisuus, jotka erottavat ne kisakengistä. Harjoituskengissä on yleisesti ottaen korkeampi kanta, jonka tarkoituksena on vähentää juoksusta aiheutuvaa iskutusta.

Kannan korkeus kuitenkin aiheuttaa sen, että askelkontaktiaika maahan on – hieman juoksutyylistä vaihdellen – pidempi eikä juoksija pääse työntövaiheessa käyttämään pohkeitaan optimaalisesti, mikä taas osaltaan vaikuttaa juoksuvauhtiin.

Harjoituskengän kannan korkeus ja muutenkin paremmat vaimennusominaisuudet tekevät kengästä hieman painavamman kuin kisakenkä, mikä näkyy juoksuvauhdissa. Sen sijaan kisakengille on tunnusomaista juuri niiden keveys. Kuten maalaisjärkikin sanoo, niin kevyempi kenkä on myös helpompi kuljettaa jalan heilautuksen mukana.

Usein kevyt kenkä tarkoittaa myös vähäisempää vaimennusta, minkä takia kisakengät eivät sovi suureen määrälliseen harjoitteluun etenkään henkilöillä, jotka ovat vamma-alttiita. Tästä johtuen hieman vakavammassa mielessä kilpailevien olisi hyvä omistaa kahdet parit kenkiä, kisa- ja harjoituskenkä.

Alisa Vainio Dohan MM-maratonilla 2019.
Alisa Vainio Dohan MM-maratonilla 2019. (Kuva: Filip Bossuyt, flickr [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons)


Kärsitkö jalka- tai selkävaivoista?


Onko sinulla vaivoja, kuten akilleskipuja? Tällöin kengän korkeampi kanta on ehdottomasti hyvä ratkaisu, sellä se vähentää akillesjänteen kuormitusta. Myös pronaatiotuki on tärkeä, joka auttaa tukemaan nilkkaa erityisesti henkilöillä, joilla on romahtanut holvikaari. Mikäli henkilö, jolla on romahtanut holvikaari käyttää neutraaleja juoksukenkiä, aiheutuu hänelle kiertoa varpaiden, nilkan ja polvien seudulle, mikä edesauttaa vaivojen syntymistä. Oman holvikaaren määrittämiseen on useita keinoja.

Leveä vai kapea lesti?


Sama jalankoko ei tarkoita, että ihmisillä olisi myös yhtä leveä lesti. Juoksukenkien lestin leveydessä onkin merkittäviä eroja, ja nämä selviävät vain sovittamalla kenkää. Sirojalkaisen kengän leveä lesti aiheuttaa jalan ylimääräistä liikehdintää kengässä, mikä aiheuttaa helposti hiertymiä sekä epämukavuuden tunnetta. Kengän tulisikin olla jämäkän tuntuinen jalassa, eikä saisi sisältää turhaa tilaa.

Tunnettujen tuotemerkkien juoksukengät/lenkkarit


Tutustu tarkemmin eri valmistajien juoksukenkiin ja kenkämalleihin juoksukenkäbrändien sivuiltamme: