Juoksukengät (Nike, Adidas) | Katso Parhaat Lenkkarit 2019

Juoksukengät - Katso Niken ja Adidaksen parhaat lenkkarit 2019


Juoksukenkiä hankittaessa on tärkeää etsiä omaan jalkaan istuvat ja omaan käyttötarkoituksen sopivat kengät. Suurilta kenkävalmistajilta löytyy satoja eri juoksukenkämalleja, joista jokainen varmasti löytää omansa.
Maratonin ME-mies Eliud Kipchoge luottaa Niken juoksukenkiin.
Maratonin ME-mies Eliud Kipchoge luottaa Niken juoksukenkiin.

Millaiset ovat hyvät juoksukengät? Tähän ei luonnollisesti ole yksiselitteistä vastausta, vaan erilaisille jaloille ja erilaiseen käyttötarkoituksiin soveltuvat usein myös hyvin erilaiset lenkkarit. Käymme tällä sivulla läpi juoksukenkien tärkeimpiä omainaisuuksia ja millaiset lenkkarit sopivat mihinkin tarkoitukseen. Luomme myös katsauksen tunnettuihin kenkävalmistajiin ja vuoden 2019 uutuuskenkiin.

Jokainen sivuillamme esitelty juoksukenkä on Etusuora.com:n testaama tai jos näin ei ole, olemme erikseen maininneet asiasta.

Millainen juoksukenkä sopii minulle?


Markkinat ovat tänä päivänä pullollaan mitä erilaisimpia juoksukenkiä. Erot merkkien ja mallien välillä ovat suuria, jolloin ostajan on hyvä tietää, että millaista kenkää hän itselleen etsii. Juoksukengän valinnassa onkin muutama asia, joihin kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota.

Kisakenkä vai harjoituskenkä?


Kun valitset juoksukenkää, ensimmäinen kysymys on, mihin tarkoitukseen ne tulevat? Oletko satunnainen sunnuntain hölkkäilijä vai liikutko aktiivisemmin, kenties kilpailet? Harjoitus- ja kisakengän eroja löytyy myös niiden painossa ja useimmiten myös kannan korkeudessa.

Harjoituskengistä löytyy lukuisia eri variaatioita. Niillä on kuitenkin muutama yhteinen ominaisuus, jotka erottavat ne kisakengistä. Harjoituskengissä on yleisesti ottaen korkeampi kanta, jonka tarkoituksena on vähentää juoksusta aiheutuvaa iskutusta. Kannan korkeus kuitenkin aiheuttaa sen, että askelkontaktiaika maahan on – hieman juoksutyylistä vaihdellen – pidempi eikä juoksija pääse työntövaiheessa käyttämään pohkeitaan optimaalisesti, mikä taas osaltaan vaikuttaa juoksuvauhtiin.

Harjoituskengän kannan korkeus ja muutenkin paremmat vaimennusominaisuudet tekevät kengästä hieman painavamman kuin kisakenkä, mikä näkyy juoksuvauhdissa. Sen sijaan kisakengille on tunnusomaista juuri niiden keveys. Kuten maalaisjärkikin sanoo, niin kevyempi kenkä on myös helpompi kuljettaa jalan heilautuksen mukana. Valitettavan usein kevyt kenkä tarkoittaa myös vähäisempää vaimennusta, minkä takia kisakengät eivät sovi suureen määrälliseen harjoitteluun etenkään henkilöillä, jotka ovat vamma-alttiita. Tästä johtuen hieman vakavammassa mielessä kilpailevien olisi hyvä omistaa kahdet parit kenkiä, kisa- ja harjoituskenkä.

Alisa Vainio Dohan MM-maratonilla 2019.
Alisa Vainio Dohan MM-maratonilla 2019. (Kuva: Filip Bossuyt, flickr [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons)


Kärsitkö jalka- tai selkävaivoista?


Onko vaivoja, kuten akillesvaivat, jolloin korkeampi kanta on ehdottomasti hyvä ratkaisu, jolloin kannan korkeus vähentää akillesjänteen kuormitusta. Myös pronaatiotuki on tärkeä, joka auttaa tukemaan nilkkaa erityisesti henkilöillä, joilla on romahtanut holvikaari. Mikäli henkilö, jolla on romahtanut holvikaari käyttää neutraaleja juoksukenkiä, aiheutuu hänelle kiertoa varpaiden, nilkan ja polvien seudulle, mikä edesauttaa vaivojen syntymistä. Oman holvikaaren määrittämiseen on useita keinoja (tästä linkki jonnekin).

Leveä vai kapea lesti?


Sama jalankoko ei tarkoita, että ihmisillä olisi myös yhtä leveä lesti. Juoksukenkien lestin leveydessä onkin merkittäviä eroja, ja nämä selviävät vain sovittamalla kenkää. Sirojalkaisen kengän leveä lesti aiheuttaa jalan ylimääräistä liikehdintää kengässä, mikä aiheuttaa helposti hiertymiä sekä epämukavuuden tunnetta. Kengän tulisikin olla jämäkän tuntuinen jalassa, eikä saisi sisältää turhaa tilaa.

Kenkävertailu

 Pegasus 364 %Adios 4Boston 8
Paino (g)283184227255
Droppi (mm)10101010
Kannan kork. (mm)28392729
PronaatioNeutraaliNeutraaliNeutraaliNeutraali


Nike juoksukengät


Nike on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista urheiluvälinevalmistajista. Se on tunnettu myös laadukkaista juoksukengistään. Erilaisia malleja Nikelta löytyy satoja sekä miehille että naisille. Esimerkiksi urheilukauppa Sportamoren valikoimasta löytyy yli 400 erilaista Niken juoksukenkää.

Nike Vaporfly 4% Flyknit – Kun keskiverto ei riitä


Nike Vaporfly 4% Flyknit - poikkeuksellinen juoksukenkä
Nike Vaporfly 4% Flyknit - poikkeuksellinen juoksukenkä

Kiistelty ja rakastettu Nike Vaporfly 4% näki päivän valon vuonna 2017. Alkuun malli oli vain Niken valitsemien muutamien eliittiurheilijoiden saatavilla, mutta parin viimeisen vuoden ajan tämä ”superkenkä” on ollut tavallisen tallaajankin kosketettavissa. Mikä tekee Nike Vaporfly 4%:sta niin poikkeuksellisen?

Vaporflyssa on hiilikuitulevy, joka yltää aina kannasta päkiäosan alle. Hiilikuitulevy tekee kengän tuntumasta vieterimäisen ja saa juoksijan askeleen työntövaiheeseen lisää ponnahdusmaisuutta. Kengän vieterimäinen olemus säästää myös jalkoja, eivätkä jalat tunnu lainkaan niin rasitetuilta harjoitusten jälkeen, kuin perinteisillä juoksukengillä.

Kengän hyötyjä ei voida kiistää, vaan päinvastoin. Kengän ominaisuuksien on todettu tuovan selkeästi etua verrattuna muihin markkinoiden lenkkareihin. Tuloksia on analysoitu niin laboratorio-olosuhteissa, kuin myös itse toimessa; maratonin miesten ja naisten maailmanennätys sekä ensimmäinen kahden tunnin alitus on juostu juuri nämä kengät jalassa.Myös Etusuoran toimitus on päässyt kokeilemaan kenkiä. Vieterimäisen askeltuntuman aistii jo kävelyaskelissa. Etenkin alkuun kengillä oli jopa outo juosta, kun ne tuntuivat hieman pompottavan, mutta tähän kyllä tottui. Kenties suurin ero muihin lenkkareihin oli havaittavissa kuitenkin vasta juoksun jälkeen: pidempikään juoksulenkki ei saanut jalkoja särkemään, vaan jalat tuntuivat tuoreilta myös juoksun jälkeen.

Miksi kenkää ei nähdä useimpien juoksijoiden jalassa? Syy on hinta. Kengistä joutuu pulittamaan lähes 300 euroa. Mikäli hinta ei ole esteenä, on vaikea keksiä syitä miksi tämä kenkä ei olisi ykkösvalinta juoksukengäksi – niin harjoitteluun kuin kisakengäksi.

Nike ZoomX Vaporfly NEXT% * – Tulevaisuuden kenkä?


Kenenisa Bekele hätyytteli maratonin ME:tä Nike ZoomX Vaporfly Next% juoksukengät jalassaan.
Kenenisa Bekele hätyytteli maratonin ME:tä Nike ZoomX Vaporfly Next% juoksukengät jalassaan.
Nike ZoomX Vaporfly Next% juoksukenkä - arvokas ja laadukas
Nike ZoomX Vaporfly Next% juoksukenkä - arvokas ja laadukas


Oliko Nike Vaporfly 4% kuitenkin vasta alkusoittoa? Syksyllä 2019 Nike julkaisi uuden Vaporfly-mallin kengän Next%, jonka oletetaan olevan vieläkin nopeampi tossu, kuin Vaporfly 4%:n. Erona Vaporfly 4%:ään on muun muassa kolme milliä matalampi droppi (8mm) sekä kepeys säilyttäen kuitenkin saman rakenteen.

Next% nähtiin muun muassa Kenenisa Bekelen jalassa Berliinin maratonilla 2019, kun mies jäi vain kaksi sekuntia Eliud Kipchogen maailmanennätysajasta. Lokakuussa Kipchoge juoksi Wienissä järjestetyssä juoksukokeessa ensimmäisenä ihmisenä maratonin alle kahteen tuntiin. Nike ZoomX Vaporfly NEXT% -juoksukengät jalassa juostua 1:59.40 -haamuaikaa ei kuitenkaan noteerata viralliseksi maailmanennätyksiä, koska kyseessä ei ollut virallinen kilpailu ja Kipchogea auttoi matkan varrella jopa 40 kesken juoksun mukaan tullutta vauhdittajaa.

Eliud Kipchoge juoksi ensimmäisenä ihmisenä maratonin alle kahteen tuntiin. Haamuraja alittui Niken uusissa Next%-juoksukengissä.
Eliud Kipchoge juoksi ensimmäisenä ihmisenä maratonin alle kahteen tuntiin. Haamuraja alittui Niken uusissa Next%-juoksukengissä.

Jos Vaporfly 4% on kallis kenkä, niin tätä on myös Next% – kengästä joutuu maksamaan noin 300 euroa.

* Etusuora ei ole testannut kyseistä kenkämallia

Nike Air Zoom Pegasus 36 – Varma valinta


Nike Air Zoom Pegasus 36, naisten juoksukenkä
Nike Air Zoom Pegasus 36, naisten juoksukenkä
Nike Air Zoom Pegasus 36, miesten juoksukenkä
Nike Air Zoom Pegasus 36, miesten juoksukenkä


Jo lähes legendaariseen kastiin noussut Pegasus-malli on niin sanotusti varma valinta perusharjoitteluun. Pegasus 36:tta voisi luonnehtia kultaisen keskitien kengäksi: kengän kepeys ja jäykkyys ovat keskivertoluokkaa, eikä kengässä muutoinkaan ole mitään selkeää poikkeavaa ominaisuutta. Jalassa kenkä tuntuu tukevalta ja vaimennetulta ollakseen kuitenkin suhteellisen kevyt.

Pegasus 36 on erinomainen valinta, niin aktiivisemmalla kuin satunnaiselle juoksijalle aina päivittäisestä harjoittelusta vauhdikkaampiin harjoituksiin ja kisamatkoille. Mallin pitkä kehityshistoria takaa vähintäänkin hyvän juoksutuntuman.


Adidas juoksukengät


Adidas Adizero Boston 8 – Matkalle kuin matkalle


Pohditko kenkävalintaa Pegasuksen ja Bostonin välillä? Boston on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi Adidaksen suosituimmaksi kengäksi. Verrattuna esimerkiksi Pegasukseen, on Boston rakenteeltaan hieman kevyempi eikä niin tukevan oloinen, mikä tekee Bostonista nopeamman. Kenkä sopiikin ehkä hieman paremmin vauhtiharjoituksiin ja kisoihin, kuin Pegasus. Pegasuksen tavoin Boston on neutraalijuoksukenkä.

Verrattuna Niken mallistoon sopii Boston hieman kapeampi lestiselle juoksijalle. Boston 8 on kuitenkin hieman leveämpi lestisen oloinen kuin edeltäjänsä Boston 7; erityisesti kengän kärkipään (varpaiden alue) on tilavampi. Boston 8 voisi suositella kovempiin harjoituksiin sekä kisoihin kaikille juoksijoille. Mikäli ei kaipaa suurta vaimennusta, sopii kenkä myös päivittäiseen harjoitteluun.

Osta Sportamorella 97,90 €


Adidas Adizero Adios 4 – Budjettiin sopiva huippuvalinta


Ennen Niken ”superkenkien” ilmestymistä Adidaksen Adizero Adios oli se kenkä, joka lähes poikkeuksetta nähtiin suurten maratonien voittajien jalassa. Adioksen 3 -mallin kengällä juostiin myös maailmanennätys ennen Eliud Kipchogen ja Nike Vaporfly 4%:n saapumista markkinoille.

Mihin Adizero Adios sopii parhaiten? Mikäli suunnittelet Adios 4:n ostamista perusharjoitteluun, niin emme suosittele. Adios 4 on selkeä kisakenkä matalammalla dropilla (10mm) kuin esimerkiksi Vaporfly 4%. Droppi on kuitenkin selkeäksi kisakengäksi kohtalaisen suuri, minkä takia valinta on hyvä mm. akillesvaivoista kärsiville. Adiokset ovat hieman Niken kisakenkiä kapealestisemmät, mikä on kenkävalinnassa huomioitava seikka.

Selkeä ero verrattuna Niken "superkenkiin" näkyy hintalapussa: Adios 4:n saat yli puolet halvemmalla.